Válassza az Oldal lehetőséget

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra

A KOSPET Tank T3 Ultra egyszerűen mindent tud, innen már nem vezet az út sehova, elértük a csúcsot!

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra


 

Bevezető

Bár, már több, mint 20 éve tesztelek mindenféle termékeket, a mai napig izgalommal tölt el, amikor egy terméket jóval a hivatalos bemutató előtt megkapok. Ha meg kettőt kapok, mint most, az különösen izgalmas, de sajnos elég ritka alkalom.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 1

A KOSPET keresett meg azzal, hogy nem lenne-e kedvem kipróbálni valamelyik órájukat azok közül, amiket március 21-én mutatnak be. Természetesen volt kedvem, hiszen csak február eleje volt. Megnéztem az adatlapokat, és olyan képességeket láttam felsorolva, hogy a fülem ketté állt, nem is igazán hittem a szememnek.

Az egyik választható óra kerek, hagyományos kinézetű darab volt, a másik szögletes, képességekben nem volt nagy különbség. A szögleteset választottam, lévén kerek órából elég sok félét láttam (ezeket szeretem jobban), de szögletesből jóval kevesebbet.

Azután megjött a futár és hozott két órát, egy kereket és egy szögleteset!

A gyártóval történt egyeztetés oda jutott, hogy mind a kettőről szeretnének tesztet, de elsőként a kerek számlapos legyen, kicsit később a szögletes. Aztán valamikor majd egy videó is készüljön róluk.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 2

Ebben a cikkben tehát a kerek verzióval ismerkedhettek meg, ez a KOSPET Tank T3 Ultra lesz, a szögletes valamikor a következő hetekben jelenik meg, az lesz a KOSPET Tank M3 Ultra. Mellesleg ezek a drágább verziók, mert kaptunk belőlük Ultra nélküli változatot is, ezek a KOSPET Tank T3 és a KOSPET Tank M3. Mindegyikről nem fogok írni, de a cikk végén találtok majd hivatkozást KOSPET webáruházához, ott megtaláljátok az összes órát.


 

Kicsomagolás és tartozékok

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 3

Az utolsó okosóra tesztemnél áradoztam a csomagolás minőségéről, és most is így teszek, mert a T3 Ultra doboza brutál mutatós lett, de tényleg! Felül az óra képe és néhány lényegesebb adat, mint a Gorilla Glass üveg, az IP69K és a MIL STD810 minősítések megléte látszik, valamint a rugged design felirat, ami azt jelenti, hogy ez bizony egy igazi strapaóra. Nem mintha ezt a katonai MIL STD810 megfelelőségből nem derült volna ki.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 4

A doboz oldalain további képességek vannak felsorolva, de mert nem akarom lelőni a poént, ezeket később mutatom be.

A dobozt felnyitva egy puha ágyban megtaláljuk az órát, de csak az órát szíj nélkül. Az óra alatti dobozban várnak minket a tartozékok, úgy mint a szilikon szíj, a mágneses töltő, egy üvegfólia a Gorilla Glass üvegre, tisztító és törlő cuccok az előlapi üvegfólia felrakásához és egy kézikönyv. Másra nincs is szükség.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 5


 

Külső

Az órát kiemelve az első meglepetés a tömege. Mostanában a komolyabbnak kinéző trackerek (okoskarkötők/órák) is mind nagyon könnyűek voltak. Ez egyrészről persze jó, de más részről nem volt meg a jó érzés, miszerint ebben van anyag.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 6

Nos, a KOSPET Tank T3 Ultra esetén ez meg sem fordulhat a fejünkben. A maga 81 grammjával nem egy őrület, nem szakítja le a csuklónkat, de azért érezni, hogy nem full műanyag az egész. Persze ez a fogásán is érződik, mert a 52,7*54*14,6 milliméteres óra váza acélból készült, ez is a strapaállóság jegyében.

Az óra kinézete pedig, nem túlzás, zseniális. Őrült jól néz ki, nem túl nagy, nem túl vaskos, de mégis, az ember az első szempillantásra elhiszi, hogy ez mindent ki fog bírni. A nagyméretű, érdesített gombok az éppen csak látható piros betétekkel (vagy festéssel), a korona alatt körbefutó piros műanyag betét, a koronát tartó csavarok, a feliratok, zseniális mind. Az igazi prémium HŰHA érzés fog el, ahogy a kezedbe fogod.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 7

A szíj nem kemény, nem is túl puha, ez a pont jó keménység. Az órát napokig hordtam úgy, hogy éjszakára sem vettem le, abszolút kényelmes viselet volt. A szíj felhelyezése természetesen nem bonyolult művelet, a megszokott rugós tartókat kapjuk.

A mágneses töltő a teljes hátlapra ráfekszik, vagyis nem az olcsó műanyag pilincka, amit két nap után tuti elhagyunk valahol. A mágnes kellően erős, de csak annyira, hogy az óra megfelelő helyre üljön be és ne akarjon rögtön leválni, ha véletlenül meglökjük.

Szóval a külső nagyon rendben van, de ami még ennél is jobb lesz az a tudás!


 

Specifikáció

Álmodtál egy olyan sportóráról, ami mindent tud? Biztosan, de eddig vagy nagyon drágán kaptál ilyet vagy mindig kellett valami kompromisszumot kötnöd. Vagy nem volt vízálló, vagy nem volt GPS, vagy hamar lemerült, vagy- vagy- vagy. Mindig volt valami. A KOSPET Tank T3 Ultra az első olyan ókosóra/fitnesz tracker, amibe egyszerűen képtelen vagyok belekötni, nincs olyan képesség, amire szerintem szükség lenne, és ne lenne benne!

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 8

Ahogy fent írtam megfelel az IP69K minősítésnek, ami azt jelenti, hogy az IP skálán legmagasabb por és víz elleni védelem mellett még a nagynyomású vízsugár ellen is védett. Hogy ez ne legyen elég ott a katonai minősítés, ami azt jelenti, hogy elvégezték a következő teszteket az órán:

 • Magas hőmérsékleten történő tárolás tesztje
 • Alacsony hőmérsékleten történő tárolás tesztje
 • Magas hőmérsékletű élettartam teszt
 • Alacsony hőmérsékletű élettartam teszt
 • Hő sokk teszt
 • Kémia szennyeződések elleni teszt
 • Alacsony nyomású teszt
 • Eső teszt
 • Ütés teszt
 • Közvetlen napsugárzás teszt
 • Vibrációs teszt
 • Dobás teszt
 • Gombásodás teszt
 • Sópermet teszt
 • Homok és por teszt

Csak ennyi. Szóval az óra lényegében mindenféle környezeti hatásnak ellenáll, ütheted, vághatod, csapkodhatod, meg persze mindenféle sportokat űzhetsz, mindenféle munkákat végezhetsz akkor is, ha a csuklódon van.

A tartóssági tesztek alatt a gombokat 100 000 lenyomásig tesztelték, a képernyőérintés érzékelését 200 000 érintésig próbálták, 20 000 alkalommal csatlakoztatták és távolították el a mágneses töltőt, 1 méteres magasságból dobálták mindenféle felületre, savas izzadás tesztnek is kitették, festékkel kínozták, ellenőrizték a kopásállóságot, és persze kitették vízállóság tesztnek is.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 9

Utóbbi igen lényeges, mert hogy ez az óra vízálló. De nem ám úgy, ahogy manapság más óráknál megszokhattuk, vagyis oké, 5 atm nyomást kibír, de zuhany alá ne vidd, úszni meg végképp ne akarj benne.

A KOSPET Tank T3 Ultra valóban vízálló. Vagyis ebben lehet úszni is, lehet búvárkodni is, ezeket a tevékenységeket pedig megtaláljuk a mérhető sport tevékenységek között is. Egyetlen dologra hívták fel a figyelmet, arra, hogy lehetőség szerint szaunába ne viseljük. Megjegyzem eszembe sem jutna, a szilikon szíj igen kellemetlen élmény a szaunában, kipróbáltam még régen, nem kellett volna.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 10

Ha már az úszást említettem, akkor maradjunk a sportoknál. Remélem meg fogjátok bocsájtani nekem, ha nem sorolom fel a sportmódokat, amiknek a mérésére az óra alkalmas. Nem sorolom fel, ugyanis 170 féle sportot támogat az óra, beltéri edzéseket, kültéri edzéseket, vizes sportokat, de még olyan extrém tevékenységek mérését is választhatjuk, mint a kertészkedés vagy a kerekesszék. Utóbbi értelemszerűen a mozgáskorlátozottak számára lehet fontos opció a megfelelő sportóra kiválasztásakor.

Visszatérve az úszáshoz az is mutatja, hogy a gyártó nem egy vicc órát rakott össze, hogy mérhetjük a SWOLF pontszámunkat is úszás közben.

A SWOLF pontszám egy olyan mutató, amely segít mérni az úszó hatékonyságát. Az elnevezés a „Swim” és a „Golf” szavak összevonásából származik, mivel itt is, mint a golban, az alacsonyabb pontszám jelenti a jobb teljesítményt.

A SWOLF pontszám kiszámítása egyszerű: összeadjuk az egy medencehossz (vagy egy meghatározott távolság) úszásához szükséges karcsapások számát és az úszáshoz szükséges időt (másodpercekben). Például, ha valaki 50 métert úszik le 30 karcsapással és 40 másodperc alatt, akkor a SWOLF pontszáma 70 (30 karcsapás + 40 másodperc).

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 11

A cél itt az, hogy minél alacsonyabb SWOLF pontszámot érjünk el, ami azt jelenti, hogy kevesebb karcsapással és rövidebb idő alatt, hatékonyabban használja az energiáját az úszó, és jobban kihasználja minden egyes karcsapás által generált tolóerőt.

A fitnesz nyomkövetőkben a SWOLF pontszám segít az úszóknak nyomon követniük fejlődésüket és finom hangolniuk technikájukat azáltal, hogy visszajelzést adnak arról, hogy mennyire hatékonyak az úszás során. Az ilyen típusú adatok elemzése lehetővé teszi az úszók számára, hogy jobban megértsék, mely mozdulataik hatékonyak és melyek azok, ahol van még fejlődési lehetőség.

A lényeg tehát, hogy a KOSPET Tank T3 Ultra nem egy játékóra, főleg, hogy az eddigi képességek még bőven nem fedtek le minden tudást!

Az órában van ugyanis mágneses iránytű, de találunk benne légnyomásmérést is, aminek segítségével becslést kapunk a tengerszint feletti magasságról, ahol éppen tartózkodunk. De ez még mindig nem elég, a gyártó beépített támogatást a pontos helymeghatározáshoz is.

Egészen pontosan, a KOSPET Tank T3 Ultra az L1 és L5 műholdjeleket veszi fel a pontos kétsávos GPS-követés érdekében, kiegészítve ezt azzal, hogy nem kevesebb, mint 6 műholdas helymeghatározó rendszert támogat. Ha ezzel nem lesz pontos a mérés, akkor semmivel, lesz pontos helymeghatározásod az erdőtől a szűk városi utcákig mindenhol.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 12

Természetesen az elégetett kalóriák pontos méréséhez is elengedhetetlenek ezek a funkciók, a pontosságot pedig az is növeli, hogy a GPS mellett a barométer is dolgozik, vagyis azt is mérhetjük, hogy milyen szintkülönbséget tettünk meg az edzés alatt.

Talán meglepő, de az óra komolyságáról nem csak azok a képességek győztek meg, amik megtalálhatóak benne, hanem azok is, amik nem.

Mit kell ezen érteni? Azt, hogy csak olyan mérések kerültek bele, amiknél komolyan vehető szenzorok állnak rendelkezésre, így pulzusszámot és véroxigénszintet mér az óra, de nem mér például vérnyomást meg vércukrot. Ez utóbbi mérések megléte számomra inkább a komolytalanságot jelenti.

Mérések és figyelmeztetések tekintetében a következőket kapjuk: 24 órás ellenőrzés a pulzusszámra, véroxigén szint mérése, stresszszint mérése, alvási szakaszok mérése (beleértve a REM-et), nappali szundítások, alvási ütemterv, légzésgyakorlat, rendellenesen magas és alacsony pulzusszámnál figyelmeztetés, alacsony véroxigénszintnél figyelmeztetés, menstruációs ciklus követése, napi tervek beállítása sportonként, ülőmunkánál figyelmeztetés, hogy időnként álljunk fel és mozogjunk stb. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem soroltam fel mindent, de most ennyi jutott eszembe.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 13

Na, ha azt hiszed a frankó képességek végére értem, akkor tévedsz, mert még mindig vannak szuper dolgok. Kezdjük azzal, hogy van egy remek kijelző az órán, ami talán már nem meglepő módon AMOLED panelre épül. Ami meglepő vagy átlag feletti az a méret, a felbontás és a fényerő, hiszen az 1,43 colos kijelző 466 x 466 pixel (461 PPI), a fényereje pedig eléri az 1000 nit-et.

Az óra központi lapkája egy kétmagos ATS3085L MCU, mellett 256 MB memória dolgozik. Fontos még az akkumulátor és az üzemidő is. Az akku kapacitása 470 mAh, ezzel egy töltéssel több mint 50 nap készenléti időre számíthatunk, de átlagos használat mellett is kapunk kb. 2 hetet, amit töltés nélkül vészelhetünk át.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 14

Természetesen sokat csökkent az üzemidőn a sportok folyamatos mérése, a bekapcsolt AOD mód a kijelzőn vagy a folyamatosan bekapcsolt GPS. Ez utóbbi kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a gyártó még folyamatos helymeghatározás mellett is 30-35 óra üzemidőt ígér, ami a legtöbb sport esetén bőségesen elegendő lesz.

Na, ez már tényleg a vége lesz a képességeknek, az utolsó, amit meg kell említenem az a hívás és beszélgetés funkció. Vagyis az óra hozzáfér a telefonunk névjegyzékéhez, és van hívás opció is, így bárkit felhívhatunk anélkül, hogy a telefonunkat elő kéne vennünk a zsebünkből. Természetesen a hívás fogadása is ilyen flottul zajlik, vagyis, ha bejövő hívásunk van, akkor azt is fogadni tudjuk az órával, a beépített hangszórón halljuk a másik felet, a beépített mikrofonon át pedig válaszolni tudunk.


 

Oké, jöhetnek a tapasztalatok!

Kezdjük a rossz dolgokkal, ne ezek maradjanak a végére. A GPS lehetne kicsit erősebb. Ha megtalálta a műholdakat, akkor meglepően pontos, annyira, hogy volt, amikor bringával mentem egy földúton, odafelé a jobboldali, vissza a másik nyomsávban, és a rögzített útvonalon még ez is látszik. Viszont, ha fák alatt indítottam a követést, akkor néha kicsit nehezen talált műholdat.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 15

Mondhatjuk, hogy ebben semmi fura nincs, de egyrészről levelek még sehol, éppen csak rügyeznek a fák, más részről pont ez az egyik nagy etvasz, hogy őrült jó a GPS. Nos, a pontosság valóban hibátlan.

A másik, hogy nagy örömömre lehetőség van egy gombnyomással kikapcsolni a csuklómozdulatra történő ébresztést. Talán nem kell mondanom, hogy milyen, amikor éjszaka arra ébredek, hogy az 1000 nites kis kijelző kisüti éppen a szememet. Viszont, hiába kapcsolom ki ezt, ha pl. be van kapcsolva a kijelző érintésre bekapcsoljon, mert ilyenkor be tud kapcsolni úgy is, hogy nem a kezem ér hozzá, hanem pl. a paplan sarka.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 16

A harmadik, és ez inkább csak egy kis hiányérzet nem pedig hiba, hogy egy fényérzékelőt betehettek volna, mellé kaphattunk volna egy automatikus fényerőszabályzást a számlaphoz. Nos, ez nincs, így én maximumon használtam az órát.

A negyedik, hogy az utolsó bringázás után vettem észre, hogy az átlagsebességem 60,31- míg a maximális sebességem 141 Km/óra volt. Mondom, kerékpározás közben. Szóval itt van némi anomália, mert amúgy minden adat helyes, működött a barométer jól mérte a légköri nyomást, mérte folyamatosan a pulzusomat, mért egy reálisnak tűnő elégetett kalóriaértéket is. Szóval itt került egy kis homok a gépezetbe.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 17

Az ötödik… Na az nincs, ezt a négy dolgot találtam, amit említenem kellett, minden más szuper. Az üzemidő a gyári adatoknak megfelel. A szíj kényelmes, ahogy írtam napokig a csuklómon volt az óra, fürdés, zuhanyzás, alvás közben is. A kényelemmel kapcsolatban kell megemlítenem, hogy mivel ez nem egy Androidos óra elég hozzá egy relatív gyenge hardver is, így viszont nem túl vastag. Remélem a képeken is látszik mennyire filigrán, mégis sportos az óra.

Őrült jó dolog, hogy nem csak a telefonos applikáció, hanem az óra is tud magyarul, mégpedig tökéletesen. Értsétek ezen azt, hogy minden helyesen van fordítva, a legutolsó súgó is helyes magyarsággal, hiba nélkül van megfogalmazva. Minden érthető, minden világos, minden könnyen beállítható.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 18 Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 19 Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 20

Az applikáció is teljesen rendben van, ahogy írtam ez is tud magyarul. Nagyon jók a számlapok, a nagy fényerő és a remek grafika meg felbontás miatt szinte leugranak a kijelzőről.

Ahogy írtam fürödtem és zuhanyoztam az órában, nem óvatoskodva, de nem lett baja. Mondjuk fura lett volna, ha egy búvárkodásra is használható órának bármi baja történik egy fürdőszobában, de hát ki kellett próbálnom ezt is.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 21

Kipróbáltam vele a telefonálást is. A hangszórója tisztán szól, de nem túl hangos. Vagyis a körúton állva, napközben a csúcsforgalomban nem biztos, hogy elég lesz. Esti futás közben, esetleg autót vezetve, ilyesmi, már teljesen használható. Jó a mikrofon is, vagyis akit teszt miatt felhívtam azt mondta, hogy úgy hallja a hangomat, mintha a telefonomba beszélnék.


 

Összegzés

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 22

A KOSPET Tank T3 Ultra remek óra lett. Vagyis inkább remek óra formájú aktivitásmérő lett. Annyira órának néz ki, és annyira jól néz ki, hogy igazából nem is szabadna ezt már aktivitásmérőnek hívni. Óra ez a javából, még ha nincs is rajta Android.

A külső, az anyagok, a felépítés és a dizájn is tökéletes. Az 1000 nites AMOLED kijelző nagyon megemeli a felhasználói élményt, igazi prémium érzés az egész. Nem vásári, nem giccses, inkább olyan igazi pasis, sportos, menő okosóra kinézete van.

Az olcsó sportórák csúcsa – KOSPET Tank T3 Ultra 23

A végére maradt az ár, de hát ez is elég fontos! A bemutató tehát ma (amikor a cikket aktiválom) március 21-én van (volt). A bevezető akcióban a gyártó hivatalos boltjából 110 dollárért + adó (összesen kb. 51 000) vehetjük meg március 27-ig, utána április 27-ig az ár 120 dollár plusz adó lesz.

Ha az Aliexpressen szeretnéd megvásárolni, akkor mindenféle kedvezményekkel (Aliexpress születésnap van) az ár 142 dollár (52 000 Ft) lesz.

Vásárlás az alábbi hivatkozásokon:

 

KOSPET Tank T3 Ultra – KOSPET Webáruház kuponkód: KOLNPUT

KOSPET Tank T3 Ultra – Aliexpress

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.