Válassza az Oldal lehetőséget

Lenovo IdeaPad 330, avagy mit tud az AMD Ryzen a belépőszinten?

Lenovo IdeaPad 330, avagy mit tud az AMD Ryzen a belépőszinten?

 

Hűtés 

Az intenzív, másodpercre kiszámított tesztelés remek alkalmat nyújtott arra, hogy tüzetesen felmérjük és kiismerjük a Lenovo IdeaPad 330 hűtőrendszerét. Ezen a ponton sem volt minden meseszép, ugyan a laptop üresjáratban szinte zaj nélkül üzemelt (kb. 30 °C-on egy 20 °C-os szobában), csakhogy időnként minden különösebb ok nélkül komolyabb mozgolódásba kezdett a CPU légkavarója – a hőfokok természetesen nem indokolták ezt, ezért volt különös az eset. Terhelés alatt is voltak szokatlan jelenségek, az IdeaPad 330 már 60 Celsius-fokos rendszerchip hőmérsékletnél olyan hangokat hallatott, mintha másodperceken belül fel akarna szállni, tehát a hűtési profil meglehetősen agresszívnek tűnik. Összességében azonban nem olyan vészes a helyzet, az extrémnek mondható (pl. AIDA64 stabilitásteszt) helyzeteket leszámítva a notebook emészthető zajszintet produkált, játékok alatt is csak szolid morgolódással adta tudtunkra létezését. A készülékház belső szigetelésének/kialakításának köszönhetően a burkolat sohasem volt kellemetlenül meleg, ebben a tekintetben csak dicsérni tudjuk a Lenovot.

LENOVO 1

Billentyűzet és touchpad

A magyar kiosztásért jár a pacsi, a billentyűk nyomáspontja jónak mondható (legfeljebb egy hangyányit puhább a kelleténél), ellenben az érintőlap elhelyezése nem feltétlenül optimális. Azt aláírjuk, hogy az IdeaPad 330 nem egy gamer vas, ennek ellenére nyilván korlátozottan, de arra is alkalmas. Mi történik ilyenkor? Általában rácuppanunk a WASD quartettre, s ebben a szituációban perceken belül szembetűnő lesz, hogy a tapipad túlságosan közel van a kezünkhöz. Utóbbi folyománya az lesz, hogy a játék hevében alkalmanként hozzá fogunk érni az érintőfelülethez, ami egy-egy véletlen lövést fog okozni. Kellemetlen? Az, főleg úgy, hogy ezt egyszerűen ki lehetett volna küszöbölni azzal, ha a szokott módon középre kerül a trackpad. Mint azt a lenti képen is láthatjuk, a kapcsolókat az alsó sarkok alá építették be.

Az érintőpaddal kapcsolatban sajnos nem csak az elhelyezést kifogásolhatjuk. Az tetszett, hogy a felülete nem gyűjti az ujjlenyomatot, könnyű rajta ténykedni, ámde a hangja időnként borzalmas volt. Olyan, mintha a trackpad jelentős részben a levegőben lenne, a kopogó hangot a kellő stabilitás hiányának tudjuk be. Ezek azok a pillanatok, amikor szembesülünk azzal, hogy ennyi pénzből nem várható el prémium minőség.

LENOVO 5

Üzemidő

Az AMD Ryzen 3 2200U papíron egy igazi éhezőművész (12-25 watt), ebből kifolyólag talán joggal kalkuláltunk korrekt üzemidővel. A Windows 10 közel 5 órára becsüli az üresjárati időt, 26 perc YouTube videózás alatt (a fenti tesztvideó, közepes fényerősség és WiFi mellett) 18%-ot merült a masina, további 30 perc után (tehát összességében közel egy óra) 65%-on állt az akkumulátor kapacitása. A fehér zászlót kettő óra tizenöt perc után lengette meg a Lenovo (ekkor már csak 15% volt bene), ebből az következik, egy átlagos hosszúságú filmet minden különösebb gond nélkül végig tudunk nézni. Igen, tudjuk, ez a tesztkör messze volt az ideálistól, alaposabb vizsgálatra nem futotta…

lenovo laptop ideapad 330 15 feature 03

Egyebek

Az integrált Bluetooth-t jól vizsgázott, a Windows 10 fél perc alatt megtalált minden közelben lévő eszközt, majd pillanatokon belül csatlakoztatta azokat. A webkamerát és a mikrofont nem próbáltuk (hatalmas élményre egyiknél sem kell számítani), a WiFi szobán belül tökéletesen vette a jelet. A hangszóróval kapcsolatban nem tudunk nyilatkozni, történesen a mi példányunkban az gyárilag hibás volt, recsegésen kívül mást nem lehetett kipréselni belőle. Futólag tettünk egy kört a BIOS-ban is (F2+FN), az látszott, hogy csak a legszükségesebb paramétereket (Boot sorrend, Legacy/UEFI OS, Fast Boot, hálózati bootolás stb.) tudjuk állítani. Az IdeaPad 330 gyárilag a FreeDOS operációs rendszert kapta meg, nekünk nem volt bátorságunk ennek megtekintésére.

LENOVO 7

Összegzés

Finoman szólva felemás kép alakult ki bennünk a Lenovo IdeaPad 330 gyorstesztje után. Lehetséges, hogy túlságosan komoly, már-már irreális elvárásokat támasztottunk a készülékkel szemben, hiszen ilyen szerény költségkeretből a lehetetlennel határos minden komponensből az ideálist beszerezni. Az látszik, hogy iskolás/irodai gépként életképes lehet a cucc, mi azonban többet reméltünk a burkolat alatt dobogó Ryzen 3 2200U szívtől. Böngészés közben nem igazán tud többet mutatni, mint a hasonló árban futó Intel Core i3-7020U, játékra meg csak erős megkötésekkel alkalmas. A kijelzőről végképp nem tudunk szuperlatívuszokban beszélni. az üzemidő sem jobb a sokévi átlagtól (sőt!), a touchpad elhelyezésével sem voltunk kibékülve. Az tény, a laptop tetszetős köntöst kapott, az is igaz, hogy tényleg nem akarnak majd minket megkopasztani a pénztárnál, ám örültünk volna, ha a Lenovo nagyobb figyelmet szán a készülékre (pl. a hűtés hangolása). Az olcsó húsnak híg a leve bölcsesség valószínűleg az ilyen szituációkra született, a szerkezet erőssége az elégtelen memória sávszélesség dacára is a Vega 3 IGP lehet, mely a látottak alapján a kocajátékosoknak megteszi akkor, ha egy jobban optimalizált címmel próbálkoznak (CS:GO, LoL, WoT, Dota 2, Rocket League, akár még a Fortnite is kinézhető belőle), na és persze beérik az alacsony szintű grafikával és a 30-40 FPS-sel. A méretes háttértár jól jöhet a filmek tárolásánál, akárcsak a Full HD felbontású kijelző, azonkívül az IdeaPad 330 OLCSÓ – vagy ezt már mondtuk volna?

Ti mit gondoltok erről a laptopról? Megérdemelten tanyázik a top10-ben? Nem tökéletes, de ennyiért nincs jobb?