Válassza az Oldal lehetőséget

ASUS Eee Videophone – Skype-oljunk kötöttségek nélkül!

 

A Computer Emporium számítástechnikai nagykereskedés jóvoltából megkaptuk tesztelésre az ASUS Eee Videophone AiSuite SV1 termékét.

Hozzávetőlegesen három évvel ezelőtt jelent meg a "ViPowER UniSkyper – csevegj otthonosabban" címmel ellátott egyoldalas irományunk, mely gyakorlatiag jelen cikkünk elődjének tekintendő. Most is egy olyan — a számítástechnika világához igen szorosan kapcsolódó — kiegészítőről szólunk, melynek hivatása, hogy megkönnyítse a Skype használatát – valamint hogy új dimenzióba helyezze azt.

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 1

Akkor ezt írtuk e szoftverről: "A Skype egy közvetlen internetes csevegőprogram — hasonlatos a talán szélesebb körben ismert MSN, illetve már Windows Live Messengerhöz –, mely rengeteg szolgáltatást nyújt a kommunikáció terén, de legfőbb előnye ingyenességében rejlik – ha már úgyis megvan az előfizetésünk a világhálóra. Mit is nyújt nekünk a program? Elsősorban telefonálást, de szorosan követi ezt a funkciót a csevegés lehetősége (gyakorlatilag egy kommunikációs ablak, melyben szöveges üzeneteket küldhetünk egymásnak). Ha nagyobb sávszélességgel rendelkezünk, akkor videotelefonálásra is lehetőségünk nyílik — melyhez nem árt beszerezni pl. egy webkamerát –, de akár konferenciahívásokat is intézhetünk."

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 2

Tulajdonképpen számunkra a (video)telefonálás lenne most a lényeg, hiszen tesztalanyunk erre szakosodott. Ebből kiindulva tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy főszereplőnk egy webkamera, kisebb kijelző, kis hangszóró és mikrofon, valamint egy dedikált miniszámítógép összegyúrásából keletkezett. Előnye — ugyanakkor hátránya –, hogy az Eee Videophone-t gyakorlatilag csak skype-olásra tudjuk használni. Jó dolog, mert ez (elméletileg) maximális stabilitást és céltudatos fejlesztést jelent, viszont semmi másra nem tudjuk használni kütyünket.

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 3

Kissé megdöntve

Az első ránézésre érdekes forma a használatnak van egyértelműen alárendelve (lásd később), vagyis az ergonómia tulajdonképpen igen jónak mondható. A metálszürke kemény műanyagból készült — masszív benyomást keltő — ház lekerekített formákkal rendelkezik. Készülékünk kezelőszervei — a bekapcsológomb kivételével, mely a talpazat tetején (kis képzavar) kapott helyett — a fronton találhatók, melyek magától értetődő funkciókat takarnak – magyarázás helyett inkább tekintsünk meg egy fotót róluk:

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 4

A gombokon túl tulajdonképpen minden igen hangsúlyos helyre került: a webkamera felülre, alant a homlokzat felét beterítő LCD, középen a büszke márkajelzés, míg lejjebb a hangszóró terpeszkedik. A talapzat hátoldalán találhatók a csatlakozók: egyenfeszültségű betáp, USB (csak szervizcélokra!), LAN, fejhallgató-kimenet és mikrofonbemenet. Íme:

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 5

 

A szerzőről