Válassza az Oldal lehetőséget

ASUS Eee Videophone – Skype-oljunk kötöttségek nélkül!

Ha túl vagyunk az alapvető beállításokon, jöhet az evés – azaz a puding próbája! Az első percek után kiderül, hogy bizony nem egy ördöngös masináról van szó, kis gyakorlással már otthonossá válik a kezelés. Hovatovább azt is mondhatjuk, hogy gyermekünknek is megtaníthatjuk az alapvető dolgokat – csak nehogy aztán diszkoszvetőset játsszon vele egyszem csemeténk.

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 1
Róla van szó?

A hátsó rész két oldalán kialakított kis bemélyedésnek köszönhetően mindkét kezünknek van hely, így hüvelykujjunkkal könnyedén móresre taníthatjuk kütyünket:

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 2

A kijelző láthatósága, felbontása és általános képi paraméterei több, mint kielégítőek, e téren biztos nem lesz panaszunk őkelmére. Sajnos azonban a webkamerával — mely a Videophone egyik vitális alkateleme — már közel sem voltunk ennyire elégedettek. A kis felbontás — a 0,3 megapixel 640 × 480-nyi képpontot jelent, mely még a kijelző felbontásánál is kisebb — egy dolog (bár korunkban az 1,3 MP már nem számít extra elvárásnak), azonban a zajosság/fényérzékenység sem ejtett kábulatba minket. (Az biztos, hogy érdemes pár percet szánni az állítgatásra, hiszen így már egész normális képet csiholhatunk ki belőle.) Leszögezhetjük, hogy félhomályban esélyünk sem lesz orcánkat hűen viszontlátni a kis TFT-n, és este is hathatós mesterséges világításra lesz szükségünk (vagy állítsuk monitorunkat maximális fényerőre). Megjegyeznénk ezzel kapcsolatban azt is, hogy igencsak hiányzik a kütyüből az automatikus fényerőállítás, mely mindenképpen növelné a használhatóságot.

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 3

Opciók beszéd közben

Ezután persze élesben is kipróbáltuk őkelmét. Először a Skype Echo — online üzenetrögzítő és -visszajátszó automata — segítségével ellenőriztük az audiobeállításokat, majd ezután jöhetett a menet. A távoli — a Duna másik oldalán leledző — jóbarát hangját kristálytisztán lehetett érteni, és elég volt kb. 30 centire megközelíteni a kütyüt, hogy e sorok írójának verbális kommunikációja tökéletesen eljusson a címzetthez. A szolgáltatott képpel nem volt gond a fényerő beállítása után, viszont a 25 fps-es sebesség csak álom – inkább olyan 15-re saccolnánk.

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 4

Jó móka a videotelefonálás – a webkamera aktív állapotát egy kis zöldes-sárgás LED jelzi (sajnos a partnerem által küldött kép minősége hagyott némi kívánnivalót maga után)

Sajnos van itt még másik két zavaró tényező is. Az egyik, hogy hívás (beszélgetés) közben nem tudunk mászkálni a menüben, amely funkciót pedig szinte az összes ma kapható mobiltelefon el tudja látni. A másik, hogy társalgás közben teljes képernyőt kap a videostream, amit partnerünk szolgáltat nekünk, csak ugyebár ez az esetek 99,99 %-ában 4:3-as képarányt jelent, vagyis ezt a Videophone szépen elnyújtva jeleníti meg (nem találtunk semmi olyan opciót, amellyel ezt a gondot orvosolni lehetne).

 

ASUS Eee Videophone - Skype-oljunk kötöttségek nélkül! 5

A szerzőről