Válassza az Oldal lehetőséget

Két új hordozható masina az ASUS-tól – a kagyló és a 15-ös

 

Kezdjük a kisebbikkel, hiszen így az igazságos!

Egy újabb Eee PC landolt nálunk, mely immáron a második a sorban. Pusztán specifikációi alapján egy teljesen átlagos masinának néznénk őkelmét, azonban e tesztalanyunk erőssége most a dizájnban rejlik. A gyártó által adományozott "seashell" — vagyis tengeri kagyló — elnevezés nem véletlen: a fényes, csúszós-plasztikus felület ("pearlescent") és a lekerekített sarkok mind a kis puhatestű állatkára emlékeztetnek. Elég csak végighúzni ujjunkat e tükörsima fehér felületen, hogy érezzük a borítás kivételes voltát. Ha már a színeknél tartunk, érdemes megjegyezni, hogy további öt közül választhatunk majd: fekete, fátyolos rózsaszín, mélyvörös, királykék és mélykék.

Két új hordozható masina az ASUS-tól - a kagyló és a 15-ös 1

A hozzánk érkezett

Felnyitva kagylónkat, rögtön kiderül a turpisság: természetesen a kijelző kávája fekete színt kapott. A második, mely egyből feltűnik, a matrica- és logóhalmaz, melyekből ki is hámozhatjuk a lényeget: Intel Atom — N280 — dohog legbelül, melynek tudását egy előretelepített Windows XP Home segítségével aknázzuk ki. Azonban ez még semmi, számtalan további utalást kapunk a hardverre: Draft N-es Wi-Fi, többfunkciós tapipad, SRS virtuális térhangzás, kristálytiszta mikrofon, LED-es háttérvilágítású LCD, ultrahordozhatóság — mindösszesen 2,5 centi vastag és 1,1 kg a masina –, akár 6 órányi akkumulátoros üzemidő, valamint hibrid "háttértár" – 160 GB-os 2,5" HDD és 10 GB-nyi internetes tárhely. Természetesen kapunk ehhez az Eee-hez is egy szoftvercsomagot (Eee Docking Software Suite), mely segítségével multimédia tartalmakhoz férhetünk hozzá a világhálón (Eee Arena), könnyedén megoszthatjuk és szinkronizálhatjuk adatainkat (Eee Sharing), megismerkedhetünk masinánk audio- és videoképességeivel, valamint testre szabhatjuk és frissíthetjük gépünket (Eee Tools).

Két új hordozható masina az ASUS-tól - a kagyló és a 15-ös 2
Felnyitva

Konkrét tesztekre is sort kerítünk természetesen. Ne feledjük, hogy az N280-as Atom processzor már vizsgázott nálunk az 1004DN-ben — igaz, valamivel jobb lapkakészlet társaságában –, ezért érdekes lesz majd összevetni az eredményeket. Persze az akkumulátort sem hagytuk nyúzás nélkül, erről majd az utolsó oldalon számolunk be.

Két új hordozható masina az ASUS-tól - a kagyló és a 15-ös 3

A rejtett VGA-csatlakozó az Eee PC alján

Aki használt már bármilyen Eee PC-t, annak ismerős lesz jelenlegi tesztalanyunk is. Első bekapcsoláskor meg kell adnunk a telepítőnek pár információt, mely után egy-két perccel már rendelkezésünkre is áll a Microsoft operációs rendszere. A 10"-os, 1024 × 600-as maximális felbontásra képes kijelző már régi motorosként köszön vissza ránk, a LED-es háttérvilágításnak köszönhetően az utazás közbeni filmnézéssel sem lesz problémánk. A billentyűzetet picit átdolgozták a tervezők, mely leginkább a jobb alsó sarokra van kihatással – elvük, hogy a méretéhez képest minél kényelmesebb használatot biztosítson a klaviatúra, nem változott:

Két új hordozható masina az ASUS-tól - a kagyló és a 15-ös 4

A két görgetősávval ellátott tapipad teljesen egybeolvad a belső felülettel, azonban érdes borítást kapott, mely által picit szoknunk kell a használatát, cserébe viszont izzadós ujjunk kevesebb galibát okoz.

Két új hordozható masina az ASUS-tól - a kagyló és a 15-ös 5

A különleges tapipad

Másik újítás az eddigi hasonszőrű masinákhoz képest, hogy a csatlakozókat a le-, illetve kihajtható "védőpalást" mögül kell "kibányásznunk", melyek meglétét alapvetően kitörő lelkesedéssel fogadtuk, azonban legalább egy USB-csatlakozó szabadon maradhatott volna az egyszerűbb, gyorsabb használat céljából.

Két új hordozható masina az ASUS-tól - a kagyló és a 15-ös 6

Jobb és bal oldal

Két új hordozható masina az ASUS-tól - a kagyló és a 15-ös 7

Természetesen az 1008HA esetében is megtalálhatók a különböző energiagazdálkodási módok: Power Saving, High Performance, Super Performance. Ha hirtelen megszűnik a betáp, és az akkumulátor szolgáltatja tovább az energiát, akkor automatikusan átvált tesztalanyunk energiatakarékos üzemmódra (Auto Power Saving), illetve ha visszadugjuk az adaptert, akkor magas teljesítmény lesz a jutalmunk (Auto High Performance) – mindkét történésről két kis rublika (OSD) ad tájékoztatást.

Két új hordozható masina az ASUS-tól - a kagyló és a 15-ös 8