Válassza az Oldal lehetőséget

Bemutatjuk: ASUS N53SN – notebookban a Sandy Bridge

 

Az Intel Sandy Bridge architektúrája számos fejlesztést és pozitív tulajdonságot hozott. Amellett, hogy a központi egységek általánosan gyorsultak, a fogyasztást sikerült visszafogni, mely a mobil piacon különösen kiemelt szempont. Az új mobil, Sandy Bridge alapú processzorok mindegyike tartalmaz integrált grafikus magot az architektúra sajátosságaként. A notebook piac számára jó hír, hogy minden mobil CPU az erősebbik, azaz az IGP 3000 grafikus magot kapja meg. A jelentősen visszafogott fogyasztás lehetővé teszi, hogy az erősebbik mobil gépekbe olyan processzorok kerüljenek, melyek teljesítményükkel képesek felnőni asztali társaik mellé.

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 1

Egy ilyen modell az ASUS N53SN is, mely az ASUS N sorozatát erősíti. Külsőre, első ránézésre semmi meglepőt nem veszünk észre rajta. A szálcsiszolt alumínium borítással már többször találkoztunk, szép, elegáns megjelenést kölcsönöz, és masszívabb is, mint a műanyag borítás. A fedlapon a szokványos ASUS márkajelzés tájékoztat arról, hogy milyen géppel van dolgunk. A fedlap peremére (ahol a kijelzőt felnyitjuk) egy speciális réteget helyeztek el, szerintünk ennek az a célja, hogy ne a karcokra elég érzékeny szálcsiszolt alumíniumot karistoljuk össze. A szálcsiszolt alu-hatás egyébként az egész gépházon jelen van, az oldalsó éleken és elöl egy vékony ezüstös csík fut végig, ezzel is emelve a gép külső megjelenésének hangulatát. Ahol nem a szürke fémmel, ott fekete műanyaggal találkozunk, például a gép oldalain. Ha már itt tartunk, vizsgáljuk meg, mik kerültek fel ide!

 Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 2

Baloldalon fentről haladva a terebélyes méretű szellőzőrácsot találjuk, itt távozik a meleg levegő a notebookból. Ha kicsit lejjebb haladunk, akkor a kupak alá rejtett külső antennacsatlakozót és a HDMI kimenetet pillanthatjuk meg. Ezeket az RJ45 LAN csatlakozó és a memóriakártya-olvasó nyílása követi. A fennmaradó területen lehet különbség az egyes kiépítések között. A gyári fotókon két USB-t láthatunk, és mindkettő különleges. A bal oldali (fekete színű) nem csak USB, hanem eSATA is, míg a jobb oldali (kék) az USB 3.0 szabványt is támogatja. A nálunk járt gépen nem kombi csatlakozó volt, az USB 2.0 portot nem lehetett eSATA-ként alkalmazni.

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 3

A gép hátuljának nagy részét az akkumulátor foglalja el, de itt találjuk a Kensington-zárat és a sima VGA kimenetet arra az esetre, ha valami régebbi megjelenítővel kell kapcsolatot teremtenünk, és a HDMI használatára nincs lehetőség. A másik oldalon a töltő csatlakoztatási pontja kapott helyet.

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 4      Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 5

A gép jobb oldala (fentről haladva) a WiFi kapcsolóval és az optikai meghajtóval indul. Ezen a ponton megint lehetnek különbség, a gyári képeken hagyományos DVD-író látható, a nálunk járt gép viszont Blu-Ray írót tartalmazott. Egyes darabok kombó meghajtóval szereltek, azaz a Blu-Ray lemezeket csak olvasni tudják. Az optikai meghajtó mellett még két darab hagyományos USB-t (2.0) és a hanggal kapcsolatos portokat, azaz a fejhallgató-kimenetet és a mikrofonbemenetet találjuk. A gép elejére már nem helyeztek semmit, talán azért sem, mert elég vékony. Ez egyébként az egész masinára elmondható. Érdekes megoldás még a zsanérok kialakítása, az egymásba simuló íves felületek kellemes látványt nyújtanak.

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 6

Ideje, hogy megnézzük azt is, mit találunk az ASUS N53SN belső oldalain. Elsőként mindjárt egy 15,6″-os, 16:9 képarányú kijelzőt, LED háttérvilágítással és Slendid technológiával. A panel felbontása 1366×768 vagy 1920×1080 (Full HD) lehet, utóbbit gyengébben látóknak nem ajánljuk ehhez a mérethez. A nálunk vendégeskedett gép a Full HD-s panelt tartalmazta.

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 7

A kijelző alatt találjuk a megszokott ezüst ASUS logót, felette pedig a 2 megapixeles webkamerát, melynek különlegessége a kis retesz, mellyel manuálisan zárhatjuk le a kamerát, hasonlóan ahhoz, mint mikor a kézikamerára rátesszük a lencsevédőt. Így akkor sem tudnak semmilyen kép birtokába jutni, ha esetleg valamilyen támadás áldozatává lenne a gépünk, és hozzá akarnának férni a webkameránkhoz. A kijelzőt körülvevő keret fényes felületű, így az ujjlenyomatokat előszeretettel gyűjti össze.

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 8

Haladjunk tovább az érdekesebb részekre! A hangszórók a fedlap stílusához jól passzoló ezüstszürke burkolat alá vannak rejtve, és a Bang & Olufsen ICEPower szolgáltatta őket a notebookhoz. Hogy hogyan viselkednek élesben, arról majd később beszélünk. A hangkeltők sávja alatt mindkét oldalon vezérlőgombokat találunk. Baloldalon a széles billentyűvel az energiafelhasználási sémák között navigálhatunk, mellette az elnémítás, a hangerő le, hangerő fel és a play/pause gombok használatára nyílik lehetőség. Jobboldalt találjuk magát a bekapcsoló-gombot, és három visszajelző LED-et, melyek balról jobbra haladva: Num Lock, Caps Lock, GPU aktivitását jelző LED (fehér: diszkrét VGA, kék: integrált VGA), bekapcsolt állapot LED.

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 9     Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 10

Ezután a billentyűzet következik, mely numerikus padot is magáénak tudhat. A billentyűk kellően nagy méretűek, könnyen használhatóak. Kialakításuk érdekes, az éleik meg vannak törve, mi még saját kezűleg nem találkoztunk ilyen klaviatúrával operáló ASUS notebookkal, de a használatra nem lehetett panaszunk. A gombok alatti rész ismét szálcsiszolt alumínium, ezúttal a belső felületeknek megfelelően feketére színezve.

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 11

Az érintőpad szolgál néhány érdekességgel, ilyen a két ujjas görgetés (nincs külön görgetősáv) és a két-, valamint a három ujjas jobb egérgomb funkció. Használatuk az alábbi magyarázatok szerint zajlik:

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 12

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 13

A bal és az jobb egérgombot egy műanyag elemből alakították ki. Ez alatt még további négy LED visszajelzőt találunk, melyek a WiFi, a merevlemez, az akkumulátor és a bekapcsolt üzem állapotáról hivatottak informálni.

Bemutatjuk: ASUS N53SN - notebookban a Sandy Bridge 14

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy az ASUS N53SN egy megnyerő és igényes külsőt kapott. Formabontónak nem nevezhető, a jól bevált receptet követi, irodában, az üzleti életben is megállja a helyét. A 15,6″-os kijelző megadja a gép alapméretét, mely így 39,1 cm széles, 26,6 cm mély és 3,05 ~ 4,05 cm magas. A notebook tömege átlagos, a 6 cellás 5200 mAh akkumulátorral együtt 2,7 kg.

 

A szerzőről