Válassza az Oldal lehetőséget

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség

A cikkíró egyik legnehezebb dolga a bevezető. Azt gondolhatnánk, hogy csak rizsázni kell, de nem. Az olvasók többsége egy tesztben 2-3 oldalt olvas el maximum, ezek közül az egyik a bevezető. Itt kell a figyelmet felkelteni, hogy aztán a nyájas látogatónk ne egyszerűen átlapozzon a tesztekhez, majd elolvassa az összefoglalót, hanem foglalkozzon a többi zagyvasággal is, ami amúgy csak azokat szokta érdekelni, akik valóban kacérkodnak a teszt szereplőjének megvásárlásával.

Szóval, most bevezetőt kell írni, ami nem könnyű, hiszen nem egy, és nem két hordozható gép volt már nálunk, így már szinte mindent kitárgyaltunk velük kapcsolatban. Azonban most némiképp szerencsénk van, hiszen a vendégünk az ASUS UL sorozatából került ki, így erről lehet, sőt kell is írni néhány sort.

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség 1

Az UL az ASUS-nál az Unlimited szóból származtatható, ami ugye határtalant jelent. Ez tehát a határtalan lehetőségek sorozata. Ha jól a dolgok mélyére tekintünk, akkor van is az elnevezésnek némi alapja, ha más nem az üzemidő tekintetében. Persze végtelen hosszan működő notebook még nincs, de az átlaghoz képest sokáig működő van, és ilyen az UL30A is.

Ez a gép egy hatalmas rést töm be a hordozható gépek piacán, és persze az ASUS hordozható gépei között is. Egyrészről ugye ott vannak ez Eee PC-k, amik kicsik, könnyűek, és akkor sem esnek kétségbe – vagy kapcsolnak ki -, ha teszem azt, Londonból New Yorkba kell repülnünk, és a teljes utat munkával kell eltöltetnünk.

Van azonban egy nagy hátránya az Eee sorozatnak, a méretük. Igaz ez egyben előnyként is említhető, de aki próbált már a pirinyó kijelzőn hat órát dolgozni az tudja, miről beszélek. Nem jelenti azt, hogy azok a gépek haszontalanok lennének, meg van a maguk helye a piacon, nálunk is van egy otthon, és nagyon sokszor használjuk is.

Aztán ott vannak a rendes méretű asztali használatra szánt gépek. Ezek erőben, használhatóságban jóval az Eee széria felett állnak, ám ember legyen a talpán, aki egy ilyet képes mondjuk órákig az ölében tartani. Ráadásul az üzemidő a teljesítmény növekedésével egyenes arányban csökken, így bizony sűrűn szorulunk a falba épített röfire, vagyis a konnektorra.

Itt lép a képbe a mi gépünk – vagyis sajnos ez az ASUS gépe, mi csak tesztelhetjük – az UL30A. Ez egy olyan szerkezet, mely normális méretű billentyűzettel, szélesvásznú és normális felbontású kijelzővel, valamint a jogosan elvárható multi taszkos működéshez elég erővel rendelkező processzorral bír, ami az Intel CULV szériájából származik. Ami lényeg, ami a hab a tortán az nem más, mint az üzemidő. Bizony, ez egy olyan gép, ami nagyobb, mint egy hagyományos netbook, ám használati ideje azokhoz közelít. Vagyis a hordozhatóság oltárán ici-picit áldozunk, a használhatóság terén viszont nagyon-nagyot nyerünk.

Ez a tökéletes notebook? Erre választ kaphatunk a következő oldalakon, amiket most ne tessék szokás szerint átugrani! 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.