Válassza az Oldal lehetőséget

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség

Az első, ami szembe tűnik, hogy kinyitva is ugyan olyan szép a gép, mint becsukva. Ennél persze bővebb leírásra is képesek vagyunk, így jöjjenek a részletek! A billentyűzet gombjai az átlagnál kicsit talán nagyobbak, és ahogy az ASUS-tól mostanában megszoktuk elég távol vannak egymástól a gombok. E két tulajdonságnak hála a gépelés könnyű, nehéz félre ütni. A tapipad, ahogy az mostanában szokásos nem emelkedik ki, nem is süllyed be, anyaga is a csuklótámaszéval egyezik, pontosabban nincs is attól elhatárolva. Ami mégis tudatja velünk, hogy a tapipadot látjuk a sok kis pötty, ami persze nem festve van, hanem sok kis mélyedés érzékelteti ujjunkkal, hol kezdődik, és hol ér véget az érintésre érzékeny felület. A tapipad előtt egy széles krómozott gomb szolgál a jobb és bal egérgomb kiváltására. A pad működésével sem akadt problémánk, késést nem tapasztaltunk. Fontos megemlíteni, hogy rendelkezik némi multitouch képességgel is, de ez nagyjából kimerül a kép görgetésében. Sikerült ugyan a képnagyítás illetve kicsinyítés is a képnézegetőben, de nem volt zökkenőmentes a dolog, így a multitouch képességet nyugodtan tegyük zárójelbe.

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség 1

Az UL30A nem bővelkedik funkció billentyűkben, legalábbis első látásra. Ez sem újdonság már az ASUS-nál. Funkció van ugyanis bőven, ám elérésükhöz billentyű kombinációt kell használnunk. A bal alsó traktusban található FN billentyű és a kék piktogramokkal jelölt billentyűk egyszerre történő lenyomásával állíthatjuk többek között a hangerőt, a kijelző fényességét, kapcsolhatjuk ki vagy be a WiFi-t, válthatunk a Splendid módok között, vagy változtathatjuk a gép teljesítményét.

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség 2

Ezekről a funkciókról egy régebbi cikkünkben már beszámoltunk, így nem ismételnénk el újra mindent, inkább azt javasoljuk, hogy kattintsatok IDE, és olvassátok el részletesen, hogy milyen okosságok érhetők el.

Amiről nem írtunk még az a kijelző. Azt talán mondani sem kell, hogy szélesvásznú, még pedig 16:9-es oldalaránnyal. Lényeges, hogy a háttérvilágítás már LED-es, ami egyrészről jót tesz az üzemidőnek, más részről nagyon jót tesz a kontrasztaránynak. A kép éles, és normál megvilágítás mellett semmilyen kínos bevilágítási problémát sem tapasztalunk. Teljes sötétben és egyszínű háttér mellett a széleken és a sarkokban tapasztalható némi, alig-alig észrevehető plusz a fényerőben, de annyira elenyésző, hogy akár a teszter kukacoskodásának is betudhatjuk. A betekintési szögek miatt sem sírhatunk. A vízszintes betekintés vizsgálatakor 10-15 foknál már mutat valamennyi torzítást, de ez az adat kifejezetten jónak számít. Függőleges betekintést nézve, ha lehet még jobbnak tűntek az értékek. A színek telítettségével messzemenően meg voltunk elégedve, és ahogy feljebb már írtuk, a LED-es technológiának hála a kontraszt is jó. Ez utóbbi említett képesség sokat javít a feketén is, ami valóban fekete még nagyobb fényerő esetén is. Használat közben, hacsak a nap nem világít bele a kijelzőbe, bőven elegendő a 70 százalékos vagy az alatti fényerő, így némileg az akku töltöttségén is spórolhatunk.

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség 3

Összességében mit mondhatunk el? Azt, hogy az ASUS UL30A egy kifejezetten szép gép. A billentyűzet, a kijelző kitűnő, így egyelőre a maga nemében kiválóra kell értékelnünk a masinát. Ezt az értékelést már csak az előttünk álló tesztek ronthatják le, de valamiért azt gyanítjuk, hogy ezen a téren sem lesz okunk panaszra. Egy dologgal vagyunk még adósak ezen oldal végére, ez pedig a specifikáció, vagyis a gép hardver elemeinek ismertetése. Lássuk ezt most egy táblázat formájában, utána pedig következzenek a tesztek!

ASUS UL30A

Processzor

Core 2 Duo SU7300 1,3 GHz

Operációs rendszer

Windows 7 Home Premium

Lapkakészlet

Intel Mobile GS45

Memória

4 GB DDR2-800

Kijelző

13,3″, 1366 x 768 pixel

Grafikus vezérlő

Intel GMA 4500MHD

Háttértár

500 GB

Optikai meghajtó

nincs

Webkamera

0,3 Mpixel

Méretek

322 x 232 x 14,8 milliméter

Tömeg

1,5 Kg

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.