Válassza az Oldal lehetőséget

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség

Amikor a gépet kiemeljük fekete kartondobozából az első benyomásunk az, hogy hideg. No nem barátságtalanul hideg, hanem úgy érzésre, ahogy például a hó. Az ok egyszerű, a teljes fedőlap szálcsiszolt alumínium.

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség 1

A második gondolat a gép kiemelése közben a következő: jaj, de vékony, nehogy elejtsem. Ezt az érzést az ismerheti, aki fogott már a kezébe valamilyen nagyon vékony almás gépet. Már az is kérdéses, hogy fér el ekkora helyen egy működő számítógép. Amúgy a gép tömege sem nevezhető igazán tömegnek, akkumulátorral másfél kiló, ami hordozni még elviselhető, macskát dobni már kicsit sok. Persze csodálkoznánk azon a botor emberen, aki egy ilyen géppel macskát akarna dobálni, már csak azért is, mert a macska egy tüneményes szerzet, ahogy persze az ASUS noti is.

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség 2
Így néz ki szemből az UL30A

Mielőtt kinyitnánk a gépet, gyorsan nézzük körbe! Az alsó rész természetesen műanyag. A fronton nem találunk csatlakozókat, itt kaptak helyet a visszajelző LED-ek, illetve az alsó részen a két hangszóró rácsa. Ha már a hangszóróknál tartunk, akkor meg kell jegyezni, hogy ez az eddigi vizsgálódás után talán a leggyengébbnek tekinthető láncszem a gépezetben. Azt persze nem állítjuk, hogy használhatatlan, mindössze azt mondjuk, hogy pont annyit tud, amit egy ilyen méretű hangkeltőtől elvárhatunk. Az bizonyos, hogy mozifilmek nézéséhez ajánlott egy jobb füles beszerzése, hogy a remek kép mellé remek hang is társulhasson.

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség 3
Ez a baloldal…

A baloldalon három csatlakozó van. Ezek sorban egy USB 2.0 kapu, egy HDMI csatlakozó és végül egy D-SUB, vagyis egy hagyományos monitor kimenet. A hátsó traktust teljes egészében az akkumulátor foglalja el, így csatlakozó ott nincs. Mivel azonban az akkumulátor szóba került leírjuk az ASUS UL sorozattal kapcsolatos ígéretét, miszerint ezek a gépek 12 órás akkumulátoros üzemidővel bírnak. A tesztek majd megmondják, hogy mennyi az annyi, vagyis valós érték-e a 12 óra. Most térjünk is gyorsan vissza a külsőhöz, lássuk a gép jobb oldalát, ahol hét nyílást találunk. Ezek sorrendben a táp csatlakozója, egy Ethernet csatlakozó a vezetékes hálózatokhoz, két USB, egy mikrofon be- és egy fejhallgató kimenet, végül pedig egy kártyaolvasó.

ASUS UL30A – a határtalan lehetőség 4
…ez pedig a jobb oldal

A gépet hanyatt döntve két lecsavarozható fedelet találunk. Az egyik alatt a memóriák, a másik alatt a merevlemez bújik meg. A külsővel meg is lennénk, lássuk, mit találunk, ha felnyitjuk a kijelzőt! 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.