Válassza az Oldal lehetőséget

Liectroux HCR-10 – egy ablakmosó robot tesztje

Liectroux HCR-10 – egy ablakmosó robot tesztje

Szép új világ, robot robotol én pedig a kertben sörözök.

Liectroux HCR-10 – egy ablakmosó robot tesztje


Nézd meg működés közben!


 

Bevezető

Évekkel ezelőtt vettem egy ablakmosó robotot, nagyobbat, mint a mostani teszt alanya. Használtuk is két évig, aztán jött a költözés, pakolás, ideiglenes helyen lakás, a gépet meg eladtam. Most már bánom is meg nem is, mert bár nincsenek olyan magas, kívülről csak létrával elérhető franciaablakaink, mint a régi helyen, de azért jó lenne, ha nem kéne az üveget dörgölnünk.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 1

A régi helyen nagyon jól jött a robot, hiszen csak feltapasztottam az üvegre, aztán mentem cikket írni, ő meg dolgozott. És nem csak ez volt a jó benne, hanem az is, hogy felment olyan magasra, ahova már tényleg létrával értem volna csak fel, szóval jóval kevésbé volt macerás a robottal a takarítás.

Most viszont, hogy csak normál ablakaink, teraszajtóink vannak kicsit túl nagy is lenne a régi masina. Szóval ilyen szempontból már nem bánom, hogy megváltam tőle.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 2

Nagy volt viszont az örömöm, amikor a Geekbuying képviselője megkeresett, hogy nem szeretném-e kipróbálni a kicsi, kompakt, hatékony, csendes, remek képességekkel bíró csodakütyüjüket. Vagyis ablak mosó robotjukat. Naná, hogy akartam, bár gyerek már nem vagyok, a csodákban sem hiszek, de azért reméltem, hogy minimum a felét tudja majd annak, amit ígérnek, mert akkor már szeretni fogom.

Ebből a cikkből megtudjátok, lett-e szerelem első (vagy második) látásra!


 

Kicsomagolás, külső, tartozékok

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 3

A robot dobozát nem merném se különösebben ellenállónak, sem különösebben szépnek mondani. Szerencsére a vékony kartonból készült doboz benne volt egy másik vastag kartonban, így nem sérült a termék, mire hozzám került. Mondjuk ezt a dupla dobozolást nem szeretem, inkább raknák egy vastagba, kevesebb papír fogyna.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 4

Bent találunk egy kevés tartozékot. Van egy távirányítónk, ehhez adnak elemet is. Van két tartalék MOP, ami az ablakot tisztíccsa majd. Van két műanyag karika, ezek tartalékok, felpattinthatjuk rájuk a két tartalék MOP-ot, és ha koszos lesz takarítás közben csak leszedem a piszkosat, felpattintom a tisztát és mehet tovább a takarítás.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 5

Van még egy hosszú biztosítókötél, egy külső táp jó hosszú kábellel, meg egy EU dugós borotvakábel, amin a tápba megy majd az áram, valamint kapunk egy kis letekerhető tetejű üvegcsét, amivel fel tudjuk tölteni a gép víztartályát. Végül egy használati utasítás, magyar nyelvű leírás nélkül. Szerencsére a használat nem bonyolult, szóval, ha elolvasod a cikket a füzetet elő sem kell majd venned!

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 6

A dobozban persze ott van maga a robot is. Olyan picit túlméretes babapiskóta forma, fehér vagy fekete borítással, ki milyet vásárol. Hozzám a fehér érkezett. Nem az a fényesfehér, ami takaríthatatlanul gyűjti majd a szennyeződéseket, szóval megfelelő. Megfelelő a burkolat minősége is, nem érződik vékonynak, törősnek.

Felül a bekapcsológomb, három LED, alattuk egy kis ablak mögött a távirányító UV érzékelője. Jobbra középen van egy gumisapka, itt lehet vizet tölteni a gépbe, alul meg a két kerek MOP.

Elsőre tetszik, nem túl nagy, nem túl nehéz (~1 kilogramm), formára is tetszetős. Lássuk mit tud papírforma szerint!


 

Papírforma

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 7

A Liectroux HCR-10 robot ablaktisztító ideális eszköz a tavaszi nagytakarításhoz. A készülék 2800 Pa szívóerővel, japán motorral és intelligens funkciókkal büszkélkedik. A robot minimalista dizájnjával és lekerekített szerkezetével tökéletesen illeszkedik a környezetébe, és alacsony zajszintje (65 dB) biztosítja a zavartalan működést.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 8

Az eszköz méretei 29,5 x 14,5 x 6,8 cm, tömege pedig 1,03 kg. A 30 ml víztartály elegendő 10-20 m² felület tisztításához. A robot három tisztítási móddal rendelkezik, kapunk automatikus és manuális permetezést, van élérzékelés, ami megvédi a leeséstől. A mellékelt távirányító segítségével könnyen irányítható. Az integrált akkumulátor 500 mAh kapacitású, ami körülbelül 20 perc folyamatos tisztítást tesz lehetővé.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 9

A gyártó egy csomó dologról ír még, de ezek finoman szólva is kimerítik a bullshit kategóriát. Olyan dolgokat említ, mint az ultrasonic vízpermetezés, ami a levegő részecskéivel bontja finom permetté a vizet (gúnyos kacaj szmájli…). Aztán ott van a Self-learning system, de azt már nem mondják el, hogy mit tanul meg önállóan a robot. Olvashatunk olyat is, hogy Low temperature & constans pressure technology, ami fogalmam sincs mi akar lenni. Vagyis a nyomás részét még értem, de hogy mitől lesz alacsony hőmérsékletű…

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 10

Szóval a papírforma kb. ennyi: Önállóan vagy távirányítóval irányítva halad az üvegen, spriccel automatikusan vagy ott, ahol mi szeretnénk, van élérzékelő, hogy az üveg szélén ne essen le, csendes japán motor mozgatja és biztosítja a vákuumot, hogy fent maradjon az üvegen.


 

Tapasztalatok

Kezdjük azzal, hogy a kezelés piszok egyszerű. A gyártó azt mondja, hogy három takarítási módot ismer a gép, én meg azt válaszolom rá, hogy egyet. Mert az, hogy az üvegen lentről felfelé, balról jobbra vagy jobbról balra halad végig nem három takarítási mód. Szerintem. Nem rossz, hogy tudja ezt, mert mást használok egy ablakon, mást egy teraszajtón és mást a fürdőben a zuhany üvegén, de akkor is, ez nem három mód.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 11

Van a távirányítón még egy indítás, egy leállítás gomb, egy gomb az automata vízspriccelés ki- és bekapcsolásához, egy spricni gomb, amit, ha megnyomok köp egy kis vizet az üvegre, és ott vannak az iránygombok, amikkel az üveg bizonyos részére küldhetem a gépet.

A használat a következő képpen néz ki:

  1. A gépen lévő bekapcsoló gombot 2 másodpercig nyomod, elindul a motor, feltapasztod a robotot az üvegre.
  2. A távirányítón kiválasztod a 3 takarítási módból a neked tetszőt, megnyomod a gombot, a takarítás elindul.
  3. Megnyomod az automata spriccelés gombot, a gép kettőt csippan és megy a munka (ha ki akarod kapcsolni a spriccelést, akkor egy csippanás jelzi, ha sikerült).
  4. Ott hagyod a gépet az ablakon és kimész a kertbe sörözni.

Oké, de mi történik, ha pl. elmegy az áram? Gép lepottyan, szilánkjaira szakad? Természetesen nem, két védelem is van, hogy ez ne történjen meg. az egyik, hogy van egy biztosítóköteled, amit az ablak fölé (például a karnishoz) kötve megakadályozhatod, hogy a gép leessen a földre.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 12

A másik mód érdekesebb, ugyanis van a robotban egy akkumulátor, ami, ha fel van töltve, akkor kb. 20 perces működést tesz lehetővé külső áramforrás nélkül is. Ez nem csak a pottyanás ellen hatásos, hanem olyan helyzetben is, amikor nincs konnektor valamelyik ablak közelében.

A takarítás menete kicsit más lesz, ha a fürdőszobában, pl. zuhanyfalat takarítasz:

  1. A gépen lévő bekapcsoló gombot 2 másodpercig nyomod, elindul a motor, feltapasztod a robotot az üvegre.
  2. A távirányítón kiválasztod a 3 takarítási módból a neked tetszőt, megnyomod a gombot, a takarítás elindul.
  3. Megnyomod az automata spriccelés gombot, a gép kettőt csippan és megy a munka (ha ki akarod kapcsolni a spriccelést, akkor egy csippanás jelzi, ha sikerült).
  4. Ott hagyod a gépet az ablakon és kimész a kertbe sörözni.
  5. Amikor visszamész felszeded a földről az összetört gépet, és kidobod a kukába.

Na, a viccet félretéve, azt tapasztaltam, hogy van ugyan él érzékelőnk a gépen, azonban ez random módon nem érzékel. Az esetek túlnyomó részében a robot megáll az üveg pereménél és elindul vissza, de lássuk be, éppen elég, ha egy alkalommal nem így tesz, és már enged is a gravitáció erejének, mi meg sirathatjuk a robotunkat.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 13

Szóval, ha nem ablakon, ajtón használod, aminek van kerete, hanem pl. elhúzható üvegfalon, zuhanyüvegen, ahol nincs keret, mindig kötözd fel a biztonsági kötelet valahova, hogy ne essen le a masina!

Amúgy nem igazán értem ezt a hibát, mert több esetben hiba nélkül végig ment a takarítás, máskor meg random elfelejtett megállni. Tán a fényviszonyok befolyásolták, hogy az érzékelő nem „látta” az üveg szélét? Nem tudom, mindegy is, Te erre figyelj oda!

Nyilván lényeges kérdés a takarítás minősége. Nos, ezzel szerintem nincs hiba. Persze csodára ne számíts, a tavalyról az ablakra száradt madárkakit nem fogja lesúrolni, ahhoz dinamit kell, de egy átlag koszos, poros ablak mosását szépen elvégzi.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 14

A fürdőben a helyenként lerakódott vízkövet megint csak nem súrolta le, de a tegnapi fürdésből leszáradt kis vízcseppek nyomát eltüntette, ahogy a kölkeim kéz és orr nyomait is leszedte.

A hálózati kábel szerencsére elég hosszú (4+1,5 méter), nekem sehol nem kellett hosszabbítót igénybe vennem, mondjuk ez tán annak is köszönhető, hogy az elektromos hálózat tervezésekor nem spóroltam a konnektorokkal.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 15

A japán központi motor tényleg halkan dolgozik, legalábbis ahhoz képest, hogy annyi vákuumot kell előállítania, hogy elbírja a gépet. Aludni azért nem fogsz mellette.


 

Konklúzió

Az ablakmosó robot kapcsán sokszor hallom, hogy na, ez aztán tök fölösleges. És valóban az, ahogy a mosógép meg a porszívó is, hiszen van seprű és lapát, van szikla a patakparton, amihez csapkodhatjuk a ruhát. Oké, kicsit sarkított, amit írtam, hiszen az tény, el lehet lenni egy ablakmosó robot nélkül is, eddig is elvoltunk.

Ám, én már tudom milyen az, ha van. Képzeld el, hogy felcuppantod az ablakra, és mész a dolgodra. Porszívózol, főzöl, játszol a gyerekkel, és még folytathatnám. Szóval röviden, időt és energiát takarítasz meg, miközben a gép szorgalmasan dörgöli az üveget.

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 16

Ahogy írtam a nagyon durva szennyeződések ellen nem jó, de ha van ilyen masinád, akkor figyeld meg, hogy nem is egyszer, tavasszal akarsz majd ablakot takarítani, hanem mindig, ha úgy látod poros már. Ugyanis nem fáradtság letakarítani, nem megy el vele az időd sem, akkor meg miért ne.

Ezzel együtt nem akarok senkit rábeszélni, ez végül is csak egy teszt, amiből kiderült, hogy nem egy csodatévő masináról van szó, csak csupán egy viszonylag egyszerű szerkezetről, ami néhány szenzor és egy erős motor segítségével elvégzi helyetted a munkát.

Nincs semmilyen Self-learning system (vagy legalábbis velem nem jött szembe), de nem is kell. Sokkal fontosabb, amit a géptől elvárhatok, vagyis, hogy anélkül, hogy mellette kelljen állnom letakarítsa az ablakaimat, ezt pedig megteszi!

Liectroux HCR-10 - egy ablakmosó robot tesztje 17

A bevezető akciónak ma lett vége, ami esetünkben annyit jelent, hogy már ma elkezdik a gép kiszállítását azoknak, akik előrendelésben olcsón megvették. Szerencsére Ti sem maradtatok le az olcsóságról, mert 20 darab erejéig szereztem kupont, így a kimondottan az olvasóimnak generált NNNHOCHULH10 kóddal 43 600 forint helyett 38 600 forintért meg tudod vásárolni EU raktárból az alábbi hivatkozásra kattintva:

 

Liectroux HCR-10 ablakmosó robot

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.