Válassza az Oldal lehetőséget

MacaW TX-80 – wellness füleinknek

MacaW TX-80 – wellness füleinknek

Tudjátok, hogy mi előszeretettel tesztelünk olcsóbb, szélesebb réteg számára elérhető termékeket – nem vagyunk válogatósak ilyen tekintetben. Nos, ez most nem teljesen lesz így, a MacaW csodája korántsem a budget vonalat erősíti.

MacaW TX-80 – wellness füleinknek

Külsőségek

A minőség rögtön látszik a csomagoláson is. A méretes és ízléses doboz egy nüansznyit sem hivalkodó, tökéletesen reprezentálja, hogy valami komoly dolog lakik benne. A doboz felső lapját oldalt mágnes tartja a helyén (így garantáltan nem nyílik fel véletlenül), a megoldással engem végképp megnyertek.

dobozdoboz hata

Belül aztán három rétegnyi szivacsba burkolva lakozik a TX-80. Ezt kiemelve találjuk a kiegészítőket: egy praktikus hordtáskát és még egy dobozt. Utóbbiban kapott helyet a használati útmutató, az USB-töltőkábel és egy pár fülpárna.

macaw tx 80 szinek

A hátoldalon természetesen a specifikációkat olvashatjuk, fussuk is át ezeket, hogy pontosan mivel is van dolgunk.

doboz reszletdoboz nyitas

 

Teljes specifikáció

Termék adatai

Termék neve: TX-80
Bluetooth név: TX-80
Bluetooth chip: CSR8645
Bluetooth verzió: 4.1
Bluetooth protokol: HSP, HFP, A2DP, AVRCP
Audió dekódolás: Apt-X támogatás
Átviteli távolság: 10 méter felett 
Kábelhossz: 0,9 méter
Érzékenység: 104dB 
Min. frekvencia 20 Hz
Max. frekvencia 20000 Hz

Egyéb

Tömeg: 31 gramm 
Akkumulátor kapacitás: 110 mAh
Használati idő: 8 óra (saját tapasztalat: 6-6,5 óra)
Készenléti idő: 300 óra
Töltési idő: 1,5-2 óra
Védettség: IP5X
Támogatott rendszerek: Apple, Android, PC
Extrák: hívások fogadása (integrált mikrofon), töltöttség kijelzése, zeneléptetés, in-ear kialakítás

Csomag tartalma

1×MacaW TX-80, 1×hordtáska, 1×microUSB kábel, 1×angol használati utasítás, 2×fülilleszték

Első blikkre két fontos pontot azonnal ki is emelnénk a képességek közül. Az egyik Apt-X, ami a CSR plc gondos kezei által kifejlesztett hangkódolási technológiát takarja és CD-minőséget ígér (ugyan tömöríti az adatot, de azért igen kellemes, 352 kbps-os bitrátára képes), a másik pedig az IP5X, ami a folyadékok elleni védelmet mutatja. Folytassuk egy kis áttekintéssel a működtetést illetően, de mindenek előtt itt egy elsőrendű videó a kütyüről. A leírás szerint a TX-80 Qualcomm CSR8645-ös chipjét küldi a harcmezőre: a chip egy időben két eszközt képes kezelni, mikrofonból is kettőt támogat, továbbá van benne DSP (digitális hangfeldolgozás) és ötsávos hangszínszabályoz (EQ).

Vezérlés

A középső gomb
  • Nyomva tartás 3 másodpercig: bekapcsolás
  • Nyomva tartás 6 másodpercig: Bluetooth párosítás
  • Gombnyomás: lejátszás, szünet vagy a hívás fogadása, illetve hívás vége
  • Nyomva tartás 1 másodpercig (összekapcsolt módban): hangvezérlés indítása (ha támogatja a telefon)
  • Nyomva tartás 1 másodpercig (hívás alatt): elutasítás
  • Nyomva tartás 3 másodpercig (összekapcsolt módban): kikapcsolás
A hangerő növelése gomb
  • Gombnyomás: a hangerő növelése egy szinttel
  • Nyomva tartás: következő szám
A hangerő csökkentése gomb
  • Gombnyomás: a hangerő redukálása egy szinttel
  • Nyomva tartás: előző szám

tartozekok

Használat

A beüzemelés (a megfelelő készülékkel) pillanatok alatt lezajlott, az eszközök vezeték nélküli összekapcsolása egy szempillantás műve volt. A be- és kikapcsolásnál, illetve a Bluetooth élesítésénél egy gépi hang is segíti az eligazodást, következésképpen nem szúrhatjuk el a dolgot, ha figyelünk a készülék visszajelzésére. Annyi a lényeg, hogy addig ne probáljuk a telefonnal felderíteni a fülest, amíg a TX-80 vissza nem igazolja, hogy aktiválta a vezeték nélküli kapcsolatot. Az összekapcsolódáshoz semmilyen appot nem kell telepíteni, ilyen téren nincs szükség bűvészmutatványokra.

Egy apró probléma volt, a korszerűnek még több feles után sem mondható Acer Iconia Tab B1-710 érzékelte a fülest, csak épp a hangot nem tudta átjuttatni rá. Szerencsére a Cubot X18 Plusszal már kezes bárány módjára viselkedett a MacaW TX-80. Szóval tanulság: Ugyan támogatnia kéne minden Android 4.1-es eszközt, ám a régiekkel mégis lehet problémája.

IMG 20180416 103615

Tapasztalatok

A felhasználásnál érdemes észben tartanunk, hogy a 10 mm-es, titán membrános hangszórók centiméterekre vannak hallószerveinktől. Semmiképpen sem ajánlott a hangerőt féltávnál magasabbra emelni (legalábbis huzamosabban), a TX-80 szerintem ilyen magas szinten akár hallásromlást is okozhat! Mivel az izoláció is igen jelentős (a külvilág számottevő mértékben kizárható), éppen ezért meg kell fontolnunk, hogy milyen környezetben használjuk. Ezt mindenképpen érdemesnek tartottam megjegyezni, mert olyan hangteljesítményről beszélünk, ami már nem játék.

A TX-80-at különböző zenei műfajokkal bombáztuk, a hangszínszabályzó végig alapon volt.  Egy „könnyed” DMX produkcióval (DMX – I Don’t Dance ft. Machine Gun Kelly), majd ezt követően egy ütős tesztfájllal (Speaker Test: Full Range (20kHz – 20Hz)) kezdtem a „vizsgálódásokat”, elsősorban a basszusokra koncentrálva. Hamar nyilvánvaló lett, a mélyebb hangok megfelelő kiegyensúlyozással vannak jelen, ám drámai basszusokat azért nem érdemes várni. Kellemes hallgatni, mert tisztán, erőlködés nélkül szól, csak hát 30 Hz alatt eltűnik. A mélyhangok középtartománya számomra elég megkapó volt, valószínűleg ez a TX-80 egyik erőssége.

IMG 20180416 103547

Ezután jött a többi hangmagasság: Demi Lovato – Sorry not sorry, Nickelback – When We Stand Together, majd megint a Speaker Test: Full Range (20kHz – 20Hz). Nagyjából 70-80%-os hangerőig élvezhető a TX-80; ezalatt azt kell érteni, hogy efölött a közép- és magas tartomány egyszerűen fülsiketítő szintet ér el – ez pedig nem lehet a zenehallgatás célja. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy szépen elkülönülnek a hangok ezekben a tartományokban is, azonfelül a középkiemelés (meleg hangkép) is elég egyértelműnek mondható. 

Ha nagyon szigorú akarok lenni (és miért is ne lennék az?), akkor a felső magasságban lévő csúcshangokba tudnék belekötni, mert betekerve itt már jelen van némi torzulás.

IMG 20180416 103639

A hangszivárgás átlagosnak mondható, nem hinném, hogy a legtöbb környezetben zavaró lenne, mindazonáltal azt nyilván nem mondhatjuk el, hogy semmit sem lehet kihallani belőle.

A lenti videóban néhány példa látható arra, hogy a Gearbest milyen élethelyzetekben tudja elképzelni ezt a kütyüt. Az is kivehető belőle, hogy a TX-80-nak miként kell elhelyezkedni fülünkben.

Komfort

Be kell vallanom, a cucc igencsak szokatlan volt az első percekben. A füldugót elég erélyesen és aprólékosan kell pozicionálni ahhoz, hogy stabilan álljon. Ezt követően már nincs vele gond, stabilan tartja helyzetét, és egy idő után simán megszokható. A zsinór hossza megfelelő, a mágnesek használaton kívül stabilan összekapcsolják a fülest, ellenben a vezérlőgomboknál nem voltam maradéktalanul elégedett. A működésüket tekintve nincs gond, én ott találok kivetnivalót, hogy valamelyest jobban is kimagasodhatnának – talán ez valamelyest javítana a kezelhetőségen.

Mivel a gumírozott fülhallgató illeszkedése elég megbízható, ezért el tudjuk képzelni, hogy a gyártó állítása szerint tényleg hű társunk lehet a sportolásnál – persze ez függ az adott tevékenységtől is, kocogásra bizonyítottan jó. A mágneses kialakítás jó gondolat volt, mert így üresjáratban nyakpántként funkcionál a kütyü, meg nehezebb elhagyni is.

Értékelés

Határozottan jó benyomást tett ránk a MacaW TX-80. Személy szerint azért preferálom jobban az ilyen sportos kivitelű fülest, mint a „hagyományost”, mert abban bízok, hogy ez nem adja be olyan könnyen a kulcsot (pl. IP5X védettség jól jöhet az izzadság ellen). A robosztus megjelenés, a minőségi csomagolás és a hosszú akkumulátor élettartam mind-mind azt suggalja, hogy ez a kütyü hosszú ideig hű társunk lehet. További pozitívum, egyúttal szintén élettartam-növelő a fülhallgató cserélhető kábele (MMCX konnektor), ilyenformán nem kell mindent kukáznunk, ha esetleg a vezetékkel történik valamilyen baleset. A hangminőség remek, közel tökéletes, főleg arra gondolva, hogy ezért a produkcióért mennyit kell a kasszánál hagynunk. Véleményünk szerint itt az erő és a tisztaság egyaránt jelen van, akkor sem kell kompromisszumot kötnünk, ha szeretjük a komoly hangerőt. Még egy pár fülillesztéket el tudtam volna képzelni, az talán tovább javította volna a komfortérzetet (ha már gumírozott nyakpántra futotta), ezenfelül azt is el kell ismerni, nem ez a piac legolcsóbb vezeték nélküli fülhallgatója. Szerintünk megéri az árát, még úgy is, hogy most épp nincs rajta akció, de kétségkívül bele kell nyúlni a pénztárcába.

ajanlott v1

MacaW TX-80 – wellness füleinknek 1

A MacaW TX-80 a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára mindösszesen 40,86 dollár. Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!