Válassza az Oldal lehetőséget

Útmutató fejhallgató vásárláshoz okostelefont használóknak

Útmutató fejhallgató vásárláshoz okostelefont használóknak

Minden, amit valaha tudni akartál arról, hogy válassz fejhallgatót a telefonodhoz.

Útmutató fejhallgató vásárláshoz okostelefont használóknak

Okostelefont szinte mindenki használ, de nem mindenki használja ugyanarra. Van, aki sokat játszik, van, aki üzenetküldő programokkal tartja a kapcsolatot barátaival, olyan is van, aki sokat fényképezik. A legtöbben azonban a telefonáláson kívül egy dologra használjuk a telefont, különböző multimédia állományokat játszunk le rajta. Legyen ez egy film, vagy zene, egy dolog szinte biztosra vehető, miközben lejátsszuk nem vagyunk egyedül. A mobilt túlnyomó részben nem otthon használjuk, hanem olyan helyeken, ahol más emberek is vannak körülöttünk, akiket zavar az, amit mi hallgatni szeretnénk. Ráadásul, a legtöbb telefon hangsugárzója meglehetősen vacak minőségű. Ez utóbbi okok miatt szinte mindenkinek van otthon vagy a zsebében egy fül- vagy fejhallgató.

5

Fejhallgatóból azonban rengeteg féle van, és nem mindegy, hogy melyiket veszed meg. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb fülest vásárold meg, mert szólni mindegyik fog, de nem mindegy, hogy szól a füledben a kedvenc rock klasszikusod.

Mi most megpróbálunk segíteni, hogy el tudd dönteni mire lesz szükséged!


 

Bluetooth vagy vezetékes

A telefonok java részén még van 3,5-es jack csatlakozó, de ahogy a jelenlegi trendeket figyelve valószínű, hogy ez nem sokáig lesz így. Emiatt aztán vagy egy Type-C jack átalakítót vagy egy Bluetooth fülest kell használnunk.

Aki egy kicsit is otthon van a témában az tudja, hogy a Bluetooth nem a legjobb választás, ha a minőség az elsődleges. Azonban vannak olyan szempontok, amik miatt érdemes mégis elgondolkozni azon, hogy vezeték nélküli fülest vegyél.

3

Az első, és leginkább kézzelfogható előny az, hogy nincs kábel, nem tekeredik a kezünkre, nyakunkra, kabátunk ujjára. Sokkal kényelmesebb egy vezeték nélküli eszközt használni, mint egy vezetékest. A hátránya viszont, hogy kell hozzá valamilyen áramforrás, akkumulátor, amit töltögetni kell, vagyis le tud merülni.

A Bluetooth esetén nagy problémaként tekintenek a szűk sávszélességre, ami miatt a fülünkbe jutó zene nagyon sokat veszít az eredeti hangzásból. Ez valóban igaz, legalábbis akkor, ha az analóg technológiával vetjük össze. Azonban napjainkban, amikor a streaming zeneszolgáltatók által nyújtott minőség még a Bluetooth-nál is rosszabb, amikor a zenéinket vacak MP3 formátumban tároljuk majdnem mindegy, hogy Bluetooth kapcsolaton vagy kábelen jön a hang.

6

Persze vannak olyan telefonok, amik dedikált audio hardvert használnak, ezeknél megfontolandó, hogy egy jó vezetékes fülest használjunk, de ezeknél valószínűleg nem is MP3-at, hanem minimum FLAC-ot fogsz hallgatni. A legtöbb telefonban azonban nincs dedikált audio hardver, a zenét a központi egységbe épített szoftveres megoldás fogja szállítani, ami ismét csak nem a minőséget erősíti.

A lényeg tehát, hogy ha audiofil vagy, és fontos, hogy a zenét alehető legjobb minőségben hallgasd, akkor ehhez olyan telefont kell venned, ami ehhez megfelelő hardverrel rendelkezik. Ha így van, akkor vegyél egy jó minőségű vezetékes fejhallgatót, véletlenül se fejbedugós fülest, és bárhova mész hallgasd a legjobb minőségben a dalaidat. Ha viszont csak egy „átlagos” telefonod van, akkor ne félj a Bluetooth-tól. Egyrészről az utóbbi években sokat javult az ilyen eszközök minősége, más részről, amit hallgatsz valószínűleg rosszabb minőségű, mint ami a Bluetooth kapcsolaton átfér.


 

Mit képességet keress elsőként a Bluetooth fejhallgatóban

Ahogy olvashattátok a legtöbb esetben nyugodtan vehetsz Bluetooth fülhallgatót, ám mielőtt beleraksz egyet a kosaradba olvasd tovább cikkünket, hogy ne kelljen csalódnod.

Elsőként a kodekekkel foglalkozunk, hogy értsd, amit a csomagoláson olvasol. A kodek (coder-decoder rövidítése) az audioadatok kódolásához, tömörítéséhez és dekódolásához használt szoftverek és hardverek összessége. Kodekből sok fajta van, és nem mindegy, hogy a kinézett füles mit támogat és mit nem. Lássuk a lényegesebbeket

11

AAC : Ha iPhone telefonod van és olyan fülhallgatót választottál, ami támogatja az AAC kodeket, akkor a lehető legjobban jártál el, mert ezt használva jó minőségben hallgathatsz zenét. Amennyiben nem iPhone-t használsz semmi értelme az AAc kodek támogatásának, mintha nem is lenne.

aptX : Ha a telefonod Qualcomm lapkával van szerelve, akkor a telefon valószínűleg támogatja az aptX kodeket. Az aptX-nek három változata létezik: “normál” aptX, aptX LL (alacsony késleltetésű) és aptX HD (nagyobb felbontású), és ezek közül bármelyik nagyon jól hangot fog adni, ha a fejhallgató támogatja valamelyiket.

Xiaomi Wireless Sport Earbuds 6

LDAC : Az LDAC kodek a Sony-ból származik, és képes igazi minőségi hangzás elérésére, közel vezetékes színvonalat adva. Az LDAC támogatás az Android Oreo (8.0) verziójától érhető el az oprendszerben, szóval ha új Sony androidos telefont veszel, amin nyolcas Android fut, akkor keress olyan fülest, ami támogatja az LDAC kodeket!

A lényeg tehát, hogy ha Qualcomm, akkor aptX, ha Sony és Oreo, akkor LDAC, ha pedig iPhone, akkor AAC kell neked. Ez utóbbit támogató fülest fogsz nehezebben találni, de ha iPhone-t használsz érdemes keresgélni kicsit. A kodekek támogatottsága általában szerepel a fej- és fülhallgatók csomagolásán is.


 

Impedancia

A fontosabb kodekekkel már tisztában vagyunk, így olvassuk tovább a füles specifikációját. Biztos, hogy fogsz találkozni egy olyan sorral, hogy impedancia. Az impedancia ellenállást jelent, igaz egy fejhallgató esetén nem normál egyen vagy váltóáramú ellenállásról van szó. Az impedancia értéke a fejhallgatóknál változó, a frekvenciától függ, a megadott értéket pedig 1 kHz-re szokták megadni.

earphonepro-05-active.jpg

Ha hordozható lejátszóhoz veszünk fülest, akkor semmiképp ne vegyünk nagy impedancia értékű eszközt, mert nem fog jól szólni, halk lesz. A hordozható lejátszókban, telefonokban nincs komoly erősítő, így nem hajtják meg rendesen a nagy impedanciájú fejhallgatókat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az alacsony érték jobb lesz, mert egy bizonyos szint alatt a füles ugyan hangosabban fog szólni, de a torzítás is jelentősen nőni fog. A lényeg, hogy a kinézett füles impedancia értéke 20 és 50 ohm közé essen, ezt ki fogja hajtani a telefonod.


 

Frekvencia-tartomány

Ez egy olyan érték, amit szinte mindenki ismer. Tudjuk, hogy az a jó, ha az alsó érték a lehető legkisebb, a felső a lehető legnagyobb. Ideális az lenne, ha a frekvenciatartomány 5 és 30 ezer Hz között lenne, mert ez lefedné a fülünk által érzékelhető hangok teljes tartományát. Ezzel szemben az átlagos füles 15 és 24 ezer Hz között dolgozik.

Érdemes minél nagyobb sávot betakaró fülest keresni, de, ahogy az fent már írtuk, napjainkban a hallgatott zene minősége nagyban elmarad attól, amit a hardvereink tudnak. Persze vannak kivételek, de elenyésző számban, vagyis ismét az a helyzet, mint amikor azt kell eldöntenünk, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli fejhallgatót veszünk. A lényeg a hardver, amiről a zene jön, és persze a tömörítés, amit a zenéhez használunk.

earphonepro-04.jpg

A fejhallgató nagyon személyes dolog, és az, ami jól hangzik nekem, nem hangzik jól neked. De van mód arra, hogy megmérjük, mennyire jól tudnak hangzani a zenék vagy filmek hangsávjainak nagyon magas és nagyon alacsony végpontjai – a frekvenciaválasz.

Ez egyszerűen a hardver azon képességének a határa, hogy létrehozza a számot. Láthatja, hogy tartományként szerepel, és az alsó szám a legalacsonyabb basszust képviseli, amelyet a fejhallgató újra létrehozhat, és a magasabb szám a legmagasabb hangmagasságot képviseli.

Ideális esetben 5 – 35 000 Hz (Hertz) frekvencia-választ akarsz látni. Ez azt jelentené, hogy a fejhallgatók képesek minden hangot reprodukálni egy embernek, tökéletes hallás hallható. A széles frekvenciasávú fejhallgatók kissé költségesek lehetnek, így egy észszerűbb határérték 15 – 24 000 Hz. és sok fejhallgatót találsz ezzel a frekvencia-válasz hatósugárral.


 

Type-C csatlakozós fejhallgató

Az első és legfontosabb kérdés ezeknél a füleseknél, hogy a telefonunk analóg vagy digitális formában adja-e ki a hangot a fülesnek. Léteznek aktív megoldások, ezeknél a hang digitális formában jut el a fejhallgatóba, ahol lenni kell erősítőnek és egy DAC-nak, ami a digitális jelet analóggá alakítja. Vannak aztán olyan telefonok is, igaz jóval kisebb számban, lényegében elenyésző mennyiségben, amik képesek analóg jel kiadására, ebben az esetben a jelátalakításra a fülesben nem lesz szükség.

A problémát a legtöbbször az okozza, hogy a gyártók az USB Type-C csatlakozós füleseken elfelejtik feltüntetni, hogy a termékük tartalmaz-e DAC-ot vagy sem. Szóval, mielőtt kiadnád nehezen megkeresett forintjaidat tájékozódj a neten!


 

Mit használok én?

Sajnos nem tudok jó hírrel szolgálni, a telefonos zenehallgatás minősége nálam nem elsőrendű kérdés. Otthon, a Hifi már más kérdés, de ha lehetséges akkor sem fejhallgatón át hallgatom a zenét. Nem vagyok mai darab, emiatt sok tekintetben az analóg technológiák híve vagyok. Még emlékszem a bakelitre, és tudom, hogy manapság azt a minőséget csak nagyon sok pénzt beruházva tudjuk elérni. Igaz, egy jó Hifi régen sem volt olcsó.

Szóval, a lényeg, hogy ha telefonos zene, akkor a fülesemet az alsó polcról válogatom. Nem a filléres vackok között keresgélek, de nem vagyok hajlandó sok tízezer forintot sem kiadni. jelenleg egy Xiaomi dupla drive-os fülbedugós fülesem van, amivel elégedett vagyok. Ja, mielőtt elfelejtem, vezetékes. Talán egy hónapja jött meg a futáshoz rendelt ugyancsak Xiaomi Bluetooth fülesem, amivel viszont a hang terén már én sem vagyok túl elégedett. Bár, adok neki még esélyt, mert egy olvasónk szerint a lényeg, hogy a fülpárna jól illeszkedjen, akkor sokkal jobb lesz a hangzás is. Szóval ki fogom próbálni még több méretű párnával élesben, aztán eldöntöm megy vagy marad.
Az én „igénytelenségem” azonban Titeket ne tántorítson el attól, hogy a lehető legjobb fülhallgatót vegyétek. Remélem tudtunk kicsit segíteni a választásban.

A cikk az Android Central hasonló témájú írása alapján készült, beleszőve a saját gondolatokat is.

Cikkünk az általam használt Xiaomi vezetékes fülesről itt: Xiaomi Pro HD Hybrid, a fülbe való zene

Cikkünk az általam használt Xiaomi Bluetooth fülesről itt: Xiaomi Wireless Sport Earbuds – egy majdnem tökéletes fülhallgató

Rengeteg fül- és fejhallgató olcsón itt: Több száz fej- és fülhallgató

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.