Válassza az Oldal lehetőséget

Itian A18 Qi vezeték nélküli töltő teszt

Itian A18 Qi vezeték nélküli töltő teszt

Nem kell kábelt dugdosni és sosem merül le a telefonom.

Itian A18 Qi vezeték nélküli töltő teszt


 

Bevezető

Amióta megérkezett a Xiaomi MIX 3 telefonom küszködtem a gyári töltővel. Nem mondom, hogy rossz, mert gyorsan tölt, de valahogy nem esett kézre, hogy egy lapos „tányérra” kell raknom a telefon. Iszonyatos kupi tud az asztalomon lenni, sokszor keresgélni kellett, hogy mi alá került be, máskor meg a töltődő telefonra sikerült rápakolnom egy csomó cuccot. Szóval nem szerettem. Viszont a vezeték nélküli töltés szimpatikus volt, mert nem kellett állandóan a kábel végét keresgetnem, nem történt olyan baleset, hogy hívtak én meg elfeledkeztem róla, hogy a kábel csatlakoztatva van, és rántottam le mindent a telefonnal. Szóval megoldást kellett keresnem, olcsót, de jót. Az Itian A18 lett a megoldás, amit most már hetek óta nagy megelégedéssel használok.


 

Hogy működik?

A vezeték nélküli töltés nem egy nagy etvasz, nem egy új találmány, régebben is találkozhattunk vele például elektromos fogkeféknél, de tulajdonképpen ezen az elven működik minden transzformátor vagy elválasztótekercs is. A technika fejlődik, így egyre kisebb méretre tudták zsugorítani ezeket a megoldásokat, ráadásul úgy, hogy egyre nagyobb teljesítményre képesek. Mert egy fogkefénél ez nem volt szempont, a dokkolója volt egyben a töltő is, és azt a napi 2-3 fogmosást leszámítva úgyis azon állt.

Itian A18 Qi 4

A vezeték nélküli töltés alapvetően egyszerű, már persze akkor, ha nem akarunk belemenni a töltőáramkörök mélységeibe. De mi nem akarunk felesleges is lenne. Nagy vonalakban annyit kell tudni a dologról, hogy a töltőben és a telefonban is egy-egy tekercs lapul. Az egyik tekercsnél a benne folyó áram hatására elektromágneses mező alakul ki, ami a másik tekercsben áramot gerjeszt. Szóval már nem a drótón jön a petró, ahogy régen mondták, hanem a levegőn át a delej.

Ahogy fejlődik a tudomány egyre nagyobb teljesítményű töltőket kapunk, amik már bőven felérnek egy néhány éves vezetékes töltő teljesítményével is.

Amit még fontos tudni, hogy két fajta vezeték nélküli töltés, pontosabban két eltrjedtebb verzió létezik telefonokhoz. A kettő között nincs átjárás, néhány Samsung telefon képes csak mind a kettőt használni. Emiatt, mielőtt vásárolsz nézd meg a telefonod, hogy melyik szabványt támogatja, így válassz a Qi és a Powermat rendszer között.


 

Itian A18

Az Itian A18 nem egy csúcstechnológiás töltő, mindössze 5 wattal képes tölteni, ami azért nem világcsúcs teljesítmény, az ára is ehhez igazodik, de erről később. Ahogy a bevezetőben írtam a cél az volt, hogy olyan vezeték nélküli töltőm legyen, ami nem keveredik el a rendetlenségben. Emiatt csak álló töltő jöhetett szóba, olyan, amire rá kell állítani a telefont.

Itian A18 Qi 8

Az Itian A18 pont ilyen. Megfelelően méretes a hátlap ahhoz, hogy nagyobb méretű telefonok se billenjenek le róla. A hátra nyúló talprész is megfelelő méretű, így eszébe sem jut felbillenni. Alul gumitalpak vannak, így nem csúszkál az asztalon, de gumit találunk annak a résznek a tetején is, ami a telefon tartja, illetve ott is ahova a telefon támaszkodik. Ez két ok miatt is jó, nem karcol és a telefon sem tud lecsúszni róla.

Itian A18 Qi 6

Az egyszerű kartondobozban érkező töltő mellé egy viszonylag rövid kábelt kapunk, töltőfej nincs hozzá, így vagy számítógépbe, vagy a telefonhoz kapott töltőfejhez kell csatlakoztatnunk. A szerkezet maga akár pofásnak is mondható. Nincs túlbonyolítva, de a felhasznált műanyagok jók, mutatós a telefontartó elejének kicsit tükröződő borítása, és jól néz ki sötétben, hogy amikor ráteszem a telefont a közepén lévő nyíl szimbólum kéken világítani kezd.

Itian A18 Qi 5

Ahogy feljebb írtam ez a cucc nem a gyorstöltésről szól. A gyártó 5 wattot ad meg, ez papír szerint 5 volt mellett 1 amperes áramnak felel meg. Az asztali töltőállomásom szerint a valóságban ez a MIX 3 esetén – persze ha a töltőállomás jól mér- inkább 1,4-1,6 amper szokott lenni, vagyis a gyári értéket felülmúlja a szerkezet. Az biztos, hogy a gyári, a telefonhoz adott töltő nem tud ennyit, ott inkább 1,2-1,4 amper közötti értéket mutat a kijelző. Szóval azért nem rossz, a lassúság inkább csak a vezetékes töltéshez képest érzékelhető.

Itian A18 Qi 9

Ami a lényeg, sosem merül le a telefonom. Ha hazaérek ráállítom, és legkésőbb, amikor eléri a 95-98 százalékot leveszem.


 

Zárszó

Az a helyzet, hogy amikor 10 dollárért megrendeltem azt gondoltam, hogy lesz amilyen lesz, 2800 forintot megér. Mivel a képeken úgy tűnt jól néz ki azon is gondolkoztam, hogy legfeljebb a telefonteszteknél fogom használni, hogy jobb fotókat készíthessek a mobilokról.

Végül is mi történt? Kiderült, hogy ahhoz képest, hogy 2800 forintba kerül ez egy nagyon jó darab. Annyira jó darab, hogy a gyári töltőnél is jobban teljesít, nem beszélve arról, hogy annak gumis felülete milyen durva módon gyűjtötte a port, és ahogy írtam milyen könnyen tudtam elkeverni az asztalon.

Itian A18 Qi 2

Ehhez képest az Itian A18 szép, hasznos, jól tölt és a telefon mindig szem előtt van, ahogy az egyik képen láthatjátok ott álldogál a monitor jobb alsó sarkánál. Látom, ha üzenetem jön, ha le van némítva akkor is feltűnik, ha hív valaki. Szóval szeretem, használom, és ezt biztos nem fogom semmilyen nyereményjátékban kisorsolni köztetek. Marad nálam, amíg szét nem esik, vagy el nem viszi a macska játszani.

Itt tudjátok megvenni: Itian A18 5W Qi Standard Wireless Charging

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.