Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus

Az egyik legjobb Haylou füles, kényelmes és jól szól is szól.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus


 

Bevezető helyett

A Xiaomi Youpinhoz tartozó Haylou az óráiról és a fülhallgatóiról ismert, szóval erre nem is érdemes sok szót vesztegetni. Lássuk inkább a száraz technikai adatokat, aztán ismerkedjünk meg a gyártó egyik legjobb fülesével, a T16-tal!

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 1

Műszaki adatok:
  • Impedancia : 16 ohm
  • Vezérlőegység : 6 mm Dinamikus meghajtó
  • Csatlakoztathatóság : Bluetooth 5.0
  • Frekvencia válasz : 20-20000 Hz
  • Bluetooth protokoll : AAC és SBC
  • akkumulátor : 50 (300) mAh
  • Töltési idő : 120 perc
  • Csatlakozások : C típusú
  • súly : 5,3 (37) gramm
  • Zenei idő : 24 óra (akár 32 óra)

 

Csomagolás és tartozékok, külső

Mutatós doboz, amolyan Xiaomis, csak éppen a színe nem az, mert a Haylounál inkább ez a bársonyos fekete a menő.

Felük ott a két fülbe dugós darab, alatta pedig a töltő/dokkoló doboza. Még egy polccal lejjebb találunk egy leírást, egy Type-C töltőkábelt és egy rakat szilikon párnát, mindenféle méretűt, hogy mindenféle méretű fülbe kényelmesen használhassuk a cuccot.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 2

A fülbe dugós darabok és a töltő/tároló doboz ugyanolyan műanyagból készült. Ez sem fényes, hanem mattosított, kissé bársonyos felületet kapjuk, ami egyrészről kevésbé gyűjti az ujjlenyomatot, más részről kevésbé csúszós, mintha fényes lenne.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 3

A Type C töltőkábelből gondolom mindenkinek világos, hogy végre itt sem a régebbi Micro USB csatival kell szenvednünk, a Type-C-t jobban szeretjük. Hab a tortán, hogy nem csak kábelen keresztül, hanem vezeték nélküli töltővel is tölthetjük. Legalábbis a dokkoló dobozt. Szóval, ha van vezeték nélküli töltőd, csak tedd rá, és felszívja magát!

Ha kicsomagoltuk a kütyüt, akkor a leírást ne dobjuk félre, mert benne van a telefonos applikáció letöltési linkje (QR kód), ami kelleni fog!

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 4

Első ránézésre minden OK, a tervezés, a kivitelezés, az anyagok minősége, szóval minden. Ez a füles már ránézésre sem az olcsóbb Redmi szériához tartozik, remélem a hangja is jobb lesz, mint azoknak!

A fülhallgató mérete 24 x 21 milliméter, tömege 5,3 gramm. A kialakítás már ránézésre is ergonomikus, persze a puding próbája most is az evés lesz, szóval majd kiderül minden, ha beteszem a fülembe.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 5

Fontos még, hogy a füldugók IPX5-ös víz elleni védelemmel rendelkeznek, és ez IPX5, ami nagyon jól fog jönni, ha például esőben futunk.


 

Használat

Ez egy füles, zenét fogunk hallgatni rajta, szóval ez nem bonyolult. Fizikai nyomógombot nem találunk, a fülest megérintve lehet vezérelni, zenét elindítani, leállítani, hangerőt változtatni stb.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 6

Itt jön még képbe a Haylou app, amit a telefonunkra telepíthetünk. A programon keresztül meg tudjuk változtatni az érintéses funkciókat, vagyis, ha nem tetszik a gyári beállítás, akkor kedvünkre alakíthatunk rajta.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 7

A Haylou T16 a Bluetooth 5.0 vezeték nélküli kapcsolatot használja a csatlakozáshoz. Ez jó az energiafelhasználás és a késés szempontjából is. A régi 4.x Bluetooth jóval többet evett, és pl. játékokhoz, filmekhez sem volt túl jó, mert csúszott kicsit a hang a képhez képest. Szóval Bluetooth 5.0 alá nem szabad ma már adni!

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 8

A beüzemelés nem bonyolult. A füles érzékeli amikor kivesszük a dobozából, egyből bekapcsol. Használhatjuk egy oldalas módon is, ilyenkor az egyik fülünkben nincs semmi. Azonban, ha kivesszük a dobozból a második egységet is, akkor a két darab automatikusan párosodik.

A telefonnal természetesen párosítani kell, de ezt is elég egyszer megcsinálnunk, később megy magától is.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 9

A fülhallgatók AAC és SBC audio kodeket kaptak, ami fontos a minőség miatt. Ha a telefonod ismeri valamelyiket, akkor a füles csatlakozásakor kiírja, hogy az audioeszköz (vagyis esetünkben a T16) támogatja egyiket vagy másikat, de ha gondunk lenne ezzel, akkor a beállításoknál kikapcsolhatjuk.

Ha a kompatibilitással nincs gond, akkor ne kapcsold ki, tényleg jót tesznek a hang minőségének!


 

Tapasztalatok

Nem írtam még az akkumulátoros üzemidőről, szóval kezdjük ezzel. Azt előre mondom, hogy a tapasztalataim szerint a gyári adatok többé-kevésbé stimmelnek, bár persze percre pontos mérést nem végeztem.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 10

A lényeg. A gyártó zajcsökkentés nélkül 32- azzal együtt 24 órás üzemidőt ígér. Ez persze csak a töltő/dokkoló/tároló dobozzal együtt értendő üzemidő. Ez akár honnan is nézzük, brutálisan hosszú.

Ha a dokkolót akkumulátor kapacitását kivesszük a képletből, akkor sem rossz a helyzet, hiszen így zajcsökkentés nélkül 8- zajcsökkentéssel 6 órás üzemidőt kapunk egy töltéssel.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 11

Ha lemerült a füles, de a dokkoló fel van töltve, akkor betehetjük tölteni az egységeket, de ez már megszokott ebben a fülhallgató kategóriában.

A Haylou T16 egy rendkívül kényelmes viselet. Szinte súlytalan, így a tömege nem zavaró. Az ergonómia tökéletes, biztosan ül a fülben, de nem akarja szétnyomni azt. Érzésem szerint sportoláshoz is tökéletes lesz.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 12

Eddig mindin rendben van, de hogy szól?

Összességében jól! Meglepően erős a basszus benne, nagyon jók a magashangok is, de a közép egy cseppet gyenge. Pontosabban úgy kell ezt érteni, hogy a mélyhez képest gyenge, mert amikor a mélyhangok megszólalnak, egy picit kioltják a középhangokat.

Ha nincs basszus a középtartomány is tökéletes, ami azért fontos, mert ez az, ahol a beszédhang megszólal.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 13

A beszédhanggal, a telefonon folytatott beszélgetésekkel hiba nem volt. Nem csak én értettem a másik felet, hanem az is engem, szóval ez tökéletes.

A zajcsökkentés is jó, a leírás szerint akár 35 decibel is lehet a csökkentés mértéke. Van három választható mód, a legkisebb csökkentésnél lényegében mindent hallunk, ami körülöttünk történik, csak kicsit le van tompulva minden zaj. A közepesnél még mindig hallatszanak a környezet zajai, de elég halkan, a legerősebb zajcsökkentésnél viszont a külső térből már szinte semmit nem hallunk.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 14

Ez utóbbi esetben szól a legjobban a füles, de vigyázzunk, sportolás, futás, vagy az utcán történő sétálás mellett nem biztos, hogy ez lesz a jó választás. Kerüljük el inkább a balesetveszélyes szituációkat!


 

Összegzés

A Haylou T16 a cég egyik legdrágább fülese. Az olcsóbbakból próbáltam már ki egyet-kettőt, azok tetszettek, így reménykedtem benne, hogy a T16 is jó lesz. Az lett!

Nem mondom, hogy hibátlan, de az árát így is bőven megéri. A hang minősége szinte tökéletes, a zajszűrés bőven jó, az ergonómia kifogástalan. Nem lehet panaszunk az akkumulátoros üzemidőre sem.

Xiaomi Haylou T16 fülhallgató teszt – zajszűrés és basszus 15

Simán, otthon zenét hallgatni, munkába menet a tömegközlekedés járatain ülve vagy sportolás közben tökéletes társ, ráadásul nagyon jól is néz ki.

Ha megtetszett, akkor most vedd igénybe az ehhez a cikkhez kapott kupont (BGHU0415), amivel 22 600 forint helyett 18 900 forintért tudod megvásárolni itt:

Haylou T16 TWS zajszűrős fejhallgató

Szállítási módnak válaszd az EU Priority Line szállítást, hogy ne kelljen vámot, áfát fizetned!

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.