Válassza az Oldal lehetőséget

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató

Lehet egy unalmas monitor érdekes?

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató


 

Bevezető

Hogy válaszoljak is gyorsan a kérdésre, természetesen lehet. Egy monitor sok dolog miatt lehet érdekes, de ami miatt a Philips 272B1G az, arra valószínűleg kevesen tippelnének.

Extrém nagy a kijelző? Nem! Brutális a felbontás? Nem! A dizájn lett formabontó? Az sem! Akkor a képfrissítés, a kontrasztarány, a csatlakozók száma? Nem, egyik sem!
Amitől ez a monitor érdekes az, hogy zöld!


Külső

Ha már a színnél tartunk, akkor szögezzük le gyorsan, a Philips 272B1G pontosan olyan színű, mint a legtöbb irodai monitor. Szürke/fekete. Azt, hogy hol és miért zöld, majd később tárgyaljuk ki!

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 1
A hátlap műanyag, némi szálcsiszolt beütéssel. A káva is műanyag, de itt van egy kis csinosítás. Az állvány is műanyag, legalábbis kívülről. Eddig semmi érdekes.

Alőlről, három oldal keret nélkül a kialakítás, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy vékony keret azért van, és persze a látható kép is beljebb kezdődik kicsit, mint amit kikapcsolt állapotban várnánk. A papírforma szerint a kijelző előlap arány néhány tized híján 90 százalékos, ami azért nem egy rossz adat.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 2
Az alsó kávé szélesebb, itt helyezkednek el a kezelőszervek, természetesen a jobb oldalon. Szerencsére nem érintésérzékenyek a gombok, és szerencsére nem is a káva alján vannak, hanem szemben velünk, így elkerülhető az egyik dolog, amit egyes Philips monitorokban utálok, hogy véletlenül hozzáérünk egy érintésérzékeny gombhoz, és ettől jobb esetben előugrik egy menü, rossz esetben kikapcsol a monitor.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 3
A csatlakozókat hátul a vastagabb, elektronikát rejtő rész alján találjuk meg. Van itt egy DisplayPort 1.2, egy HDMI 1.4, egy DVI-D (digitális, HDCP) és egy D-Sub csatlakozó a kép beviteléhez. Találunk hangszóró kimenetet és fejhallgató bemenetet, valamint, ahogy Philipséknél megszokhattuk, egy USB 3.0 HUB is akad egy be- és két kimenettel. Ha ez még nem lenne elég, akkor oldalirányba is kukucskál további 2 USB port, csatlakozóból tehát nincs hiány.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 4
A külsőn csak egy ponton látunk olyan dolgot, amitől sejthetjük, hogy a monitor tartogat érdekességeket, ez pedig az a pici, infra vevő ablakra emlékeztető műanyag, ami a gyártó neve mellett található. Hogy mi ez, arról majd később szólok.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 5
Nem szóltam még az állványról, ami természetesen dönthető, emelhető, és forgatható is. Részletesebben előre 5- hátra 35 fokos a billenthetőség, forgatni pedig 180 fokot lehet. Érdekesség még, hogy egy vérbeli irodai monitorhoz illően van pivot mód is, vagyis függőleges állásba is fordítható a kijelző.


Tudás

A Philips 272B1G továbbra sem lesz túl érdekes. A kijelző mérete viszonylag nagy, a nevéből is látszik, hogy 27 colos. A panel nem VA, ahogy a Philipsnél az utóbbi időben egyre gyakrabban, hanem IPS. Ez is tipikus tünete annak, hogy ez a monitor inkább munkához, mint bármi máshoz készült.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 6
Jó a VA panel, de azért színhűségben, kontrasztban akkor is jobb az IPS. Cserébe a válaszidő a béka feneke alatt van, de kit érdekel ez pl. levélírás közben? Ugye senkit!

A panel felbontás 1920 x 1080 pixel, vagyis FHD. A kontrasztarány 1000:1- hez (statikus), a színmélység 24 bit, a fényerő 250 cd/m2. Az sRGB színtér lefedettsége 98- míg az NTSC színtér lefedettsége 76 százalékos. A betekintési szög 178 fok, a válaszidő 4 ms.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 7
Ezek az adatok mind tipikus, nem grafikai munkához fejlesztett kijelzőt sejtetnek. Magyarán teljesen tipikusak és megszokottak a jobb, irodai, általános felhasználásra szánt IPS panelek esetén.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 8

Ha eddig elolvastad a cikket, akkor most már nagyon furdalhatja az oldaladat a kíváncsiság, hogy mitől is olyan különleges ez a monitor!


Mitől különleges a Philips 272B1G?

Nos, itt vissza is kanyarodhatunk ahhoz a bevezetőben említett tényhez, hogy ez a monitor zöld. Azt már tisztáztuk, hogy nem a színe zöld, de ha nem az, akkor mi? Hát természetesen a technológia zöld, vagyis környezettudatos.

Bármennyire is érdektelennek tűnik a dolog, nagyon nem az. Előbb utóbb kénytelenek leszünk belátni, hogy nem elég a műszaki tartalom erősítése, sőt, sokkal fontosabb az, hogy amit használunk, az a lehető legkevésbé terhelje a környezetünket. Csökkentenünk kell az öko lábnyomunkat, és ennek a folyamatnak az első lépése, hogy az agyunkat állítjuk át.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 9
Átállítjuk arra, hogy nem mástól kell a megoldást várni, hanem nekünk kell tenni, és egyénenként úgy irányítani az életünket, a vásárlásainkat, hogy azzal a környezeti terhelést csökkentsük.

A Philips a Philips 272B1G monitorral pedig erre ad egy jó opciót.

Már a csomagolóanyagok is teljes egészében újra felhasznált anyagokból készültek, de ugyanez igaz az összes műanyag alkatrészre, és az állvány fém részeire is. Itt jegyzem meg, ez egyáltalán nem feltűnő dolog, nem látszik a monitor egyetlen porcikáján sem, hogy előző életében egy üdítőspalack vagy egy tejeszacsi volt.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 10

A környezettudatosság itt nem ér véget, folytatódik az energiafelhasználás terén is.

Az, hogy a monitoron van egy főkapcsoló, amit átbillentve 0 wattos lesz a fogyasztás még a marketing bullshit kategóriába tartozik, bár tény, akad olyan monitor, amit nem lehet áramtalanítani, de ez ritka mint a fehér holló.

A Philips a LED háttérvilágítást is az innovatív energiacsökkentő dolgok közé sorolja. Az tény, hogy a régi, most már évtizede használt fénycsöves háttérvilágításnál jobb a LED, de kihasznál már fénycsövet? Hát, nem sokan.

Azért az ilyen mondvacsinált energiahatékonyságot javító dolgok mellett van más is. Akad két olyan innováció, ami tényleg hasznos és okos!

Az azonban már nem megszokott, hogy egy monitor fényszenzort kapjon, és automatikusan állítsa a fényerősséget a környezet fényeinek függvényében. És, hogy még durvább (avagy érdekesebb) dolgot említsek, a Philips 272B1G kapott egy ember érzékelő szenzort is.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 11

Nem nagyon lehet ezt másképp leírni. A fent említett infraablakra hasonlító valami egy infraablak, amin keresztül a monitor azt „figyeli”, hogy ül-e előtte valaki, és ha nem, akkor nemes egyszerűséggel lecsökkenti a monitor fényerejét.

 

A gyári adatsor szerint, ez akár 70 százalékos megtakarítást is jelenthet, ami azért elég jelentős. De ha nem 70, csak 20 százalékról beszélünk, már az is szép eredmény, hiszen mindössze egy egyszerű infraszenzor meg egy kis többlet elektronika kell a dologhoz.

Na ezek tényleg okos ötletek!

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 12
Említettem, hogy van főkapcsoló (0 wattos fogyasztás), de a készenléti üzemmód miatt sem kell a Philipsnek pirulnia. A fogyasztás ilyen módban mindössze 0,35 watt (tipikus), a monitor pedig ÖKO módban mindössze 10,5 wattot eszik. Na ez is elég jó adat!

No, hát az ÖKO dolgokkal kapcsolatban mindent említettem, mi van még?

Természetesen van Smart Control, mint a Philips monitoraiban megszokott. A vezérlőszoftver tud magyarul is, itt az apróbb helyesírásbeli bajok megvannak, de ez csak 1-2 apróság, minden érthető, és magyar.

Kapunk SmartImage technológiát és van természetesen kékfény csökkentett mód is, hogy a szemünket is kíméljük.


Összegzés

Nem véletlenül írtam a cikk címébe, hogy bemutató, nem azt, hogy teszt. Lehetet volna teszt is, de őszintén, mit lehet egy ilyen monitoron tesztelni?

A Philips 272B1G egy igen érdekes monitor, de nem a bele épített technológia miatt. Ha innen nézzük, akkor egy teljesen átlagos, vagy az átlagnál talán kicsit nagyobb képátlóval bíró irodai monitor.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 13
Az érdekessége, hogy a Philips ezzel a monitorral elindult egy olyan irányba, amit jómagam sokkal értékesebbnek találok, mint azt például, hogy 4K-ról 8K-ra váltsunk, vagy hogy egyre nagyobb, hajlítottabb vagy mittomén milyen monitorokat készítsenek. Ez pedig a környezettudatos gyártástechnológia, és az energiafelhasználás csökkentése.

A cikkben végig azt írtam, hogy ez egy irodai monitor, ami végső soron igaz is. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ebben az irodai monitorban egy IPS panel dolgozik, még, ha nem is a legdrágább darab.

Philips 272B1G Full HD monitor bemutató 14
Az IPS technológia miatt ez a monitor bizony alkalmas lehet multimédiára, filmek nézésére, sőt, grafikai feladatokra is, még ha utóbbira nem is professzionális szinten.
Szóval a lényeg, az irodai jelző ebben az esetben nem degradáló, inkább csak tényszerű akar lenni, nem elvéve a lehetőségét, hogy Te másra használd.

Ha megtetszett, ha szeretnél a monitorod, vagy ne adj Isten a céged monitorai terén is környezettudatossá válni, akkor keresd a típust (Philips 272B1G) pl. az árukeresőn, sok találatot fogsz kapni!

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.