Válassza az Oldal lehetőséget

Philips Brilliance 328P6VJEB – Egy unalmasan nagyszerű 4K monitor

Philips Brilliance 328P6VJEB – Egy unalmasan nagyszerű 4K monitor

Alanyi jogon kéne járni mindenkinek egy ilyen monitor, aki számítógépen dolgozik.

Philips Brilliance 328P6VJEB 2

 

Bevezető

Ez a cikk kicsit kilóg az oldalunkon megjelenő monitor tesztek közül, mert ezt a kijelzőt nem tesztre kaptuk. Ez a saját monitorom, ami hosszas keresgélés után választottam ki. Tudni kell, hogy sok éve nem használom a számítógépem játékra, az elsődleges felhasználási terület a munka. Szöveget szerkesztek, weboldalakat készítek, képeket manipulálok és videót vágok. Vagyis rengeteg olyan feladatot végzek, ahol fontos a jó képminőség, a színhűség és persze az, hogy a kijelző ne tegye végképp tönkre a szememet.

A Philips Brilliance 328P6VJEB a fenti szempontok alapján lett kiválasztva. Ahogy a címben is olvasható, ez egy 4K felbontású monitor. Az ilyen felbontással rendelkező kijelzők sajnos még napjainkban is drágák. Drágák, mert a 4K felbontás mellé kell a nagy képátló is, máskülönben semmi értelme a dolognak. A cikkből látni fogjátok, hogy még ez a 32 colos képátló is kevés lehet ehhez a felbontáshoz.

Philips Brilliance 328P6VJEB 6

Az ár tehát magas, de mégis, a fájdalomküszöb alatti. A Philips Brilliance 328P6VJEB egy a képességeihez képest kimondottan olcsó darab. Annyira olcsó, hogy az ára vetekszik két jó képességű FHD monitor árával, az pedig nem kérdés, hogy mi éri meg jobban, venni két FHD monitort vagy hozzácsapni még egy kis pénzmagot és venni egy rendes méretű 4K-s megoldást. Én ez utóbbi mellett döntöttem, és eddig nem bántam meg!


 

Philips Brilliance 328P6VJEB – Csomagolás és külső

Ha nem haragszotok a dobozról most nem írok litániákat. Nagy, színes, jól ki van bélelve, szóval rendben van a dolog, nem sok esélyt kap cikkünk alanya arra, hogy sérüljön szállítás közben.

Foglalkozzunk inkább a monitorral, az sokkal érdekesebb. A Philips Brilliance 328P6VJEB, ahogy a címben is olvashattátok, egy kimondottan unalmas monitor. Munkára, irodába lett tervezve, így nem villognak rajta fények, nem törik meg a burkolatot izgalmas élek, és a káva sem extrém vékony. Amolyan igazi málhásöszvér jellege van a dolognak, ha más márkához szeretném hasonlítani, akkor talán a DELL hasonló, munkára szánt kijelzői jutnak eszembe.

Philips Brilliance 328P6VJEB 10

Az anyagválasztás nem mutat túl sok kreativitást, bárhova nézünk mindenhol műanyagot találunk. Kicsit sivár ettől a monitor, de többek között ennek is köszönhető, hogy az ára relatív alacsony maradt. Ennek ellenére kihozták belőle amit lehetett, senki nem fogja legagyizni, de irigykedni biztos fognak rá a nagy kijelző miatt.

A káva körbe szinte ugyan olyan széles, jobb és baloldalon, valamint felül 2-, alul 2,5 centis. A monotonitást az alsó szegélybe integrált ezüst csík töri meg a Philips felirattal, illetve ugyancsak alul egy kis letörés van a káva élében, jobb oldalon ezen vannak az OSD menühöz tartozó feliratok illetve az állapotjelző LED.

A praktikus, minden csiricsáré megoldást nélkülöző tervezés nyomait találjuk a hátoldalon is. A kijelző vastagsága mindenhol 2,5 centiméter, kivéve a középső, elektronikát tartalmazó részt, itt értelemszerűen egy picit vastagabb. Erre a részre kell csavarozni a konzolt is.

Philips Brilliance 328P6VJEB 1

A monitor egyetlen érdekes, némi formatervezést is sejtető része a talp és az állvány. A talp szinte teljesen köralakú, csak elől van lecsapva egy kicsi belőle a praktikusság jegyében, értsd így kevésbé lóg ki a talp a kijelző alól. A konzol szemből ezüstszínű, hátul fekete, az alsó harmadán egy ovális áttöréssel.

A kijelző a talpon több irányban állítható. Felfelé emelhetjük akár 180 milliméterrel is, jobbra és balra is elfordíthtajuk 170 fokkal, illetve billenteni is lehet előra 5- hátra 20 foknyit. Lényeges megemlíteni, hogy a monitor a talpon forgatható is, a konzol felső csuklójánál dönthető, illetve igény szerint az egész kijelzőt elfordíthatjuk 90 fokba, csúnya szóval használhatjuk PIVOT módban is.

Amikor a dobozból kivesszük, akkor a teljes szerkezetet a megszokottak szerint három részben találjuk, így a talpra a konzolt, a konzolra a kijelzőt magunknak kel felszerelni. Ez nem túl bonyolult feladat, de egy csillagcsavarhúzó kelleni fog hozzá. A kijelző tömege nem csekély, de ez a méretéből következik is. A 9,2 kilogrammos talppal együtt mért súlyhoz illik egy férfiember segítsége, már csak a nőkkel szemben illendő előzékenység miatt is.

Philips Brilliance 328P6VJEB 10

Szóval, most kéne jönni akkor a finomságoknak, de mint az eddigiekből sejthetitek ilyenek nincsenek. Ez mondjuk annak, aki dolgozik a monitoron teljesen lényegtelen momentum, annak, aki a port törli róla kimondottan öröm.

Lássuk inkább a csatlakozókat és ami még van.

Ahogy írtam, az OSD-hez tartozó vezérlőszervek a káva jobb alján vannak (jobbkezesek előnyben) és itt van az állapotjelző LED is. Nem találunk fizikai gombokat, minden érintésérzékeny. Ez előny és hátrány egyben. Előny, mert nem romlik el a mechanika a gombokban, és hátrány, mert sokszor akaratlanul is hozzáérek, például, ha a hangfalam hangerőszabályzóját tekergetem.

Philips Brilliance 328P6VJEB 7

Csatlakozók terén egy picit elégedetlen vagyok. Nem a csatlakozók fajtája, inkább száma miatt. Az alsó részen vannak a képbemenetek, itt találunk egy DVI, egy HDMI, egy Display Port és egy D-Sub csatlakozót, mellettük pedig egy audio be- és egy fejhallgató kimenetet. Hogy miért keveslem a csatlakozók számát most még nem árulom el, ez majd a működéssel kapcsolatos következő bekezdésben lesz benne.
Az oldalsó fronton is találunk csatikat, itt van négy darab USB kapu, ebből az egyik sárga színű, vagyis mobil eszközeinket ezen keresztül gyorstöltéssel pumpálhatjuk tele elektronokkal.

A külsővel kapcsolatos dolgokat is le is zárhatjuk, remélem a képek bőven eleget elmondanak majd helyettem.


 

Philips Brilliance 328P6VJEB – belső és működés

Kezdjük az OSD menüvel! Ez lényegében megegyezik a régebben vizsgált Philips monitorok menüjével. A szokványos dolgokat találjuk benne, mint a kép kalibrálását színhőmérséklet, Adobe vagy sRGB kiválasztása, fényerő. Állíthatjuk a hangerőt, állíthatjuk, hogy mi legyen a hang bemenete. Használhatunk PIP funkciót (erről is később). Szóval tényleg a szokásos dolgok. Ami kiemelendő, hogy ahogy a többi Philips monitor, úgy ez is támogatja hazánk nem könnyű nyelvét.

A menüről szokás szerint inkább képekben számolok be, feleslegesnek érzem erre a szavak szaporítását, a lényeg úgyis látszik.

menu1menu2
menu3menu4
menu5menu6
menu7menu8

Térjünk vissza kicsit a már említett kép bemenet hiányra. A monitor egyik legjobb képessége, hogy több adatforrásból is tud képet fogadni, ezt hívják a Philipsnél Multiview-nak. Ez a gyakorlatban azt jelenti – hogy a munkánál maradjunk-, hogy mivel egyszerr két gépről fogadhatunk jelet, én például szívesen rákötném a notebookomat is, mert sok anyag azon található meg, és nincs kedvem ide-oda másolgatni. Oké, tudom, vannak felhőszolgáltatások, de internet nem mindenhol van, ha utazom. Szóval, a notebookomon HDMI kimenet van. A videokártyámon is HDMI kimenet van, viszont HDMI bemenet csak egy van a monitoron, így nem tudom megtenni, hogy amíg az asztali gépen dolgozom, addig a notebook képét PIP ablakban lássam. Ehhez kénytelen leszek másik videokártyát beszerezni, vagy visszalépni, és a D-Subon keresztül meghajtani a kijelzőt.

Philips Brilliance 328P6VJEB 1

Az utóbbi időben megszokhattuk a Philips monitoraitól, hogy ne keressünk bennük IPS panelt. Az új trend szerint a játékosoknak készülő modellekbe a magas válaszidő miatt nem erőltetik, ott inkább visszaléptek a gyártók egyet, leporolták a jó öreg TN+film technológiát, a régi csöves háttérvilágítást LED-re cserélték és kész is lett a „modern” és drága gamer monitor. A Philips a munkára és multimédiára szánt monitoraiba sem IPS, hanem VA panelt épít. A VA technológia kicsit az IPS és a TN+film közé pozicionálódik. Előbbinél jó kontraszt és kifogástalan színhűség a jellemző, utóbbinál pedig az alacsony kontrasztot, rossz színhűséget, de cserébe extrém alacsony válaszidőt kapunk.

A VA panelnél nem a kifogástalan színhűséget, nem a gyors válaszidőt, hanem a jó kontrasztarányt szokták kiemelni. Ezzel egy amolyan öszvér megoldás lesz, ami mindenre jó, de semmiben sem vérprofi.

Nem kell kétségbe esni, ez azért nem olyan, mint a négyévszakos gumi, amit nem kell ősszel és tavasszal cserélni mert jó hidegben melegben, aztán kiderül, hogy igazán egyikben sem használható rendesen. A VA panel nagyon jó betekintési szögeket ad, az NTSC színtér lefedettsége 95 százalék körül mozog, a kontraszt és a feketék kitűnők és a válaszidő is tűrhető, szóval használhatjuk munkára vagy akár játékra is, de azért a fő területe a multimédia. A filmeknél is fontos a válaszidő, fontos, hogy ne legyen utánhúzás, és persze nagyon lényeges, hogy a kép legyen igazán kontrasztos. Ez a VA panelek esetén meg is valósul.

Philips Brilliance 328P6VJEB 3

A Philips Brilliance 328P6VJEB panelje 32 colos képátlójú, ebből a látható méret 31,5 col. A látható felület mérete 698,4 x 392,85 milliméter, ez a megszokott 16:9-es arányt jelenti. A felbontás, ahogy azt már olvashattátok 4K, vagyis UHD, 3840 x 2160 képpont. A színmélység 10 bites, a gyári adatok szerint a fényerő 300 cd/m², a tipikus kontrasztarány 3000:1-hez. A kijelző matt, vagyis nem veri vissza a fényt, ez pedig kimondottan jót tesz unka közben, jóval kevésbé fárad a szem. Lényeges, hogy a monitor nem tud se 120, se 144 hertzet, sima hatvanas darab. A válaszidő, ahogy arra már utaltam jó, de nem kiemelkedő. Ez jelen esetben 4 ms, ami azért szódával elmegy játékokhoz is.

A Philips Brilliance 328P6VJEB rendelkezik hangbemenetekkel is, ebből következik, hogy valamiféle hangsugárzót is találnunk kell benne. Van is, igaz, nem ez lesz a házibuli lelke, a kétszer 3 watt ehhez kicsit kevés, de ha nincs külön hangfalunk a gép mellé, akkor még éppen elég arra, hogy egy Youtube videót ne hang nélkül kelljen megnéznünk.

Philips Brilliance 328P6VJEB 11

Műszeres tesztekkel továbbra sem szolgálhatok, ezekért a net bugyraiban turkálok magam is. El is mondom mit találtam, de előbb a saját benyomások.

Bekapcsolás után az első, ami feltűnt a színek élénksége volt. Az eddigi monitoraimnál sokkal jobb a színhűség, de ezen, ha tudnátok miken dolgoztam eddig nem lepődnétek meg. Lényeges, hogy a háttérvilágítás fényereje meglepően jóra sikerült, ráadásul a megvilágítás elképesztően egyenletes, szemmel csak a bal felső sarokban látom kicsit fényesebbnek a képet. Emiatt aztán az IPS paneleken néha tapasztalható felhősödésnek nyoma sincs. A betekintési szögek jók, bár meg kell jegyeznem, ebben az IPS technológia jobb. Éles szögből tapasztalható némi torzulás a képben és a színek is változnak valamicskét. Ami szemmel érzékelhető még, hogy a kép nem villódzik.

Philips Brilliance 328P6VJEB 8

Feljebb már írtam, hogy véleményem szerint ez a 31,5 col kicsit kevés a 4K felbontáshoz. Ahhoz, hogy Windows alatt dolgozni tudjak kénytelen voltam 100- helyett 125 százalékos beállítást használni, mert bár a natív képpontok engednék a kisebb méretet az már annyira kicsi, hogy zavaró. Volt nálam régebben egy 40 colos 4K felbontású monitor, na az pont jó volt 100 százalékon, de a 40 col annyira nagy, hogy nap végére rendesen megfájdult a nyakam a sok felfelé tekintgetéstől. Szóval a kényelmes, áttekinthető képméret ez a 31,5 col, de a képpontszám ideális kihasználásához kell a 40. Magam részéről azt kell mondanom, hogy nem véletlenül választottam ezt a méretet, a nagyobbat íróasztalra csak akkor ajánlanám, hogy alacsony az asztal, mi pedig magasan ülünk.

Nos, lássuk akkor mit mond a net a monitorról!

A mérések alapján kialakított vélemények nagyjából egyetértenek azzal, amit eddig leírtam. Szinte mindenhol kiemelik, hogy az AdobeRBG beállítás gyenge, a jó színhelyességet az sRGB móddal lehet elérni. Ez általában így van, de a Philips Brilliance 328P6VJEB esetén ez hatványozottan igaz. A gyári beállítással az sRGB színtér lefedettsége 94-95 százalékos, de műszerrel ez 99 százalékra javítható (mégis kell szereznem egyet előbb vagy utóbb). Mindenhol kiemelik a háttérvilágítást, mint az egyik legjobb dolgot a képességek között. A fényerő is jó, tipikus tapasztalat, hogy lényegében nem marad el a gyári értéktől, a színek hőmérsékletével sincs baj, ahogy a szürke kontrasztra sem lehet panaszunk. A monitor minden tesztben a középmezőny tetején vagy az élmezőnybe kapott helyet.


 

Philips Brilliance 328P6VJEB – értékelés

Ahogy azt a bevezetőben olvashattátok, nekem erre a monitorra a munkámhoz volt szükség. Mindenképpen 4K-s felbontást, és mindenképpen 30 col körüli képátlót kerestem. A 40 col túl nagy, a 27 már nagyon kicsi, legalábbis, ha 4K-ról beszélünk, szóval ez a 31,5 col a középérték, ami számomra kényelmesen használható.

Nem volt lényegtelen kérdés az ár, és ebben a Philips Brilliance 328P6VJEB jól teljesít. A monitor egyik legnagyobb hiányának a FreeSync és a G-Sync hiányát hozzák fel. Erre két dolgot mondanék. Mivel nem játékra vettem nem is volt kérdés, hogy ezen képességek hiánya érdekel-e vagy sem. Nem érdekelt. A másik, hogy az utóbbi évekig nagyon jól elvoltunk ezen képességek nélkül is. Főleg, ha valaki nem profi játékos csak otthon amatőrködik, teljesen jól meglehet ezek nélkül. Még egy tulajdonság van, ami a játékok ellen szól, ez pedig a képfrissítés, a 60 Hz egy csöppet kevéske.

Philips Brilliance 328P6VJEB 12

A neten fellelhető műszeres mérésekből kiderült, hogy ez a monitor nem a vérprofi grafikusoknak készült, a színhűség nem 100 százalékos. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy azok a monitorok, amik valóban profi grafikai munkára készülnek nem is érhetők el ennyi pénzért, inkább dupla vagy tripla árat kell értük fizetnünk.

A Philips Brilliance 328P6VJEB tehát alapvetően egy egyszerű, ám a nevéhez méltóan brilliáns darab. Kinek ajánlanám akkor ezt a monitort? Olyanoknak, akik leginkább munkára használják a számítógépüket, pont ahogy én. Az otthoni vagy akár komolyabb irodai munkára is megfelelő, használhatjuk akár CAD programokhoz is, de nem fog kudarcot vallani játékok, vagy filmnézés közben sem.

Tökéletes választás webfejlesztéshez, képmanipuláláshoz, és videók vágásához is. A nagy felbontás miatt a képvágó programok ablakát akár FHD, vagyis 1920 x 1080 pixelesre is méretezhetjük, eközben pedig a timeline is kellően hosszú marad, könnyedén lépkedhetünk a videóban előre és hátra.

Philips Brilliance 328P6VJEB 2

Szövegeszerkesztéshez is elsőrangú, akár négy A4-es oldalt is megjeleníthetünk egymás mellett, az oldalok még mindig jól olvashatóak maradnak. Azt, hogy nagyobb Excel táblákban milyen előnyt jelent a nagy felbontás valószínűleg nem kell ecsetelnem.

Igazi mindent tudó, napjaink minden követelmének megfelelő kijelző ez, olyan, amit szinte mindenkinek mernék ajánlani, sőt, ha rajtam múlna, tényleg minden számítógépen dolgozónak kiosztanék egyet alanyi jogon, mert én már tudom milyen nagyszerű egy ilyen monitoron dolgozni!

A végére maradt az ár. A Philips Brilliance 328P6VJEB sok forgalmazónál érhető el itthon, az ára pedig jellemzően 135- és 155 ezer forint között változik. Mondanom sem kell, nem kevés pénz amiről beszélünk, de drágának mégsem mondhatjuk, hiszen a képességei messze megszolgálják ezt az árat.


 

Részletes specifikáció:

Philips Brilliance 328P6VJEB 
 LCD panel típusaVA LCD
 A háttérvilágítás típusaW-LED rendszer
 Panel mérete31,5″ / 80,1 cm
 Tényleges képfelület698,4 (H) x 392,85 (V)
 Kijelző bevonataCsillogásvédelem, 3H, fátyolos hatás: 25%
 Képformátum16:9
 Optimális felbontás3840 x 2160, 60 Hz mellett 
Válaszidő (tipikus)4 ms (szürkétől szürkéig)
Fényerő300  cd/m²
Kontrasztarány (tipikus)3 000:1
SmartContrast50 000 000 :1
Képpont-osztásköz0,181 x 0,181 mm
Megtekintési szögtartomány
  • 178º (H) / 178º (V)
  • C/R > 10 mellett
VillódzásmentesIgen
KépjavításSmartImage
A kijelző színeiSzíntámogatás: 1,07 milliárd szín
Színtartomány (tipikus)NTSC: 95%
Pásztázási frekvencia30 – 83 kHz (H) / 56 – 76 Hz (V)
Beépített hangszórók2 x 3 W
MultiView
  • PIP/PBP mód
  • 2 eszköz
Termék állvánnyal (kg)9,23  kg
Jelbemenet
  • VGA (analóg)
  • DVI-Dual Link (digitális, HDCP)
  • DisplayPort
  • HDMI (2.0) – MHL (1 db)
USB-vel4 x USB 3.0 (1 gyorstöltéssel)
Audio (be/ki)
  • Számítógépes audiobemenet
  • Fejhallgató-kimenet
Magasságállítási lehetőség180  mm
Forgócsap90 fok (PIVOT mód)
Elforgatás-170/+170  fok
Billentés-5/20  fok
Termék állvánnyal (max. magasság)742 x 657 x 270  mm
TartozékokD-Sub kábel, DP kábel, HDMI-kábel, audiokábel, hálózati kábel

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.