Válassza az Oldal lehetőséget

Philips 346B1C – a becsapós monitor

Philips 346B1C – a becsapós monitorPontszám 85 %Pontszám 85 %

Kibontod a dobozt, hatalmas, hajlított Philips gamer monitort találsz benne, de lehet, hogy tévedsz?

Philips 346B1C – a becsapós monitor 1


 

Bevezető

Van az úgy, hogy a külső és a kvalitások nem passzolnak. Attól, hogy csúnya, még lehet okos, attól, hogy szép, még lehet buta, attól, hogy hatalmas hajlított kijelzője van, még lehet irodai monitor.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 2

Igen, a Philips 346B1C első sorban irodai monitor, de a képességei természetesen más területeken is használhatóvá teszik.


 

Philips 346B1C – Külső

Amikor kicsomagoltam, felcsavaroztam a talpat és az asztalra tettem, akkor az első, ami eszembe jutott, hogy bitang nagy. Ehhez a kijelzőhöz egy kisméretű íróasztal egész egyszerűen kevés. Aki a görbület miatt többet tenne egymás mellé, hogy meglegyen a panoráma nézet, annak pedig nem csak íróasztalt, hanem egy új szobát is kell vásárolnia.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 3

Nem, ez tényleg nem túlzás, a 34 colos képátlójú monitor nem kevesebb, mint 80,7 centiméter széles. Ha nem lenne meggörbítve elmenne egy fél ebédlőasztalnak, vagy hármat egymás alá a falba építve egy nagyméretű virtuális ablaknak.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 4

Szóval csak tátottam a számat, pedig, akkor még nem is tudtam, hogy mit tud. Mert bizony sok érdekes képességgel ruházták fel, de ezekről majd a következő fejezetben. Addig is lássuk a külsőt.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 5

A monitor látszólag három oldalon keretnélküli, így is hirdetik, csak az alsó káva vastag, oldalt lényegében semmi sincs, maximum egy kis becsapás. Annyiban csalóka a kijelző, hogy bekapcsolás után, azért kapunk oldalt és felül is egy vastagabb csíkot, ami szép fekete és nincs rajta kép. Szóval, a keretnélküliség nagyjából ezt jelenti.

Persze ezek a fekete csíkok sem vastagok, én például lazán el tudnám képzelni, hogy három ilyen kijelzővel körbeveszem magam, aztán jöhet valami jó kis szimulátorozás.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 6

A monitor talpa semmi extra, egyszerűen csak jól néz ki. Masszív, erős és nehéz is, de erre szükség is van, a kijelző sem könnyűsúlyú. Az egész csomag egyben 11 és fél kiló.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 7

A Philipsnél a kezelőszervek mindig ugyan ott vannak, legalábbis azokon a monitorokon, amikkel most találkoztam, a kijelző alsó kávájának lefelé néző, jobb oldali felén. Jobbkezesek előnyben. Ezek ebben az esetben nyomkodható gombok, amit sokkal jobban szeretek, mint az érintésérzékeny megoldásokat. Ennél már csak egy jobb lehetne, az egyes modelleknél megtalálható hátlapi, apró joystick. Na, az mindent visz.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 8

A csatlakozók természetesen hátul, a kijelző mögötti vastagabb rész alján. Külön kábelvezető a talpon nincs, de nekem nem is hiányzott.

Maga a monitor, lényegében a teljes felületén – kivéve persze elől, ahol a képet látjuk – matt, fekete műanyag. Egyszerű, semmi csicsa, de ez sem baj, végül is munkahelyre szánták. Ami viszont örvendetes, hogy az ujjlenyomatot nem gyűjti.


 

Philips 346B1C – Képességek

Ez egy elég hosszú fejezet lesz, mert bőven van mit leírni.

A kijelző a TP Visiontól jön, fajtája szerint SVA, vagyis hétköznapibb nevén, ez egy VA panel. A Philipsnél előszeretettel használják ezt, mert viszonylag jó színvisszaadás mellett tud használható képfrissítést, így azok is szeretni fogják, akik nem profi szintű grafikai munkát végeznek rajta, és azok is, akik játékra használnák. Ilyen szempontból kicsit olyan, mint az autókon a négyévszakos gumi, mindenre jó, de semmire sem tökéletes. Kivéve persze azt, amire valójában tervezték, vagyis az irodai munkára.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 9

A W-LED háttérvilágítással rendelkező panel jó betekintési szögeket (178/178 fok) biztosít, natív felbontása 3440 x 1440 oixel, statikus kontrasztja 3000:1-hez, a fényerő 300 cd/négyzetméter, az Adobe RGB színtér lefedettsége 90 százalékos, a minimum válaszidő 5- míg az input lag 8 millimásodperc (ms).

Kicsit is hozzáértők ebből az egy bekezdésből már értik is, miért írtam, hogy leginkább irodai munkára lesz alkalmas. Profi grafikusoknak az AdobeRGB színtér lefedettsége kevéske lesz, és valljuk be őszintén, a fényerő sem égeti ki a szemünket. A válaszidő viszont nem rossz, az 5 illetve 8 milliszekundum már alkalmas lehet játékra, még, ha nem is a profi szinten. Legalábbis, ha gyorsabb mozgások is vannak a játék közben a kijelzőn, mert akkor kicsit kevés.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 10

Ami még kicsit kevésnek tűnhet, az a felbontás. A pixelek sokan vannak, de a kijelző is hatalmas, 34 col az átló, ezek az adatok pedig mindössze 109 ppi pixelsűrűséget tesznek lehetővé. Nem zavaró a dolog, de ismét egy olyan adat, ami miatt profi grafikára nem ajánlott.

Ezek voltak eddig a rossz hírek, lássuk, hogy mi a jó!

Hát kérem, ezekből bőséggel lesz!

Kezdjük ott, hogy a Philips sok féle képjavító technológiát használ, és ezek valóban működnek is. Az eddig nálam jár Philips monitorokra egy dolog mindig jellemző volt, a saját technológiáik segítségével a maximumot hozták ki a felhasznált technológiából, általában a VA panelekből. Most sincs ez másként.

Megtalálható ebben a szerkezetben is az Adaptive-Sync, a Flicker-free, a LowBlue Mode és a CrystalClear technológia, amik a lehetőségek szerint ragyogó színekkel, remek kontraszttal és villogásmentes képpel örvendeztetnek meg minket, ráadásul a szemünket is kímélik a kékfényszűrt kijelzővel.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 11

Azt már megszokhattuk, hogy a Philips nagyméretű kijelzőin egyszerre tudjuk két gép képét megjeleníteni, ezt a megoldást MultiView technológiának hívják ők.  A Philips 346B1C esetén azonban nem elégedtek meg ennyivel, további, a munkát könnyítő varázslatokat építettek be.

Itt van például elsőként a KVM switch, amivel megoldható, hogy egyszerre két gépet kössünk rá a monitorra, és egy billentyűzettel, egérrel használjuk őket. Kipróbáltam a notebookommal és a nagy gépemmel, zseniális a cucc.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 12

Ha ez nem lenne elég, akkor kapunk egy USB Type-C 3.2-es csatlakozó, ami nem csak adatcsatlakozóként, hanem töltőkábelként is működik, ha erre alkalmas notebookkal rendelkezünk. Van ilyen az Apple kínálatában, de a Xiaomi notebookom is tudja. Ezen a csatlakozón keresztül 90 wattos töltést kapunk, vagyis, ha a notebookot a monitorral összekötjük, akkor nem csak a mobilgép képe jelenik meg a nagy kijelzőn, hanem a töltés is meg van oldva. Ha pedig a notebookunk tudja ezt a csatlakozást USB dokkolóként is kezelni, akkor a monitorba épített gigabites Ethernet csatlakozón át a vezetékes hálózathoz is hozzáférünk.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 13

Na, erre mondom én, hogy zseniális!

Egy dolog maradt még ki a képességek közül, ez pedig a beépített 5 wattos hangszórópár, aminek egészen használható hangja van. Nyilván nem egy hifi minőség, de egy olcsóbb külső hangszórót bőven helyettesít.


 

Philips 346B1C – Összegzés

A Philips 346B1C monitort majd két hétig használhattam, és ez idő alatt hibát nem tapasztaltam. Természetesen, a feljebb leírt korlátok léteznek, de ezek leginkább a VA panel korlátaiból fakadnak. A Philips 346B1C egy igazi mindenes monitor, és ahogy írtam, bár nem a legtökéletesebb játékra vagy grafikai munkára, azért otthoni környezetben, hobbicélra ezeken a területeken is jól domborít. Az igazi értékei ugyanakkor az irodai munkánál jönnek ki.

Philips 346B1C – a becsapós monitor 14

Tényleg a jövőbe mutató fejlesztéseket kapunk, a KVM és a széleskörű funkcionalitással bíró Type-C csatlakozó hihetetlen módon kibővíti a lehetőségeinket, a monitor több, eddig különálló hardvert képes kiváltani. Engem megfogott!

 

További monitor cikkek oldalunkon

 

További információk a monitorról: Philips.hu

 
 
 

Értékelés

85 %

Értékelés Tényleg a jövőbe mutató fejlesztéseket kapunk, a KVM és a széleskörű funkcionalitással bíró Type-C csatlakozó hihetetlen módon kibővíti a lehetőségeinket, a monitor több, eddig különálló hardvert képes kiváltani. Engem megfogott!

Külső
100 %
KIjelző technológia
80 %
Képességek
90 %
Ár
70 %

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.