Válassza az Oldal lehetőséget

KTC H27T22 gamer monitor teszt – Kulcs a harchoz

KTC H27T22 gamer monitor teszt – Kulcs a harchoz

A KTC H27T22 egy 27 hüvelykes gamer monitor, 2560×1440-es Fast IPS panellel, 165 Hz-es frissítési frekvenciával, 1 ms válaszidővel, 99%-os sRGB-lefedettséggel és az ergonómiai lehetőségek teljes skálájával, beleértve a magasságállítást, a dönthetőséget és a forgást. Papíron jó ajánlatnak tűnik a H27T22, 100 ezer forint alatt kínálják, EU raktárból küldik, ezért ne is vesztegessük az időt, vágjunk bele és nézzük meg közelebbről.

KTC H27T22 gamer monitor teszt – Kulcs a harchoz

Helyénvaló lenne azzal kezdeni, hogy ki, vagy inkább mi a KTC márka? Olvasóink többsége számára ez a név valószínűleg egyfajta rejtély lesz. Érdekesség, hogy maga a vállalat a kilencvenes évek közepe óta tevékenykedik a monitoriparban különböző márkák OEM-jeként, alkatrészeket vagy teljes megoldásokat szállít, olyan globális partnerek számára, mint az LG, a Samsung, a Viewsonic, a Xiaomi és még sok más. Majd 2021-ben a cég úgy döntött, hogy saját márkanév, azaz KTC (Key To Combat, vagyis Kulcs a harchoz) logóval is piacra dobnak gamer monitorokat. Ennek ismeretében itt az ideje, hogy rátérjünk a konkrétumokra, és megnézzük, mit tud egy kínai monitor.

A KTC H27T22 jellegzetes kék dobozban érkezik, amely alig árul el valamit a benne található termékről. A kartondoboz elég vastag ahhoz, hogy a benne hungarocell ágyban elhelyezett monitor biztonságban legyen szállítás közben. A pakkban kapunk még egy EU-szabványos adaptert, egy DisplayPort-kábelt, jótállási jegy, használati utasítás és egy gyors üzembe helyezési útmutató kíséretében.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 2

A monitor összeszerelésének két módja van, a hátoldalon található 100 x 100 mm-es VESA-tartót használjuk és monitorkarra pattintjuk vagy a mellékelt állványra rakjuk a szerkentyűt.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 3

Az utóbbihoz a tartókart beillesztjük az állványba, majd az alján egy szerszám nélkül is meghúzható csavarral rögzítjük és végül a kart csak be kell kattintani a VESA tartóba.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 4

Ahogy az egy ilyen osztályú monitorhoz illik, a beállítási lehetőségek szélesek. A műanyag borítású fém talpban az állvány 30°-kal elforgatható. A panel -5° és +15° között dönthető, a magassága állítható 130 milliméteres tartományban, oldalirányba is elfordul mindkét oldalra 45°-kal, illetve a 90° elforgatás is rendelkezésre áll, így álló helyzetben is tudjuk használni a monitort.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 5

Ötletes megoldás az állványon található téglalap alakú, magenta színű kábelvezető lyuk, amely egyértelműen kiemelkedik a fekete monitorház többi részéből.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 6

A H27T22 műanyag hátlapja nem sugallja a prémium érzetet, inkább a játékosságot – hiszen ez egy gamer monitor -, ennek ellenére nem recseg-ropog, tökéletesen össze van rakva. A kategória stílust erősitik a széleken elhelyezett, dizájnos levegőkilépő nyílások, valamint a „W” alakú RGB LED világítás, amely folyamatosan változtatja a színét. A fényerő módosítása, effektusok vagy meghatározott szín beállítása nem lehetséges. A megvilágítás viszonylag gyenge, ezért csak teljesen sötét helyiségekben vagy közvetlenül a monitor hátuljára nézve észrevehető a csökkent képességű „fény-orgia”. A világítás az OSD menün keresztül kapcsolható ki, bár igazából sok vizet nem zavar.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 7

Visszatérve az OSD menüre, ennek kezeléséhez a KTC H27T22 egy intuitívan funkcionáló, négyirányú joystickot használ, amely gombként is működik a ki-be kapcsoláshoz, a navigációhoz és a monitor beállításához. Az OSD hat részre oszlik. A főmenüben az aktuális felbontást és frissítési gyakoriságot, a FreeSync/G-Sync technológia állapotát és a firmware pontos verzióját láthatjuk. A Display menüben a fényerőt, kontrasztot, fekete szintet, képarányt és élességet lőhetjük be, valamint egy egyénileg testreszabott, illetve gyári képprofilok közül választhatunk.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 8

A Color menüben a színhőmérsékletet, a gammát, a színárnyalatot és a telítettséget, valamint a kékfény-szűrést állíthatjuk be.

A Gaming Setup menüben az adaptív szinkronizálási technológiát, a túlhajtást, a HDR-t, a dinamikus kontrasztot, az MPRT-t (Moving Picture Response Time – háttérvilágítás villanófény a mozgás közbeni elmosódás csökkentése érdekében) és az RGB fényt kapcsolhatjuk. Van itt még egy Game Plus almenü, amely tartalmazza az időzítőt, a virtuális célkeresztet és az FPS-számlálót.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 9

Az Input, azaz bemenet menü egyértelmű, a Rendszerbeállítás menüben a nyelvválasztás, az OSD beállítása (pozíció, átlátszóság, időtúllépés), hangkimeneti hangerő, alaphelyzetbe állítás és USB-firmware-frissítés végezhető el. Van még egy User Data (Felhasználói adatok) menü, hol az összes OSD-beállítást elmenthetjük a három profil egyikébe. Nice!

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 10

A csatlakozások a hátoldalon középen helyezkednek el, a forgó funkciónak köszönhetően könnyen hozzáférhetők. A tápkábel bemenetet nyitja a sort, ezután jön az USB port, amely csak szoftverfrissítésre használható. Örömteli, hogy a KTC lehetőséget adott a felhasználóknak arra, hogy maguk frissítsék a firmware-t, ha lesz majd elérhető update, egyébként a sokkal drágább monitorok sem kínálnak ilyen lehetőséget. Ezt egy HDMI 2.0 és két DisplayPort 1.2 csatlakozás követi, ehhez a felbontáshoz ez bőven elegendő. Végül van egy 3,5 mm-es jack csatlakozó a fejhallgatók számára.

A monitor legfontosabb része azonban a szuper vékony keretekkel körbevett panel. Esetünkben 16,7 millió szín megjelenítésére képes, AU Optronics 8 bites Fast IPS kijelzőt kapunk, amely 99% sRGB, 84% AdobeRGB és 92% DCI-P3 színteret képes megjeleníteni. A nagy színhűséget igényélő grafikai, fotós munkáknál ezek az értékek gyengécskék, de gamer monitornál több, mint jónak számítanak.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 11

A QHD (1440p, 2560×1440 képpont) felbontású, 1000:1 kontrasztarányú, 350 nit fényerővel rendelkező panel 178°-os betekintési szöget kínál, oldalról nézve sincs szín vagy képtorzulás. A monitor egyenárammal (DC) vezérelt élháttérvilágítást használ, ezáltal a monitor villogásmentes bármely adott fényerőszinten. Ehhez még társul TÜV Rheinland tanúsítvánnyal megtámogatott kékfény-szűrés is, amely négy fokozatban állítható, sőt kapunk még tükröződésmentes (AG) képernyőbevonatot is.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 12

A gamer cuccoknál, így a monitoroknál is az egyik legfontosabb a frissítési frekvencia. A KTC H27T22 adaptív szinkronizálási technológiát használ, vagyis 48 és 165 Hz között támogatja a frissítési gyakoriságot. A maximális frissítési gyakoriság azonban csak a DisplayPorton keresztül lehetséges, HDMI használata esetén a 144 Hz a vége, de ezt senki emberfia nem fogja észrevenni.

Alapdolognak kell lennie az ilyen motyóknál AMD és NVIDIA grafikus kártyák adaptív szinkronizálási technológiájának ismerete. Ennek megfelelően a KTC üdvöskéje AMD FreeSync Premium tanúsítvánnyal rendelkezik és kompatibilis a G-Sync-el, tökéletesen szinkronizálja a monitor megjelenítési sebességét a grafikus kártya képkimenetével.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 13

Egy vérbeli gamer monitortól elvárható az alacsony válaszidő, amely itt 1 ms-os, szóval piszkosul gyors. A KTC overdrive technológiát használ a pixelváltások felgyorsítására, az opciót pedig az OSD Gaming Setup > Overdrive menüjében aktiválhatjuk. Az Overdrive négy beállítással rendelkezik: Off, Low, Middle és High, ezek közül a Low az ajánlott.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 14

A gyorsaság az alacsony válaszidő, de még inkább a magasabb frissítési gyakoriság miatt irodai környezetben is jól látható. A különbség különösen görgetésnél és gyors mozgásoknál szembetűnő. A szövegek könnyebben olvashatók, és a munka összességében gördülékenyebbnek tűnik.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 15

A Windows-Kijelző beállításoknál, ha álló módban szeretnék a monitort használni, akkor giroszkóp hiányában a kijelző tájolását nekünk kell beállítani. Szintén nekünk kell belőni ugyanebben a menüben a „Speciális megjelenítési beállítások” részénél a 165 Hz-es képfrissítés is, mert alapból ez ki van kapcsolva.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 16

Még egyszer meg kell említeni, mert a legjobb a monitorban az volt, hogy nem fáradt el a szemünk egy hosszabb játék vagy a 8 órás irodai munka során sem. Baromi jó a szem-védelme a KTC-nek és ez nem csak marketing!

Az átlagos energiafogyasztást is megnéztük, ehhez egy digitális fogyasztásmérőt és a FlashFish J1000 Plus hordozható töltőállomást használtuk. Nem volt vészes, 30-40 watt környéki értéket mértünk.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 17

Volt pár dolog, ami nem tesztet. Plusz pontokat ért volna egy teljes funkcionalitású Type-C port. Nagyon szuper a HDR10 támogatás, de a fényerő és a kontraszt sem áll elég ahhoz, hogy a támogatott szabványt teljes értékű HDR-nek nevezzük – ez sajnos csak marketingfogás. Az RGB LED világítás jópofa, de nem Philips Ambilight, szóval ez is felesleges parasztvakítás.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 18

Összeségében a KTC H27T22 egy dizájnos, szembarát 27 hüvelykes monitor, 2560×1440-es felbontással, 99%-os sRGB-lefedettséggel, alacsony bemeneti késleltetéssel, FreeSync és G-SYNC támogatással és hasznos játékorientált funkciókkal. A monitor nálunk kiválóan vizsgázott a játékok alatt, kulcs volt a remek gémer élményhez. Gémerség ide-oda, mi inkább irodai, valamint minimális fotós munkára használtuk és használni is fogjuk a monitort. Munka miatt sok-sok órát kell számítógép előtt tölteni, és nagyon nem mindegy, hogy mit nézünk. A KTC H27T22 az érzékeny szemű felhasználóknak kellemes meglepetés lesz!

Abban az esetben, ha megtetszett a KTC monitor mi is adunk egy kulcsot, pontosabban egy kuponkódot az olcsóbb vásárláshoz.

KTC H27T22 gamer monitor teszt - Kulcs a harchoz 19

KTC H27T22 gamer monitor megvásárlásához a NNNALLKH227 kuponkód használatával csak 263,3 dollárra lesz szükségünk, ami ~90 ezer forint. Ebben az összegben a szállítási biztosítás is már benne van, bár a sérülés esélye szinte kizárt! Nem lehet kérdés, ezért az árért ajánlott a termék.

 

További részletek és rendelés ezen a linken.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

A szerzőről