Válassza az Oldal lehetőséget

Ívelten szép az élet – Philips 349p7fubeb monitor teszt

Ívelten szép az élet – Philips 349p7fubeb monitor teszt

Hatalmas monitor ívelt kijelzővel, vékony kávával és nagy felbontással, akár játékra is.

Philips 349p7fubeb 5


 

Bevezető

Idén szerencsénk volt, sok érdekes monitort kaptunk az MMD-től, a Philips és az AOC márkanevek tulajdonosától. Amióta ez a cég vette át ezt a két márkát szinte hetente mutatnak be jobbnál jobb kijelzőket, amik az egyszerű irodai munkától a játékos közösségig minden rétegnek nyújtanak megoldást.

Nálunk is járt mind a két véglet, sőt legutóbb egy hordozható, külön külső tápellátás nélkül is működőképes megoldást tesztelhettünk. Mindazonáltal a leggyakrabban kipróbált kijelző típus az általános felhasználásra szánt modellek közül került ki. Ezek tökéletesek munkára és multimédiás felhasználásra, de némi kompromisszummal játékra is.

Napjainkban érdekes forradalom zajlik a kijelzők terén, ennek jegyében kicsit hátra szorultak a néhány éve ünnepelt IPS panelek, egyre nagyobb teret nyernek a VA technológiára épülő megoldások, és ami a legérdekesebb, hogy a TN+film megoldások is visszatértek, pedig ezekről azt hittük, hogy örökre elfelejthetjük őket.

Philips 349p7fubeb 1

Ennek a fura forradalomnak az oka, hogy a gyártók egyrészről igyekeznek olyan monitorokat gyártani, amik a legtöbb célra használhatók, illetve, hogy egyre fontosabb a gamer piac meghódítása. Ez utóbbi ok vezetett oda, hogy az egyébként csapnivaló minőséggel, ellenben gyors válaszidővel rendelkező TN panelek visszatérhettek. Az elmúlt években az is bebizonyosodott, hogy a többcélú kijelzőkhöz sokkal megfelelőbb a VA, mint az IPS technológia. Így aztán most ott tartunk, hogy az IPS egyre inkább a spéci, leginkább grafikai munkára tervezett készülékekbe kerül, a VA mindenbe, ami nem drága grafikus monitor, a TN pedig a gamer kijelzők favoritja.

Ebben a cikkben a Philips új monitorát, a 349p7fubeb típusjelűt fogjuk vizsgálni. Bár, őszintén megmondom, komoly vizsgálatra nem készülök, hiszen ez a megoldás nem sokban különbözik a korábban kipróbált hajlított paneles Philipsektől. Van persze benne említést érdemlő újdonság, ezekre ki is fogunk térni!


 

Csomagolás és külső

A csomagolásról már tényleg nem fogok regényt írni, már csak azért sem, mert se nem díszes, se nem különleges. A doboz, amiben érkezett nem az a kifejezett polcbarát darab, vagyis a kereskedők ezt biztos nem teszik a kirakatba. Felesleges is lenne, mert bazi nagy a karton, és egyébként is, sokkal érdekesebb, amit bent találunk.

A Philips 349p7fubeb egy hajlított kijelzős darab, ami, ahogy már megszoktuk három darabban érkezik hozzánk. A talp, az állvány és a panel, amiket össze kell csavaroznunk. A dizájnt, legalábbis, ha követed a Philips monitorok törzsfejlődését, akkor megszokottnak mondható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kijelző két oldalán és felül szinte láthatatlan a keret, alul egy picit vastagabb. Persze bekapcsolás után kiderül, hogy a látható kép körül lesz még egy vékonyka fekete sáv, de ez nem vészes, sőt, szemből ezek a hatalmas panelek szinte légiesen könnyedek.

Philips 349p7fubeb 7

A légiességnek némileg ellent mond a masszív állvány. Ezt egy ovális, hosszúkás áttöréssel tették könnyedebbé. Ez az állvány amúgy nagyon jól ki van találva, stabil, és széles tartományban állítható. A talpon elforgatható, a panel fel le dönthető, illetve, ha a szükség úgy hozza akár az asztallapig leengedhető.

Philips 349p7fubeb 2

A csatlakozók és a beállításhoz használható mini joystick a megszokott helyen van. Utóbbi már nem szokatlan, magam részéről kimondottan szeretem. A monitorral szemben ülve a hátlap jobb alsó részén található. Kezelése egyszerű, használatával megspórolhatók a gombok. A joystickot jobbra-balra, fel-le billentve mászkálhatunk a menüben, megnyomva választhatjuk ki a menüpontokat.

Philips 349p7fubeb 3

A monitor egyik legnagyobb újdonságát a csatlakozók között találjuk. A megszokott HDMI és Display Port mellett három hagyományos formátumú USB csatlakozót találunk, amik közül az egyik gyorstöltéshez is használható. Van audio bemenet, fejhallgató kimenet és persze a külső táp csatlakozója. Az érdekesség, ami mostanában még nem nevezhető megszokottnak egy USB Type-C csatlakozó.

Philips 349p7fubeb 11

Az USB Type-C kapcsolat sok tekintetből érdekes. Egyrészről a monitor ezt használva egyből Mac kompatibilisé válik, ráadásul, mivel az USB C lassan minden modern eszközön megtalálható összeköthetjük a monitort a telefonunktól a notebookunkig szinte mindennel. Hogy ez ne legyen elég a csatlakozó keresztül töltődik is a rácsatolt eszköz, szóval duplán nyerünk. Ez amúgy tényleg nem felesleges opció, mert ahogy az előző monitoros cikkben írtam, a saját Xiaomi Notebook Pro gépemen két USB C csatlakozó található, de ezek közül csak az egyik tud képet is kijuttatni a gépből, természetesen pont az, amin keresztül tölteni lehetne. Szóval, ha a monitor nem tölti használat közben a notebookot, akkor viszonylag rövid ideig élvezhetem a megosztott asztal által nyújtotta előnyöket.


 

Használat, képességek

A Philips 349p7fubeb MVA panelje képességek terén nem lóg ki a hasonló megoldások közül. Megfelelő, de nem kiugróan jó a válaszidő (4 ms, szürke-szürke), viszont a betekintési szögek és a kontrasztarány az olcsóbb IPS megoldásokkal vetekszik.

A kijelző, ahogy a képeken látható módon nagyon széles, az oldalarány 21:9-es, a felbontás 3440 x 1440 pixel. A színhűséggel sincs probléma, a gyári adatok szerint az NTSC színtér lefedettsége 99,8- az sRGB színtér lefedettsége 117,3 százalékos. A gyakorlati tesztek az esetek többségében ezeknél egy hangyányival rosszabb értékeket szoktak adni, de azt gondolom, hogy még ezzel együtt is bőven vállalható értékek ezek.

Philips 349p7fubeb 9

Természetesen ebben a monitorban is megtaláljuk a Philipsekre jellemző képjavító technológiákat, így nem hiányzik az Ultra Wide Color, a CrystalClear és a LowBlue sem, valamint élvezhetjük a feljebb már említett osztott kijelzős módhoz használatos MultiViewnak nevezett eljárást is. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a kijelzőhöz egyidejűleg több megjelenítőt, például egy asztali gépet és egy notebookot csatlakoztassunk, és ezek képét egymás mellett lássuk.

A monitor egyik különlegessége a feljebb említett USB Type-C csatlakozó, a másik pedig a működésre jellemző 100 Hz-es üzemmód. A kijelző az AMD FreeSync technológiáját támogatja, ezen belül pedig 40 és 100 Hz között élvezhetjük a szakadás és akadásmentes képet játék közben.

Philips 349p7fubeb 10

Ahogy a bevezetőben jeleztem, a monitorok nagyobb része általános célra készülő darab, az eddigiekből pedig azt hiszem kiderült, hogy a Philips 349p7fubeb lóg ki a sorból. Mint minden többcélú megoldás esetén, úgy a 349p7fubeb esetén is kell kompromisszumokat kötnünk. Mondhatjuk, hogy a monitor egyetlen területen sem kiemelkedően jó, ám cserébe számos területen kitűnő, így például a játékok terén is, ahol a válaszidőben nem tudja felvenni a versenyt egy TN panellel, illetve képfrissítés területén, ahol azért egy vérbeli gamer cucc többet produkál. ezzel együtt a 100 Hz nem lebecsülendő.


 

Összegzés

Ezt a cikket nem eresztettem túl bő lére, de remélem a fontos részletekre kitértem. Ha kíváncsiak vagytok kicsit bővebben például a VA technológiára, akkor javaslom a korábbi Philips monitor cikkeket elolvasásra, ezekről itt az oldal végén kaptok egy listát.

A Philips 349p7fubeb kapcsán a szokásos megállapításokat tehetjük. Kívülről rendkívül mutatós, könnyen kezelhető, jó beállítható, ergonómia szempontjából tökéletes állvánnyal rendelkező darab.

Philips 349p7fubeb 6

A beépített technológiák már több korábbi modellnél bizonyítottak, a Philips képjavító funkciói, illetve a szemkímélő LowBlue eljárás tökéletesek, így a kijelzők használata hosszú távon sem fárasztó. Ezt már csak azért is bizton állíthatom, mert immár hónapok óta egy UHD Philips monitor a hű társam a munkában, ezt a cikket is ezt bámulva írom. Engem már korábban meggyőzött a cég, szóval azt javaslom, hogy ha új monitort szeretnétek vegyétek számításba mind a Philips, mind az AOC kínálatát, mert relatív olcsón juthattok kellemes képességű kijelzőkhöz.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.