Válassza az Oldal lehetőséget

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel

A KTC monitorokat gyárt. Gamer monitorokat. Sokan vannak, akik azt gondolják, hogy a gamer egyben azt is jelenti, hogy nem is jók másra a gamer cuccok, mint játékra. Pedig nagyon nem, mert a gamer inkább azt jelenti, hogy jobb, erősebb strapabíróbb az adott hardver, mint az átlagos társai.

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel

Őszintén megmondom, én nem sokat törtem a fejem rajta, hogy a KTC H24T09P mennyire gamer vagy mennyire nem az. Én csak egy egyszerű, jól használható, képességeiben azért a jobbak közül való monitort szerettem volna magamnak munkára. Lehetőleg olcsón!

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 1

A KTC ilyen szempontból kapóra jött. Persze van nekik nagy monitorjuk, van nagyon nagy monitorjuk, van olyan is, aminek OLED kijelzője van, szóval ki tudják szolgálni az átlag feletti igényeket, de az enyém nem volt az, mondhatni tök átlagos volt.

Miért esett a választásom a KTC megoldására?

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 2

Persze hogy az ár-teljesítmény arány miatt! A KTC H24T09P magas képfrissítést kínál, alacsony válaszidőt kínál, ha pedig véletlenül valamikor kell még pl. videókártyát tesztelnem arra is jó lesz, hiszen megkapjuk a G-Sync és a Freesync technológiákat is. Sőt, mivel én irodai monitornak vettem jól esett a specifikációk között látni a kékfény szűrés opció meglétét is! Az már talán extrának mondható, hogy a HDR10 támogatást is megkapjuk, vagyis kapunk élénk, ragyogó színeket.

Amúgy ez egy ELED monitor. Vagyis a megvilágítás ELED, ami hasonlít az OLED-re, de csak névhez használt karakterek miatt.

Az ELED, vagyis az “Edge-Lit LED” technológia egy olyan megvilágítási módszer, amelyet főként lapos képernyős televíziókban és monitorokban használnak. A technológia lényege, hogy a LED-ek az eszköz oldalain helyezkednek el, és onnan sugározzák a fényt a képernyő felé. Ezzel a módszerrel vékonyabb és könnyebb kijelzőket lehet létrehozni, ami különösen fontos a hordozható eszközök számára. Az ELED rendszerek gyakran olcsóbbak is, mint más LED megoldások, mivel kevesebb LED-et igényelnek.

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 3

Az ELED technológia azonban nem tökéletes. Mivel a fény az oldalakról érkezik, a kép közepén gyakran kevésbé világos, mint az oldalain. Ez egyenetlen megvilágítást eredményezhet, különösen nagyobb képernyők esetében. Összességében az ELED egy költséghatékony és energiatakarékos megoldás lehet, de kompromisszumokat kell kötni a képminőség terén.

Szóval a lényeg, hogy ez a technológia leginkább a kisebb kijelzőkben lesz jó megoldás, ahol a kis képátló miatt az oldalsó megvilágítás a kép közepén is megfelelő fényerőt ad. Nos, a KTC H24T09P esetén ez áll, hiszen egy 24 colos kijelzőről beszélünk.

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 4

A monitor felbontása amúgy FHD felbontású, tehát ilyen szempontból átlagos darab. Amúgy, ha gamerkedni akarsz vele, akkor az FHD nem számít rossznak, nem véletlenül gyártanak nagyobb, 27 colos kijelzőket is csupán FHD felbontással, ezek kellenek, ha a videokártyád nem valami brutál darab. A gyengébb gépek megfelelő képkocka sebességgel tudják kiszolgálni a natív FHD felbontású monitorokat.

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 5

A kijelző panelja IPS. Sokáig nem tudtak a gyártók IPS-t használni a gamer cuccoknál, mert nem tudták a késleltetést megfelelően leszorítani. Ezért volt az, hogy nagyon sokáig régi, elavult TN paneles gamer monitorokat használhattunk akkor is, amikor már rendelkezésre állt a sokkal jobb képminőséget kínáló, az LG által olcsósított IPS technológia.

Szerencsére manapság azért ezen a szinten túl vagyunk, a KTC H24T09P esetén 1 ms a válaszidő, ami tökéletes játékra is, multimédiára is, mindenre is.

Lássuk magát a monitort!

Viszonylag kicsi doboz, szokásos KTC motívumokkal. Olyan könnyű, hogy elsőre azt hihetnéd kimaradt a kijelző a csomagoláskor, de persze nem. Ott van az a felcsavarozható alumínium lábbal együtt, ami szintén súlytalan. Csoda, hogy nem lebeg az asztal felett.

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 6

Megjegyzem hiába kicsi, hiába könnyű a láb a strapát azért állja, a monitort meg elbírja. Most, amikor ezt a cikket írom a monitort már harmadik hónapja használom napi szinten, és a láb tart, mint a hajlakk esőben és szélben. Szóval ezzel nincs gond.

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 7

A KTC H24T09P erősen belépőszint, és ezt nem csak az ára, hanem a felhasznált anyagok és a dizájn is mutatja. Előbbi nem rossz, csak érződik, hogy a 24 colos panel köré és mögé feleslegesnek érezték a túl vastag műanyagokat. A dizájn meg olyan semmilyen. Hátul van egy piros csík, ami a gamer mivoltát jelzi, de ezt használat közben nem látjuk, szóval, akár le is hagyhatták volna.

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 8

Elölről, tehát a kijelző felől nézve minden hibátlan. A káva alul alig 1 centis és ez a vastag része, mert oldalt és felül talán 2 milliméteres lehet. Ami nagyon tetszik, hogy ez nem is átverés, mert az IPS panel képet alkotó felülete nem ér ki ugyan a keretig, de majdnem, szóval ez az, amit régen keret nélküli megoldásnak mondtak. Szeretem.

Amit viszont még inkább szeretek az a kicsi joystick hátul, középen.

Ez a kis joystick a szívem csücske, sokkal jobban szeretem, mint a monitor alján lévő mechanikus gombokat, és még sokkal jobban, mint a monitor alján lévő érintésérzékeny gombokat, amikből tuti megnyomok valamit, ha az asztalnak azon a részén matatok. Sűrűn előfordul, hogy kikapcsolom véletlenül a monitort, amitől még szentségelek is.

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 9

Szóval, ez a kis joystick egy ajándék. Egy nyomás és bent vagyok a menüben, jobbra-balra, le-fel mozgatva lépkedek, megnyomva jóvá hagyom a beállítást. Nincs véletlen elnyomkodás, nem kapcsolgatom a monitort akaratlanul. Szóval ez jó!

Jó még az is, hogy a monitor hátulján ott van a négy VESA felfogatási pont. Ez ugye arra szolgál, hogy falra, monitortartóra fel lehessen csavarozni, nálam viszont arra szolgál, hogy a vezetékmentes munkahelyemet ki tudjam alakítani.

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 10

Tartozom ugyanis még egy cikkel egy BMAX mini-PC kapcsán, amit a monitor hátuljára erősítettem fel a géphez kapott VESA keretettel. A billentyűzetem és az egerem vezetékmentes, a számítógép a monitor hátulján van, szóval csak a táp, aminek a kábeleit el kellett vezetnem.

Mielőtt elfelejtem, hiába olcsó a monitor, hiába belépőszint, fent már felsorolt rengeteg remek képesség, amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy a nem kevesebb, mint 4 port áll rendelkezésre a kép bevitelére. Kapunk ugyanis 2 HDMI-t és két DislayPort-ot is, amire mindenre elég lesz!

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 11

Milyen használni a KTC H24T09P-t?

Nos, az eddigiekből már érthetitek, hogy nem játszom rajta. Jelen esetben, nekem a G-Sync és a Freesync technológiák feleslegesek, ám minden más tudás nagyon is kell!

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 12

A szemem épsége miatt a kékfény csökkentett mód elengedhetetlen. A 16 millió szín, amit meg tud jeleníteni, a HDR10 meg arra kell, hogy képek szerkesztésénél megfelelő színeket lássak, olyanokat, ami nálatok a böngészőben is meg fog jelenni (ha a monitorotok is úgy akarja). Az sem mellékes, hogy bár egy olcsó monitorról beszélünk az sRGB színtér lefedettsége 125,25 százalékos, ami ebben az árkategóriában kimondottan jónak számít.

Azt hiszem az IPS technológiát még mindig nem kell temetni, hiába van itt az OLED, grafikai munkára az IPS még mindig bőven bevethető.

Ezen a gépen szoktam a cikkeim minimum felét megírni, ezen szoktam a videóim feliratozását végezni, meg persze netezek, Facebookozok, meg mindent mást, ami a munkámhoz kell, és nem igényel őrült erős hardvert.

Szóval én a KTC H24T09P-t csak és kizárólag munkára használom, arra viszont napi szinten.

Ezért is írtam fent, hogy a gamerség számomra akkor is előny, ha munkára használom a gamer cuccokat.

KTC H24T09P monitor teszt – remek irodai monitor kicsi gamer beütéssel 13

A cikk végére az ár. Mivel a KTC H24T09P a belépő szint a gamer világba (igaz, van egy monitorjuk, ami még ennél is belépőbb…) az ára sem vészes. Ha használjátok a 7M3ERCUF kuponkódot, akkor 50 700 forintért meg tudjátok venni a lengyel raktárból. Ha vásároltatok már a Geekbuyingnál, akkor kaptatok a vásárlás után G-coin-t, amivel tovább csökkenthetitek a monitor árát.

Vásárlás az alábbi hivatkozáson:

 

KTC H24T09P 24 colos IPS monitor

 

 

További KTC monitorokra itt találsz kupont:

9 FÉLE KTC MONITOR KAPOTT AKCIÓS CÍMKÉT ÉS KUPONT

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.