Válassza az Oldal lehetőséget

AOC i1601FWUX – elegáns és praktikus hordozható monitor

AOC i1601FWUX – elegáns és praktikus hordozható monitor

Ez a monitor azoknak készül, akik minden körülmények között ragaszkodnak a két kijelzős munkához.

AOC i1601FWUX 8


 

Bevezető

Amikor a monitor megérkezett a párom csak ennyit szólt hozzá: végre nem egy akkora monitor, ami elfoglalja a fél lakást. Igaza volt, valóban nem volt akkora, sőt, mondhatjuk, hogy egész apróka. Kicsi doboz, sehol egy hajlított kijelző vagy egy hatalmas talp és állvány, csak maga a monitor, amire azt hihetnénk, hogy egy óriás digitális képkeret, mert hogy tényleg úgy néz ki.


 

Külső és belső

Az AOC i1601FWUX egyszerű dobozban érkezik, már ez is azt mondja, nincs itt semmi látnivaló, lehet tovább menni emberek! Kicsomagolva egy 8,5 milliméter vastag és 800 grammot nyomó lap kerül a kezünkbe, ami elől a kijelző, hátul meg egy nagy fémlap AOC típusjelzéssel. Csatlakozó egy darab van rajta, egy USB Type-C, vezérléshez is csak egy gombot találunk. Puritánság amerre nézünk. De nem ám olyan ruppótlan puritánság ez, inkább olyan, mint amikor a gazdag ember egyszerű ruhát vesz, de olyat, amire ránézve mégis látszik a pénz és az elegancia. Mert az AOC i1601FWUX elegáns az egyszerűsége mellett, és pont az egyszerűsége teszi elegánssá. A semmi csicsa elv, a minek világítson a hátlapon a logó elv, a minek rakjunk rá ezer gombot elv, viszont mattosítsuk a hátlapot, hogy ne gyűjtse az ujjlenyomatot elv, és adjunk hozzá egy minőségi anyagból készülő támasztékot elv.

AOC i1601FWUX 1

Szóval a sok elvtől az embernek az lesz az érzése, hogy vett valamit, ami miatt úgy néznek majd rá az embertársak. hogy na, ez is tudja mire kell költeni a pénzt és nekem is kell egy ilyen hamarjában.

AOC i1601FWUX 2

A talpra visszatérve, a monitornak tényleg nincs az igazi értelemben vett talpa, de a kijelző mellé kapunk egy összehajtott lapot. Elsőre nyilvánvaló volt, hogy ez kinyitva pont akkora mint a kijelző, így ráfektetve védi a panelt. Ráadásul a két szélén mágneses is, így le sem esik róla. Kicsit ahhoz hasonló, mint a tabletek felhajtható fedele. Sőt, ez az analógia jobb is mint elsőre gondoltam, mert a tabletek felhajtható fedele hátra hajtogatva a tablet állványa, talpa is lesz egyben. Az AOC i1601FWUX esetén is ez a helyzet, a takarólapot hátra téve megáll a monitor az asztalon, sőt, mivel mágneses és nem rögzített az érintkezési pont a dőlésszöget is állíthatjuk.

AOC i1601FWUX 3

Ha belenézünk a onitorba, akkor egy IPS panelt találunk benne, aminek képátlója 15,6 col, oldalaránya 16:9, felbontása pedig teljes HD, vagyis 1920 x 1080 pixel. A gyári adatok szerint 220 cd-s fényerő, 700:1-hez kontrasztarány a jutalmunk, a válaszidő pedig 5 ms (szürke-szürke). Nem mondhatjuk, hogy kiugróan jó értékek, de a minőségre inkább majd a következő fejezetben térnék ki.

AOC i1601FWUX 12

Ami még fontos, hogy a monitor támogatja az alacsony kékfény módot, valamint forgatható, vagyis PIVOT mód is van benne. Magyarán, ha elforgatjuk automatikus átáll a kép tájolása.


 

Használat, tapasztalatok

 A monitor IPS panelre épül, így a kép minőségével nincs igazán probléma. A 220 cd fényerővel nem lesz ragyogó a kép, de kül- és beltéren is elegendő a használathoz, a matt kijelző nem tükröződik zavaróan. A színek egy picit tompák, mosottak, ez pedig annak tudható be, hogy a panel csak 262 ezer színt jelenít meg. A betekintési szögek is rosszabbak egy picivel annál, amit egy IPS kijelzőtől megszoktunk. Nem különösebben zavaró ez egy hordozható monitornál, de azért a teljességhez hozzátartozik.

Ami viszont jó lett az a megvilágítás. Nincsenek nagy eltérések a kijelző különböző területei között, vagy persze az is lehet, hogy egyszerűen csak az alacsony fényerő miatt ez nem szembetűnő.

AOC i1601FWUX 4

Ahogy azt olvashattátok a monitoron csak egy USB Type-C port található. Ennek előnye, hogy egy kábelen megy a nafta és a jel is, így nem kell más kábelt vagy külső tápot biztosítanunk. Arra azonban figyelni kell, hogy akármilyen Type-C portról nem fog működni, olyan kell neki, ami támogatja a DisplayPort Alt Mode-ot. Nekem szerencsém volt, mert az általam használt Xiaomi notebook Pro egyik Type-C csatlakozója ilyen, igaz, különös módon az, amelyiken keresztül tölteni lehet, szóval vagy töltöttem vagy a monitor ment róla. Ahogy a neten olvastam sokan szaladtak bele ebbe a problémába, és bár némelyik tesztelő a Windowsra gondolt mint a hiba forrására ez a probléma inkább a hardver hiányosságára vezethető vissza. Mármint nem a monitor harverére, hanem a meghajtó gép hardverére.

AOC i1601FWUX 9

Magam részéről kicsi kritikával illetném a hátlapot is, pontosabban annak mágneses rögzítését, ami nem sikerült túl erősre. Ha szeretnéd állítani a monitor dőlésszögét, akkor ezt ne egy kézzel tedd, fogd meg a monitort és a kitámasztót is, mert ha egyszerűen csak hátrébb tolod vagy előrébb döntöd a kijelzőt a mágnes leválik a kijelző pedig puffan az asztalon.

AOC i1601FWUX 10

Azt is olvashattátok, hogy a monitoron egyetlen vezérlésre használható gomb van. Emiatt a menü használata kicsit nehézkes. Az OSD menüt elérjük a gomb megnyomásával, további nyomkodással lépkedhetünk, de mindig csak előre. Ha megtaláltuk a nekünk kellőt, akkor megállunk és három másodperc múlva automatikusan belép a menüpontba. A menüponton belül is így megy tovább a dolog. Rálépünk például a fényerőre, és ha nem lépünk tovább, akkor belép a menübe, és a gomb nyomogatásával elkezdhetjük erősíteni a fényerőt. Azonban, ha véletlenül túl erős lett, akkor nem tudjuk gyengíteni, fel kell menni 100 százalékra, aztán leugrik minimumra és indulhatunk ismét felfelé. Szóval nem tudok rá jobb szót, nehézkes.


 

Összegzés, vélemény

Kezdjük a jó részével, a monitor nagyon jól használható, ráadásul nálam a notebook dizánjával is passzolt. Nagyon vékony és nagyon könnyű, így az aktatáska egyik zsebébe mehetett a notebook, mellé a másikba a plusz kijelző. Rendkívül egyszerű a használat, csak egy USB Type-C kábel és már működik is. Ahogy olvashattátok a fényerő nem lett túl acélos, de a napi munkában ez egyáltalán nem volt se szembetűnő se zavaró.

AOC i1601FWUX 11

Ami zavaró volt a menü, de ezt nem emelném ki külön, mert ha egyszer beállítottad a monitort maximum a fényerővel akarsz játszani, ennek a körülményessége pedig belefért még az életembe, nem éreztem se bosszankodást se türelmetlenséget miatta.

AOC i1601FWUX 6

Egy dolgot viszont komoly kritikával kell illetnem, ez pedig a kitámasztó, ami a gyenge mágnes miatt többször elengedte a kijelzőt, így az tompa puffanással dőlt hanyatt. Nem okoz örömet a dolog, ahogy az sem, hogy folyamatosan azt figyeljem, azon aggódjak, hogy mikor dobja hanyatt magát. Ezen a dolgon még bőven lehetett volna javítani.

AOC i1601FWUX 13

Összességében a monitort azoknak merem ajánlani, akik bárhova mennek igénylik a dupla kijelzőt a munkájukhoz. Mutatós, elegáns, könnyű és vékony, igazán kellemes útitárs!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.