Válassza az Oldal lehetőséget

Májusban is emelkedett a digitálistelevízió-előfizetések száma Magyarországon

A legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában 1,739 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizetők száma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb televíziós gyorsjelentése szerint.

lcd dtv221_xbr_002 A gyorsjelentés a tizenegy magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 88 százalékát fedi le. A megközelítőleg 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,2 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó közel 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-TELEKOM Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., Hello HD Kft.; UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.), május végén 2,838 millió előfizetést tartottak nyilván.

Májusban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 61,3 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat az egy hónappal korábbi 60,4 százalékhoz képest.

A digitális előfizetéseken belül májusban 737 ezerről 748 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A műholdas szolgáltatást 927 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig közel 63 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált hónapban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 25,8 százalékról 26,4 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése kis emelkedés után májusban 34,9 százalékon állt. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya folyamatosan csökken, ez az érték egy hónappal korábban 39,6 százalék, most 38,7 százalék volt.

A teljes becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, piaci részesedése 27 százalék, a második a DIGI, amelynek piaci részesedése 23,3 százalék, a harmadik a Magyar Telekom, piaci részesedése a vizsgált hónapban 23,0 százalék volt.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 83 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma májusban 1,848 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 1,128 millióról 1,100 millióra csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 28,7 százalék, második helyen a Magyar Telekom van 20,3 százalékkal, ezt követi a több száz – a gyorsjelentésben nem szereplő – kisebb szolgáltató együttes részesedése 16,7 százalékkal, míg negyedik a sorban a DIGI 16,4 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi. Ebben a szegmensben a piacvezető DIGI részesedése 38,9 százalék, majd a Magyar Telekom következik 28,9 százalékkal, a harmadik hely a UPC-é, részesedése pedig 23 százalék.

Forrás: nmhh
 

A szerzőről