Válassza az Oldal lehetőséget

Megdöbbentő, gyönyörű, elérhető, ilyen egy majdnem tökéletes telefon

A Xiaomi legmodernebb telefonja szinte tökéletes, de elég ez annak, aki a legjobbat akarja?

xiaomi_mi_mix2_11.jpg

Ez a cikk nem egy szokásos telefonteszt lesz, mert Xiaomi MIX 2 tesztekkel Dunát lehet rekeszteni. Inkább mesélek nektek egy kicsit a telefonról, a Xiaomiról, és persze erről a csodás telefonról, amit immár több mint egy hónapja használok.

 

Xiaomi – innováció és egy új szemlélet

A Xiaomi, bár napjaink leggyorsabban növekvő telefongyártója, nem régi cég 2010-ben alapították, és rögtön komoly befektetők jelentek meg mögötte, olyanok, mint például a Qualcomm, aki napjaink talán legjobb mobil lapkáit készíti. A cég elsőként megszerzett egy Androidra épülő mobil operációs rendszert a teljes fejlesztőcsapattal együtt, aztán 2011 augusztusában már piacra is dobták első telefonjukat a MIUI-nak keresztelt szoftverrel. Az első nagyobb sikert a második telefonjuk, az Mi 2-nek keresztelt készülék hozta el, ebben már a Qualcomm Snapdragon családjának egy tagja, az S4 Pro, más néven APQ8064 dolgozott.

xiaomi_mi_mix2_1.jpg

A cég növekedése azóta sem lassult, az évek folyamán egyre nagyobb és nagyobb szeletet hasítanak ki a mobiltelefonok piacából. A fejlődés egyelőre töretlen, olyannyira, hogy 2017 végén Indiában már ők értékesítették a legtöbb telefont. Az indiai piac amúgy kiemelten fontos minden gyártónak, mert az indiai mobil penetráció még csak most kezdett el növekedni, így irdatlan mennyiségű készüléket képes felszippantani.

A Xiaomi kezdetekben nem fordított sok energiát sem a reklámozásra, sem az offline értékesítésre. telefonjaik reklámját leginkább az online sajtóban megjelenő hírek és cikkek alkották, illetve fontos volt számukra a vásárlók visszajelzése is, így szájhagyomány útján is gyorsan nőt az ismertségük. Akkoriban, az évtized elején volt több olyan mobilgyártó is, akik azt tűzték ki célnak, hogy a reklámon megspórolt pénzt a vásárlóiknak adják, magyarán olcsóbban adják a telefonokat, de a legjobban a Xiaominak sikerült ez az üzletpolitika.

xiaomi_mi_mix2_2.jpg

Az eltelt évek alatt a cég már nem csak online, hanem offline is értékesít. 2017-ben hatalmas hitelt vettek fel annak érdekében, hogy meghódítsák a kínai városokat, sőt, első európai boltjukat is megnyitották Spanyolországban.

A Xiaomi semmilyen formában sem tekinthető tipikus cégnek. Sokkal inkább egy innovatív, kutató-fejlesztő céget láthatunk, aminek világos elképzelése van arról, hogy merre tart világunk. Az eltelt évek alatt rengeteg keresztszerződést kötöttek olyan cégekkel, amikkel együttműködnek, vagy amik egyenesen nekik gyártanak termékeket. A Xiaomi ezekben az esetekben vagy csak a nevet és a terjesztési csatornákat, vagy más esetekben például az okosotthon megoldásokhoz szükséges mobil applikációt és a hozzá tartozó felhőszolgáltatást is biztosítja.

xiaomi_mi_mix2_4.jpg

Napjainkra a cég termékei már nem csak a mobiltechnológiát, hanem sok más területet is felölelnek a ruházattól a hordható okoseszközökig vagy az otthoni egészség megőrzés területéig. Termékeik sokféleségük miatt nem is különbözhetnének jobban egymástól, mégis, van néhány olyan tulajdonságuk, amikből rögtön kiderül ki gyártotta, vagy gyártatta őket. Ezek a kiváló minőség, a meglepő, a más gyártóknál nem fellelhető funkciók és a teljesítményhez, minőséghez képest alacsony ár. Nem véletlenül nevezik a Xiaomit a kínai Apple-nek, termékeik színvonala olyan, sőt, sok esetben akár jobb is az almás gyártóénál, eközben pedig sehol sem találjuk azt a névhez kötődő extra profitot, amit az Apple minden egyes termékén bezsebel.

 

A Xiaomi Mi MIX története

A Xiaomi Mi MIX az első keretnélküli telefon volt a piacon. Vagyis nem. Sokan hiszik, hogy így volt, de nem, a Sharp a Crystal nevű készülékével évekkel előzte meg őket, de van olyan, hogy a piac még nem áll készen egy olyan forradalmi újdonságra, amivel néhány év múltán más piacot robbant.

1512728597888960.jpg

A Xiaomi Mi MIX tehát csak az első sikeres keret nélküli telefon volt. Persze a sikerhez sok minden kellett nem csak a keret nélküli kialakítás, bár tény, ez volt, és azóta is ez a legfontosabb összetevője a sikernek. A másik igazán formabontó ötlet a telefon házának anyaga volt. Az ipar már régóta használja a kerámiát, például hadászati célokra, de telefon esetén még senki sem merte bevetni. Ennek oka, hogy rendkívül magas a selejtarány, és rendkívül bonyolult a megmunkálás. A mikrokristályos cirkónium-oxid kerámiából készülő ház előállítása nem kevesebb, mint tizenhat munkafolyamatot igényel a gyártás a kezdetektől a teljesen kész állapotig. Ezek az öntés, lyukasztás, szinterezés, színezés, beállítás, CNC megmunkálás, a lap polírozása, keret polírozása, lézervágás, befejező CNC megmunkálás, ellenőrzés, lézeres marás, ujjlenyomat elleni bevonat felvitele, újabb ellenőrzés, csomagolás és szállítás.

xiaomi_mi_mix2_5.jpg

A fenti nehézségekért cserébe egy olyan házat kapunk, aminek anyaga a harmadik legkeményebb a földön a gyémánt és a zafír után, így lényegében teljesen karcálló. Tapintásra sokkal jobban hasonlít mondjuk a gránithoz, mint egy mesterséges anyaghoz, eközben valahogy mégis selymesen puhának érződik. Nem melegszik át telefonálás közben, és látványra is olyan prémium érzést ad, amit más telefonoknál nem tapasztalhattunk eddig.

Az Mi MIX más szempontból is különleges telefon volt. A kínai iparról sokáig azaz amúgy teljesen jogos kép élt a fejünkben, hogy a másoláson kívül másra nem képesek. A MIX esetén azonban fenekestől fordult fel minden, hiszen ez volt az első kínai telefon, amihez a neves gyártóknak kellett igazodniuk. Lényegében kidobhattak minden tervet és elképzelést arról, hogy milyennek kell lennie a jövő telefonjának, és kezdhették a tervezést elölről.

 

Xiaomi Mi MIX 2 – csalódás lett?

A Xiaomi Mi MIX sikere után, a rengeteg innovatív és szép megoldás után a piac előre beárazta, hogy az utód, a MIX 2 is hasonló forradalmi újdonságokkal érkezik majd. Volt minden a hatalmas felbontású, teljesen, nem csak keret nélkülinek mondott, de a valóságban is keret nélküli kijelzőtől az üveglap alá rejtett ujjlenyomat szenzorig minden. Ehelyett mit kaptunk? Egy végletekig tökéletesített dizájnt, egy a MIX-nél kisebb telefont, kisebb képátlójú és kisebb felbontású kijelzővel, hagyományos, egykamerás kiépítéssel.

xiaomi_mi_mix2_6.jpg

Az nyilvánvaló volt, hogy a rendszer gyorsabb lesz, így a megjelenésekor leggyorsabb Qualcomm lapka került bele, de a memória maradt 6 GB és a háttértár kapacitása sem növekedett. Az egyetlen érdekesség ebből a szempontból a teljesen kerámia házba csomagolt készülék – aminek még fém kerete sincs-, mert abban 8 GB memóriát találunk. Végül a kamera, ami a csúcsmegoldásokhoz képest szerényebb lett, csak egy szenzor dolgozik benne.

A telefon tehát a megjelenésekor sokakban keltett hiányérzetet, nem kaptuk meg az a hűha érzést, amit vártunk. Ettől függetlenül, számomra az első perctől fogva nyilvánvaló volt, hogy szereznem kell egyet belőle. Nem csak azért, mert jó lesz, ha cikket írok róla, sőt elsősorban nem ezért, hanem azért, mert nagyon jó érzés egy ilyen csúcstelefont birtokolni, én pedig szerettem volna kipróbálni ezt az érzést.

 

Xiaomi Mi MIX 2 – megérkezett

xiaomi_mi_mix2_8.jpg

Ha érdeklődtök a telefon után, akkor valószínűleg sok képet, videót megnéztetek már róla. Láthattátok a szép fekete dobozt, az egyszerű, mégis exkluzív csomagolást, a kerámia hátlapot és a ráírt arany feliratot. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a képek, a videók semmit, vagy legalábbis nagyon keveset adnak vissza abból az érzésből, amikor az ember ezt a telefont kicsomagolja és először kézbe veszi. Itt tényleg nincs a hűha érzés, csak a csendes ámulat van, ahogy a dobozból kiveszed, körbe forgatod, megérinted a kerámia hátlapot, megérzed a hűvös és selymes tapintást, körbe futtatod az ujjad a kamera aranyozott káváján. Nehéz szavakba önteni az érzést, és persze ahhoz, hogy így érezz kell egy csöppnyi elborulás is, valamint egy adag szerelem a technológia vívmányai iránt.

xiaomi_mi_mix2_9.jpg

Az első érzés tehát nem annyira az ujjongás volt bennem, inkább a csodálat. Ez a telefon tényleg egy műremek, az utolsó tizedmilliméterig kidolgozott külsővel, de nem úgy, mint egy testépítő, inkább, mint egy szerény, de tökéletes arányban lévő izomzattal rendelkező modell, már-már kicsit nőies szépséggel.

 

Xiaomi MIX 2 – használat

A bekapcsolás után megismerkedhetünk a MIUI-val, azzal a rendszerrel, ami sokak szerint a legjobb Androidos felhasználói élményt nyújtja. Van ebben valami, bár, mivel testközelben van egy tiszta Androiddal ellátott telefon is nehezen tudom eldönteni, hogy annak puritán letisztultsága, könnyű kezelése, vagy a MIUI szépsége és funkcióinak sokasága fog meg inkább. Maradjunk annyiban, hogy mind a kettőnek megvannak az előnyi és a hátrányai is. Nálam minden műszaki eszköz használatban van, a telefont telefonnak, az autót pedig autónak használom, nem pedig státuszszimbólumnak vagy egó növelőnek, így talán közelebb áll hozzám a tiszta Android, de mégis, nap mint nap élvezettel használom a MIX 2 MIUI rendszerét, felfedezve benne újabb és újabb finomságokat, apró figyelmességeket, amikkel elkényeztetnek minket az alkotók.

{lightgallery type=local path=images/stories/gallery/Xiaomi_mi_mix_2/meres previewWidth=150}Image From HOC.hu{/lightgallery}

A telefon nyilvánvalóan gyors, hiszen a Snapdragon 835 a telefon bemutatkozásakor a leggyorsabb mobil lapka volt a nyolcmagos 2,45 GHz-es sebességre képes processzorával és az Adreno 540-es grafikus gyorsítóval. Ha ilyen telefonod van, akkor néhány évig biztos nem lesz gond az izomerővel.

xiaomi_mi_mix_2_7.jpg

A kijelző, ahogy feljebb írtam kisebb és alacsonyabb felbontású, mint az előd esetében. Ez egyrészről köszönhető annak, hogy a telefon már a napjainkban divatos és hasznos 18:9-es képaránnyal rendelkezik, amitől kicsit nyúlánkabb, de a lehetőségekhez képest keskeny telefont kapunk, más részről annak, hogy a Xiaominál, sok gyártóhoz hasonlóan úgy döntöttek, hogy teljesen felesleges a 2K és 4K felbontású kijelzőket erőltetni, bőven elegendő az FHD is. Ez persze itt FHD+-t jelent, vagyis 2160 x 1080 pixeles felbontást. Használat közben nem is a kijelző részletessége, ami feltűnik, hanem a színek szépsége és a fényerő, ami napközben utcán is használhatóvá teszi a telefont. A kijelző színei szépek, de nem bántóan élesek, nem harsányak, sokkal közelebb vannak a természetben tapasztalható valós színekhez. Szóval itt sincs hiba, sőt, ez egy csúcstelefon, csúcs kijelzője.

xiaomi_mi_mix_2_8.jpg

Szóljunk néhány szót a fényképezőgépről. Ahogy olvashattátok a kamera volt az egyik olyan pont, ami miatta a felhasználok keseregtek. Ennek oka, hogy az Mi 6 hátlapi kamera párosa nagyon jóra sikeredett, és azt remélték/tük, hogy a MIX 2-ben legalább olyan jó, ha nem jobb megoldást kapunk. Ehelyett lett az egyetlen kamera, ami 12 megapixeles Sony IMX386 érzékelővel, 1,25 mikronos képpontmérettel, 4 tengelyes rázkódásvédelemmel f/2.0 fényerejű rekesznyílással rendelkezik.

{lightgallery type=local path=images/stories/gallery/Xiaomi_mi_mix_2/kamera previewWidth=150}Image From HOC.hu{/lightgallery}

Próbáltam néhány fényképet készíteni, hogy láthassátok milyen a minősége. Ítélkezzetek, én is elmondom a véleményemet, és nem fogok olyan csodás szavakat használni, mint kromatikus aberráció.

Azt gondolom, hogy ez a kamera pont azt adja, amit egy 12 megapixeles szenzorral és f/2.0-ás lencsével várhatunk. Láttam már ennél nagyobbnak mondott (hazudott?) szenzorral készült képeket, amiknél nagyítás nélkül is jól látható volt a szoftveres felskálás eredménye. Ez a kamera viszont nem hazudik. Sosem fognak olyan képek kijönni belőle, amit egy magára valamit is adó fotográfus kitenne a falára, de a mindennapi használatra bőven elegendő.

{lightgallery type=local path=images/stories/gallery/Xiaomi_mi_mix_2/tesztkep previewWidth=150}Image From HOC.hu{/lightgallery}

Meg kell jegyezzem, hogy sajnos a telefonos kameráknak nem én leszek a legőszintébb tesztere. Nálam a telefon kamerája nagyjából arra való, hogy ellőjek egy bolondos szelfit vagy lefényképezzek kiforrasztás előtt lévő panelt, nehogy elfelejtsem mit hova kell visszaforrasztani, vagy lefotózzak egy gyáriszámot vagy egy jelszót, amit nincs időm (vagy nincs tollam) leírni, de fontos, hogy meg legyen valahol.

A lényeg, hogy nekem a MIX 2 kamerája tökéletesen megfelel, sőt, mondhatjuk, hogy feleslegesen sokat tud. Ha Te olyan ember vagy, aki szereti megörökíteni a körülötte zajló dolgokat, akkor örömmel fogod használni. Nem torzít, nem homályos, bár a színek lehetnének kicsit élénkebbek. A HDR jól működik, a panorámakép összerakásánál ritkán, de előfordulnak hibák. A rázkódásvédelem tökéletes, már amennyire egy telefonban az lehet.

Mi a konklúzió? Véleményem szerint az, hogy ebbe a brutál jó telefonba vétek volt ezt a közepesnél kicsit jobb kamerát beletenni. Egyszerűen nem ezt érdemli ez a telefon. Már csak azért is érthetetlen a dolog, mert a fele áron kapható Xiaomi A1-be képesek voltak jobbat tenni, szóval akkor ebbe miért nem?

 

Xiaomi MIX 2 – a rádiók

Ha már jól kipityeregtem magam a kamera miatt, akkor most egy kicsit lelkendezek a rádiók okán. Ezen a téren a telefon kifogástalan. Nem kicsit, nagyon! A WiFi sok olcsóbb társától eltérően végre ismeri az 5 GHz-et, és nagyon jó, nagyon erős a jel. A Bluetooth jelerősségével sem lesz probléma, ráadásul mindent megtalál, gond nélkül konnektál például az autómban lévő ezeréves Nokia kihangosítóhoz is. Hallgatok rajta keresztül zenét, és bár nem merném kifogástalannak nevezni (aki a Bluetooth-os zenét annak nevezi az vagy nem hall jól vagy elfogult), de az MP3- tömörítésen már nem tud rontani, szóval mondjuk ki, jól szól. A GPS pontos és gyors. Nagyon gyors. Pillanatok alatt talál elegendő holdat és indul a navigáció. Egy esetben van csak egy pici vacillálás. Ha vezetés közben jön egy üzenetem mondjuk és a Vaze elmegy a háttérbe, akkor a visszatérés után percekig nincs műholdjel, de hogy miért nem tudom.

xiaomi_mi_mix2_3.jpg

A rádiók remek teljesítményének talán köze lehet ahhoz, hogy a telefon nem fém, hanem kerámia hátlappal rendelkezik, így nem szükséges a házon kívülre vezetni az antennákat. A kerámia nem árnyékolja le a jeleket, ez pedig minden bizonnyal nagy segítség a működésben.

 

Xiaomi MIX 2 – zenehallgatás, multimédia

Nos, a multimédia egyik fele a kép, a másik a hang. Ha a kijelző jó, márpedig itt jó, akkor a képpel nem lehet, és nincs is semmi baj. Viszont a hang… Nem szeretnék durvákat mondani, a lényeg, ne akarj fejhallgató, fülhallgató nélkül zenét hallgatni. A külső hangszóró minősége egyszerűen nem alkalmas erre. Ennél jóval olcsóbb, jóval gyengébb gyártó által épített telefonokban is találtam már sokkal jobb hangot. Amire viszont bátran használható az a kihangosítás. A beszédhangot viszonylag jól adja vissza, bár, azért lehetne egy kicsit erősebb is.

1506512806380831.jpg

Ha viszont megfogadod a tanácsomat, és veszel egy tisztességes, legalább közepes árfekvésű fülest, akkor elégedett leszel. Na nem lesz úgy sem sehol egy normális sztereó erősítőtől, de bőven a jónak mondható minőséget élvezhetjük.

 

Xiaomi Mi MIX 2 – összegzés

A cikkben több helyen olvashattátok, hogy a Xiaomi MIX 2 nem lett az a telefon, amit sokan vártak/tunk. Egy csúcsminőségű, iszonyatosan szép telefon lett „csak” apróbb hiányosságokkal, amikkel viszont könnyen együtt lehet élni. Ahogy az eddigiekben olvashattátok komoly kritikával csak a fényképezőt illettem, azt sem azért mert annyira rossz, hanem azért, mert lehetett volna jobb is. Ott volt a kezükben a megoldás, a kész, kipróbált, kiforrott kétkamerás megoldás, de nem használták fel, ki tudja miért.

A hang olyan amilyen, ez nem egy hangfal, hogy ezen akarjunk társaságban zenét hallgatni. Van erre ezer és egy Bluetooth kapcsolattal rendelkező mini hangfal, nem is kerülnek sokba.

Minden más tekintetben viszont ez a telefon egy megvalósult álom. Nem, ebben egy csöppnyi túlzás sincs. Egy percig sem bántam meg, hogy mellette tettem le a voksomat, és hacsak nem szakad rám az OTP egy darabig még használni is fogom. Talán csak egy esetben váltom le, ha valaki felajánl érte egy akkora összeget, ami mellé egy aprócska pénzmagot téve meg tudom majd venni a tavasszal érkező Xiaomi Mi 7-et. Más telefonra nem vagyok hajlandó lecserélni, kínáljanak érte bármilyen neves gyártótól származó, bármilyen drága készüléket.

Ha gondolkozol egy ilyen telefon beszerzésén, akkor csak bátorítani tudlak. Nem fogsz csalódni, legalábbis, ha elhiszed nekem, amit eddig írtam.

Én innen rendeltem: Xiaomi Mi MIX2

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.