Válassza az Oldal lehetőséget

Megint egy kicsit jobb lett a Linuxot használni!

Megint egy kicsit jobb lett a Linuxot használni!

Megjelent a Wine 4.0, alant rögtön mondjuk is, hogy mi változott.

Megint egy kicsit jobb lett a Linuxot használni!

 

A Wine kompatibilitást biztosító szoftverréteg, amely a Windows-alkalmazások által meghívott DLL-ek alternatív végrehajtását biztosítja, de akár a Windows saját DLL-jeit is képes használni, ha a felhasználó rendelkezik velük. Elsősorban azoknak jelenthet megoldást, akik Linuxot szeretnének használni az asztali gépükön, ám egyes, nekik döntő fontosságú szoftverek nem készültek el a szabad operációs rendszerre, és csak Windowson működnek. Az alkalmazás weboldala szerint 26 108 program működését tesztelték Wine alatt, majd az elért eredmények alapján a következő kategóriákat hozták létre: Platinum (gond nélkül működik), Gold (megfelelő beállításokkal jól működik), Silver (kisebb, a tipikus használatot nem zavaró hibákkal működik), Bronze és Garbage. 

A fejlesztői megjegyzések meglehetősen szerényen, minden különösebb felhajtás nélkül mutatták be az új verziót, holott a Wine egy újabb, véleményünk szerint meghatározó mérföldkövet ért el. A főbb pontoknak az alábbiak tekinthetőek:

  • Vulkan és Direct3D 12 támogatás;
  • High-DPI mód Androidon;
  • Mostantól a játékvezérlők is támogatottak.

A Wine 4.0 egyébként kb. 6 000 kisebb-nagyobb fejlesztést tartalmaz, ezekről bővebben itt olvashattok! Az alkalmazás letöltését a lenti linken keresztül kezdhetitek meg.

Forrás: https://www.winehq.org

A szerzőről