Válassza az Oldal lehetőséget

Most fontos igazán az optimális útvonaltervezés

A karácsony előtti hetekben több tényező is nehezíti a közúti közlekedést. A téli időjárás miatt jelentősen romlanak a látási- és útviszonyok, ami a forgalom lassulásához vezet: mintegy 6 százalékkal csökken a járművek átlagsebessége ebben az időszakban.

Winter Driving_2

Míg esőzést követően közel 10 százalékkal romlik az utak járhatósága, addig havazás esetén ez az érték már 20 százalék, ónos esőt követően pedig mintegy 60 százalék.

Számolni kell a megnövekedett féktávolsággal és a látási viszonyok romlásával is, ami fokozott odafigyelést igényel a sofőrök részéről, hiszen a csúszós úton akár egy kisebb hiba is balesethez vezethet. Míg az ünnepek előtt főként a kamionforgalom lepi el az útvonalakat, addig az ünnepek alatt jellemzően a kiskereskedelmi áruszállítók és a személygépkocsik.

Mivel a legtöbben decemberre hagyják a nagy karácsonyi bevásárlásokat, ezért közvetlenül az ünnepek előtt ugrásszerűen megnő a személygépjárművek száma az utakon. Az adventi hétvégéken a nagyobb városok szinte bedugulnak, a bevásárló központok és főbb csomópontok környékén rendszerint lehetetlen parkolóhelyet találni. Ilyenkor gyakoribbak a koccanásos balesetek, amik torlódást okoznak, és mindez tovább nehezíti a közlekedést.

Fontos, hogy mindig tartsuk a megfelelő követési távolságot, hogy a téli útviszonyok mellett is biztonságosan és balesetmentesen közlekedjünk. Még a fagyok beállta előtt feltétlenül váltsunk téli gumira, illetve a nehezebben járható utakon szükség esetén használjunk hóláncot. A korai sötétedés miatt a fényviszonyok is romlanak, ezért célszerű mindig kivilágított járművel közlekedni. Fokozottan figyeljünk egymásra és különösen a gyalogosokra. 

A forgalom tehát lényegesen nagyobb és lassabban haladó lesz, így mindképpen több dugóra kell számítani az ünnepek előtt és alatt. A vezetési stílusnak azonban téli üzemmódban kell maradnia az „ünnepi őrületben” is, és inkább útvonaltervezéssel, átgondolt szervezéssel próbáljunk gyorsabban végezni a bevásárlással, de semmi esetre sem kapkodással és hirtelen manőverekkel, amelyek akár balesetet is okozhatnak. Szvétek Ferenc

A szerzőről