Válassza az Oldal lehetőséget

Nem mi mondjuk, hanem a Zeiss CEO-ja, 40 megapixel felett minden túl sok egy telefonba

Nem mi mondjuk, hanem a Zeiss CEO-ja, 40 megapixel felett minden túl sok egy telefonba

Az utóbbi 1-2 évben újra elindult a megapixel háború, ami, mint tudjuk nem vezet sehova.

zeiss1

Évekig az volt a cél, hogy a gyártók elérjék, a telefonokba szerelt szenzorok képpontjai több fényt kapjanak, ezzel pedig kevésbé zajos, jó minőségű képek készülhessenek. Ennek előfeltétele volt, hogy jó minőségű lencserendszer kerüljön a mobilokba. Az utóbbi 1- másfél év azonban egy teljesen új utat mutat, és egyelőre úgy tűnik a folytatás sem lesz más. Ez az út pedig a megapixel háború lesz.

Jelenleg már a középkategóriás telefonoknál is egyre többször találkozunk 48 megapixeles kamerákkal, hamarosan jön az 56 megapixel, jövőre pedig, ha a verebek igazat csiripelnek, már 100 megapixel felett fogunk járni. A megapixelek számnak növelésével azonban az elkészülő képek felbontása nem nő, hiszen szoftveres trükkök segítségével több pixelt kezelnek egyként, a 48 megapixeles szenzoroknál például négyet, így lényegében megnégyszerezik az egy pixelre eső fény mennyiségét. Az út akár jó is lehetne, ha a szenzorok fizikai mérete is nőne, de eközben ez lényegében változatlan marad. Vagyis, ugyan akkora területen kell egyre több képpontot elhelyezni, ezek a képpontok pedig egyre apróbbak lesznek, így egy-egy képpontra egyre kevesebb fény jut. Vagyis, lényegében nem tartunk sehova, mert ha egy képpont egy 12 megapixeles kamerában fizikailag pont akkora, mint négy képpont egy 48 megapixeles szenzoron, akkor adtunk a szarnak egy pofont.

zeiss2

Michael Kaschke, a Zeiss vezérigazgatója úgy tűnik egyet ért velünk ebben a kérdésben (vagy mi értünk vele egyet), azt mondja, hogy ez egy rossz irány. Egészen addig, amíg a szenzorok fizikai mérete nem lesz nagyobb, a mobil fotózás nem fog tudni megkerülni néhány alapvető problémát, sőt, az egyre több pixel egyre több bajjal fog járni. Minél több a pixel az adott fizikai méret mellett, annál nehezebb lesz őket megvilágítani, annál több lesz a digitális zaj az elkészülő felvételeken, a képek minőségén pedig csak egyre komolyabb algoritmusokkal lehet majd javítani.

A fentiek alapján egyértelmű, a megoldást nem a pixelek számának növelése hozhatja el. Ahhoz, hogy valós eredményt érjünk el, nagyobb fizikai mérettel rendelkező szenzorok (nagyobb pixelmérettel), és sokkal jobb lencserendszerek kellenek, amik képesek a lehető legtöbb fényt a képpontokra juttatni. Csak egy példa. Míg manapság a 48 megapixeles szenzor a menő, amiben négy pixelt kezel egyként a telefon (vagyis a valós felbontás 12 megapixel), addig az alig egy éves Xiaomi MIX 3-ban, aminek kameráját még mindig a legjobbak között tartják számon, mindössze két darab 12 megapixeles szenzor dolgozik. Furcsa ez? Kicsit sem, hiszen a 12 megapixel mellé 1.8-as rekeszérték társul, vagyis a képpontokra tényleg elegendő fény jut ahhoz, hogy megfelelő minőségű fotókat készítsünk vele.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy bármit vennétek, vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert olyan kupon nincs, amit mi nem találunk meg! Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is! 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.