Válassza az Oldal lehetőséget

POCO X4 Pro 5G teszt – Az ismeretlen ismerős

POCO X4 Pro 5G teszt – Az ismeretlen ismerős

Az utóbbi idők egyik legszebb telefonja, de milyen használni?

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 1


Kicsomagolás és első bekapcsolás


 

Bevezető

Ez a cikk nem egy szokásos teszt lesz, több okból sem. Az egyik, hogy a következő fejezet legelején le fogom lőni a poént, a másik, hogy nem lesznek benne ÚJ tesztfotók, tesztvideók, de még mérési eredmények sem.

És ami a legérdekesebb, néhány mondat múlva szerintetek sem lesz értelme ezeket beletenni.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 2

Most jogosan kérdezhetitek, hogy ha egy tesztben nincs kép, videó, teszteredmény, akkor mitől teszt? Nos, attól, hogy ezt a telefont alig néhány hete már leteszteltem, késztettem róla egy elég hosszú videót, amit már Ti is láthattatok!

A következő kérdés, ha ezt a telefont ma mutatták be a világnak, akkor, hogy készíthettem róla cikket hetekkel ezelőtt?

Erre érkezik máris a válasz!


 

Klónok háborúja

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 3

A Xiaomi telefonjainál az utóbbi években már megszokhattuk, hogy egyes telefonokat más néven árulnak Kínában, más néven Indiában és egy harmadik néven a világ többi részén. Olyan azonban, ami most történt még soha nem fordult elő, ugyanis jelen esetben ugyanazt a telefont két különböző néven árulják (mától), és nem más és más kontinensen, hanem itt Európában. Itt tehát lelövöm a poént!

Igen, a POCO X4 Pro és a Redmi Note 11 Pro az utolsó mikronig egy és ugyanaz a telefon, mindössze a hátlap más.

Szóval ebben a cikkben nem tesztelek, hanem megpróbálom elmondani, hogy miért is alakulhatott úgy, hogy kaptunk egy új telefont, ami nem is új, illetve azt, hogy az elődökhöz, a POCO X3-hoz és a POCO X3 Pro-hoz képest mi változott, és ezekhez képest jobb vagy rosszabb lett az új készülék.

A végén természetesen azt is megtudjátok, hogy érdemes-e megvenni (IGEN!)

Mi lehet a klónozás oka (szigorúan magánvélemény következik)

A Xiaomi kezdetekben csak Xiaomi márkanév alatt árult telefonokat. Azonban az idők szele kikényszerítette, hogy létrehozzanak almárkákat, más név alatt árulják az olcsó vagy a gamer telefonokat.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 4

Az első almárka a Redmi lett. A Xiaomi árult korábban is Redmi telefonokat, de azok Xiaomi Redmi xxx néven futottak, az új márkával a Xiaomi név eltűnt. A Redmié lett a belépőszint és a középkategória alja-közepe.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 5

Érkezett aztán a Black Shark, ami kimondottan erős gamer telefonokat szállított. Itt nincs kérdés, a vas, a hűtés, a teljesítmény mind felsőkategória, maximum a fényképezés területén kell némi kompromisszumra számítanunk.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 6

Aztán itt van a POCO is, ami egy csöppet skizofrén márka lett az elmúlt évek alatt. Kezdetben azt hittük, hogy olcsó köntösbe épített csúcshardvereket kapunk tőlük olcsón. Aztán azt hittük, hogy olcsó gamer telefonokat fognak gyártani. Aztán jöttek a belépőszintű mobilok, amik a Redmivel versenyeztek, mostanra pedig kb. fingunk sincs, hogy a POCO mit is akar, mi is akar lenni.

Talán egy dologban maradt következetes a POCO, a friss, fiatalos dizájnban.

Az eddigieket azért írtam le, mert úgy érzem itt van az a döglött macska elásva, vagyis klónháborúhoz az almárkák kiteljesedése kellett. Ugyanis:

  1. A hardverek terén nincs nagy variáció. Ugyan a Mediatek is versenyképes 5G lapkákat hozott, ezek ára még mindig túl magas a belépőszinthez, sőt, véleményem szerint a középkategória aljához is. Ezzel együtt a legtöbb variációs lehetőség még mindig a központi lapkák terén adódik.
  2. A kijelző. A Xiaomi a Redmi Note 10 sorozattal bekormányozta magát egy olyan utcába, amiben nem lehet megfordulni és nem lehet kitolatni sem. Bevezette a középkategóriába az AMOLED-et. Innen kezdve az IPS már csak a legolcsóbb kategóriában szerepelhet, egyel feljebb pedig maximum az olyan képességekkel variálhatnak, mint a képfrissítés, és valljuk be, ez az emberek 90 százalékát hidegen hagyja.
  3. A kamerák. Jelenleg két féle főkamera fut, az 50 és a 108 megapixeles. Ezek kerülnek minden telefonba, így nagyon nehéz szétválasztani az egyes kategóriákat, hiszen, ha egy Redmi Note 10 Pro-ban vagy 11 Pro-ban 108 megapixeles kamera van, akkor miért vegyük meg pl. a Xiaomi 11T-t drágábban, amikor abban is ez a kamera van.
  4. Egyre többféle/fajta telefont dobnak piacra. Vagyis amíg néhány évvel ezelőtt lehetett tudni, hogy a Redmi 9A, Redmi 9, Redmi Note 9, Redmi Note 9 Pro lesznek sorban az egyre jobb készülékek, ma már itt vannak a POCO telefonok is, amik ugyanazt tudják kicsit másképp.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 7

Szóval a lényeg az, hogy egyre nehezebb a kategóriákat szétbontani, és meggyőzni az embereket arról, hogy egyel drágábbat vegyenek, mert az olcsóbb telefon is közel olyan jó, vagy akár szinte megegyező képességekkel bír.

Ezért következett be, hogy a Redmi Note 11 Pro videós képességeit szoftveresen le kellett butítani.

Vagyis, ma ott tartunk, hogy az őrült dömpingben a Xiaominál jobbnak látták azt a megoldást, ha nem fejlesztenek ki még egy telefont, hanem eladják ugyanazt más néven még egyszer. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy míg a Redmi Note 11 Pro 5G egy általános felhasználásra szánt készülék, addig a POCO X4 Pro 5G egy gamer telefon.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 8

De hogy lehet kétféle célra eladni egyféle telefont?

Nos, azt már elmondtam, hogy a videós képességeket leszámítva a Redmi Note 11 Pro 5G egy ragyogó készülék lett, de a következő fejezetben azt is elmondom, hogy mitől lehet ragyogó gamer telefon is egyben, mégpedig POCO X4 Pro 5G néven!


 

Evolúció

Amikor a POCO kiadta az X3-mat, akkor kicsit fanyalogtam, legalábbis kezdetben. Ma azonban, visszatekintve a készülékre meg kell emelnem a kalapom, és azt kell mondanom, hogy zseniális lett. Olcsó volt, és olyan képességeket kapott, amik előtte csak a drágább készülékekben voltak megtalálhatók, és amitől igazán GAMER lett.

Említhetem itt a sztereó hangrendszert, a Z iránnyal is rendelkező rezgőmotort, a 120 Hz-es IPS kijelzőt, és a használható erősségű, kimondottan játékokra optimalizált Snapdragon 732G lapkakészletet. Emellett pedig értékelhető kamerarendszert is kaptunk, és mindezt igen megfizethető áron!

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 9

Aztán jött a ráncfelvarrás és az utód, a POCO X3 Pro még gémerebb telefon lett. Igaz, a kamerán butítottak, de cserében megkaptuk a Snapdragon 860-at, ami brutál jó proci. A néhány évvel ezelőtti Snapdragon 855, sőt ennek tovább fejlesztett 855+ változatának a még tovább optimalizált verziója a 860. Mindenre elég, igazi csúcs!

És most, itt van az utód, a POCO X4 Pro, ami első ránézésre rosszabb lett, mint az előd. Nem véletlenül írom, hogy első ránézésre, mert a látszat ez esetben erősen csalóka! Lássuk a részleteket!

Az elmúlt 1- másfél évben a Redmi telefonjainál teljesen általánossá vált a sztereó hang és a Z iránnyal is rendelkező rezgőmotor. Ezekhez az „extrákhoz” tehát már nem kell gémernek lenni egy telefonnak.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 10

A kijelzők terén, a középkategóriában megjelent az AMOLED. A Redmi Note 11 Pro 5G és így a POCO X4 Pro 5G esetén is AMOLED-et kapunk, mégpedig 120 Hz-es képfrissítéssel és 360 Hz-es mintavételezéssel. Vagyis kijelző terén egyértelmű az előrelépés, az IPS helyett kapunk egy igazán remek AMOLED-et, olyat, ami egy gamer telefonba kell!

A proci kérdéses. A POCO X4 Pro-ban található Snapdragon 695 5G az X3 Snapdragon 732G-hez képest nagyon komoly előrelépés, viszont a X3 Pro Snapdragon 860-hoz képest jelentős visszalépés. Itt tehát romlott a teljesítmény, de ezzel együtt, ha anno a 732G-t elegendőnek éreztük, akkor a 695 5G-re se szabad, hogy panaszunk legyen.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 11

A kamerák terén is előre léptünk mind az X3-hoz, mind az X3 Pro-hoz képest. Előbbiben a főkamera 64- utóbbiban 48 megapixeles volt. Ehhez képest a 108 megapixel igazi előrelépés. A képet árnyalja a videós képesség, ami az X3-ban kimondottan meggyőző volt, Az X3 Pro-ban viszont elég gyengécske. Szóval ezen a téren az X4 Pro a közvetlen elődhöz képest nem lépett előre, de nem is rontott.

A végére maradt a külső. A POCO X4 Pro 5G az utóbbi idők egyik legszebb telefonja lett. Gyönyörű színekben érkezik, és ahogy a hátlapon játszik a fény, az valami egészen csodás. Nekem nagyon bejön a hatalmas kamerasziget is, már csak azért is, mert nem billeg a telefon az asztalon.

Ráadásként az X4 Pro könnyebb és vékonyabb is lett az elődöknél, szóval erre sem lehet panaszunk!

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 12

Számoljunk a POCO X3 Pro-hoz képest!

Pro – Sokkal jobb kijelző, jobb kamera és fényképezés, gyorsabb háttértár, szebb külső, könnyebb, vékonyabb ház, újabb proci alacsonyabb fogyasztással és melegedéssel, 5G támogatás

Kontra – Lassabb processzor

Nem változott – ac Wi-Fi, Bluetooth, rezgőmotor, sztereó hang, videós képesség

Tehát, ahogy feljebb állítottam, első ránézésre visszaléptünk, de objektíven nézve sokkal több előre- mint hátralépés történt.


 

Mi tehát a konklúzió?

Ha megnézzük a képességeket, akkor elsőre csak legyintünk, hogy semmi extra, és ebben egy picit igazunk is lesz. De jó részben csak azért lesz igazunk, mert a Xiaomi (vagyis a Redmi) elkényeztetett minket az utóbbi egy évben. Minden telefonjukban remek, és sztereó a hang, remek a rezgő visszajelzés, a Note 10-11, a 10 Pro és 11 Pro készülékekben remek a kijelző. Megfelelően erősek a procik, gyorsak a háttértárak, és jók vagy nagyon jók a kamerák.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 13

Vagyis itt visszakanyarodhatunk a cikk első részéhez, és kijelenthetjük, jelenleg nincs hova fejlődni. Ha még többet adnának, akkor már a nyakára csúsznának a Xiaomi telefonoknak, amit nyilván nem akarnak. Beszorították magukat egy olyan helyzetbe, ami nekünk, vásárlóknak kimondottan kényelmes, és örvendetes, vagyis, elfogadható áron adnak nagyon jó telefonokat.

Marketing szempontból viszont nem jó a helyzet, hiszen nem nagyon tudnak olyan plusz funkciókat adni, amire ki lehet hegyezni egy marketingkampányt. Ha a vevő nem néz alaposan utána a készülékeknek, nem olvas ehhez hasonló összehasonlító írásokat, akkor becsapva éri magát, pedig nem csaptak be minket, inkább jót tettek velünk.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 14

A POCO X4 Pro 5G esetén a marketing két nagyobb csapásirányt jelölt ki, az egyik, hogy az X4 Pro az első 120 Hz-es AMOLED kijelzővel szerelt telefonjuk, a másik, hogy az első 108 megapixeles kamerával szerelt telefonjuk. És a márkán belül ez igaz is.


 

Végső konklúzió

Remélem a cikket elolvasva mindenki megértette, hogy miért lett volna értelmetlen hagyományos tesztet írni, és most már senki nem kéri számon rajtam ennek hiányát.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 15

A legfontosabb kérdés, hogy érdemes-e a POCO X4 Pro-t gamer telefonként megvásárolni!

Az eddigiekből remélem mindenki számára kiderült, hogy szerintem igen. A szellemiség nagyjából maradt a régi, az, amit az X3-nál, a véleményem szerint zseniálisan sikerült gamer mobiljuknál is kaptunk, vagyis megkapjuk a frankó gamer képességeket, de most már AMOLED kijelzővel. Arról a telefon nem tehet, hogy az idő halad, és az alig néhány éve még kimondottan gamer telefonokhoz sorolt képességek már az átlag középkategóriában is ott vannak.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 16

Szóval, a POCO X4 Pro 5G egy csodásan kinéző gamer telefon, a Redmi Note 11 Pro pedig egy csodásan kinéző, ám jóval visszafogottabb külsővel rendelkező általános célú telefon. Mindez úgy is igaz, vagy fordítva, a két állítás úgy sem üti egymást, hogy a két telefon hardvere az utolsó szögig megegyezik.

Melyiket érdemes megvenni?

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 17

Ezt neked kell eldönteni. Dönthet a külső, de dönthet az ár is. Ha engem kérdezne valaki, akkor azonos ár mellett egyértelműan a POCO X4 Pro-t venném a szemkápráztató hátlap és a kamerasziget miatt. Ám, amint a cikk legvégén látni fogjátok, az ár nem egyezik meg a két készülék esetén. Azt, hogy a POCO X4 Pro 5G csak a bevezető akció miatt olcsóbb 30-40 ezer forinttal a tök ugyanaz Note 11 Pro 5G-hez képest nem tudom, de valószínűsítem.

És végezetül:

Ha kíváncsi vagy a POCO X4 Pro képességeire, akkor ne legyél rest, olvasd el ezt a cikket: A KÖZÉPKATEGÓRIA NAGYÁGYÚJA – XIAOMI REDMI NOTE 11 PRO 5G TESZT

Ha megszeretnéd venni a telefont, akkor az alábbi linken a ma induló bevezető akcióban, elővételben, előleg befizetésével a kosárba teheted, az ár maradékát később kell majd kifizetni. A bevezető ár mellé jár még korlátozott számban igénybe vehető 20 eurós kupon is, ezt az áruházban igényelheted, és rögtön fel is használhatod.

POCO X4 Pro 5G teszt - Az ismeretlen ismerős 18

Nagyon lényeges, hogy a bevezető ár és a kupon használatával a telefon ~90 ezer forintért már elhozható, míg a Redmi Note 11 Pro 5G 120-130 ezer forint alatt nem nagyon található meg sehol. Szóval a POCO X4 Pro jelenleg igencsak megérős ajánlat, ne hagyd ki!

A vásárláshoz kattints az alábbi hivatkozásra:

POCO X4 Pro 5G 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.