Válassza az Oldal lehetőséget

Qualcomm 8cx lemérve – gyorsabb, mint az Intel Core i5 8250U?

Qualcomm 8cx lemérve – gyorsabb, mint az Intel Core i5 8250U?

Meglepő eredmények születtek a Qualcomm új, notebookokba szánt processzorával.

snapdragon 8cx chip front edited 100782232 large

A Qualcomm először 2018 decemberében mutatta be 8cx laptop processzorát. A lapka az ígéretek szerint a korábbi Qualcomm 850 teljesítményének dupláját adja, miközben 60 százalékkal jobb akkumulátoros élettartamot, H.265 támogatást és két 4K kijelző meghajtását ígéri.

Qualcomm 8cx Application Benchmark test 840x472

Az Android Authority szerkesztőinek lehetőségük nyílt rá, hogy összemérjék a Qualcomm processzorát az Intel Core i5 notebook procijával. A méréseket a PCMark és a 3DMark natív ARM 64 alkalmazásaival végezték, és tényleg meglepő eredményeket kaptak. A PCMark irodai programcsomag tesztjében a két processszor fej-fej mellett haladt, hol az egyik, hol a másik ért el jobb pontszámot.

Qualcomm 8cx Graphics test 840x472

A grafikus tesztekben a számok kicsit csalókák, mert az Intel processzoros gép kijelzője 2K felbontású volt, míg a Qualcomm egységé csak 1080p felbontást használt. Valószínű, hogy emiatt történhetett, hogy a Qualcomm gép minden tesztben győzedelmeskedett. Ennek ellenére egészen meglepő a Qualcomm lapkájának teljesítménye, hiszen, ha meg nem is veri az Intel megoldását, azért keményen megszorongatja. Ha ehhez az eredményhez hozzávesszük az alacsonyabb fogyasztást, a hosszabb akkumulátoros élettartamot valamint az 5G modem támogatást, akkor érezhetjük, hogy a Qualcomm tényleg képes lehet labdába rúgni az Intel mellett a mobil processzorok szegmensében.

Minden esetre eddig csak izgalmasan hangzott, hogy egy hordozható pécében Qualcomm szív dobog, de mostantól ez már jóval több mint izgalom, inkább reális alternatíva.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.