Válassza az Oldal lehetőséget

Segítünk választani, ezek a nyár legkedveltebb akciókamerái a végén igazi csattanóval!

Ha valahol igaz a tétel, hogy nem mind arany ami fénylik, akkor az akciókamerák területén biztos. Jó lesz vigyázni!

thieye t5 edge 1

 

Tartalomjegyzék Mutasd

Bevezető

Ha akciókamera, akkor GoPro. Ezt a nevet mindenki ismeri, mégis viszonylag kevesen birtokolnak ilyet. Ennek oka pedig az ár. A GoPro kamerái jók, de már évek óta nem kiemelkedően jók. Szép lassan beleolvadnak a mezőnybe, mára a kínai konkurencia felzabálta előlük a piacot. Nem véletlen, hogy a cég lényegében csődben van. Ennek oka is évekre vezethető vissza, de a lényeg, hogy a kezdetben úttörőnek számító hardverből már nem tudtak semmi újat kihozni. Az ötletet nem lehet azon a szinten fejleszteni, mint amit az első kamerák megjelenése jelentett. Elfogytak az ötletek, és lássuk be ez nem is csoda. Ezzel együtt a GoPro név ma is jól cseng, aki teheti, megengedheti magának, az ilyet vesz. Aki pedig nem, az válogat a kínai konkurensek között, amik között a nevet kivéve sokszor legalább olyan jót, ha nem jobbat találunk már mint a nagy előd.


 

Technológia

Ahogy a telefonoknál úgy a kameráknál is vannak olyan fontos pontok a hardverben, amiket illik megemlíteni. Itt ezek a lapkakészlet és a szenzor, illetve természetesen az optika, illetve ezektől függően a kép és videofelbontás, a képkockák száma másodpercenként, és az olyan funkciók megléte vagy hiány, mint például a rázkódáscsökkentés.. Nyilván vannak egyéb fontos részletek, mint a hátlapi kijelző mérete, felbontása vagy az, hogy navigálhatunk-e a menüben érintéssel vagy gombokat kell használnunk. Fontos még az akkumulátor mérete, a tartozékok száma és minősége is.

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera allwinner 1

Sajnos az akciókameráknál nagyon könnyű mellényúlni, mert a gyártók nagyobb része gátlástalanul a szemünkbe hazudik a specifikációval. Általános, hogy bár ismerjük a kamerában lévő hardvert, tudjuk is mire képes, az adatlapon mégis ennél jobb értékeket látunk. Például tudjuk, hogy az adott szenzor fizikailag képtelen 4K felvételeket készíteni, mert egyszerűen nincs annyi képpont, ami a 4K-hoz kéne, mégis, a kamerán ott virít egy nagy 4K logó. Kérdezhetitek hogy tehetik ezt meg, a válasz pedig egyszerű. Az emberek nagyobb része nem fog utána nézni annak a vásárlás előtt, hogy milyen lapkakészlet, milyen szenzor dolgozik a kamerában, így csak a vásárlás után szembesül a szomorú ténnyel, hogy becsapták. Ha egyáltalán rájön, mert a legtöbb kamera mégis készít valami felvétel félét 4K-ban, de ebben nem lesz köszönet. Ha webáruházból rendelt kamerával történik ez, főleg ha távoli országból érkezettel, akkor jó eséllyel nem is fogja a vevő visszaküldeni a kamerát.

Erről a témáról írtunk már egy cikket, ezt itt olvashatjátok: 5 jel amiből rájöhetsz, hogy hamis 4K sportkamerát készülsz vásárolni!

ambarella a12

Ami talán egy picit pozitívum lehet ebben a történetben, hogy a felhasználók komoly százalékának nincs is szüksége 4K felbontásra, bőven elegendő nekik a teljes HD, amit viszont lényegében minden ma kapható kamera hiba nélkül teljesít. Kérdezhetitek, hogy ha már felveszek, miért ne 4K-ban tegyem? A válasz az, hogy azért, mert a 4K tartalmak tárolása meglehetősen helyigényes, a vágásukhoz pedig nem árt egy közepes kapacitású erőmű otthon, vagyis Core i5 processzor és 8 GB memória alatt ne is próbálkozz, de még ezzel a hardverrel is nyögvenyelős lesz a feladat. Szóval maradjunk annyiban, hogy a 4K egyelőre egy kicsit úri passzió, főleg ott, ahol megnézni sem tudjuk 4K-ban a felvételt, mert nincs ilyen felbontású kijelző sem nálunk, sem az egész családban.


 

Tesztvideók

Erről tényleg csak egy-két mondat. Sajnos nincs a kezemben az összes kamera, így nem tudok velük videót készíteni és nem tudom azokat letölthető formában feltenni a szerverre. Erre azért lenne szükség, mert a Youtube reménytelenül lebutítja a jobb felvételeket, így a tesztvideók alapján sokszor nem is érzékelhető a különbség egyik vagy másik kamera között. Bár fontosnak éreztem, hogy keressek videókat, a lényeg mégis a leírtakban lesz, mert a szenzorok, lapkakészletek gyártói nem hazudnak, míg egyes kameragyártók pofátlanul tolják a nulla valóságtartalmú reklámot az arcunkba. 


 

Miről szól ez a cikk?

Első sorban egy tőlünk megszokott top 10 lista lesz, amiben megnézzük, hogy kedvenc kínai áruházunkban melyik akciókamerák fogynak leginkább. Szeretjük az ilyen listákat, mert azt valljuk, hogy ennyire sok ember nem tévedhet, vagyis a népszerűségnek általában oka van. Viszont ezt a listát megfűszerezzük annyival, hogy  a kamerák leírása mellett utána járunk annak, is, hogy a beléjük épített hardver mire képes a valós életben.

Ne is húzzuk tovább az időt, csapjunk a lovak közé, lássuk elsőként a tizedik helyezett kamerát!

 


10. Elephone ELE Explorer 4K Ultra HD camera – 56,99 dollár (~ 15 500 Ft)

Az Elephone nevét leginkább a telefonjai révén ismerhetjük, de természetesen mást is gyártanak, például kamerákat. Erre a kamerára, ahogy ma dívik felvésték a 4K jelölést, hiszen enélkül már nem is adható el, senki nem fogja megvenni. Mondjuk szerintem kicsit felesleges ez a hype egyelőre, de ez az én véleményem, még az is 4K kamerát akar, aki otthon képcsöves tévén nézi a Szulejmánt.

Original Elephone ELE Explorer 1

Az ELE Explorer amúgy egy teljesen szokásos kinézetű kamera, hűen követi a GoPro által kitaposott utat. Fizikai méretei alapján is átlagosnak mondható, a tömege 62 gramm, kiterjedése pedig 5,9 x 4,1 x 2,4 centiméter. A vezérlés sem tartogat meglepetéseket, elől van a bekapcsológomb, oldalt a le fel gombokkal navigálhatunk a menüben, a felső gombbal pedig rögzíthetjük a beállítást. Csatlakozóból kettő van, egy USB amin keresztül tölthetjük vagy lementhetjük a felvett anyagokat és HDMI amin a kamera képét tudjuk külső eszközre továbbítani.

A teljesen átlagos kamerához a szokásos teljesen átlagos tartozékok járnak. Kapunk vízhatlan házat, öntapadós rögzítőket például sisakra, illetve rögzítőt a kerékpár kormányára. Az egyetlen érdekesség talán a kisméretű tripod, amire a kamerát állíthatjuk.

Most lássuk a specifikációt, és leplezzük le a kamera valós képességeit!

Specifikáció

 

GyártóElephone
TípusELE Explorer
LapkakészletAllwinner V3
Szenzor

Omnivision OV4689

Valós képpontszám4 megapixel
Rekeszérték?
Látószög170 fok
Hátoldali kijelző2 col, 320 x 240 pixel,
Akkumulátor1050 mAh
Felbontás és képkockaszám

720p – 120 FPS

1080p – 60 FPS

2,7K – 30 FPS

4K – 15 FPS

Képstabilizálásnincs
Memóriakártya kapacitásmax 64 GB
Wifivan

 

Az Allwinner V3 lapkakészlet elég kedvelt a 4K kameráknál, ami azért fura, mert nem tud 4K-t. Persze ilyen lapkakészletből van jó néhány, az Allwinner pedig a három legismertebb fake, vagyis hamis 4K készlet közül minőségre a középső. A legjobb a Novatek 96660, a rosszabb végén pedig a Sunplus különböző hülyeségei találhatók. Szóval van egy lapkakészletünk, ami nem tud 4K-t, de mi a helyzet a szenzorral? Szerencsénk van vele, mert az OV4689 csak 4 megapixeles, így az sem tudja a 4K-t, hiányzik hozzá úgy 8 megapixelnyi képpont. Szóval ez a kamera csak hazudja, hogy 4K képes, ami már azon is látszik, hogy 15 képkocka per másodperc sebességet adtak meg a 4K felbontású videóhoz. Jó tudni, hogy ez úgy készül, hogy a kamera készít 15 interpolált fényképet – mert 4K-ban fizikailag képtelen fényképeket csinálni- aztán ezeket a fényképeket a szoftver filmmé fűzi össze, már, ha a végeredményt csúfolhatjuk filmnek.

Értékelés: Nem ajánlott – Az Allwinner lapkakészlet hagyján, de az OV4689 szenzor felejtős. Mindezt olyan áron, mint a következő kamera. Ezt felejtsd el!

 

A kamerát itt veheted meg: Elephone ELE Explorer 4K Ultra HD

 

Tesztvideó:


 

9.  Elephone EleCam Explorer Elite 4K Action Camera – 58,99 dollár (~16 100 Ft)

A lista kilencedik helyezettje, vagyis az utolsó hónap kilencedik legkedveltebb kamerája is Elephone gyártmány. Méretre egy picit nagyobb, mint az előző kamera, 5,92 x 4,10 x 2,98 centiméter, a tömege viszont kevesebb, 55 gramm.

Elephone EleCam Explorer Elite 1

Ez a kamera nekem már ismerős, a belső és a külső is teljesen megegyezik egy Excelvan kamerával. A belső rádásul több ilyen kamerában megtalálható, nekem is van egy, de az enyémen is Excelvan felirat van. A kamera a képességek terén teljesen szokányos, a csatlakozók száma és elhelyezése is megegyezik az előző Elephone kamerán látottal. A tartozékok jó minőségűek – ezt első kézből állíthatom-, viszont az előző kamerához adott tripod itt nincs a csomagban. Jöhet is a lényeg, lássuk mit tud az Elephone Explorer Elite a valóságban.

Specifikáció:

 

GyártóElephone
TípusExplorer Elite 4K
LapkakészletNovatek 96660
Szenzor

Sony IMX078

Valós képpontszám12 megapixel
Rekeszértékf/2.8
Látószög170 fok
Hátoldali kijelző2 col, 320 x 240 pixel
Akkumulátor1050 mAh
Felbontás és képkockaszám

720p – 120 FPS

1080p – 60 FPS

2,7K – 30 FPS

4K – 24 FPS

Képstabilizáláselektronikus
Memóriakártya kapacitásmax 64 GB
Wifivan

 

Ezzel a kamerával kettős érzésetek lesz, ezt borítékolom. Papíron egyáltalán nem rossz, mind a lapkakészlet, mind a szenzor meglehetősen elterjedt. Utóbbi nem fiatal darab, még 2011 végén mutatkozott be, ebből következően a felbontás tekintetében komoly kétségeink lehetnek, nem is tud natív 4K felbontásban rögzíteni. A lapkakészlettel pont ugyanez a helyzet, a valós érték a felbontásban és a képkockaszámban 2880 x 2160 pixel 24 kép per másodperc mellett. Ez eddig nem túl jó ajánlólevél.

Szerencsére ezzel a lapkakészlet szenzor párossal van gyakorlati tapasztalatom, ahogy írtam nem Elephone néven, de ahogy a csomagolást elnézem a két kamera egy helyen készül. A lényeg, hogy a kamera 1080p-ben tökéletes. A kép tiszta, a széleken sem mosódik el, nincs torzítás, kivéve persze a 170 fokos látószögből adódókat, a szoftveres rázkódáscsökkentés pedig nem hagy kívánnivalót maga után. Talán nem mondok meglepőt azzal, hogy szereti a fényt, igazán kellemes színeket és éles éleket jó fényviszonyok között fogunk kapni, de szerencsére a legtöbb sportot nappal, nem pedig éjszaka űzzük. Ez a kamera bőven megéri az árát, ha maradsz 1080p-nél!

Értékelés: Korlátozottan ajánlott – Csak 1080p felbontású videókhoz, de azokhoz tökéletes, árát meghazudtoló minőséggel és nem utolsó sorban rezgéscsillapítással.

 

A kamerát itt veheted meg: Elephone EleCam Explorer Elite 4K Action Camera

 

Tesztvideó:


 

8. H9 Ultra HD 4K Action Camera – 39,99 dollár (~11 000 Ft)

H9 Ultra HD 4K Action 1

A fekete ló a mezőnyben. Pontosabban csak szürke, mert bár fogalmam sincs ki gyártja, hogy milyen szenzor dolgozik benne, azért a lapkakészlet ismerős, sajnos. A méretek és a kamera tömege megegyezik a lista 10. helyén tanyázó Elephone kameráéval, de a lapkakészlet más, így biztos nem ugyanaz a kamera csak más gúnyában. . Az előlap más, de a gombok helyzete megegyezik, igaz, ez nem jelent semmit, szinte minden kamerán ott vannak, ahol ezeken. Azonban van ebben a listában egy EKEN H9R nevű kamera lejjebb, aminek típusában van egy R betű, ami a remote funkciót, vagyis a távirányítást jelöli. A kamera képességei, a tömege, sőt a külső is megegyezik, de ha ez nem elég gyanús, akkor a mobilunkra telepíthető szoftver is ugyanaz. Szóval némi sherlockoskodás után szinte biztosan mondhatjuk, hogy ez a kamera és az Eken kamerája megegyezik. Ez mondjuk azért igazán érdekes, mert azért 53 dollárt kérnek, ezért pedig 40-et, ami nem mindegy, főleg, hogy a leírás szerint ehhez is jár távirányító.

Eddig a jó hír, most lássuk a specifikációt és az értékelést, ígérem az elégedett mosoly hamar eltűnik majd az arcotokról!

 

Specifikáció:

 

Gyártó?
TípusH9
LapkakészletSunplus 6350
Szenzor

?

Valós képpontszám12 megapixel
Rekeszérték?
Látószög170 fok
Hátoldali kijelző2 col, 320 x 240 pixel
Akkumulátor1050 mAh
Felbontás és képkockaszám

720p – 120 FPS

1080p – 60 FPS

2,7K – 30 FPS

4K – 24 FPS

Képstabilizáláselektronikus
Memóriakártya kapacitásmax 64 GB
Wifivan

 

Ahogy feljebb is írtam, ezzel a kamerával komoly bajban vagyok. Sajnos nem sikerült a gyártót sem beazonosítanom, így aztán az olyan apróságok, mint például a szenzor típusa teljességgel kideríthetetlen. Némi szerencse, hogy legalább a lapkakészletet ismerjük, így pedig teljes bizonysággal tudjuk állítani, hogy natív módon ez a kamera sem tud 4K-ban rögzíteni. Mondjuk cserébe nem is kerül sokba, szóval valamit valamiért alapon már az árat nézve is nyilvánvaló a dolog, ez nem 4K kamera. A lapkakészlet kapcsán még annyi ismerettel bírok, hogy képességek terén az előző kamera Novatek 96660-al van egy súlycsoportban, de számtalan tesztvideó megtekintése és a neten fellelhető egybecsengő vélemények alapján a képminőség közel sem annyira jó, mint a Novateknél. Mondjuk az ár tényleg kárpótolhat még a Novatekes kamerához képest is, mert nagyon nem mindegy, hogy 11 vagy 16 ezer forintot hagyunk a pénztárnál.

Értékelés: Korlátozottan ajánlott – Leginkább gyerekeknek a nyáriszünetre, vagy, ha szigorúan 10 ezer forint körüli amit a költségvetésből kamerára szánunk!

 

A kamerát itt veheted meg: H9 Ultra HD 4K Action Camera

 

Tesztvideó:


 

7. ThiEYE T5 Edge Native 4K WiFi Action Camera – 99,99 dollár (~27 200Ft)

A ThiEYE igazán jó névre tett szert az utóbbi években. Ez nem csoda, hiszen jó kamerákat gyártanak megfizethető áron. És a jót ebben az esetben tessenek véresen komolyan venni, mert ez a cég az, amelyik ráírja a kamerára, hogy 4K és komolyan is gondolja azt. Jó, tény, hogy a T5 Edge a belépő szint náluk, így aztán a drágább 150 dollár feletti kameráknál kevesebbet tud, de legalább valós 4K felvételeket készíthetünk vele.

thieye T5 edge 2

Csodás dolog például, hogy 100 dollárért kapunk elektronikus rezgéscsillapítást, amit megfejel a gyártó egy giroszkóppal is, hogy még tökéletesebb legyen a felvételek simasága, ne maradjon egyetlen kis rezgés sem. De nem csak ennyi az extra. a Kamerát irányíthatjuk távirányítóval, de akár hangutasítással is, igaz ezt csak angol nyelven tehetjük. Eddig minden hír jó, lássuk a specifikációt és az értékelést, hogy az is ilyen lesz-e, vagy csalódunk megint!

Specifikáció:

 

GyártóThiEYE
TípusT5 Edge
LapkakészletiCatch V50
Szenzor

Panasonic MN34112

Valós képpontszám14 megapixel
Rekeszérték?
Látószög170 fok
Hátoldali kijelző2 col, 320 x 240 pixel
Akkumulátor1100 mAh
Felbontás és képkockaszám

720p – 120 FPS

1080p – 60 FPS

2,7K – 30 FPS

4K – 30 FPS

Képstabilizáláselektronikus+giroszkóp
Memóriakártya kapacitásmax 64 GB
Wifivan

 

Végre örülhetünk, itt egy olyan kamera, amire nem csak viccből írták rá a 4K felbontást, hanem, azt valósan tudja is. Sőt a 4K-hoz kapunk 30 képkocka rögzítési sebességet is, ami már egy értékelhető adat, nem olyan, mint a viccnek is rossz (ráadásul nem is igaz) 24 vagy 15 képkocka. Ha ez nem elég a jóból, akkor fontos, hogy tudjátok, hogy a kamera rendelkezik elektronikus képstabilizációval, de nem csak 1080p-ben, hanem a maximális 4K felbontás mellett is, ami pedig megsüvegelendő teljesítmény, főleg, ha az árát nézzük.

Értékelés: Erősen ajánlott – Valódi 4K felbontás megfizethető áron!

 

A kamerát itt veheted meg: ThiEYE T5 Edge Native 4K WiFi Action Camera

 

Tesztvideó:


 

6. Xiaomi Mi Sphere Camera 4K Panorama Action Camera – 259,99 dollár (~70 800 Ft)

A Xiaomi a kedvenc gyártóm jó ideje. Ez a kamerájuk igazán finom falat, mondhatni, hiszen nem csak előre néz, lát maga körül mindent. Ezt úgy érik el, hogy a kamera két átellenes oldalán találunk szenzort és optikát. Utóbbi széles látószögű, 190 fokos látószöggel. Mivel a teljes kör 360 fok belátható, hogy a két 180 foknál nagyobb látószög képe nem csak összeér, de egy vékony sávban fedi is egymást. Így már csak egy jó szoftver és megfelelő erősségű hardver kell, amik ezt a képet egy gömbbé konvertálják, így pedig elkészül a teljes gömbpanoráma. Ezeknek a kameráknak a rákfenéje pont a két kép összeillesztésének pontossága, ott szokott elcsúszni a dolog, vagyis a minőség.

Xiaomi Mi Sphere Camera 4K Panorama 1

A Xiaomi nem spórolt a hardveren, Az Ambarella A12 és a Sony 16 megapixeles IMX206 szenzor párost a nagyobb gyártók használják a drága, felső kategóriás kameráiknál, így például a GoPro is nyúlt már ehhez a kombóhoz. Szóval ilyen módon nem lesz baj, de a dolog még mindig elcsúszhat azon, hogy a megszokottól eltérő felbontással kell számolnunk, ráadásul ott a két félgömb összeillesztésének fent vázolt problémája. Javaslom, hogy mielőtt megvennéd nézz meg tesztvideókat a Youtube-on, hogy lásd meg fog-e felelni neked (gyanús, hogy a Youtube elég sokat ront a minőségen).

Kicsit menjünk bele  konkrétumokba is. A kamera tömege 70 gramm, mérete 6 x 5 x 4 centiméter. A 4 centibe itt bele kel érteni az optika kidudorodását is, a ház ennél vékonyabb. A kamerához nem jár vízmentes ház, de maga a kamera háza, ami amúgy alumíniumból készül IP67-es minősítést kapott, szóval, ha úszni nem is vinném magammal, egy kis víz nem árt meg neki, például egy csendesebb esőt ki kell bírnia. A Xiaomi Mi Sphere tartozéklistája nem túl bő, a kamerán kívül csak egy tripodot és egy tokot találunk benne. Azért nagyon nem kell elkeseredni, a kamera házának alján van menetes felfogatási pont, a neten pedig számtalan kamera kiegészítőt lehet venni potom pénzért.

Bár már sejthetitek, hogy a hardver tekintetében nem lesz baj, olvassátok el az értékelést is!

 

Specifikáció:

 

GyártóXiaomi
TípusMi Sphere
LapkakészletAmbarella A12
Szenzor

Sony IMX206 x 2

Valós képpontszám16 megapixel
Rekeszértékf/2.0
Látószög360 fok (2×190 fok)
Hátoldali kijelzőnincs
Akkumulátor1600 mAh
Felbontás és képkockaszám

2048 x 512 – 120 FPS

2304 x 1152 – 60 FPS

3456 x 1728 – 30 FPS

Képstabilizáláselektronikus
Memóriakártya kapacitásmax 128 GB
Wifivan

 

Ahogy olvashattátok a Xiaomi kamerája egészen különleges darab, minket azonban ebben a bekezdésben nem ez érdekel, hanem az, hogy képes-e arra amit papíron megígér nekünk. A jó hír, hogy igen. Az Ambarella A12 egy a legjobbak közül a lapkakészletek terén, a Sony IMX206 szenzor pedig natív módon képes 4K felbontásban rögzíteni. Ebben a kamerában két szenzor dolgozik, de azért fontos tudni, hogy ebben a kamerában a szenzoronként készülő fél gömbpanoráma miatt több képpontot kell kezelni, mint egy átlagos kamera esetén. A neten fellelhető tesztvideók alapján a 360 fokos kamerák között kimondottan jónak tűnik a Xiaomi megoldása, de ha nincs szükséges a körpanorámára, avagy a virtuális szemüveggel élvezhető varázslatra, akkor jobban fogsz járni egy hagyományos egy szenzoros kamerával.

Értékelés: Ajánlott – Nagyon jó 360 fokos kamera, mindent felvesz körülötted, igazi különlegesség, bár arra számíts, hogy a képminőség nem lesz egyenlő egy felsőkategóriás hagyományos kameráéval, és arra is, hogy 4K, ban elég sok az adat, így ha meg akarsz nézni egy videót, akkor kell hozzá a gépedbe némi vas is.

 

A kamerát itt veheted meg: Xiaomi Mi Sphere Camera 4K Panorama Action Camera

 

Tesztvideó:


 

5. SJCAM SJ7 STAR WiFi Action Camera 4K – 149,59 dollár (~41 000 Ft)

Az SJCAM itthon is jól ismert márka. A cég, illetve a név választás elég érdekes, így elmesélem. Anno, néhány évvel ezelőtt megjelent a piacon egy SJ4000 elnevezésű kamera. Az SJ4000-ről azt kell tudni, hogy nem egy, hanem sok cég gyártott ilyen kamerát, ami úgy volt lehetséges, hogy a kamera technológiája licencelhető volt, aki megvette a licenszt, az készíthetett ilyen kamerát. Azonban sok leleményes kínai cég úgy döntött, hogy spórol kicsit, és emiatt kispóroltak jelentős összetevőket a hardverből, vagyis azokat olcsóbb megoldásokkal helyettesítették. Így történt, hogy előfordulhatott, hogy olyan SJ4000-es FHD kamerát vettünk Kínából, ami a gyakorlatban 320 x 200-as felbontást tudott, amit aztán szoftverrel tornáztak fel 1920 x 1080 pixelre. Talán nem kell ecsetelnem, milyen minőségű videókat készíthettünk így. Jött aztán egy cég, ami meglátta a lehetőséget, és az ismertté vált SJ elnevezést kiegészítette a CAM szócskával, és ezután úgy árusította termékét, mint original SJCAM SJ4000. Üzleti érzék az volt bőven, de annyi mindenképpen a javukra írandó, hogy az ő kameráikból nem volt kispórolva semmi, és tényleg használható FHD videókat lehetett velük készíteni. Azóta az SJCAM név tiszteletet harcolt ki magának, ami nem csoda, hiszen a cég tényleg jó kamerákat gyártott – egy-két botlást nem számítva.

SJCAM SJ7 STAR 1

Az SJCAM SJ 7 Star a lista legdrágább kamerája, ami köszönhető annak, hogy tényleg jó kamera. Tisztes hardvert és tisztes tudást kapunk a pénzünkért, van rendes rezgéscsillapítás és egy jól használható távirányító is a csomagban. Sőt, némi extraként a hátlapi kijelző érintésérzékeny, vagyis fizikai gombok nélkül is állítgathatjuk a beállításokat. További pozitívum, hogy használhatunk hozzá külső mikrofont, ami azért elég nagy segítség, ha jó minőségű hangot is szeretnénk rögzíteni a kép mellé.

Specifikáció:

 

GyártóSJCAM 
TípusSJ 7 Star
LapkakészletAmbarella A12S
Szenzor

Sony IMX117

Valós képpontszám12 megapixel
Rekeszértékf/2.5
Látószög166 fok
Hátoldali kijelző2 col, 320 x 240 pixel,
érintésérzékeny
Akkumulátor1000 mAh
Felbontás és képkockaszám

720p – 240 FPS

1080p – 120 FPS

2,7K – 30 FPS

4K – 30 FPS

Képstabilizálásgiroszkóp
Memóriakártya kapacitásmax 64 GB
Wifivan

 

Az SJCAM SJ 7 Star nem csak nevében, hanem valóban tudja a 4K felbontású videók készítését. Azonban az örömünk nem lehet teljes, mert bár a Sony IMX117 szenzor 12 megapixeles  elég a 4K-hoz, de csak annyira, hogy az elektronikus rezgéscsillapításról le kell mondanunk mindenhol, ahol 1080p/60 FPS feletti videót akarunk készíteni. Ráadásul a 4K felvétel 30-as képkocka száma sem kerítésszaggató érték, igaz jobbat a konkurensek sem tudnak. Én nem nagyon erőltetném ezt az üzemmmódot. Cserébe viszont mind a lapkakészlet, mind a szenzor jó minőségű darab, így 1080p-ben vagy korlátozottan a rezgéscsillapítás hiánya miatt 2,5 és 2,7K-ban jó minőségű filmeket forgathatunk vele.

Értékelés: Ajánlott – Ha eltekintünk a gyártó neve miatt fizetendő felártól, akkor a kamera akár jó vétel is lehet. 1080p-ben tökéletes, így, ha ez a felbontás elegendő nyugodtan vedd meg, nem fogsz benne csalódni.

 

A kamerát itt veheted meg: SJCAM SJ7 STAR WiFi Action Camera 4K

 

Tesztvideó:


 

4. Hawkeye Firefly Micro 1080P Mini Action Camera – 23,99 dollár (~6700 Ft)

Hawkeye Firefly Micro 1

A Hawkeye jó kamerákat gyárt. Érdemes a cég termékei közül válogatni, mert nem nagyon érhet minket csalódás. A Firefly micro egy egészen különleges darab. Tudása erősen limitált, de arra a célra amire szánták tökéletes. Ez a cél nem volt más, mint egy jól használható, csekély tömegű drónkamera megalkotása. Ez sikerült is, igaz a méret és a tömeg okán a kamera azon kívül, hogy éppen csak elfogadható 1080p felvételeket készít semmit nem tud, de azt nagyon.

Specifikáció:

 

GyártóHawkeye
TípusFirefly Micro
LapkakészletGeneralplus
Szenzor

?

Valós képpontszám2 megapixel
Rekeszérték?
Látószög160 fok
Hátoldali kijelzőnincs
Akkumulátor200 mAh
Felbontás és képkockaszám

720p – 30 FPS

1080p – 30 FPS

Képstabilizálásnincs
Memóriakártya kapacitásmax 32 GB
Wifinincs

 

Elsüthetnénk annyival, hogy egy nevesebb gyártó vacak kamerája, de ha így tennénk nem lennénk igazságosak. Ez egy spéci darab, mindössze 24 x 24 x 32 milliméteres, a felhasználási terület is eltér a rendes akciókamerákétól. A gyártó testkamerának vagy drónokra rögzíthető képfelvevőnek kínálja az apró méret és a kis tömeg miatt. Szóval a fizikai képességei a nagyobb kamerákéhoz képest harmatosak, de ha mint egyedi, spéci eszközt nézzük, akkor meg fogja találni a célközönségét. 

Értékelés: Ajánlott – Kizárólag spéci feladatokra, például apró versenydrónokra. Nem ajánljuk a nyári kalandok felvételéhez, de gyerekeknek játszani is jó lehet az alacsony ár miatt.

 

A kamerát itt veheted meg: Hawkeye Firefly Micro 1080P Mini Action Camera

 

Tesztvideó:


 

3. EKEN H9R 4K Action Camera Ultra HD – 52,99 dollár (~14 500 Ft)

EKEN H9R 1

Ha fentről lefelé becsülettel elolvastatok mindent, akkor érteni fogjátok, hogy miért nem írok róla bővebben. Azt azért még érdekességképpen, hogy az értékelést még azelőtt írtam, hogy rájöttem a turpisságra a H9 nevű kamera kapcsán. Szóval az értékelés minden szava a helyén van, tessék komolyan venni!

Specifikáció:

 

GyártóEken
TípusH9R
LapkakészletSunplus 6335
Szenzor

Omnivision OV4689

Valós képpontszám4 megapixel
Rekeszérték?
Látószög170 fok
Hátoldali kijelző2 col, 320 x 240 pixel,
Akkumulátor1000 mAh
Felbontás és képkockaszám

720p – 120 FPS

1080p – 60 FPS

2,7K – 30 FPS

4K – 25 FPS

Képstabilizálásnincs
Memóriakártya kapacitásmax 32 GB
Wifivan

 

Ha van olyan gyártó a földön aki nem hiányozna az Eken az. Még nem láttam olyan kamerát tőlük, ami valóban azt tudta volna, amit a specifikáció ígér – bár lehet, hogy van ilyen. A H9R sajnos nem lóg ki ebből a sorból. Az elvben 4K képes kamera a teljes HD rögzítést még éppen képes teljesíteni, de fölötte minden csak füst és varázslat. A Sunplus lapkakészlet mindennek az alja, ahogy az OV4869-es szenzor is csak arra való, hogy valami mégis legyen ebben a kamerában a beérkező fényből elektromos jeleket generál. Az interneten található videók alapján alapvető problémái vannak a fénnyel, vagyis ha túl sok az a baj, ha túl kevés az. Arról már nem is szólok, hogy az akciók általában mozgás közben történnek, ennek rendes minőségben történő rögzítése rezgéscsillapítás nélkül teljesen lehetetlen feladat.

Értékelés: Nem ajánlott – A tudásához képest bitang drága, 25 dollárral olcsóbban javasolnám a gyereknek nyárra, de ezen az áron semmiképpen nem javaslom megvételre.

 

A kamerát itt veheted meg: EKEN H9R 4K Action Camera Ultra HD

 

Tesztvideó:


 

2. Xiaomi Mijia Camera Mini 4K 30fps Action Camera – 133,99 dollár (~36 500 Ft)

Xiaomi Mijia Camera Mini 1

Ismét egy Xiaomi kamera. Az ára 100 dollár feletti, vagyis a kínai kamerák között nem számít olcsónak. Papíron igen jó képességekkel rendelkezik, de komoly hiány, hogy a gyártó semmilyen tartozékot nem ad hozzá, így ezekért további dollárokat kell kicsengetnünk. A konkurenciához képest nagy a méret, bár vékony, a tömege pedig 99 gramm, ami a gyártó szerint könnyű, bár bőven van ennél könnyebb kamera is a piacon. A rázkódáscsökkentést a giroszkóp mellett gyorsulásmérő is segíti, ez extrának számít, ahogy az érintésérzékeny hátsó kijelző is. Igaz, a Xiaomi Mijia Mini árába ennek bele kell férnie, főleg, hogy egy nyamvadt vízálló tok sem jár mellé. Távirányítható is a kamera, de csak papíron, vagy ha veszünk hozzá külön távirányítót. Szóval kicsit vegyesek az érzelmeim, mert egyrészről mégiscsak Xiaomi, aminek a termékeit imádom, más részről viszont kicsit pénzlehúzás szagot érzek a levegőben.

Na, de mit mond a specifikáció, ha jó az értékelés akár érdmes lehet megvásárolni.

Specifikáció:

 

GyártóXiaomi
TípusMijia Camera MIni
LapkakészletAmbarella A12S
Szenzor

Sony IMX317

Valós képpontszám8 megapixel
Rekeszértékf/2.8
Látószög145 fok
Hátoldali kijelző2,4 col, 960 x 480 pixel,
érintésérzékeny
Akkumulátor1450 mAh
Felbontás és képkockaszám

720p – 200 FPS

1080p – 100 FPS

2,5K – 30 FPS

4K – 30 FPS

Képstabilizálásgiroszkóp+gyorsulásmérő
Memóriakártya kapacitásmax 32 GB
Wifivan

 

Xiaomi, mégis kicsit lefelé görbül a szám. Ennek oka pedig a 8 megapixeles, nem túl friss, de legalább kitűnő minőségű Sony szenzor. A 8 megapixel fizikailag elegendő a 4K felbontáshoz, ám arra már nem elég, hogy ezen a felbontáson bekapcsolhassuk a rázkódáscsökkentést. Ez elég sajnálatos, főleg annak tükrében, hogy a kamera 100 dollár feletti árat kapott, ebben a régióban pedig igen combos versenytársakkal kell már csatázni. Ráadásul a neten fellelhető tesztvideók alapján sem merném a kamerát a felsőházba sorolni.

Értékelés: Ajánlott – Ajánlott, de ehhez kellet tegy kis jóindulat. 100 dollárnál többet nem ér az amúgy kellemes képességek ellenére sem, maximum azoknak, akik ragaszkodnak a Xiaomihoz.

 

A kamerát itt veheted meg: Xiaomi Mijia Camera Mini 4K 30fps Action Camera

 

Tesztvideó:


 

1. H9R Waterproof Action Camera 4K Ultra HD – 53,39 dollár (~14 800 Ft)

FuriBee H9R 1

Az a helyzet, hogy ennek a cikknek a végére nagyon jó lett volna valami igazán ütős csattanóként egy igazán jó kamera. Igazából lett is csattanó, csak nem úgy, ahogy elképzeltem. A legkedveltebb kamera egy olyan vas lett, aminél már a specifikációt böngészve is legörbült a szám sarka. A FuriBee nem rossz név, igaz eddig drónoknál találkoztam vele. Az, hogy kamerát is gyárt számomra meglepő volt, de lehet, hogy csak én voltam figyelmetlen eddig. Ami a lényeg, erről a kameráról nem írok semmit, mert véletlenül sem szeretném, ha olvasóim közül bárki is erősítené a legkedveltebb kamera címének megtartásában. Szívem szerint szemétre vetném, felgyújtanám, összetörném. Nem mondom, van már ilyen hardver feljebb is a listában, de az legalább nem a legkedveltebb sportkamera díj nyertese volt. Szóval nézzétek meg a specifikációt, olvassátok el az értékelést, és pityeregjetek velem!

Specifikáció:

 

GyártóFuriBee
TípusH9R
LapkakészletSunplus 6350
Szenzor

Omnivision OV4689

Valós képpontszám4 megapixel
Rekeszérték?
Látószög170 fok
Hátoldali kijelző2 col, 320 x 240 pixel,
Akkumulátor1000 mAh
Felbontás és képkockaszám

720p – 120 FPS

1080p – 60 FPS

2,7K – 30 FPS

4K – 25 FPS

Képstabilizálásnincs
Memóriakártya kapacitásmax 32 GB
Wifivan

 

Egyik szemem sír, a másik zokog. A legkedveltebb kamerán legszívesebben a vasalt motoros csizmámban ugrálnék páros lábbal. Itt egy “remek” lapkakészlet, a Sunplus 6350, ami hiteles források szerint 10 FPS sebességre képes 4K felbontás mellett. A szenzor mibenlétét jótékony homály fedi, egyes oldalakon OV4869-et írnak, de ilyen szenzort még a gyártó Omnivision weboldala sem ismer. Ismeri viszont a 4689-et, ami szintén nem képes 4K-ra, mert mindössze 4 megapixeles, így konkrétan a fizikai képpontok száma sem éri el a 4K-t. Itt bukik az elméletem, miszerint sok ember nem tévedhet. De!

Értékelés: Nem ajánlott – Csak akkor vedd meg, ha elegendőnek tartasz egy reszkető, homályos 1080p felbontású videót. Ezt a teljesítményt megkapod 20-25 dollárral olcsóbban, finoman szólva is szarkupac. (hú, de dühös vagyok)

 

A kamerát itt veheted meg: H9R Waterproof Action Camera 4K Ultra HD

 

Tesztvideó:


 

Mit ajánlunk mi?

Igen, tényleg megdőlt az elv, miszerint ennyi ember nem tévedhet. De bizony tévedhetnek ennyien is, beugorhatnak a gyártók “füllentéseinek” Szerencsére mi átlátunk a szitán, és reméljük, hogy Ti olvasók hasznosnak találtátok ezt a cikket. Így az írás végére érve tehetitek fel a kérdést, hogy jó jó, de ha mind vacak, akkor melyiket ajánljátok Ti?

Szerencsére van a felhozatalban néhány olyan kamera, amit merünk ajánlani!

  • Olcsó kamera: Elephone EleCam Explorer Elite 4K Action Camera – A Novatek 96660 lapkakészlet és a Sony IMX078 szenzor jó páros. Nem tud ugyan rendes 4K-t, de 1080p, vagyis teljes HD felbontásban elégedett leszel az eredménnyel!
  • Középes árú kamera – ThiEYE T5 Edge Native 4K WiFi Action Camera – Az ára még nem rúgja le a csillagokat az égről, a teljesítménye tisztességes, a képminőség pedig tényleg nagyon jó, főleg az árához képest.
  • Drága kamera: SJCAM SJ7 STAR WiFi Action Camera 4K – Ez a kamera mindent tud, amit ma egy megfizethető kamerától elvárhatunk. Nem hazudik, nem ködösít, amit ígér megadja.
  • Különleges kamera: Xiaomi Mi Sphere Camera 4K Panorama Action Camera – Igazi különlegesség, erős hardver és teljes 360 fokos gömb panoráma, szóval maga körül mindent megörökít. Az elkészült felvételeket nézhetjük virtuális valóság szemüveggel, ilyenkor mintha mi is az események központjában lennénk, vagy használhatjuk olyan Youtube videókhoz, amikben az egér mozgatásával körbe tudunk nézni. Jó móka, de elég drágán.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.