Válassza az Oldal lehetőséget

Tesztpadon az iMars digitális asztali órája

Tesztpadon az iMars digitális asztali órája

A Gearbesttel történő együttműködésünk következő állomásához értünk, most a tesztelésre kerül a hangsúly.

Unique Digital LED Alarm Clock

Kezdjük rögtön azzal, hogy elmondjuk választásunk fő okát; most néhány próba erejéig szeretnénk megvizsgálni a Gearbest azon termékeit, melyek népszerűségüket remek ár/érték arányukkal vívták ki. Ebből értelemszerűen leszűrhető, ezek nem prémium ajánlatok lesznek, itt bizony nem a márkát és a reklámot fogjuk megfizetni, a jónak mondható vásárlói visszajelzések viszont bizakodásra adnak okot. Jöjjön akkor elsőként egy digitális asztali óra.

Kicsomagolás

doboz
Jobb, mint ahogy a doboz alapján tűnik. 

Azt nem mondhatni, hogy a termék csomagolása botrányosan hivalkodó lenne; a modellszám mellett a cucc alapfunkcióit olvashatjuk a dobozon, és azzal vége is. Érdekes dolog, mert a lista nem említi a teljes repertoárt, a Gearbest meg már talán túl sokat is írt, na nézzük csak:

 • Digitális óra ébresztővel és szundival (utóbbi 8 percig kegyelmez)
 • Belső hőmérséklet és páratartalom mérése
 • Hangra aktiválódó háttérvilágítás (5 másodpercig)
 • Hőmérsékleti trend és komfortérzet mutatása
 • Időjárás előrejelzés

Fő funkciók

Az utolsó pontról majd kicsit később, egyelőre kezdjük a többivel. A tartószerkezet nincs túlbonyolítva, az állványt egyszerűen a felső elem vájatába kell illeszteni. Ez szerencsére elég jól szorul, szóval garantáltan nem fog kicsúszni belőle. Az óra két darab mini ceruzaelemről (nem tartozék), vagy hálózati adapterről táplálható – én az előbbinél maradtam. Bevallom, a cucc méretét illetően voltak kételyeim, a bekapcsolás előtt úgy gondoltam, hogy praktikusabb lenne egy nagyobb megjelenítő. A színes kijelző viszont meglepően jól olvasható, így a pontos idő távolról is egész könnyen látható.

Unique Digital LED Alarm Clock specs v2A számozás kissé kaotikusra sikeredett – igen, a 12. pontot utólag tettem oda.
 1. Időjárás előrejelzés
 2. Hőmérséklet-változások
 3. Komfortjelző 
 4. Idő
 5. Nap
 6. Páratartalom
 7. Ébresztő leállítása/világítás
 8. Beállítás
 9. Időformátum/Ébresztő aktiválása
 10. °C/°F váltó
 11. A maximum és a minimum hőmérséklet/páratartalom mutatása
 12. Hőmérséklet

Természetesen az üzembe helyezés a dátum és az idő beállításával kezdődik: a szokott módon a „mode” gomb nyomva tartásával indítható a konfigurálás, utána a mellette lévő billentyűk szolgálnak a lapozásra (lásd: a két piktogram). A nyomásérzékenység teljesen rendben van, ha nagyon szigorú vagyok, még akkor sem találok benne kivetnivalót. A hőmérséklet (-10 és 60 °C között) és a páratartalom (20%-99%) mérése percenként zajlik (elvileg), így a környezeti adatok pontos detektálásához akár 10 percre is szükség lehet – ez lehetne egy picit fürgébb. A hőmérsékletmérés hitelességét higanyos mérővel ellenőriztük, nem volt vele gond.

Unique Digital LED Alarm Clock specs 02A pontos méretek: 14,0×9,0 cm.
 1. A hangérzékelő be- és kikapcsolása
 2. Háttérvilágítás és ébresztő leállítása
 3. Reset
 4. Hangszóró
 5. A hálózati adapter csatlakozója
 6. Elemtartó rekesz

Akad itt még néhány izgalmas pont. Megítélés kérdése, hogy ezeket izzadságszagú erőlködésnek vesszük, avagy kellemes, mondhatni humoros apróságoknak. Tény, hogy az óra egynéhány ponton többet akar nyújtani az elvárhatónál; például a „komfortérzetet” jelölő hangulatjel ebbe a kategóriába sorolható.

digitalis ora nagyban
A kijelző (is) várakozáson felül teljesített.

Nem lehet, de nem is kell túl komolyan venni az időjárás előrejelzőt sem (nincs külső érzékelője), bár a barométer még manapság is fontos eszköz a meteorológusok kezében, azért önmagában biztosan kevés. Mindenesetre a pár napos tesztelés alatt a piktogramos időjárás előrejelzés nagyon(!) épp nem lőtt mellé.

Unique Digital LED Alarm Clock features

Egy kis extra

Ami viszont már jobb, egyúttal praktikusabb húzás is volt, az a hangérzékelős háttérvilágítás beépítése. Ez meglepően jól szuperál, 60-70 cm távolságból egy köhintésre élesedik, de természetesen az is elég neki, ha egyet koppintunk az asztalon. Ez a lehetőség igény szerint kikapcsolható, szerintem az esti órákban jól jöhet. Én mondjuk eleve ehhez igazítottam volna a dolgot; a működést 18 és 8 óra közé szabályozva elkerülhető lenne, hogy nappal feleslegesen világítson. 

zarrendszer
Az állvány még összecsúsztatás előtt. Látható a három sín, oda csúszik be a felső elem.

Az ébresztő funkció a klasszikus „bip-bip” zajt alkalmazza, idővel egyre sűrűbb csipogással zargat. A hangereje kielégítő, ennek ellenére nem tartom életszerűnek a használatát, mert a talp nem túl nagy, így félálomban könnyen fellökhetjük – azt pedig biztos nem fogja jól tolerálni az óra. A szundit nem varázsoltam ki belőle, többek közt az előbbi miatt. Az energiaigényt illetően később tudunk majd információkat szolgáltatni, annyi biztos, hogy a hangszóró és a kijelzővilágítás együttese alaposan lepadlózza az elemeket; a két friss Energizer telep mellett is enyhén csökkent a fényerő, amikor a hangszóró működésbe lépett.

gombok
A gombok minőségérzete teljesen rendben van.

Végeredményben nyugodt szívvel állíthatom, hogy az óra minden elvárható követelményt meglehetősen jól teljesített. Ordító hibája nincs, egyedül azt tudom felróni neki, hogy a talp valamivel nagyobb is lehetne. A kijelző világítás nélkül 2-2,5 méter távolságból még leolvasható, ezzel szerintem nem kell szégyenkeznie. Háttérvilágítással ez eléri/átlépi a 4 métert, amire már azt is rá merem mondani, hogy teljesen optimális. Kérdéses, hogy mennyi idő alatt szívja le a két ceruzaelemet, ezt nyilván hónapok múlva lehet csak megmondani.

imars 8082t v1

Értékelés

iMars 8082T digitális asztali óra
 Előnyök: Hátrányok:
 • Olcsó
 • Többfunkciós (ébresztő, naptár, hőmérséklet és páratartalom mérés)
 • Animált oszlopdiagram az adott helység hőmérsékleti tendenciájához
 • Színes, jól látható kijelző
 • Hangérzékelős háttérvilágítás (energiatakarékos)
 • Időjárás előrejelzés 
 • Utóbbi megbízhatósága kétséges
 • Nincs külső érzékelője, bár ilyen ár mellett ez nem igazán várható el
 • Az elem és a hálózati adapter nem tartozék 
 • A kijelzés világítás nélkül lehetne (még) erősebb
 • Nagyobb talpat is el tudnánk képzelni

A jobb oldali lista viszonylagos hosszúságát az magyarázza, hogy mivel a cucc igazán jól teljesített, ezért átkapcsoltam „szőrszálhasogató” üzemmódba, úgyhogy (szinte) mindegyik pontnál nüanszokról beszélhetünk. 

Tesztpadon az iMars digitális asztali órája 1

A cikkben olvasható digitális asztali óra a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára mindösszesen 8,99 dollár. Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!