Válassza az Oldal lehetőséget

Utorch LE7 okosizzó – játszani is enged

Utorch LE7 okosizzó – játszani is enged

Az Utorch szimpatikus asztali lámpája és mozgásérzékelős éjjeli fénye után úgy gondoltuk, hogy kipróbáljuk a gyártó egy másik termékét is.

Utorch LE7 okosizzó – játszani is enged

 

Az okosotthon kiépítésének első állomása gyakorta a világítótestek cseréjében ölt testet. Mi is ezen séma alapján kezdtünk neki a folyamatnak, s3nki kolléga már jócskán előrébb jár ebben, én még az alapozásnál tartok. Jelen cikkünk főhőse tehát ennek megfelelően az Utorch LE7 névre hallgató okosizzó lesz.

Főbb specifikációk

Termék adatai

Típus: Utorch LE7 okosizzó

Anyag: ABS + PC (polikarbonát) 
Foglalat: E27
Vezérlés: eFamilyCloud applikáció (iOS, Android támogatás)
Feszültség: AC 100 – 240V
Teljesítmény: 7 watt 
Elérhető színek: RGBW 
Élettartam: 20 000 óra

Színhőmérséklet vagy hullámhossz:
Hidegfehér: 6000 – 6500k, melegfehér: 3000 – 3500k, piros: 760 – 622nm, narancs: 622 – 597nm, sárga: 597 – 577nm, zöld: 577 – 492nm, kék: 450 – 435nm, lila: 435 – 390nm

A fenti összefoglalásból sok minden kimaradt (16 millió színárnyalat, szabályozható színhőmérséklet és fényerő stb.), ezekről lentebb részletesen beszámolunk!

doboz doboz specs

Csomagolás és üzembe helyezés

A Magyar Posta enyhén kalandosra sikeredett csomagküldéséről most is tudnék mesélni – szó szerint bedobták a pakkot –, legyen elég annyi, hogy a színes doboz bizonyítottan kellő védelmet biztosít. A felnyitás után hatalmas meglepetésre nem érdemes számítani, az izzón kívül még egy apró útmutatóra futotta, aztán ezzel végeztünk is. Utóbbinak sok hasznát nem vettem, ami remekül példázza, hogy nem sokat kellett vacakolnom a beüzemeléssel, már-már váratlanul flottul mentek a dolgok:

  1. A mellékelt tájékoztatón lévő QR-kóddal villámgyorsan letöltöttem az eFamilyCloud appot;
  2. A regisztrációt nem lehet megúszni, viszont elég neki egy eldobható e-mail is. Figyeljünk, a megerősítő kód megadására mindösszesen 60 másodperc áll rendelkezésünkre!;
  3. Betekertem az izzót, mely másodpercenként kétszer felvillanó piros fénnyel adta a tudtomra, hogy kapcsolatra kész állapotban van;
  4. Az eFamilyCloud a hitelesítést követően a következő alapadatokra lesz kíváncsi: tartózkodási hely (nem kötelező, de érdemes pontosan megadni), név, az izzó helye a házban (hálószoba, nappali, konyha stb.) és a WiFi hálózat jelszava;
  5. Pár másodperces szinkronizálást követően az app kapcsolatot létesített az izzóval, az eszköz így használatra kész állapotba került.
izzo IMG 20181019 1414401

Az egész procedúra legfeljebb kettő percet vett igénybe, pedig még arra sem vettem a fáradtságot, hogy magas erősségű Wi-Fi jelet biztosítsak a telefonnak, épp csak a hatókörön belül élesítettem. Nálam így értelemszerűen erre nem volt szükség, de egyébként a resetelés a következő módon zajlik: Néhány másodperces szünetekkel le-fel kell kapcsolgatni a lámpát addig, amíg az intenzív villogásba nem kezd. Szerintem a kolléga ezen sorok olvasásakor vadul kaparja a falat, nála a Xiaomi Yeelight lényegesen komolyabb fejtörést okozott:

„Az, hogy nem csatlakozik a hálózathoz NEM az égő hibája, hanem a router beállításáé. Ennek a tudásnak a megszerzése nekem két napomba került. Ne kezdjetek a neten keresgélni, nem kell a Xiaomi szerverét pingelgetni, egy dolgot kell megtenni. A DNS beállításoknál nem szabad a router saját IP címét használni, meg kell adni a Google DNS címeket! Tehát, ha eddig pl. az volt beállítva DNS-nek, hogy 192.168.0.1 vagy 192.168.1.1, akkor írjátok be helyette ezt 8.8.8.8 elsődleges DNS-nek, ezt, hogy 8.8.4.4 másodlagos DNS-nek. Az égő kapcsolódni fog a szerverhez és minden működik. Heuréka!”

Szóval nem mindenki járt olyan szerencsésen az okosizzójával, mint én az Utorch LE7-tel…

Utorch LE7 okosizzó – játszani is enged 1

A segédprogram

Az eFamilyCloud egészen elfogadható értékeléssel bír (3,8 és 4,7 pont), azt kell mondjam, hogy nem alaptalanul. A szoftver érzésem szerint kezdőknél és haladóknál is megállja a helyét; az alapvető testre szabást egy eszméletlenül könnyen kezelhető felületen intézhetjük, ugyanakkor lehetőségünk van mélyreható konfigurálásra is. Kezdjük elsőként is az alapokkal: színhőmérséklet, szaturáció, színek, előre definiált sémák, illetve a zene ritmusához alkalmazkodó fényhatások.

Screenshot 20181019 154301 Screenshot 20181019 154306
Screenshot 20181019 154319 Screenshot 20181019 154314

Egyetlen szívfájdalmam akadt csak: Engedélyeztem a mikrofon elérését, ennek ellenére a zenelejátszáshoz illeszkedő fények sehogy sem jelentek meg, az eFamilyCloud véletlenszerű effektusokkal operált. Nagy kár ezért, szerencsére a többi szolgáltatás már problémamentesen működött. A gyárilag telepített sémák közül kiemelendő a szivárvány mód, ahol az élénk színek gyors ütemű váltakozásaiban gyönyörködhetünk, a „Gorgeous” pedig lényegében ugyanezt kínálja, csak sokkalta finomabb váltásokkal. Mint látjátok, összesen nyolc különböző profil került a szoftverbe, egyéni sablonokat nem definiálhatunk. A fehér fény és a színes világítás annak rendje és módja szerint külön lapon jelenik meg, a 16 millió színárnyalatot pedig ízlés szerinti telítettséggel és fényerősséggel bolondíthatjuk meg. Végezetül érdemes megjegyezni, hogy a szoftverrel a világítást ki- és bekapcsolhatjuk, így nem kell kikelnünk az ágyból, ha magunk mellett tudjuk okostelefonunkat.

Screenshot 20181019 143030 Screenshot 20181019 143931

A haladó szintű felhasználókat a következő lehetőségekkel támogatja az app: ütemezett mód és automatizáció. Most kerül képbe, hogy ha megadtuk a tartózkodási helyünket, akkor az eFamilyCloud képben lesz az aktuális időjárást illetően: páratartalom, hőmérséklet, szélerősség stb. Kapaszkodjatok meg, ezen információk függvényében lehetőségünk van automatizált mechanizmusokat kreálni, vagyis az időjárás változását világítástechnikailag lekövetni. Az ütemezés egyébként jól jöhet akkor is, ha elutazunk, mivelhogy megfontolt beállításokkal azt a látszatot tudjuk kelteni, mintha valamilyen aktivitás lenne otthonunkban. Az egyetlen probléma ezzel kapcsolatban az, hogy ezekben a menüpontokban a paraméterezést nem követi valós időben az égő, következésképpen a finomhangolás így lényegesen nehézkesebb.

utorch le7 specs demo

Az appban különböző csoportokat hozhatunk létre (több okosizzó szimultán kontrollálása), az sem mellékes, hogy az égő hozzákapcsolható a Google Home és az Amazon Alexa rendszeréhez. Az Alexával történő párosításnál érdemes lépésről-lépésre követni az útmutatót, ha mindent jól csináltunk, akkor pl. a következő parancsokkal bombázhatjuk az eszközt:

  • Alexa, turn on my light;
  • Alexa, set my light to 80 percent;
  • Alexa, turn on my bedroom.

utorch le7 demo

Összegzés

Örömmel konstatáltam, hogy az Utorch LE7 okoségő pofonegyszerű használhatóságával nem rótt ki rám idegőrlő perceket, a beüzemelése zéró tapasztalat mellett sem okozott fejtörést. Az olcsóság tehát ilyen téren nem ütközött ki, amivel persze nem azt akarom mondani, hogy egy hibátlan termékkel volt dolgom. Zenei téren nem túl acélos a felhozatal; A hiányosságok listáját erősíti az integrált hangszóró, azonkívül az eFamilyCloud sem viselkedett tökéletesen a hangok lekövetésénél, bár ez lehetséges, hogy idővel megoldódik. A fényáram rejtélyes módon sehol sem bukkan fel, a 7 wattos LED-es izzó saját tapasztalataim szerint legfeljebb közepes méretű szobához ideális – 20 négyzetméter körül már erősen rezeg a léc –, ha csak egy darabbal kívánjátok megoldani a világítástechnikát, akkor ez kevés lehet. Ezt leszámítva semmi érdemleges hiányosságról nem tudok beszámolni, azt pedig újfent kiemelném, hogy a szolgálatba helyezés pikk-pakk mivolta okán az égő bátran ajánlható azoknak, akik most ismerkednek ezzel a világgal!

Utorch LE7 okosizzó – játszani is enged 2

Az Utorch LE7 a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára mindösszesen 9,99 dollár (akciós!). Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!  

A szerzőről