Válassza az Oldal lehetőséget

Új mobiltechnológia debütál Magyarországon

Új mobiltechnológia debütál Magyarországon

Új mobiltechnológia debütál MagyarországonA Magyar Telekom májusban bejelentett mobilhálózati modernizációja újabb mérföldkőhöz érkezett. A távközlési szolgáltató a 4G/LTE technológia kiterjesztett hálózati tesztelését kezdi el több száz ügyfele bevonásával, Budapest jelenleg is már lefedett részein. A 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatást 2012. január 1-jén indítja el a Magyar Telekom, melyet az újonnan megjelenő Net&Roll 4G elnevezésű díjcsomaggal lehet majd igénybe venni.

A Telekom májusban indította el nagyszabású hálózatmodernizációs projektjét, amely a vállalat 5,2 millió mobilügyfelére való tekintettel az ország legnagyobb lakossági elérésű mobilhálózat-fejlesztési programja. A modernizáció eredményeképpen jelenleg 380 helyen elérhetővé vált a szupergyors, 21 Mbps névleges letöltési sebességű HSPA+ alapú mobilinternet szolgáltatás a T-Mobile ügyfelei részére. A fejlesztés újabb lépcsőjeként pedig 80db 4G/LTE állomás teszthálózatba kapcsolását jelentette be a mai napon a szolgáltató. A tervek szerint az intenzív fejlesztés eredményeképpen az év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G/LTE állomások száma, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, a későbbiekben pedig a fogyasztói igények határozzák majd meg a bővítés ütemét. A 4G/LTE technológián alapuló mobilinternet-szolgáltatást 2012. január 1-jén indítja el a T-Mobile. 

Annak érdekében, hogy a kereskedelmi szolgáltatás egy alapos tesztidőszak eredményeinek feldolgozását és beépítését követően indulhasson el januárban, a Telekom a 4G/LTE mobiltechnológia kiterjesztett hálózati tesztelését indítja el több száz – lakossági, kkv és nagyvállalati – ügyfél bevonásával. Az új technológia valós körülmények közötti működésének tesztelésére elsősorban olyan Telekom ügyfelek kapnak meghívást, akiknek lakó-, illetve munkahelyén már elérhető a 4G/LTE képes hálózat. A következő generációs mobilhálózat jelenleg Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein működik.

lte_logo

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója elmondta: “A tavaly áprilisban valós körülmények között lebonyolított LTE tesztünk után ismét a T-Mobile az első, aki éles 4G/LTE hálózatot bocsájt ügyfelei rendelkezésére. Magyarországon egyedülálló módon a szolgáltatóval együtt és egy időben tesztelheti ezt a technológiát több száz ügyfelünk. Piacvezető infokommunikációs vállalatként meghatározó szerepet szeretnénk betölteni az ország digitális megújításában. Ezen belül kiemelten fontos célként kezeljük a fejlődés motorját jelentő valódi szélessáv elterjesztését. Ennek a folyamatnak egy újabb jelentős szakaszához értünk az új generációs 4G/LTE technológia kiépítésével, amelyben nagy szerepet játszott két stratégiai partnerünk, a Cisco és az Ericsson is. A most induló teszt számunkra is valóban az első és igazi találkozás a 4G/LTE technológiával, az előttünk álló két hónapban mérnökeink és ügyfeleink tényleges tapasztalataira építve tökéletesítjük a jövő mobiltávközlését alapjaiban meghatározó technológiát.”

A következő generációs mobilinternet használatához a Net&Roll 4G díjcsomag előfizetése mellett szükség van 4G/LTE technológia képes eszközre is. A szolgáltatás bevezetésekor a T-Mobile kínálatában már elérhetőek lesznek a következő generációs technológiát támogató eszközök. Az üzleti előfizetők számára is elérhető lesz az LTE technológián alapuló szolgáltatás a BusinessNet mobilinternet portfólió keretében, a lakossági csomagok kereskedelmi indulásával egyidejűleg. 

A 4G/ LTE technológia legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a lecsökkent késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még könnyebb, a nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek le- és feltöltése jelentősen gyorsabb, valamint több program is gond nélkül futtatható egyszerre, mindezek pedig látványos mértékben javítják az ügyfélélményt. A 4G/ LTE technológia előnye a szolgáltatók számára a hatékonyabb hálózatépítésben rejlik, miközben – nagyobb adatátviteli sebességgel – jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas. Az LTE hálózathoz használt új berendezések mind energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából is jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb. 

Forrás: Telekom

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
English (auto-detected) » Hungarian
 
English (auto-detected) » Hungarian
 
English (auto-detected) » Hungarian
 
English (auto-detected) » Hungarian
 
English (auto-detected) » Hungarian