Válassza az Oldal lehetőséget

Utorch YY030 kültéri lámpa tesztje

Utorch YY030 kültéri lámpa tesztje

Ha egyszerűen akarsz világítást az udvarra és nincs kedved vezetékeket húzni, akkor ezt válaszd!

Utorch YY030 kültéri lámpa tesztje


 

Bevezető

Egy ideje gondolkoztam már a megoldáson, nézegettem a különböző termékeket a kínai áruházakban, mert az nem mehetett tovább, hogy sötétben botorkáljunk a ház melletti járdán. Aztán egy hónappal ezelőtt szembe jött egy akció, amiben három napelemes lámpát tudtam kettő áráért megvenni. A forma tetszett, de végül úgy döntöttem, hogy egy kicsit többet költve egy nagyobb fényerejűt keresek, így esett a választásom az Utorch megoldására, ami ráadásul képesség terén is többet nyújt mint az alap verzió.


 

Külső és csomagolás

Az egyszerű festés nélküli dobozon látjuk a lámpa rajzát, van néhány fontosabb adat, mint például, hogy IP68-as a víz elleni védelem, hogy 10 wattos a világítótest, illetve az is, hogy 3-5 métert képes bevilágítani. Azonban, ahogy a leírásból látni fogjátok a lényegesebb képességek hiányoznak, pedig van belül jó néhány.

Utorch YY030 2

A dobozban a lámpán kívül egy leírást találunk, ebben hozzám a legközelebb az angol útmutató állt, de ha valaki jobban csípi a németet, az olaszt, a spanyolt vagy a franciát az sem fog csalódni. Van persze kínai nyelven írt szöveg is, de ez az, amit talán a legkevesebben beszélnek itthon. A leírás és a lámpa mellől előkerül egy egyszerű távirányító is, ami megelőlegezi, hogy nem csupán egy egyszerű világítótestet vásároltunk. Van még egy jó hosszú kéteres kábel is, de ennek szerepéről is csak később írok. A maradék egy kis zacsi, ebben négy tiplit és négy csavart kapunk a felszereléshez.

A lámpa a hátára, vagyis a falra csavarozható részére fordítva egy nyeregtetőt formáz, aminek az egyik oldalán körben LED-ek vannak, míg a másik oldalon kapott helyett a teljes felületet betöltő napelem, ami az akkumulátort tölti.

Utorch YY030 1

A lámpa teste középen szétcsúsztatható, de ennek jelentőségét majd a működésnél írom le. Ahogy feljebb írtam négy csavart kapunk hozzá, vagyis négy ponton erősíthetjük a falhoz. Véleményem szerint elég lenne egy-egy csavar alul és felül, mert a lámpa tömege mindössze 30 gramm, de a több sosem rossz, szóval ne a túl sok csavar legyen az, ami miatt nem vesszük meg.

Megfordítva a szerkezetet a hátlapon két mélyedést találunk. Az egyikben a csatlakozó, ami a napelemeket összeköti a LED-es résszel, a másikban egy USB csatlakozó és egy hat állású kapcsoló vár minket. Ez utóbbi is mutatja, hogy lesz mit leírni a következő bekezdésben.

Utorch YY030 Outdoor 88-LED Detachable Solar Power Light with Remote Control - Black

Fogásra, érzetre jól összeszerelt, erős anyagokból készült a burkolat, arra persze, hogy az UV sugárzás mennyire eszi meg csak évek múltán kapunk választ. Elsőre jónak tűnik, erősnek, könnyen használhatónak, szóval jöhet a felszerelés!


 

Működés

Először is gondolkozzunk el azon, hogy mit várunk el egy ilyen lámpától, hogy lássuk ehhez képest mit kapunk! Az első természetesen a fényerő. Legyen elég erős, ahhoz, hogy a kiválasztott területet bevilágítsa. Aztán ha lehetséges legyen rajta valami fényérzékelő, hogy nappal ne világítson feleslegesen, akkor úgyis az akkumulátornak kéne töltődnie. A harmadik, de már extrának tekinthető dolog, hogy esetleg egyen benne mozgásérzékelés, hogy sötétben is csak akkor világítson, ha arra szükség van. Nagyjából ennyi. Ha ezeket tudja egy napelemes, LED-es kültéri lámpa már elégedettek lehetünk!

Utorch YY030 3

Mit tud ehhez képest az Utorch YY030? Meglepően sokat! Az, hogy a fenti kívánalmaknak megfelel szinte alap, de ezeken kívül is kapunk érdekes képességeket. Kezdjük ott, hogy a világítótest nem kevesebb, mint 88 darab LED-et tartalmaz. Ez a fényerő szempontjából már bíztató adat. A gyártó adatai szerint az élettartam több mint 25 ezer óra. Ha számolgatunk kicsit, akkor kiderül, hogy ez közel hároméves folyamatos működést jelent, de mivel a lámpa jó eséllyel csak sötétben és csak mozgásra fog kapcsolni az élettartamot nyugodtan élethosszig tartónak tekinthetjük.

Utorch YY030 Outdoor 88-LED Detachable Solar Power Light with Remote Control - Black

Ahogy írtam a lámpa popóján találunk egy kapcsolót is, ez pedig feltételezi, hogy több üzemmód közül választhatunk. Az Utorch YY030 esetén egészen pontosan öt különböző módot állíthatunk be.

  1. A legegyszerűbb megoldás, lemegy a nap, besötétedik a lámpa felkapcsol.
  2. Egyel bonyolultabb, besötétedik, mozgás történik a lámpa közelében a lámpa felkapcsol.
  3. Még egyel bonyolultabb. A lámpa állandóan világít, de alacsony fényerővel, ám ha mozgást érzékel teljes fényerőre kapcsol.
  4. Extra mód. A lámpa csak sötétben működik, de a bekapcsolás nem mozgásra, hanem hangra történik. A minimum hangerő 50 decibel, ami lehet például egy tapsolás.
  5. A lámpát nem érdekli sötét van vagy világos, hogy mozog-e a környezetében valami vagy tapsolunk-e mellette, egy dolog érdekli csak, hogy a távirányítóval felkapcsoljuk vagy sem.

Látható, hogy tényleg nem fapados az Utorch szerkezete. Olyan extra üzemmódokra képes, amire egy egyszerű és főképp nagyon olcsó lámpától nem is számítanánk.

Utorch YY030 5

Feljebb írtam, hogy az alsó és a felső rész szétszerelhető. Ez olyankor hasznos, ha máshol szeretnénk elhelyezni a napelemeket és máshol a világítótestet. Például, ha a lámpa egy pincelejáróba kerül, ahova nem jut elég fény és nem töltődik fel az akku, akkor a napelemet eltehetjük messzebb, egy napsütötte falra. Vagy megtehetjük, hogy a lámpa a lakásban, mondjuk az előszobában világít, de a napelem a kültérre kerül, ahol van sok fény. Ehhez kapjuk az ugyancsak fent említett hosszú kábelt. Ennek segítségével tudjuk a különválasztott alsó és felső részt összekötni.


 

Tapasztalatok

Azt talán mondanom sem kell, hogy nem áll rendelkezésemre több évi tapasztalat, így csak az utóbbi napokból táplálkozhatok. A lámpát felszerelni egyszerű. Nálam teljesen jó megoldás volt az, ha egyben maradt a két rész, így ez megkönnyítette a dolgomat. Működési módnak a hármas számút választottam.

Utorch YY030 6

Felszerelés előtt érdemes a lámpát USB-n keresztül feltölteni. Vigyázzatok, mert a csatlakozó elég passzentos, kicsi a hely is, nekem az egyik lámpánál sikerült is a csatit lényegében kitépni a helyéről, így azt többet mér nem fogom kábelen keresztül töltögetni. További fekete pont, bár nem nagy pont, hogy az egyik lámpán egy LED nem működik. A fényerő szempontjából nem oszt, nem szoroz, remélem a többi LED nem fog meghalni.

A fényerő számomra tökéletesen elegendő, egy járda fölé, nagyjából 50-60 centire tettem fel, tökéletes. Ugyan akkor a megadott 5 métert enyhén túlzónak tartom, 3 méteren belül viszont tényleg kielégítő a fénye.


 

Konklúzió

Utorch YY030 8

Azt hiszem minden tekintetben elégedett lehetek. Minőség és fény tekintetében is megkaptam amire vágytam, sőt, annál kicsit többet is, mert gyanús, hogy a távirányítót a büdös életben nem veszem elő többet. Persze ez nem olyan nagy baj. Amit kicsit fájlalok, hogy az üzemmódokat választó kapcsolót olyan helyre dugták, ahol csak a lámpa leszerelésével érhető el. Pedig, ha nem így lenne könnyen lehet, hogy néha átkapcsolnám a távirányítós módra, hogy egy ideig állandó üzemmódra tudjam kapcsolni, illetve messziről, értsd a házból is lekapcsolhassam, ha már nem kell a fény. Ez mondjuk télen, ha hideg van nagyon jó lenne.

Utorch YY030 9

Szóval azért lenne még mit javítani, de összességében elégedett vagyok. Ha sokáig fognak működni, akkor a három darabért kiadott nagyjából 13 ezer forint jó árnak tűnik!

A lámpának darabját 18 dollárért tudod megvásárolni itt: Utorch YY030 kültéri napelemes lámpa

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.