Válassza az Oldal lehetőséget

Véget ért Magyarország legnagyobb szerverköltöztetése

Véget ért Magyarország legnagyobb szerverköltöztetése

dataplexA közel másfél évig tartó projekt során 1300 gépet szállítottak át a Magyar Telekom Petőfi Sándor utcai telephelyéről a Dataplex központba. A szolgáltató tulajdonában lévő Dataplex a régió legnagyobb adatközpontja, 14400 négyzetméteren tárolják a legbiztonságosabb körülmények között a szervereket.

A belváros szívében található Adatpark szervereit az elmúlt másfél év során költöztették át a Dataplex központba, miután a Petőfi Sándor utcai telephely túl szűkössé vált. A Magyar Telekom által üzemeltetett V. kerületi gépterem kapui 2001-ben nyitottak meg, az összesen több száz terrabyte-nyi adat tárolására alkalmas eszközöket 2011 júliusában kezdték el a lehető legbiztonságosabb körülmények között átszállítani a Dataplex központba. A nemegyszer rendőri kísérettel zajló folyamat során 1300 szervert mozgattak meg. 

Az új helyszín Közép-Kelet Európa legnagyobb adatközpontja; a közel másfél hektáros alapterületű létesítmény építésekor a legkorszerűbb technikákat vetették be. A Dataplex egész épületre jellemző az ún. N+1 filozófia, miszerint a szükséges (N) rendszeren felül mindig rendelkezésre áll egy tartalék, azaz minden lehetséges forgatókönyvre fel van készítve az objektum. Az extrém biztonságot jól demonstrálja, hogy az érkező autók csak egy alváz-átvilágítás után állhatnak be az elektromos tankcsapdákkal őrzött parkolóba. Természetesen a kerítések is úgy vannak kialakítva, hogy azokon egy kamion sem tudna áttörni.

dataplex_vazlat
Dataplex adatközpont

Az illetéktelen behatolók kiszűrése mellett az itt tárolt szerverek biztonságos működtetése is kiemelten fontos szempont. A levegő hőmérsékletének és páratartalmának folyamatos egyensúlyban tartásáról precíziós légkondicionálók gondoskodnak, tűz esetén pedig a legkorszerűbb – sem az emberre, sem a gépekre nem veszélyes –gázalapú technika segítségével kevesebb, mint 1 perc alatt meg tudják fékezni a lángok terjedését. Emellett áramkimaradás esetén egy olyan, folyamatosan előfűtött körülmények között tartott generátorrendszer biztosítja az elektromosságot, ami egy Székesfehérvár méretű város igényeit 3 napon keresztül ki tudná elégíteni.

dataplex_oltogaz

Miután lezárult a projekt, több mint 25000 szerver üzemel a Dataplexben, amely otthont ad a Telekom hosting szolgáltatásának is. Az új helyszínen a kis- és nagyvállalatok adatainak biztonságos tárolása mellett a 0-24 órás rendszergazda-felügyelet garantálja a zökkenőmentes működést. A most beköltöztetett gépek 40-50 százalékát KKV-k, míg 50-60 százalékát nagyvállalatok üzemeltetik.

Forrás: Sajtóközlemény