Válassza az Oldal lehetőséget

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt

Belépőszintű, és megfizethető Xiaomi telefon végre 5G-vel!

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt


 

Bevezető

Az 5G technológia lassan két éve velünk van, de egészen mostanáig tévedés lett volna azt állítani, hogy az 5G korszak elkezdődött. Persze volt egy szűk réteg, akik megtudták fizetni a csúcstelefonok árait, ők már egy ideje élvezhetik a nagy sávszélességet.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 1

Egészen mostanáig, 2021 végéig kellett várnunk, hogy ez a technológia a nagyobb közönség számára is hozzáférhető legyen. A Xiaomi kötelékén belül például bemutatták a Redmi Note 11 család három tagját, illetve ma megtörtént a POCO M4 Pro hivatalos bemutatója is. Partnerünk, a Goboo webáruház, a Xiaomi hivatalos partnere révén most a nemzetközi bemutatóval egyidőben olvashatjátok az első magyar nyelvű tesztet is.

Kezdjük is el!


 

Csomagolás és tartozékok

A telefon a POCO színeibe öltöztetett dobozban érkezett, vagyis sötét citromsárga az egész. Ez alól csak az egyik vége képez kivételt, ahol egy fekete matricán megtaláljuk a készülék főbb jellemzőit.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 2

Belül viszont még ennyi érdekesség sincs, lényegében az egyen Xiaomi doboz vár minket a megszokott tartozékokkal. Vagyis van egy töltőnk, ez 33 wattos gyorstöltést tesz lehetővé, és természetesen EU dugós. Van még egy Type-C kábel, egy SIM-tű, egy víztiszta szilikon hátlap és a leírás.

Az egyetlen érdekesség, hogy a hátlap és a leírás mellett találtam néhány POCO matricát. Nem esküszöm meg rá, hogy ez nem csak a teszt telefonhoz járt, szóval, ha a Ti dobozotokban nem lesz ne szomorkodjatok.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 3


 

Külső

Kezdjük a színekkel. A készülékből három szín lesz elérhető, természetesen más fantázianeveken, mint amik előzetesen kiszivárogtak. Szóval a választék a következő: POCO Yellow, Power Black és Cool Blue. Vagyis magyarul sárga, fekete és kék. Hozzám ez utóbbi érkezett.

Az előlapon a Gorilla Glass 3 üveg teljesen sík, semmi kerekítés az éleken, ami ebben az árkategóriában teljesen megszokott. Annyira nem is rossz ez, egyszerűbb lesz rá üvegfóliát venni. Az üveg körül a műanyag perem viszonylag vékony.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 4

A hátlap is műanyag (van ahol üveget írnak, de ez szerintem nem üveg), persze ettől még kimondottan jól néz ki. Ráadás, hogy úgyis lesz rajta egy szilikon tok, szóval senki nem mondja meg róla, hogy nem üveg.

A peremeken a szokásos dolgok. Az egyik hosszú oldalon a SIM-tálca (2 SIM vagy 1 SIM és egy MicroSD), szemben vele a hangerőszabályzó és az ujjlenyomatolvasót is tartalmazó bekapcsológomb.

A felső peremen a hangszórórács, az infra és egy mikrofon, alul egy újabb mikrofon, egy újabb hangszórórács, a Type C csatlakozó és egy jack csatlakozó.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 5

A hátlapon A régebbi POCO telefonokról már ismerős nagy fekete betét a kamerasziget körül és mellett. A kamerasziget méretes darab. Legfelül a főkamera, alatta egy segédkamera és egy LED-es villanó, az alsó sorban meg két fake kamera. Vagyis két kör, mi messziről kamerának néz ki, közelről viszont csak dizájnelem. Mondjuk ezért felesleges volt ekkora szigetet tenni a telefonra.

A külső tehát teljesen megszokott, Xiaomi minőség az olcsó kategóriából. Az összeszerelés minősége kikezdhetetlen, hiába műanyag a hátlap a telefon nem hajlik, nem is enged a hajlítgatásnak, nem recseg, nem ropog.


 

 Hardver

No, hát a hardver terén a külső kapcsán említetteknél sokkal érdekesebb dolgokról számolhatunk be.

Miután a Redmi Note 11 család bemutatkozott már elmondhatjuk, hogy a Xiaomi a belépő szintű telefonjainál a MediaTek központi egységekre szavazott. Biztos sokan lesznek, akik most elkezdenek keresztet venni, és sűrű káromkodások közepette jelentik ki, hogy ők akkor már ilyen telefont nem vesznek, de azt gondolom nem lesz igazuk.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 6

Gondoljunk csak a Redmi Note 8 Pro-ra, amiben MediaTek lapkát találtunk, aztán tönkre verte a kategóriatárs Snapdragonokat is. Szóval attól, hogy valamit a MediaTek gyárt, még nem rossz.

A mostani felhozatal, az új telefonok egyre inkább a MediaTek Dimensity lapkákról fognak szólni. Ezek a rendkívül sikeres Helio családot váltják, illetve természetesen egy ideig együtt léteznek majd. Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy kijelentsem, az idő haladtával egyre több Dimensity és egyre kevesebb Helio lesz.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 7

Ez utóbbi csak 4G-t tud, addig az újabb lapkák már 5G-t támogatnak. És nem csak ez a jó ezen egységek kapcsán!

A most bemutatandó POCO M4 Pro-ben is Dimensity lapka dolgozik, nem is a leggyengébb, hanem a 810-es sorozatszámú egység. Ez rengeteg jó tulajdonsággal bír, hiszen egy nagyon modern lapka.

A Dimensity 810 kiemelkedően energiatakarékos, amit köszönhet nagyrészben annak, hogy 6 nanométeres csíkszélességen készül. Fontos képesség a MediaTek HyperEngine 2.0, ami intelligensen képes az erőforrásokat kezelni, figyeli a CPU és a GPU hőtermelését, és többek között ennek alapján vezérli az órajeleket.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 8

A lapkában integrált 5G modemet találunk. A Dimensity 810 támogatja a 2CC CA-t, amely akár 120 MHz-es spektrumot is lefed, beleértve a vegyes duplex FDD+TDD kapcsolatokat is.

Az 5G-CA nagyobb átlagos sebességet és zökkenőmentes átadást tesz lehetővé két 5G kapcsolati terület között egy lefedettségi rétegen keresztül, ahol a felhasználók több mint 30%-kal nagyobb átviteli réteglefedettséget kapnak, mint a CA nélkül.

A prociban 8 magot találunk, a felső fürt két gyorsabb magja Cortex A76-os, ezek maximális órajelen 2,4 GHz, míg az alsó fürtben hat dara Cortex A55—öt találunk, ezek maximum 2 GHz-et tudnak. A grafikus gyorsító a kétmagos Mali-G52 MC2 GPU.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 9

Memóriából használhatunk LPDDR4x típust, ezek maximális órajele 2133 Mhz lehet. Háttértárból a viszonylag gyors UFS 2.2-es technológiára épülő tároló építhető a Dimensity 810 mellé.

A telefont természetesen több kiépítésben is megvehetjük. A legolcsóbb 4/64 GB-os, a középső 4/128 GB-os, míg a legdrágább 6/128 GB-os memóriával és tárhellyel rendelkezik. Ha nem elég a háttértár, akkor használhatunk akár 1 terrás memóriakártyát is bővítésként.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 10

A kijelző ebben a kategóriában még nem lehet AMOLED. Viszont IPS-ből elég jót kapunk, hiszen a 6,6 colos képátlóval és 1080 x 2400 pixeles felbontással és 450 nit tipikus fényerővel rendelkező panel 90 hertzes képfrissítést kapott.

A képfrissítés természetesen dinamikusan változik, attól függően, hogy a futtatott program mit igényel. A választható értékek 50- 60- és 90 Hz.


 

Kamerák

Ahogy feljebb írtam, a hátlapon csak két kamera található. Ez nem azért furcsa, mert a számomra teljesen használhatatlannak számító 2 megapixeles makrokamera eltűnt, hanem azért, mert nincs mélységérzékelő szenzor sem. Meg fogtok lepődni, de ennek a hiánynak semmilyen kárát sem látjuk.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 11

A telefon főkamerája a Redmi 10-ben már megismert 50 megapixeles, f/1.8-as rekeszértékkel rendelkező megoldás. Ennek a teljesítménye nem nyűgözött le abban a Redmiben, kíváncsi vagyok lesz-e változás. A második kamera egy 8 megás ultra-széles fényképező, míg az előlapon egy 16 megapixeles szelfikamera dolgozik.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 12


 

Egyéb képességek

Ahogy azt már jeleztem a rádiók frontján az 5G mobilnet megléte a legfontosabb, hiszen ez a technológiák nagyságrendi növekedést eredményeznek a vezetéknélküli kapcsolat adatátviteli sebességében. Sajnos a Wi-Fi maradt az ötös sorozatból, vagyis kétcsatornás, ac szabványú.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 13

Emellett lényeges még, hogy megfelelő minőségű navigációt is kapunk, hiszen a központi mag, vagyis a Dimensity 810 Glonass, Galileo és BDS rendszereket is támogatja.

Szerencsére ebben a telefonban, hiába az olcsó kategória képviselője, tartalmaz NFC-t. Sokáig szidtam a Xiaomit amiatt, hogy az olcsóbb telefonokkal nem lehet megvalósítani a kártyamentes fizetést, de végre ez az idő is eljött. SZóval van NFC!

A telefon akkumulátora 5000 mAh kapacitású, ehhez kapjuk a már említett 33 wattos gyorstöltést, amivel a gyári adatok szerint 62 perc alatt tudja 100 százalékra feltölteni.


 

Hardver tesztek

Elsőként a hardver erejét vizsgáljuk, ami számomra azért érdekes, mert ez az első olyan telefon nálam, ami már Dimensity lapkakészlettel dolgozik. Igaz, nem a legerősebb, de akkor is érdekel, hogy például milyen memóriasávszélességet kapunk, milyen gyors lesz a háttértár elérése.

Természetesen a megszokott programokat szerettem volna lefuttatni. Antutu és 3DMark a játékok alatti teljesítmény méréséhez, Geekbench és PCMark a normál használat modellezésére. Sajnos a 3DMark megint nem ment.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 14

Ez nem az első eset volt, amikor Xiaomi telefonon nem lehet lefuttatni a 3DMarkot. A cég tagadja, hogy ők tiltják a szoftvernek a működéshez szükséges szerver elérését, de ha utána néztek a neten, akkor láthatjátok, hogy a probléma nem csak nálam jelentkezik. Szóval valószínű, hogy mégis a Xiaomim az, aki nem szeretné, ha 3DMark mérést végeznénk.

Az eredmények tükrében ismételni tudom csak magam. Óriási botorság az alapján dönteni egy telefon kapcsán, hogy a központi lapka gyártójának a neve mennyire hangzik jól vagy rosszul.

A MediaTek már a Helio sorozattal is bizonyította, hogy képes labdába rúgni, sőt, néha sokkal erősebb rúgásra is képes, mint a konkurens Qualcomm a Snapdragon egységeivel. Mondom ezt úgy, hogy természetesen elismerem, a csúcskategóriában a Snapdragon még mindig jobb.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 15

Nagyon kíváncsi voltam, hogy POCO M4 Pro miképp teljesít a Redmi Note 10-hez képest. Mind a kettő belépő szint, és a POCO M4 Pro esetén már tudjuk, hogy lényegében teljesen megegyezik a Redmi Note 11-gyel. Mondjuk ki nyugodtan, az utolsó kis porcikáig megegyeznek, így Redmi Note 10 és a POCO M4 Pro-t összehasonlítva, lényegében a jelenlegi 10-es és az új 11-es Redmi Note sorozat eredményeit vetjük össze.

Telefon típusaPOCO M4 Pro (Redmi Note 11)Redmi Note 10
Geekbench Pontszám/egymagos/több magos1597/588/1668418/530/1586
PCMark Work 3.092518725
PCMark Storage 2.018 88912 023
Antutu352 967262 347
Antutu CPU105521100002
Antutu GPU84 00442 997
Antutu Mem66 22152 776
Antutu UX97 22176 572

A Redmi Note 10-ben egy Snapdragon 678 dolgozik, míg a POCO M4 Pro-ben (Redmi Note 11) egy fent már kitárgyalt MediaTek Dimensity 810.

A Geekbench pontszám már előre vetítette a végső eredményt. A Note 10 pontszáma 418 lett, míg az egymagos pontszám 530- a többmagos 1586. Ezzel szemben a POCO az új MediaTek lapkával 1597 pontos összpontszámot, 588-as egymagos és 1668 többmagos eredményt mutatott.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 16

A PCMark tesztekben a Dimensity 810 minimálisan felülmúlta Snapdragon 678-at. A Work 3.0 esetén a Note 10 8725-, míg a POCO M4 Pro 9251 pontot tudott, a Storage 2.0 tesztben pedig a Redmi 12023-, míg a POCO 18 889 pontot tudott. Ez utóbbi teszt méri a háttértár sebességét, ebben a POCO messze jobban teljesített.

A legnagyobb meglepetés azonban az Antutu teszt volt. Az eddigi telefon tesztjeim során megszoktam, hogy az azonos osztályba sorolt MediaTek és Qualcomm központi egységek esetén a MediaTek a PCMark tesztekben egy kicsit jobb volt, míg a 3D-s tesztekben, például az Antutu alatt a Snapdragon egységek megszégyenítették a Helio-kat. Vagyis, a MediaTek egységek grafikus gyorsítója fasorban sem volt a hasonló színvonalú Snapdragonhoz képest.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 17

Nos, ez a helyzet most változott, nem is kicsit. A nálam lévő Redmi Note 10 ugyanis 262 347 pontot tudott, míg a POCO M4 Pro 352 967 pontot. Erre mondhatjuk, hogy releváns különbség. Olyannyira az, hogy el is kezdtem kételkedni benne, azt gondolván hiba történt, de nem. A neten fellelhető Redmi Note 10 pontszámok nagyon hasonlóak az általam mértekkel, szóval a hiba nem az én készülékemben van.

Összességében tehát elmondható, hogy a két, azonos árszinten kapható készülék közül a MediaTek lapkás messze erősebb, mint a Snapdragon 678-cal szerelt, így csak amiatt, hogy nem egy Snapdragon dolgozik a POCO-ban, még nem kell temetni. Sőt!


 

Kamera tesztek

A telefon kamera fronton csöppet sem izgalmas. Az 50 megapixeles egység debütálása a Redmi 10-ben történt meg, Nem voltam tőle elájulva. Meglepő módon a POCO M4 Pro esetén jobban tetszenek az elkészült képek, ez pedig egyértelműen a kamera mögött dolgozó szoftverrel, de még inkább a központi lapkába integrált ISP, vagyis képfeldolgozó processzorban kereshetjük a különbséget.

A fotók a valósághoz képest egy kicsit színesebbek, szagosabbak, csöppet túlszaturáltak, de nekem összességében bejön az a képi világ, amit visszakapunk.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 18Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 19

A részletesség jó, a kis optika miatti torzítást a szoftver szépen eltünteti. A sarkok, szélek környékének homályosodása sem számottevő, de ez ma már megszokott, úgy veszem észre, az utóbbi években óriásit javultak ilyen téren (is) a mobilkamerák.

A 8 megás ultraszéles kamera teljesítménye szerintem bőven megfelel annak, amit ettől a kategóriától elvárhatunk. A színek is jók, a torzítás is minimális, úgy gondolom ezzel sincs baj.

Ami nem tetszett az a videós képesség. Egész pontosan nem is a kép minőségével van bajom, mert a maximumnak megadott FHD felbontást 60 képkockás sebességgel is megkapjuk, ezen a felbontáson pedig a hardver sem dob hátast a megerőltetéstől.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 20Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 21

Viszont a rezgéscsillapítás nagyon hiányzik. Állított helyzetből, biztos kézzel lehet egész jó felvételeket készíteni, de ha sétálsz, akkor a végeredmény, számomra már nem elégséges. Persze mindez igény kérdése, aki csak vicces jeleneteket akar megörökíteni a családnak, annak jó lesz ez.

Összességében elmondható, hogy a kamerák képességei, mint minden Xiaomi telefonban, sokat javultak. Az 1-2 évvel ezelőtti állapothoz képest az éjszakai felvételek is jobbak lettek, a szoftver egész jól megtalálja a középutat a vállalható világosság és a kép zajosodása között.

 

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 22Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 23

 

Ezzel együtt ez az 50 megás kamera továbbra sem a kedvencem, bár tény, hogy a régebbi 48 megásokhoz képest előrelépést hozott a belépő kategóriás mobiloknál.


 

Összegzés

Rengeteg képességéről nem szóltam az új POCO telefonnal kapcsolatban, aminek a fő oka, hogy nem tudok róluk semmi rosszat írni. Ez egy Xiaomi, így amit ígérnek, azt tudja is megbízhatóan. A GPS, a hosszú üzemidő, a gyors vezetéknélküli kapcsolat mind megvannak.

A külső kapcsán maximum a műanyag hátlap miatt sírhatunk, de lássuk be, a belépő szinten, főleg ennyire jól kinéző, bár műanyag hátlap esetén nem panaszkodhatunk. Ahogy írtam, amúgy is rajta lesz a szilikon tok, így mi nem fogjuk érezni, más meg nem fogja látni a különbséget.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 24

A Xiaomi telefonjainál ma már lényegében alapnak számít a sztereó hangsugárzó. A POCO M4 Pro esetén nem kiemelkedő a minőség, de lazán összevethető a néhány évvel ezelőtti csúcstelefonokkal, szóval emiatt sem kell szégyenkeznünk.

Az IPS kijelző is jobbak közül való, és most már ezen az árszinten is elfelejthetjük a 60 hertzes képfrissítést. Szóval azt hiszem emiatt sem fog egyetlen vásárló sem panaszkodni.

Összességében tehát elmondható, hogy a POCO M4 Pro nem egy kiugróan jó telefon, mindössze egy újabb lépés az evolúciós sorban. Az új MediaTek lapka nagyon jól teljesít, lazán maga mögé utasítja az egy sorozattal, de nem egészen egy évvel idősebb Redmi Note 10-et.

Szóval elmondható, hogy ennél a telefonnál egész komoly fejlődést tapasztalhatunk. A közvetlen előd POCO M3 Pro 5G-hez képest nagyobb lett a kijelző, nagyobb az érintési érzékenység, gyorsabb Dimensity lapka került bele (700 vs. 810), a 18 watt helyett 33 wattos a gyorstöltés, a mono hangszóró helyett már itt is sztereót kapunk, és megkapjuk a jobbik rezgőmotort is.

Végre elindul az 5G korszak – Xiaomi POCO M4 Pro teszt 25

Ha megtetszett, akkor az alábbi hivatkozásra kattintva megrendelheted spanyol raktárból, hivatalos Xiaomi viszonteladótól két év garanciával, vámkezelés nélkül. A következő két napban 20 euró befizetésével előrendelhető a telefon, a vételár maradékát november 11-13 között fizethetjük ki.

Az ár elővételben 174 euró a 4+64 GB-os verzió, és 194 euró a 6+128 GB-os verzió esetén.

A vásárláshoz kattints ide:

POCO M4 Pro 5G – Kuponkód: RENAITM4

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.