Válassza az Oldal lehetőséget

Veszélyes lehet a Skype

Veszélyes lehet a Skype

A Kaspersky Lab szakértői két rosszindulatú vírust azonosítottak, amelyek a népszerű Skype programon keresztül célozzák a felhasználókat.skype-virus A kiberbűnözők mindkét esetben a social engineering módszert alkalmazták. A támadás során ráveszik a felhasználókat, hogy kövessenek egy ártalmatlannak tűnő linket, amelyet érdekes fotóval vagy videóval illusztrálnak. Továbbá a csalás része, hogy hamis Skype azonosítókat hoznak létre, amelyek segítségével rosszindulatú hivatkozásokat generálnak.

Az első támadást március elsején indították, az elmúlt 24 órában a felhasználók már átlagosan óránként tízezerszer kattintottak a rosszindulatú hivatkozásra. A vírusos hivatkozásokat elsősorban Oroszország, Ukrajna, Bulgária, Kína, Tajvan és Olaszország területén azonosították. A vírus kiértékelése és elemzése során a szakértők az áldozatok számítógépén minden esetben találtak egy úgynevezett „Bitcoin wallet” fájlt.

Április 4-én egy hasonló támadást észleltek. A Kaspersky Lab szakértői arra az eredményre jutottak, hogy a vírus képes Bitcoin-valutát generálni, ha a program már megtalálható az áldozat számítógépén.

Szakértők többek között azt javasolják, hogy a Skype felhasználók kezeljék óvatosan a beérkező üzeneteiket. [Kaspersky Lab]