Válassza az Oldal lehetőséget

Villámteszt: Kolink tápok az alsó kategóriából

Villámteszt: Kolink tápok az alsó kategóriából

Bevezető

A Kolink már 1996 óta létezik és elsősorban hűtésekkel foglalkozó cégként indultak. Termékeikkel, Mivel elsősorban OEM gyártóról beszélünk, más és más márkanevek alatt találkozhatunk, bár, ahogy a mellékelt ábra, pontosabban ez a cikk is mutatja, azért előfordul a saját márkanév alatti terjesztés is.

2

Ha már a hűtések említésével kezdtük jó tudni, a céghez köthető például a Coolink név is, ami kapcsán először azt gondolhatnánk, hogy a Kolink az Ő tollaikkal ékeskedik, ám nem, pont fordítva áll a dolog, a Coolink a későbbi képződmény, ráadásul a Kolink saját kiskereskedelmi márkájaként működik.

coolink

A Coolink márka amúgy már a kilencvenes évek óta ismert az ázsiai térségben, Európában viszont csak 2005-ben jelentek meg.

Jelen cikkünkben, ahogy az a címből már kiderült a Kolink nevével fémjelzett tápokat vizsgáljuk. Ezek a termékek se nem különlegesek, se nem drágák. Az erősebb darabok teljesítménye a középkategóriás egységek közé tartozik, ám szolgáltatásai csak karcolják ezt a szintet, az olcsóbb, gyengébb darabok számára pedig egyértelműen a belépőszint volt a cél.

11

Persze ebben az esetben ne gondoljon senki a 8-10 éve létezett, közmondásosan rossz, robbanásveszélyes tápokra, hiszen azóta sok idő eltelt, és a vásárlók igényei is sokat változtak. Hol vannak már a melegedő, süvítő ventilátorral és extrém rövid kábelkorbáccsal szerelt pléhdobozok? Szerencsére ezek már csak az emlékeinkben élnek, napjainkban a belépőszint már többet jelent.

A Kolink tápok esetében például alapkövetelmény a csendes, igaz siklócsapágyas, de 12 centiméteres ventilátor, és bár a kábelkorbács egésze nem, de a legvastagabb köteg vezeték még harisnyázást is kap. Emellett az esztétikára is odafigyelnek, hiszen a matt fekete fényezésbe nem lehet belekötni, sokkal jobban mutat, mint az egyszerű pléhdoboz.

Belső

A nálunk járt négy egységből a legcombosabbat, egy 600 wattos darabot kaptunk szét, ennek típus jele KKCHS600S4F12, egyetlen „extrája” pedig az aktív PFC megléte.

6

A tápegységet szétnyitva elsőként a ventilátort vizsgáltuk meg. Ahogy feljebb már megemlítettük, egy csúszócsapágyas légkergetőt szereltek be, ami hangzatos Young Lin Tech CO., LTD üzemének szülötte. A gyártó amúgy OEM-ként is tevékenykedik, termékei több ismert név mögött is megbújnak. A Kolink tápegységbe szerelt DFS122512L típus jelű darabbal például a Scythe termékei között is megtalálható. Maximális fordulatszáma 1600/perc, eközben 27,92 dBA zaj mellett 60,09 köbláb levegőt mozgat meg. A gyártó 20 ezer órás működést ígér, tehát gyanítható, hogy a táp egyéb alkatrészei előbb purcannak majd ki.

9

A nyákra tekintve sok érdekességet nem fedezhetünk fel. A hűtőbordák mérete kielégítőnek tűnik. A bemeneti oldalon egy VENT márkájú 105 fokos kondit találunk, míg a kimeneti oldalon VH jelzésű, ugyancsak 105 fokos zöld tornyok pettyezik a nyákot. A kimeneti oldalon találjuk az EST7610 jelű lapkát, ami a 3,3- az 5- és a 12 voltos ágak túláram, valamint a 3,3- és az 5 voltos ágak alacsonyáram védelméért felel.

8

 

A belsőn is látszik, hogy jelen esetben nem egy csúcskategóriás termékről van szó. A kondenzátorok és a tekercsk mind a spórolásról árulkodnak. Ezzel együtt az alkatrészek elrendezésével, méretezésével nincs nagyobb probléma, a kondik, az IC-k és a tekercsek beültetése teljesen rendben van.

7

Teszt

A tápegység tesztelését egyszerű módszerrel végeztük, ami leginkább az egyes ágak feszültségének stabilitását mutatja meg. Hosszú távú tesztre nincs lehetőségünk, ráadásul a komolyabb hibák kialakulásához rossz esetben hónapokra, jobb esetben évekre lenne szükség, amit most nem szeretnénk kivárni.
A tápok hatékonyságát sem vizsgáltuk. Ezek az egységek egyértelműen a 80+ kategóriából kerültek ki, ráadásul a hatékonyság vizsgálata más tápokkal való összehasonlításkor mutatkozna meg, önmagukban az értékek semmit sem mondanak.

A tápegységre egy viszonylag egyszerű konfigurációt akasztottunk:

  • Alaplap: GIGABYTE Z68X-UD7-XP
  • CPU: Core i5-2500K
  • RAM: Kingston HyperX 2×1 GB 2133 MHz
  • VGA: MSI GeForce GTX 560 Ti Twin Frozr
  • Háttértár: Kingston SSD 240 GB + Samsung HDD 320 GB

Ez a közepesnél valamivel erősebb konfiguráció elegendő ahhoz, hogy egy stressz teszt alatt megfelelően leterhelje a kiválasztott 600 wattos tápegységet. Mint feljebb írtuk, a mérés csak csupán az adott pillanatban az új tápegység megbízhatóságát mutathatja meg, ezt az eredményt a későbbiekben komolyabban befolyásolhatják a különböző alkatrészek, például a kondenzátorok „fáradása”.

10

A mérést egy multiméterrel végeztük. A konfiguráció nyitott volt, vagyis nem szereltük házba az alkatrészeket. Megnéztük a különböző feszültségeket terhelés nélkül, és terhelés alatt is. A gépet a 3DMark11-el terheltük, hogy a processzor és a VGA is dolgozzon. Alap terhelésnél a 3,3 voltos ágon 3,29 volt, ugyan ez az érték az 5 voltos ágon 5,02, a 12 voltos ágon 12,01 volt. 3DMark alatt a 3,3 voltos ágon a maximum 3,37-, míg a minimum 3,31 volt, ugyan ezek az értékek az 5 voltos ágon 5,21-5,12, a 12 voltos ágon 12,04-12,77 voltak.

5

Ezekből az értékekből is látszik, hogy ez a táp bizony nem a csúcskategória képviselője, de nem is próbál annak látszani, ahogy az ára sem oda pozícionálja. Ennek ellenére az egyetlen komolyabban kifogásolható érték a 12 voltos ágon mért maximum.

Összefoglaló

Ebből a cikkből egy dolog biztosan kiderül, mégpedig az, hogy a számítástechnika nem csak csúcskütyükből áll. Mi erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, mivel a gyártók szeretik a csúcskategóriás termékeikkel bizonyítani a sikeres fejlesztőmunka eredményét. Az élet, a való élet azonban a többség számára nem a csúcskategóriás termékekről szól, hanem pont az olyan egységekről, mint a cikkben vizsgált hatszázas tápegység. Lehet ezen fanyalogni, lehet siránkozni, hogy keveset tud, de lássuk be, ezért az árért ennyit kapunk márkától függetlenül, és amit kapunk az pont elég.

3

A Kolink egységei tehát bőven megfelelnek oda, ahova szánják őket, ez pedig leginkább a belépőszintű irodai gépek világa. Talán pont a hatszázas az, amit kicsit feljebb, a középkategória aljába is ajánlani merünk.

4

Az bizonyos, hogy aki új erőgépet vesz, az ne ezeket a tápokat vásárolja meg, ahogy az sem, aki az elmúlt évek csúcshardvereit igyekszik most tuningolni kicsit, hogy naprakészek maradjanak teljesítmény tekintetében.

A Kolink tápokat a hazai forgalmazó, a Kelly-Tech Kft. biztosította a teszthez, köszönjük!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.