Válassza az Oldal lehetőséget

VIOMI S9 UV – Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is

VIOMI S9 UV – Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is

A VIOMI S9 UV a robotporszívók evolúciójának következő lépcsője, elfelejtheted a portartály ürítését.

VIOMI S9 UV – Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is


 

Bevezető

Az utóbbi néhány évben valamiért mindig megtaláltak a VIOMI tesztek, amit persze kicsit sem bánok. Nem bánom, mert így tanúja lehettem, hogy a kezdeti botladozásokat követően, hogy váltak egyre jobbá a gyártó robotporszívói.

A kezdetben még kicsit lesajnáló vélemények ellenére, már az első gépeknél láttam a potenciált (a szoftveres hiányosságok ellenére), mert rengeteg innovatív ötlet került beépítésre. Aztán teltek az évek, és egyre jobbak lettek a masinák.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 1

Ma már én sem Xiaomi vagy roborock, hanem Viomi porszívót használok, az előző csúcsmodellt, a Viomi V3-mat.

A Viomi azonban az S9 UV-val szintet lépett. Most már nem csak a márkán, nem csak a Xiaomi ökoszisztémán belül, hanem úgy általában, a felsőkategóriás robotok piacon is maradandót alkotott. Immár eljutottunk oda, hogy nem kell 1-2 porszívózásonként kitisztítani a portartályt, sőt, jó esetben soha többé hozzá sem kell nyúlnunk (de kell, de nem a por, hanem a víztartály miatt).

Szerencsémre ezt a gépet is kipróbálhattam, és szeretettel nyújtom át, a róla készült cikkemet!


 

Csomagolás, tartozékok

Nagy, nehéz és fehér a doboz. Ahhoz képest, hogy egy robotporszívó van benne indokolatlanul nehéznek tűnik. A méretén persze nem lepődök meg, hiszen az alapgépen kívül van benne tartozék elég.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 2

Elsőként rögtön a legfontosabbat kell említenem, ami nem más, mint egy hatalmas dokkoló. Ezek a szerkezetek az esetek nagy többségében arra szolgálnak, hogy a gép a takarítás végeztével visszatérjen, és feltöltse az akkumulátort. A Viomi Alpha S9 UV esetén azonban ennél jóval több feladata lesz, de erről kicsit később!

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 3

Kapunk még a csomagban egy MOP-ot, egy tartalék oldalkefét, eldobható papírból készült MOP-okat (erről is írok még), végezetül pedig néhány porzsákot. Ez utóbbi tétel egy robotporszívó esetén kicsit furcsának tűnhet, az is. Sőt nem is csak kicsit az.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 4

Eddig minden a megszokott, nézzük meg a gépet!


 

Külső

Nos, a gép jócskán megváltozott az eddigiekhez képest. A Viominál, már a V2 óta változatlan a külső. Majdnem. Persze a szín, a fedlap díszítése generációról-generációra más, de a lényeg maradt. A portartály elhelyezése és mérete, a hengerkefe, az oldalkefe, mind megegyezett, ahogy a méret és kis eltéréssel a tömeg is.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 5

Ez jó volt, hiszen az alkatrészek, szűrők többsége kompatibilis volt, így például az olcsó Viomi SE-be megvehettük a drágább V3 nagyméretű por vagy víztartályát.

Nos, ennek a kényelemnek a Viomi S9 UV esetén búcsút kell mondanunk!

Persze a változásnak jó oka van, amire a következő fejezetben ki is térek, de addig is lássuk, mit varázsoltak a mérnökök!

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 6

Elsőként két dolog tűnik fel. Az egyik, hogy az eddigi masináknál a lézer lövegtorony kicsit a hátsó fertály felé volt eltolva, míg az S9-nél a gép fedlapjának közepére elkerült, ezzel együtt pedig eltűnt a felnyitható fedlap, így a portartály és a víztartály is máshol található.

Maradt az első rész, itt az ütközésérzékelő és az UV szenzor is változatlan. Hátulról azonban már komoly eltérésekkel találkozhatunk, hiszen ide került a kombinált víz és portartály. Amolyan kihúzható, fiókos rendszerű lett.

A porszívó hasát nézve találunk változást, igaz, ez csupán a tartályra korlátozódik. A megszokott hengerkefe, az oldalsó körkefe a helyén, ahogy a leesés ellen védő szenzorok helyzete sem változott.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 7

Ha most valaki azt kérdezi, hogy szebb lett-e vagy csúnyább, akkor finoman megvonom a vállam. A kutya tudja. Nekem ez is csak egy robotporszívó. Jól néz ki persze feketében is, vagy ahogy hozzám érkezett, fehérben is. Jól mutatnak a kék betétek, amik megtörik a fehérséget, szóval jó.

A fekete amúgy nem túl hálás szín, nagyon meglátszik rajta a por. Ez akkor okozhat gondot, ha a gép mindig szem előtt van, de nálunk például „elbújik” a takarítás után, így a saját Viomi V3-mam zongoralakk fényezésén üldögélő porszemek kicsit sem zavarnak.


 

Tudás és tapasztalatok

A legtöbb (sőt, eddig mindegyik) robotporszívós cikkemben a tapasztalatok rész volt a leghosszabb, egyben a legérdekesebb. Most másképp lesz!

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 8

Ennek egyszerű oka az, hogy a Viomi Alpha S9 UV felsőkategóriás gép, egyszerűen nincs, ami ne működne rajta. Szóval, itt a tudás az érdekesebb, mert a papírformát nem tudjuk az éles használattal elválasztani, amit leírnak, arra tényleg képes.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 9

Szóval a tudás!

Kezdjük a legérdekesebb dologgal, ami valószínűleg a legtöbb potenciális vásárlót érdekel, ez pedig a dokkoló és a porzsákok.

A robotporszívók esetén vagy egy olyan dolog, ami a kezdetektől meg van, és amit szerintem mindenki utál. Igen, ez a portartály ürítése. A Viomi V3 esetén ugyan kaptunk egy bitang nagy tartályt, de ez azzal járt, hogy a feltörlésről le kellett mondanunk, mert a víznek nem maradt hely.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 10

A nagy tartály is csak arra volt elég, hogy jó esetben, két komplett porszívózásra elég legyen, szóval mondhatjuk, hogy két takarításonként egy tartály ürítést megspóroltunk. De még így is, a portartály ürítése nem a kedvenc elfoglaltságom. Nagyon nem az!

De mit szólnátok ahhoz, ha azt mondanám, hogy a Viomi Alpha S9 UV esetén, soha a büdös életben nem kell többet a portartály ürítésével vesződni? Ez azért elég jól hangzik! Oké, néha nem árt csap alatt kimosni, de ha nem teszed sem történik semmi.

Sőt, a gyártó állítása szerint nem csak a portartállyal nem kell foglalkoznunk, de nagyjából egy hónapig a porral sem!

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 11

A dokkoló ugyanis ebben az esetben egyben egy második porszívó is, amiben egy papírporzsák, és motor is van. Amikor az S9 dokkol, akkor nem csak árammal tölti magát, egyidejűleg a dokkolóba épített porszívó a gép portartályában összegyűlt port is kiszippantja, bele egyenesen a porzsákban.

A porzsák pedig olyan, mint egy jobb hagyományos porszívóban. Amikor kivesszük a helyéről a szája becsukódik, így esélytelen, hogy bármi is kiszóródjon belőle.

Mi változott még? Természetesen a felmosás, vagy mondjuk inkább úgy, a feltörlés. Szerencsére maradt a jóval hatékonyabb Y felmosás, de kaptunk a víztartályba egy szivattyút is. Ez utóbbi előnnyel és hátránnyal is jár.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 12

A hátrány, hogy mostantól kénytelenek leszünk lágy (desztillált) vizet használni a géphez, ha nem akarjuk, hogy a pici szivattyú elvízkövesedjen. A jó hír, hogy a felmosás sokkal kontolláltabb lesz, mint eddig volt.

Az eddigi Viomi porszívókban a víz a gravitáció segítségével jutott a tartályból a MOP-ra. A Viomi V3 esetén ugyan a vízmennyiség már szabályozható volt, de nem úgy, mint az S9-nél, ahol a szivattyú kikapcsolásával a víz teljesen elzárható.

Az újítással lehetővé vált, hogy a telefonos applikációban, a lakás térképén virtuális no-mop zónákat hozzunk létre, ahol konkrétan nem fog felmosni (feltörölni) a gép.

Aztán van még egy nagyon jó dolog, ami eddig minden Viomi (sőt szinte mindán más) robotporszívóból hiányzott, ez pedig a beszorulás elleni szenzor. Érdekes módon, az évekkel ezelőtt csúcsnak számító roborock S50-ben volt már ilyen, aztán valahogy elfeledkeztek róla a gyártók.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 13

Nos, egy felsőkategóriás gépből ezt már tényleg nem volt szabad kihagyni, a Viominál nem is hagyták ki. Mostantól nem lehet akadály a befelé egyre alacsonyabb ágyneműtartó, ahova be még bemegy a robotunk, de aztán a lövegtorony beszorul, és magától sose jön ki többet.

Fontos megemlíteni, hogy a szívóerő is nőtt az elődökhöz képest, igaz nem sokat, de a kicsi is számít. Ami többet gyarapodott az akkumulátor kapacitása, hiszen a Viomi V3 4900 mAh értékével szemben itt 5200 mAh-át találunk, így a korábbi egy töltéssel elérhető 250 négyzetméteres takarítási terület 320 négyzetméterre emelkedett.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 14

Az utolsó igazi újdonság pedig a névben az UV jelölés, vagyis az, amit a jelölés takar.

Már a Viomi V3 esetén is volt egy vírusírtó funkció, de az a portartályba bejutó port „tisztította”. A Viomi S9 UV esetén azonban a gép alján egy UV lámpát helyeztek el. Ez egyrészről a tartályba jutó port is vírusmentesíti (mert a körkefe előtt van), más részről a padlón is elöli a vírusokat. Szóval, ez a megoldás ilyen szempontból talán hatékonyabb.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 15

A vírusírtás kapcsán megjegyezném, hogy ez természetesen nem csak a Covid ellen hatásos, hanem minden vírus ellen, sőt, az UV fény hatására némi ózon is termelődik, az meg a gombásodás ellen is hatékony. Szóval, még a vírusszkeptikusok lakásában is működik a módszer.

Itt kell visszakanyarodnom a cikk elejére, ahol említettem, hogy a papír MOP kendőkről szólok még. Nos, ezek a papírtörlők a V3 óta érhetők el. Annál a gépnél is a vírusírtáshoz kötötték a használatát, hiszen ezeket nem kell kimosni, csírátlanítani stb. egyszerűen kidobhatjuk a kukába használat után. Szóval a lényeg, hogy az eldobható, papír MOP kendők a vírusírtó csomagnak a részei.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 16

És mi az, ami eddig is volt?

Természetesen a Viomi V3, az eddigi csúcsgép teljes tudása bekerült az S9-be is. Vagyis a térképszerkesztés, a szívóerő és a felmosás erősségének változtatása, a több térkép kezelésének lehetősége (emeletes házakhoz pl.), az időzített takarítás, a pont, zóna és falak mentén történő takarítás, az automatikus szőnyegérzékelés és persze a tartozékok, szűrők, kefék csereéretté válására történő figyelmeztetés.

Szóval és röviden, ez a gép szinte mindent tud!

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 17

Most jöhet néhány szó a tapasztalatokról!

A Viomi a Xiaomi ökoszisztémájához tartozó gyártó, így nem meglepő, hogy a Xiaomi okosotthon appliációja alá tudjuk telepíteni. Maga a felület innen kezdve eltér persze a többi Xiaomi gyermekétől, szóval más, mint a roborock vagy a Dreame esetén. Vannak, akik egyikre, mások másikra esküsznek, persze mindegyikben vannak olyan pontok, amibe bele lehet kötni.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 18

A Viomi felületét szeretem, de tény, hogy nem ártana, ha például a térképet kicsit nagyobbra lehetne nagyítani, kevesebb próbálkozásból tudnám a térképszerkesztést megoldani.

Ezzel együtt a telefonos felület barátságos, könnyen használható, szeretem.

A takarításra sok szót nem érdemes vesztegetni, ebben a Viomi mindig is jó volt. Itt megint érdemes kiemelni az Y útvonalon történő feltörlési metódust, ami jóval hatékonyabb, mint a konkurencia megoldásai.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 19

Ami érdekes még, és újdonság az eddigi porszívókhoz képest, az a dokkoló működése. Hiba ebben sincs, tökéletesen kiszívja a port a tartályból, ám elsőre meghökkentő az a visítás, amit produkál. Ezen lehetett volna faragni még, bár igaz, hatékony és gyors a portartály ürítése, valószínű, hogy ehhez szükség van az erős légáramra, ami pedig együtt jár a zajhatással.

Szerencsére nem kell sokat hallgatnunk, és dokkolás után is csak néhány pillanatig működik.


 

Összegzés

Ez a cikk egy kicsit rövidebb lett, mint általában a robotporszívós tesztjeim, aminek az oka, hogy bár a Viomi S9 UV elég lényeges újításokat hoz, ezeket nem kell különösebben magyarázni. A porzsákos dokkoló vagy az UV lámpás vírusírtás egyszerű, de rendkívül hasznos dolog.

Jómagam már egy ideje Viomi párti vagyok, de hogy ezt a gépet megveszem-e, még nem döntöttem el. Itt lesz a válasz arra, hogy szerintem érdemes-e megvásárolni vagy sem.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 20

Nos, jelenleg ugye a V3-mat használom, ami az előző csúcsmasina. Meg vagyok vele elégedve, hibátlan, és amíg a sráciam el nem kezdik az óvodát, addig csak hetente 1-2 alkalommal van bekapcsolva, sőt, előfordul, hogy csak kéthetente egyszer.

Ilyen módon a portartály ürítése nálunk nem probléma, az egyéb képességekkel pedig elégedett vagyok. Emiatt nekem, és azoknak, akik hozzám hasonlóan használják a robotjukat semmi értelme a cserének. Hacsak, eleve nem valami régebbi, buta robotjuk van, lézer nélkül.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 21

Más lesz a helyzet, ha a srácok elmennek óvodába és nem lesz itthon senki, mert akkor már lesz értelme bekapcsolni, hogy ne a porszívózással kelljen foglalkoznom, írhassam a cikkeket. Ha így lesz, akkor meg fogom fontolni a Viomi V3 lecserélését egy dokkolós, porzsákos gépre.

Sokaknál azonban nem a praktikus szempontok, hanem az ár lesz a döntő tényező. A Viomi S9 UV ugyanis nem olcsó.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 22

Egy csúcsporszívó persze sosem olcsó, de az árat nem csak önmagában, hanem a konkurenciához mérten is vizsgálni kell. Mérhetjük például a Xiaomi gyártmányokon belül a roborock csúcsgépéhez, az S7-hez, aminek ára, csak maga az alapgép ára picit magasabb, mint a Viomi S9 UV ára dokkolóval.

Persze a roborock S7-hez is van dokkoló meg automata portartály ürítés, ez a hamarosan bemutatkozó auto-empty dock-nak nevezett szerkezet lesz, amiért külön kell majd fizetnünk, és nem lennék meglepve, ha az alapgéppel együtt a csomag a 800 dolláros árat is elérni. Szóval a drágaság csak viszonyítás kérdése.

VIOMI S9 UV - Xiaomi robotporszívó, ami kiviszi a szemetet is 23

A Viomi S9 UV ára a BGHU0632 kuponkóddal EU raktárból, ingyenes és gyors szállítással, úgy, hogy az árban az ÁFA is benne van már 177 600 forint vagy másképp 590 dollár.

Ha megtetszett itt tudod megvásárolni:

Viomi S9 UV robotporszívó automatikus portartály ürítéssel


 

Van áfa vagy nincs áfa? Kell vámot fizetni vagy sem?

A Banggood áruházban a forgalmazó feltünteti, hogy az adott termék árában a forgalmi adó benne van vagy sem. Ha az Inclusive of VAT szöveget látod, akkor az ár tartalmazza az áfát. A Banggood az árban lévő forgalmi adót az IOSS rendszeren keresztül fizeti be, így neked, ezt külön nem kell már megfizetni.

Ebben az esetben az egyetlen felmerülő plusz költség a vámeljárás költsége lehet, már amennyiben a termék értéke nem haladja meg a 150 eurót.

A Banggood áruház tájékoztatása (és a héten beérkezett csomagok tapasztalata) szerint, az EU raktáraikból történő rendelés esetén semmilyen változást nem tapasztalunk a régebbi, július 1. előtti állapotokhoz képest. Vagyis a csomag értékétől függetlenül, nem kell áfát, vámot és vámkezelési költséget sem fizetnünk.

 

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.