Válassza az Oldal lehetőséget

XIAOMI AIOT AX3600 router – máris olcsóbb lett

XIAOMI AIOT AX3600 router – máris olcsóbb lett

A Xiaomi új routere tényleg a csúcs manapság, így nem adják olcsón.

Xiaomi AIoT AX3600, a Xiaomi első WIFI 6 routere 4

A Xiaomi routerének ára azonban a megjelenése óta, legalábbis dollárban számolva sokat csökkent, hiszen a kezdeti 160-170 dollár helyett, immár alig több, mint 130 dollárért hazavihetjük. Sajnálatos esemény, hogy időközben a hazai fizetőeszköz árfolyama csúnyán megcsúszott, és természetesen nem az erősödés irányába. Ennek ellenére, még így is olcsóbb a XIAOMI AIOT AX3600 router, mint eddig volt.

Xiaomi AIoT AX3600, a Xiaomi első WIFI 6 routere 2

Az új Xiaomi router, ahogy a neve is mutatja, összesen 3600 megabites sebességre képes másodpercenként. Persze, ahogy ezt a többcsatornás, és úgy általában minden routereknél megszokhattuk, csak elméleti sebesség, amit otthon bajosan fogunk elérni. Ettől függetlenül, az új szabvány által elérhető sávszélesség, még így is jó 50 százalékkal magasabb, mint a legjobb AC szabványú eszközök 2100 megabitje.

Xiaomi AIoT AX3600, a Xiaomi első WIFI 6 routere 3

A gyakorlatban a Xiaomi AIoT Router AX3600 574 megabitet tud a 2,4 GHz-es és 2402 megabitet az 5 GHz-en. Ahogy, azt a modern, többsávos routereknél megszokhattuk, a magasabb sebesség, vagyis az 5 GHz-es kapcsolat leginkább abban, vagy a szomszédos helyiségekben érhető el, ahol a router el lett helyezve, ha messzebb megyünk, esetleg több fallal, vagy ajtóval arrébb, akkor a 2,4 GHz-es sávot fogjuk használni.

XIAOMI AIOT AX3600 router - máris olcsóbb lett 1

A Xiaomi routerei amúgy ilyen szempontból nagyon jók, hiszen a beépített szoftver egyként kezeli a két frekvenciát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már nem két routert fogunk a wifis hálózaton látni, hanem csak egyet, és a router dönti el azt, hogy az adott eszközt melyik sávon szolgálja ki. Gyakorlatból mondhatom, hogy ez rendkívül kényelmes, és még annál is hatékonyabb.

Xiaomi AIoT AX3600, a Xiaomi első WIFI 6 routere 5

Az új routert természetesen ellátták Ethernet csatlakozókkal is, szám szerint négy darabot találunk rajta. Ezek közül az egyik a WAN csatlakozó, ahova az internet bejövő kábelét köthetjük, a maradék három pedig, a helyi, vezetékes hálózatot szolgálja ki. Talán mondanom sem kell, hogy mind a négy csati gigabites sebességre képes, így a hazai, gigabites internetkapcsolatokhoz is megfelelő választás.

Xiaomi AIoT AX3600, a Xiaomi első WIFI 6 routere 6

A rendkívül pofásra sikeredett új router egyelőre előrendelésben vásárolható meg, de mint általában, ez most is jár némi kedvezménnyel. Sajnos az első 30 darab már elfogyott, így a legjobb árat már nem kapjuk meg, de ha siettek, akkor 47 ezer forintért még kosárba tudjátok tenni. Ha sokallanátok az árat, akkor javaslom, hogy nézzétek meg a hazai kínálatot és a hazai árszinteket.

Ha megtetszett a router, akkor itt tudjátok elővételben megvásárolni:

XIAOMI AIOT ROUTER AX3600 WIFI 6

Xiaomi router teszt: Xiaomi AC2100 router teszt – erre senki nem készített fel!

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.