Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi FIMI Palm bemutató – ki vesz ezután DJI OSMO Pocket kamerát?

Xiaomi FIMI Palm bemutató – ki vesz ezután DJI OSMO Pocket kamerát?

A DJI OSMO Pocket egy rém menő kamera, de jön a szinte ugyan olyan a Xiaomitól féláron.

Xiaomi FIMI Palm bemutató – ki vesz ezután DJI OSMO Pocket kamerát?

Napjainkban vloggerkedni nagyon menő dolog. Az xyz, mittomén milyen generáció java része ebben látja a saját jövőjét, a híressé válás és meggazdagodás legkönnyebb útját, és hogy mennyire rosszul látják, arra majd csak évek múltán jönnek rá. Mert rém könnyűnek tűnik egy kamera előtt hülyeségeket beszélni, amire aztán milliók iratkoznak fel, hozzájuk meg csak dől a lé megállíthatatlanul, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez közel sem ilyen egyszerű. Már eleve ott bukik a dolog, hogy ahhoz, hogy valaki eladható legyen, kell némi sütnivaló, mert csak a hülyeség hamar unalmassá tud válni. Aztán ott van a másik probléma, lásd a technika. Iszonyatosan, őrülten nagy a verseny a vloggerek között, és nagyon nem mindegy, hogy az elkészülő anyagokat egy FHD sportkamerával, egy vérbeli vlogger kamerával, vagy esetleg egy DSLR géppel veszik fel.

FIMI 4K HD PALM Handheld Gimbal Camera ( Xiaomi Ecosystem Product )- Black

A DJI itt látta meg a piaci rést, és megalkották a DJI OSMO Pocket nevű kamerát. Ez egy nagyon apró, de remek szerkezet, ami elfér az ember gatyazsebében, de jó kamerája van, ami ráadásul egy gimballon csücsül. Tuti a cucc, igaz, a beépített mikrofon egy hulladék, de mivel ezer féle kiegészítő kapható hozzá, minden orvosolható. Egyetlen, ám annál nagyobb baja van a cuccnak, az, hogy baromi drága. Persze piaci rés, meg ilyesmi, szóval a DJI kérhetett amennyit nem szégyelt, így is sokan megvették, mert ebben látták a vlogger jövőjük kiteljesedését, az áttörés lehetőségét.

Itt van azonban a Xiaomi, kedvenc kínai gyártónk (a DJI is az persze), akik úgy döntöttek, ők is tudnak Pocket kamerát gyártani, meg van hozzá mindenük. Az új kütyü neve FIMI Palm lett. A FIMI név a Xiaomi idei drónjairól lehet ismerős, a FIMI készítette a két madarat a Xiaominak. Nekik van már gyakorlatuk a kamerák és a gimballok terén, hiszen a drónokra is pont olyan apró megoldásokat kell szerelni, mint egy zsebben elférő kamerára, így adott volt a dolog, a Palm előtt lekövezték az utat.

FIMI 4K HD PALM Handheld Gimbal Camera ( Xiaomi Ecosystem Product )- Black

A FIMI PALM azért nem teljesen ugyan olyan, mint az Osmo Pocket, bár első ránézésre nagyon hasonló a kétszerkezet. Papíron egyértelműen a FIMI megoldása a jobb, hiszen nagyobb az akkumulátor (1000 vs. 875 mAh), a nagyobb akku miatt nagyobb az egy töltéssel elérhető üzemidő (240 perc vs 120 perc), nagyobb szögben lehet elforgatni a kamerát a gimballal, valamint a FIMI PALM-ban van wifi és Bluetooth kapcsolat is, ami az Osmo Pocketből hiányzik. A FIMI megoldásán a gimbal forgatását egy apró joystickkel vezérelhetjük, míg a Pocketen ehhez egy érintésérzékeny felület áll a rendelkezésünkre, és például ez utóbbit is sokan kritizálták. Amiben viszont mindenképpen jobb a DJI OSMO, hogy gyaníthatóan erősebb vas dolgozik benne. Ezt abból sejthetjük, hogy mígy a Pocket képes 4K felbontás mellett a 60 képkocka sebességre, addig a Palmnál a maximum érték csak 4K/30 FPS.

FIMI 4K HD PALM Handheld Gimbal Camera ( Xiaomi Ecosystem Product )- Black

Egy dolog van, amit a FIMI-nél előnyként említenek, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ez előny lesz, még pedig a 128 fokos látószöggel rendelkező objektívet (kamerát). A vloggereknél egészen más elvárások vannak egy kamerával szemben. Nekik nem sportkamera kell, aminek a látószöge nagy, és a környezet minél nagyobb része fér a képbe. Egy vlogger számára sokkal kedvezőbb egy torzításmentes, 90 fokos látószöggel rendelkező optika, olyan, mint ami az Osmo Pocketben is van. Szóval azt gondolom, hogy a 90 fok ebben az esetben több, mint a 128 fok, legalábbis a felhasználás szempontjából.

FIMI 4K HD PALM Handheld Gimbal Camera ( Xiaomi Ecosystem Product )- Black

Ami viszont mindenképpen a FIMI Palm javára szól az ára. Ahogy feljebb említettem, az OSMO Pocket meglehetősen drága, Kínából jelenleg 360 dollárért tudjuk beszerezni. Ezzel szemben, a Xiaomi FIMI Palm pont fele áron, vagyis 180 dollárért rendelhető meg most, az előrendelési akcióban. Ez is bő 50 ezer forint, vagyis nem kevés pénz egy kameráért, de ha belegondolunk, hogy egy OSMO Pocket áráért két FIMI Palmot vásárolhatunk, akkor azért érezzük a lényeget, vagyis, hogy az OSMO Pocket egy cseppet túl lett árazva.

FIMI 4K HD PALM Handheld Gimbal Camera ( Xiaomi Ecosystem Product )- Black

Azt persze még nem tudjuk, hogy a FIMI Palm megjelenése után hogy változnak az árak, mit lép a DJI a vetélytárs árazását látva. Az valószínű, hogy javítani kell a jelenlegi áron, mert nem sok esélyük marad a Xiaomi ellenében. Ha szeretnéd a jelenlegi bevezető áron megvenni a Xiaomi FIMI palmot, akkor 10 dollár foglalót kell letenned. Ennek fejében 179,99 dollárért juthatsz majd a Xiaomi kamerájához, aminek szállítása február 22 és 28 között indul.

A 10 dollár előleget itt fizetheted be:

Xiaomi FIMI Palm kamera

.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.