Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi Mi 8 SE – a legjobb vétel, ha erős Xiaomi telefont keresel

Xiaomi Mi 8 SE – a legjobb vétel, ha erős Xiaomi telefont keresel

A legújabb sorozat legolcsóbb tagja, de az utolsó fillérig megéri az árát.

Xiaomi Mi 8 SE 1


 

Bevezető

A Xiaominál a nyolcas sorozat kalandos úton érkezett meg. A hírek még az idei MWC-n is az új zászlóshajóról szóltak, a Xiaomi Mi 7-ről. Aztán elkezdtek csepegni az információk egy mobilról, ami nyolcas jelölést kap és olyan extrákat, mint például az infravörös kamerával támogatott arcfelismerés vagy az előlapi üveg alá rejtett ujjlenyomat érzékelő.

Ezek igazán kecsegtető hírek voltak, mi pedig egy idő után nem tudtuk eldönteni, hogy a Xiaomi végül kiadja a hetest és mellé érkezik a nyolcas mintegy extraként, vagy a hetes kimarad, és a verziószám ugrik egyet. A végeredmény ez utóbbi lett megspékelve több meglepetéssel. Az egyik közül az volt, hogy a Xiaomi Mi 8 nem egy, hanem rögtön három változatban kerül a boltok polcaira. Az SE verzió a leggyengébb, a sima Mi 8 lesz a zászlóshajó, és ezek mellé kapunk még egy felextrázott verziót Mi 8 Explorer Edition néven.

Bár az Xiaomi Mi 8 SE a „butított verzió” mi mégis azt gondoljuk, hogy a hármasból ez a mobil az, ami a legjobb ár-érték aránnyal rendelkezik. Árát a csúcskészülékekhez képest alacsonyra vágták, ennek ellenére nagyon vonzó hardverekkel szerelték fel.

Ebben a bemutatóban tehát az Mi 8 SE mellett szóló érveinket sorakoztatjuk fel, hogy lássátok érdemes megfontolni a megvásárlását.

Xiaomi Mi 8 SE 5


 

Processzor

A Xiaominál, és persze más gyártóknál is elő szokott fordulni, hogy új készülékeibe is egy régebbi, ám de bevált központi egységet pakol. A Snapdragon 710 azonban nem ilyen, sőt, annyira friss, hogy hivatalosan csak ez év májusának végén mutatkozott be. A lapka igazán impozáns lett, a Snapdragon 845-ben, vagyis a jelenlegi csúcsmodellben már megismert magokat kapta. Ezekből hat darab van a fedélzeten. A felső fürtben két darab Cortex-A75-re épülő, az alsóban négy darab Cortex-A55-re épülő Kyro magot találunk. A teljesítményért felelős A75-ös magok órajele 2,2- míg az alsó takarékos üzemmódért felelős A55-ös magok maximum 1,7 GHz-en működhetnek.

Természetesen fejlődött a GPU is, ami ebben a lapkában az Adreno 616. Ez a GPU is sokat erősödött a közvetlen elődben található Adreno 512-höz képest, a gyártó tájékoztatása szerint nagyjából 35 százalékkal magasabb teljesítményre számíthatunk. A Snapdragon 710-ben az ISP is nagyot fejlődött, a Spectra 710 mellé dupla kamera esetén akár két darab 20 megapixeles, egy kameránál pedig akár 32 megapixeles fényképező is kerülhetne a telefonba. További újdonság, hogy a 845-ben debütált 685-ös DSP is a lapkába került, ez pedig már a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számításokhoz is befogható.

Xiaomi Mi 8 SE 6

A hivatalos adatok szerint a Snapdragon 710 teljesítménye 20% -kal magasabb, mint az előd Snapdragon 660-é, az alkalmazások nyitási sebessége pedig 15% -kal nőtt. Ráadásul nőtt az AI teljesítménye, mégpedig 50%-kal, emellett viszont az energiafogyasztás 30% -kal csökkent. Az ilyen tökéletes teljesítmény és kiegyensúlyozott energiafogyasztás mellett a Snapdragon 710 várhatóan a “megfizethető SoC” új generációjává válik. Így a processzor szempontjából biztos lehet abban, hogy a Xiaomi Mi 8 SE jól felszerelt, és minden bizonnyal megfelel a mindennapi igényeknek túlmelegedés vagy felesleges energiafogyasztás nélkül.


 

Xiaomi Mi 8 SE kamera – Dupla kamera mesterséges intelligenciával

A Xiaomi Mi 8 SE egy mesterséges intelligenciával által megtámogatott kettős hátsó kamerarendszerrel van felszerelve, amely 12+5 megapixeles szenzorokkal dolgozik. Fő érzékelője a Sony IMX363, ugyanaz, amit a Xiaomi Mi 8-ban is találunk. A szenzor tulajdonságai közül az 1.4um méretű képpontméretet szokták kiemelni, aminek segítségével dinamikusabb képeket készíthetünk és rossz fényviszonyok között is javul a fotók minősége A felvett képek világosabbak, élénkebbek és sokkal részletesebbek. A kamera támogatja az SLR Dual PD Speed ​​Focus technológiáját, amely lehetővé teszi a Xiaomi Mi 8 SE számára, hogy gyorsan és pontosan fókuszáljon sötét fényviszonyok között. Ahogy feljebb olvashattátok kapunk mesterséges intelligencia támogatást is, ezt jelen esetben AI jelenet-kamerának nevezik, ennek segítségével pedig a fényképező 206 témát képes azonosítani, és intelligensen optimalizálja a kamera képességeit.

Xiaomi Mi 8 SE 5

Az elülső oldalon a Xiaomi 8 Mi SE egy 20 megapixeles önkioldó kamerával rendelkezik. Ennek a kamerának elsődleges érdekessége a nagy képpontszám, legalábbis ez az adata lesz, amire mindenki felkapja a fejét. Azonban a 20 megapixel magában nem sok újdonságot hozna. Itt van azonban a négy-az-egyben képpont technológia, ami jelentősen képes a rossz fényviszonyok között készülő képek minőségét javítani. Ahogy a neve is mutatja ez a technológia úgy dolgozik, hogy rossz fényviszonyok esetén automatikusan aktiválódik, és négy képpontot kezel egyként. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy egységesített képpontra a négyszeres felület miatt négyszer annyi fény jut, mint egy hagyományos megoldás esetén. A technológia segítségével sötétben, éjszakai felvételek esetén is jó minőséget ad, ráadásul jelentősen csökkenti a képek zajosságát. Ha nappal fényképezünk, vagyis amikor jók a fényviszonyok a telefon nem kapcsolja be a 4-az-1-ben technológiát, így pedig mind a 20 megapixel valós pixelként működik, és nagyfelbontású, rendkívül részletes fotók készülhetnek.


 

Xiaomi Mi 8 SE kijelző – 5.88-inch Samsung AMOLED panel

A Xiaomi Mi 8 SE a mai modern telefonok között kicsinek számít. Már megszoktuk, hogy a kijelzők 6 colos képátlónál kezdődnek, egyes modelleknél ezeknél is nagyobbat találunk. Az Mi 8 SE viszont, ha nem sokkal, de mégiscsak kisebb kijelzőt kapott. A beépített Samsung AMOLED panel „csak” 5,88 colos.

Természetesen már nem a régi 16:9-es oldalaránnyal találkozhatunk, sőt a már megszokott 18:9-es oldalarány is idejét múlttá vált rövid idő alatt. Ennek oka pedig az egyre inkább terjedő notch megléte. Emlékezhettek, a kijelző felső részébe benyúló, szenzorokat és előlapi kamerát hordozó félsziget elsőként az iPhone X-en jelent meg, azóta pedig szinte minden nagy gyártó adott ki ilyen formátumú kijelzővel szerelt telefont. Az új kialakítás miatt az oldalarány 18,7:9-re változott, a felbontás pedig a már megszokott FHD+-hoz képest is nőtt, konkrétan 2244 x 1080 pixelről beszélünk.

Xiaomi Mi 8 SE 2

Az AMOLED panel képességei a képminőség terén nagyon jók. 600 nit a maximális fényerő, 60 000: 1 a kontraszt, emellett pedig az energiafogyasztás alacsonyabb, mint a hagyományos IPS kijelzők esetén.  A Xiaominál törekedtek arra, hogy a lehető legkeskenyebb káva szegélyezze a kijelzőt. Ennek köszönhető, hogy a teljes előlap 86,12 százalékán láthatunk képet. A vékony káva hozadéka, hogy bár a kijelző átlója 5,88 col, a ház szélessége egy hagyományos 5,2 colos képátlóval rendelkező telefonnak felel meg. A kisebb szélesség kényelmesebb használatot tesz lehető akkor is, ha egy kézzel szeretnénk a telefont vezérelni, illetve jó választás lehet hölgyek, vagy olyan urak részére, akiket nem péklapát tenyérrel áldott meg az Úr.


 

Xiaomi Mi 8 SE – Ár

Xiaomi Mi 8 SE 3

Reméljük kezditek érteni, hogy miért gondoljuk azt, hogy az Mi 8 sorozat legjobb ár-érték arányú telefonja lett az SE. Persze a jó hardver mellé ehhez kell egy kellően karcsú árcédula is. Nos ebben sincs hiba. A közvetlen versenytársak, mint például a Vivo X21 vagy az Oppo R15 nagyjából harmadával kerül többe, miközben azokban még nem a Snapdragon 710, csak a régebbi Snapdragon 660 SoC dolgozik. A Xiaomi Mi 8 SE két verzióban vásárolható meg, ezek csak a fedélzeti memória mennyiségében térnek el. Jelenleg a 4/64 GB-os kivitelért 360-, míg a 6/64 GB-os változatért 400 dollárt kell fizetnünk.


 

Xiaomi Mi 8 SE – Konklúzió

A Xiaomi Mi 8 SE nem különbözik jelentősen a zászlóshajójától a Xiaomi Mi 8-tól. Bár a központi egység nem a legerősebb Snapdragon lapka a 845, a fenti leírásból kiderül, hogy a Qualcomm Snapdragon 710 sem fog szégyenben maradni. Ez annál inkább is igaz, hogy ez a központi egység elég sok mindent örökölt a nagyobb testvértől, így a piac egyik, ha nem legjobb ár-érték aránnyal rendelkező megoldása lett.

Xiaomi Mi 8 SE 4

A telefon fényképezőgépei is megfelelők, szoftveres, az MI támogatás miatt mindenképpen felveszik a versenyt a drágább megoldásokkal. Az előlapi 20 megapixeles kamera pedig szinte versenytárs nélküli abban az árkategóriában, ahol a konkurensekkel meg kell küzdenie.

Ha nem bánod, hogy a lassan megszokottá váló 6 colos képátlónál kicsit kisebb telefont kapsz a pénzedért, akkor a Xiaomi Mi 8 SE megfelelő választás lehet, főleg, ha az 500 dollár alatti kategóriával szemezel, amikor új telefont keresel magadnak.

A 4/64 GB-os verziót 399 dollárért itt találod: Xiaomi Mi 8 SE 4/64 GB

A 6/64 GB-os verzióhoz 430 dollárért ide kattints: Xiaomi Mi 8 SE 6/64 GB


 

Ne feledjétek, a GearBest áruházban a szállítási módnál az EU Express vagy a Priority Line szállítást kell választani, ezekkel érkezhet vám és ÁFA nélkül a telefon!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.