Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi okosmérleg az okos embereknek

Kipróbáltam és kiderült, hogy fogynom kell, többet kell mozognom és jóval több vizet kell innom.

Bevezető

Van a Xiaominak néhány olyan terméke, ami miatt régebb óta csorgatom a nyálam. Nem drága dolgok ezek, de hát mégiscsak pénzből élünk, sajnos nem feneketlen a pénztárcánk, így csak szép lassan vásárolgathatom meg a nekem tetsző dolgokat. Ilyen a Xiaomi mérlege is, ami természetesen nem csupán egy személymérleg, annál sokkalta többet tud!

Csomagolás, külső

Valószínűleg nem lepődtök meg, ha elárulom, hogy a mérleg egy fehér dobozban érkezett. A Xiaominál ez a divat, mindent ebbe a kartonba csomagolnak. A dobozon felül látjuk a mérleget, az oldalán pedig némi kínai írásjelet.

xiaomi-mi-body-fat-smart-scale-tells-much-more-than-just-your-weight-009.jpg

A dobozt kibontva a tartozékok hullanának ki, ha lennének, de nincs semmi csak a mérleg. Mondanám, hogy hiányzik a használati utasítás, de tudom, csak kínait kapnánk, az meg, mint halottnak a csók, marhára nem ér semmit. Így aztán az egyetlen feladatunk, hogy a mérleget az őt körül ölelő műanyag zacsival egyetemben kiszedjük a dobozból és ráálljunk, aztán ijedten leugorjunk róla, amikor meglátjuk a testünk tömegét, persze fontban, mintha nem lenne túl nagy a szám kilóban is.

xiaomi-mi-body-fat-smart-scale-tells-much-more-than-just-your-weight-008.jpg

A méreg a Xiaomi többi termékéhez hasonlóan rendkívül mutatós darab. Az egész egy nagy lapos kavics négy darab fém érzékelővel felül és négy darab gumilábbal alul. Ezek a lábak meglehetősen puhák, így ha rálépünk a mérlegre biztos nem fog kicsúszni alólunk, és nem fogunk hanyatt vágódni. A működéshez négy darab AAA elemre lesz szükség, ezek nem járnak a termékhez, így jó ha lesz otthon egy bontatlan csomag, mire a mérleg megérkezik.

xiaomi-mi-body-fat-smart-scale-tells-much-more-than-just-your-weight-001.jpg

Mielőtt beleugranánk a kipróbálásba lássuk mitől olyan okos ez a mérleg!

Működési elv

A Xiaomi okosmérleg, tehát közel sem csak a testtömeg mérésére alkalmas eszköz. A működésének sarokköve a BIA technológia, aminek segítségével jóval többet elmond rólunk annál, hogy mennyit híztunk a karácsonyi ünnepek alatt.

xiaomi-mi-body-fat-smart-scale-tells-much-more-than-just-your-weight-0010.jpg

De mi is az a BIA? Az emberi test négy fő összetevőből áll – vízből, zsírból, fehérjéből és ásványi anyagokból. Az egészséges élethez elengedhetetlen, hogy ezek az összetevők a szükséges arányban alkossák testünket, egyikből se legyen a szükségesnél sokkal több vagy kevesebb. A BIA egy betűszó, a bioelektromos impedancia analízis kifejezést takarja. Ez a módszer napjainkban a legegyszerűbb módja annak, hogy a fent említett négy összetevő arányát, mennyiségét mérni tudjuk. A BIA technológiával működő mérleg enyhe elektromos áramot bocsájt ki, amit aztán a talpunkon keresztül, a testünkben lévő víz vezet el egyik lábunktól a másikig, és a másik talpon át vissza a mérlegbe. Testünknek, és a testünket alkotó víznek van egy tipikus ellenállás értéke, impedanciája, amit ismerünk. Ha a testünk javarészt izomból épül fel, akkor, az ellenállás alacsonyabb, míg, ha több a zsír, akkor magasabb lesz. Ennek az oka, hogy az izomszövet több vizet képes tárolni, mint a zsírsejtek, így előfordulhat, hogy két egymagasságú, egyforma tömegű embernek más és más lesz a testzsír aránya. A BIA módszerrel meghatározhatjuk egy személy teljes test víz százalékát is.

xiaomi-mi-body-fat-smart-scale-tells-much-more-than-just-your-weight-003.jpg

A test impedanciája, ellenállása azonban nem csak a sejtekben tárolt víz mennyiségétől függ. A mérés eredményét befolyásolja a testmagasság és a testünk teljes mérete is. Ezek az értékek drasztikus hatással lehetnek a mérésre, ezért a Xiaomi mérlege a kapott eredményeket ezek figyelembevételével elemzi. Például a törzs a teljes testimpedancia körülbelül 5 százalékát teszi ki, de az egész testtömeg körülbelül 50 százalékát adja. Tehát a teljes testtömeg komoly változása esetenként csak egy nagyon minimális, akár csak 1-2 ohm értékű változást tapasztalunk a törzs impedancia értékében.

xiaomi-mi-body-fat-smart-scale-tells-much-more-than-just-your-weight-004.jpg

A Xiaomi okosmérleg a BIA technológia segítségével összesen 10 különböző értéket képes mérni. Ezek kiterjednek a teljes testtömeg mellett a zsír és izom arányára, a csonttömeg és a zsigeri zsírtömeg felmérésére is. A mérleg Bluetooth kapcsolattal telefonunkkal is párosítható, ennek segítségével pedig naplózni tudjuk a testünkben bekövetkező változásokat. Ráadásul ezt nem csak egy, de akár 16 különféle személy esetén megtehetjük, a telefonos alkalmazás ennyi profillal boldogul el egyszerre. Egy mérleggel és egy telefonos programmal akár az egész család is követheti az adatokat napról napra, vagy akár hónapról hónapra.

Működés, telefonos alkalmazás

A mérleg, ahogy azt már leírtam okos. Az okos eszközöknél az okosságot általában a mobiltelefonunk adja, a mérés, az adatok gyűjtése pedig az eszközé, amit viselünk, hordunk vagy használunk. Az okosmérlegnél is ez a helyzet.

screenshot_2017-11-11-15-11-41-760_com_xiaomi_hm_health.png

Ahogy az előző bekezdésben olvasható volt a mérleg rengeteg mindent tud mérni a tömegünkön kívül is. Ahhoz, hogy megfelelő képet kapjunk testünk állapotáról, és ahhoz, hogy a változásokaz naplózni tudjuk egy olyan program kell, ami ezeket az értékeket átlátható módon képes kezelni.

A telefonos applikáció, amit lekell töltenünk az Mi Fit névre hallgat. Ez a program lesz az, amit a telefonunk operációs rendszeréhez illő webáruházban meg kell keresnünk. Természetesen Androidhoz és iOS-hez is megtaláljuk.

screenshot_2017-11-11-15-06-57-248_com_xiaomi_hm_health.png

A program beüzemeléséhez regisztráció kell, nekem ez már meg volt, mert Xiaomi a telefonom, okosórám és a lámpa is Xiaomi a fejem fölött, így az Mi account létrehozása kényelmes volt. Ehhez a felhasználói fiókhoz kapcsolhatjuk az egészség megőrző eszközeinket is, mint például ezt a mérleget, vagy az okosórát, okoskarkötőt is. A telefonon bekapcsolt Bluetooth kapcsolatra lesz szükség.

xiaomi-mi-body-fat-smart-scale-tells-much-more-than-just-your-weight-002.jpg

Ha elindítjuk a programot és belépünk hozzá is adhatjuk az eszközt, ezesetben a mérleget. Kapcsolódás után azonnal fel is ugorhatunk rá, hogy aztán egy pillanat alatt le is ugorjunk. Én legalábbis így jártam, mert az eddigi (ugyancsak digitális, de buta) mérlegem nagyjából hat kilóval mutat kevesebbet, mint a Xiaomi csodája. Mivel mostantól ezt kívánom használni ezt kell elfogadnom.

A képeken látni fogjátok, hogy meglehetősen összetett mérési eredményt kapunk. Nálam sajnos ez is azt mutatja, hogy van min változtatnom. Az egyetlen, aminek örülhetek, hogy izomtömeg terén az átlagosnál sokkal jobb vagyok, de mivel emellett nem kevés zsigeri zsírt is talált a szerkezet, ami mellett viszont lényegében ki vagyok száradva… szóval az összkép nem valami kecsegtető. Ideje lesz változtatni. Mivel én voltam a teszt alanya ezeket a képeket teszem a galériába, de ha lehet, ne is rugózzunk tovább a számokon! �

Összegzés

Ahogy az előző bekezdésből kiderült lesz mit javítanom az életmódomon. Tudtam én ezt jól, szeretnék is változtatni, de ehhez nem árt némi motiváció, például az, hogy lássam a változást napról-napra. A Xiaomi okosmérlegét erre megfelelő eszköznek gondoltam, és egyelőre úgy tűnik nem kell csalatkoznom benne.

xiaomi-mi-body-fat-smart-scale-tells-much-more-than-just-your-weight-005.jpg

Fontos tudni, hogy ez a fent leírt BMI index nem valami csoda, rengeteg helyen alkalmazzák, használják ezt a fajta mérést. A dolog nem olcsó, helytől függően akár 20-30 ezer forintot is elkérnek egy olyan mérésért, amit ez a mérleg megcsinál. természetesen nem gondolom, hogy a drága, sok százezres eszközök nem adnak pontosabb képet rólunk. A Xiaomi mérlegének nagy előnye, hogy egy komolyabb mérés áráért képesek vagyunk minden nap, naponta akár többször is ráállni és tárolni az eredményeinket, ezzel pedig elindulhatunk egy egészségesebb élet felé vezető úton.

A mérleget innen rendeltem: Xiaomi Bluetooth 4.0 okosmérleg

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.