Válassza az Oldal lehetőséget

2007. már a kétmagos processzorok éve lesz!

Egy új szabvány, technológia bevezetése még a számítástechnika örökös rohanása mellett is mindig hosszú időt vesz igénybe. A felsőkategóriás rendszerek hamar megkapják a legújabb fejlesztéseket, de az igazi tömegterméknek szánt megoldások sokszor hosszú évekkel lemaradnak mögöttük. Úgy tűnik, a kétmagos processzoroknál ez nem így lesz!

Az egyik piackutató cég elemzései szerint a kétmagos processzortechnológia két év alatt túlsúlyba kerülhet, ami elsőre igen meglepően hangozhat. Gondoljunk csak bele! Az első példányok még csak most érkeznek, se komoly szoftverháttér, se egyéb támogatás nem áll még mögöttük. A fejlesztési ütemet azért tartjuk meglepőnek, mert bár tény, hogy a működési frekvencia emelése egyre nehézkesebb feladat, egy mai egymagos csúcsprocesszor így is, úgy is nyújt annyit, mint amennyit két év múlva egy átlagos, húszezer forint körüli példány fog.
 

Kattints a képre a nagyobb mérethez!
 
A két feldolgozó egységgel szerelt központi adatfeldolgozók egyértelmű hátránya a nagy magméret, ezzel együtt a magas előállítási költség. Így hát elsőre mindenképpen ésszerűbbnek hangzik, hogy a költséghatékony piacokon még évekig az egymagos megoldások maradnak túlsúlyban. De azt sem szabad elfelejteni, hogy sokkal egyszerűbb, és így relatíve olcsóbb kevesebb típust gyártani, tehát összességében mindenki jobban járhat, ha a kétmagos termékeket értékesítik majd egyre alacsonyabb órajelen is. Ami a belépőszintű megoldásokat illeti, várhatóan ide kerülnek majd a gyártás során leginkább selejtes, de még mindig működőképes darabok, az egyik felüket letiltva.
 
Érdekes kérdés még a kétmagos processzorok kapcsán a szoftverlicenc kérdése. Szerencsére Microsoft ez ügyben meglehetősen bőkezűnek mondható: ők egyértelműen kijelentették, hogy csak a fizikai processzorok számát nézik, tehát egy kétmagos az egynek számít. Ezzel szemben például az Oracle magonként fizettet.
 
Ebben az évben még csak kisebb mennyiségben találkozhatunk majd ezekkel az új központi egységekkel, de a legnagyobb teher most amúgy is a szoftveresek vállára került, hiszen minden erejükkel azon kell dolgozniuk, hogy programjaik a párhuzamos feldolgozás előnyeit ténylegesen ki is használják.
 

Az Intel kétmagos Smithfieldje

A szerzőről

Exit mobile version