Válassza az Oldal lehetőséget

A Fujitsu kifejlesztette a világ első tenyérvéna- és ujjlenyomat-felismerést ötvöző személyazonosító technológiáját

A Fujitsu kifejlesztette a világ első tenyérvéna- és ujjlenyomat-felismerést ötvöző személyazonosító technológiáját

A Fujitsu kifejlesztette a világ első tenyérvéna- és ujjlenyomat-felismerést ötvöző személyazonosító technológiájátSzemélyfelismerés egymilliós tömegből kevesebb mint két másodperc alatt

A Fujitsu Laboratories Ltd. bemutatta a világ első kombinált biometrikus személyazonosító technológiáját, amely a tenyérvénák mintázata és három ujj ujjlenyomata alapján végzi a felismerést. A tenyérvéna- és az ujjlenyomat-adatok együttes felhasználásával rendkívül gyorsan, két másodpercen belül azonosítani lehet egymillió ember közül a kívánt személyt. Ezzel a technológiával olyan kártya nélküli biometrikus személyazonosító rendszereket lehet építeni, amelyek – a kisebb irodai beléptető rendszerektől a közösségi platformokat kiszolgáló, kiterjedt rendszerekig – különféle méretű csoportok igényeihez igazíthatók. Ráadásul a megoldás úgy is könnyen bevezethető, hogy a már széles körben alkalmazott ujjlenyomat-felismerő rendszereket egészítik ki tenyérvéna-azonosító funkcióval.  

A biometrikus azonosító technológia egyre elterjedtebb módszer a vállalati adatvisszaélések vagy a pénzintézeti személyazonosítási csalások megakadályozására. A Fujitsu Laboratories által fejlesztett, nagy pontosságú tenyérvéna-azonosítást is széles körben használják világszerte, pl. ATM-eknél végzett pénzintézeti személyazonosításra, céges PC-hozzáférés szabályozására vagy beléptető rendszereknél. Emellett a gyors ujjlenyomat-azonosítás is egyre népszerűbb, mint a PC-k és mobiltelefonok beépített, egyszerű és megbízható hitelesítési módszere. A felhasználó testi tulajdonságaira épülő azonosítás előnye, hogy nem igényli azonosító kártya használatát. Ezért a biometrikus módszerek további terjedése várható. A biometrikus azonosítás elfogadottságának növelése érdekében a fejlesztés hangsúlya azokra a technológiákra helyeződött át, amelyek nagyon gyorsan és pontosan képesek több millió vagy akár százmillió ember közül kiválasztani az adott személyt a nagyvállalati vagy kormányzati alkalmazásoknál.  

alt

A Fujitsu Laboratories olyan rendszert fejlesztett ki, amely „egy az egymillióhoz” megfeleltetéssel képes azonosítani az egymilliós mintán belül egy adott személyt. Ezt úgy érte el, hogy az elterjedt, gyors és egyszerű ujjlenyomat-azonosítást a nagy pontosságú, nehezen hamisítható és ezért a visszaélések ellen hathatós védelmet biztosító tenyérvéna-azonosítással ötvözte. Az új technológiára épülő rendszer a tenyérvénák mintázata és három ujj lenyomata alapján azonosít. Az ujjlenyomatokat és a tenyérvénákat egyetlen művelettel beolvasva, több szerveren végzett párhuzamos feldolgozás után, két másodperc alatt képes hitelesíteni egymilliós mintán belül egy adott személyt.

Forrás: Sajtóközlemény