Válassza az Oldal lehetőséget

A mobiltelefonok svájcibicskája – FOSSiBOT F102 teszt

A mobiltelefonok svájcibicskája – FOSSiBOT F102 teszt

A FOSSiBOT F102-re semmi nem készít fel. Hiába nézed meg a képeket az előlapról, a hátlapról, amikor kézbe veszed jössz rá, hogy ez nem telefon, hanem egy ipari műremek, egy igazi célszerszám.

A mobiltelefonok svájcibicskája – FOSSiBOT F102 teszt


Nézd meg a videós bemutatómat is!


 

Amikor tavaly megkérdezte a forgalmazó, hogy érdekel-e a telefon testközelből nem tudtam nemet mondani. Nem csak azért, mert mostanában nem vagyok telefon tesztekkel elkényeztetve, hanem azért is, mert a specifikációban szereplő adatokhoz képest meghökkentően olcsó volt. Szeretem a kihívásokat, szeretem kitalálni a turpisságokat, hogy mi az, ami miatt valami ennyire olcsó. Mi maradt ki, mi nem igaz a specifikációból.

Nos, a Fossibot F102 esetén felsültem, nem találtam semmit, maximum a magyarul igen rossz asszociációra késztető nevet, de ezen hamar túl tudtam lépni.

Ha már a specifikációt emlegettem, akkor a csomagolást kihagyva rögtön ezzel kezdek. A csomagolás ugyanis egyáltalán nem érdekes, a narancsszín doboz nem is különösebben tetszik, benne meg csak a Telefon, töltő, kábel szentháromság lakik. Ja, meg egy leírás, mert 3 a magyarok igazsága, egy meg a ráadás.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 1

A specifikációban viszont van néhány olyan elem, ami miatt az egyik legfontosabb mérőszám felett hajlamosak leszünk elsiklani. Hogy mi felett, azt még nem árulom el.

Kezdjük ott a dolgot, hogy állítólag van 20 GB memóriánk és 256 GB háttértárunk. Ebben van egy kis csalafintaság, mert egy ideje a gyártók virtuális memóriával bővítik a kapacitást. A lényeg ott van a nevében, ez virtuális, vagyis nem valós hardver, hanem a háttértárból csípnek le egy kicsit. Ez csak azért hátrányos, mert a háttértár elérése nagyságrenddel lassabb, mint a hagyományos memóriáé.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 2

Öröm az ürömben, hogy a hardveresen rendelkezésre álló (valós) memória sem kevés, 12 GB-nyi (LPDDT4X). Nem, azt hiszem ez így nem lesz jó, mert 12 GB-ra nem illik azt mondani manapság, hogy nem kevés, hiszen kimondottan soknak számít!

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 3

A háttértár 256 GB-ja (USF2.2) sem piskóta, gyengébb Windows-os mini-PC-k vagy notebookok jönnek ekkora háttértárral, szóval ez mindenre elég lesz.

A központi egység a telefonban nem más, mint a Helio G99. Ez egy 4G-s lapka, ám erős, izmos, akár játékok alá is megfelelő hardver, szóval a rendszer sebességével garantáltan nem lesz probléma.

Ugyancsak szemet gyönyörködtet és szívet melenget a kijelző adatlapja, ami hatalmas. Méretileg 6,58 colos a képátló, felbontásilag pedig 1080 x 2408 pixel dolgozik a szemünk előtt. vagyis, uszkve 2,6 millió pixellel számolhatunk, ami ekkora kijelzőn is remek pixelsűrűséget jelent.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 4

A fényerő sem rossz, a maga 400-450 cd/m² értékével, és ahhoz képest, hogy strapatelefonról beszélünk a 84 százalékos kijelző-előlap arány is dicsérendő. Ez már most elég lenne a jóból, de van még, hiszen a kijelző kapott HDR támogatást is, a frissítés pedig 120 Hz-es. Ennél már csak az lenne durvább, ha AMOLED lenne, de az nyilván már egy tök más árkategóriát jelentene. Sajnos.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 5

A következő két meghökkentő adat az akkumulátor kapacitása és a hátlapi lámpa. Előbbinél 16 500 mAh kapacitást kapunk, amire nyugodtan mondhatjuk, hogy más ilyen kapacitással külső akkumulátort vesz, itt meg benne van a telefonban. Ihajj!

Ja, mielőtt elfelejtem, kapunk 33 wattos gyorstöltést, hogy ne őszüljünk meg, mire feltöltődik a telefon az egy hetes akkumulátoros használat után.

A lámpa pedig olyan, amire nem nagyon vannak szavak. Óriási, fényes, igazi zseblámpát tettek a telefonra. Hogy egy ismert szerzőtől idézzek, ezt a holdról is láthatnánk, ha ott lennénk.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 6

Ugye érdekesnek tűnik a telefon, pedig még el sem jutottunk az érdekes képességek végére. Közel sem!

Az a helyzet ugyanis, hogy kamera fronton is van mit nézni. A Fossibot F1002 négy kamerát használ. Az előlapon egy 32 megás szelfikamera van Sony IMX616 érzékelővel, hátul pedig találunk egy 108 megapixeles főkamerát, egy 5 megás makrót és egy 20 megás éjjellátó kamerát. A főkamera amúgy f/1.8-as rekesszel dolgozik, ez sem rossz!

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 7

A kamerákkal tudunk természetesen fotózni és videózni is, érdekességnek van itt slow motion felvételre lehetőség, lőhetünk sorozatképet is, de elérhető az animált GIF készítés lehetősége is. Nehéz ebbe belekötni remélem Ti is érzitek!

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 8

Mi van még? Elég sok minden!

Ez egy strapatelefon, és minden olyan strapaképesség meg van benne, ami a piacvezető telefonokban is. Vagyis IP 68- IP69K minősítés és ott van még a MIL-STD 810 katonai minősítés is. Vagyis ez a készülék a napfénynek, a hidegnek, a hőségnek, a savaskörnyezetnek, a párás környezetnek, az alacsony- vagy magas nyomásnak, a nagynyomású vízsugárnak, az ütésnek, a dobásnak, a pornak, a víz alá merítésnek meg a kutya tudja még mi mindennek ellenáll.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 9

A víz alatti működésnél (meg amúgy is) jól jön, hogy van a telefon oldalán egy programozható gomb (pl. kamerára), illetve van egy dedikált gomb a hátlapi zseblámpa bekapcsolásához is.

Most már csak a szokásos dolgok vannak, illetve a végére tartogatom a poént, de ne siess előre!

A telefon 5 navigációs rendszert támogat (GPS, Glonass, Beidou, Galileo, QZSS), így eltévedni nem fogsz, ha nálad van. A Wi-Fi n-nes, vagyis más néven WiFi5, a Bluetooth egész friss, 5.2-es verzió. van OTG és OTA támogatás, van NFC, van FM rádió, van fülhallgató csatlakozás.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 10

Kapunk giroszkópot, infrát, gravitációs szenzort, geomágneses szenzort, közelségérzékelőt, mágneses elven működő iránytűt, ujjlenyomatolvasót, arcfelismerést, jó hangos hangszórókat és Type-C csatlakozót.

Remélem nem hagytam ki semmit!

A végére maradt az, amire tényleg nem készít fel semmi, ami csak akkor tudatosul benned, amikor kiveszed a dobozból, a mérete és a tömege.

A telefon ugyanis nagyjából egy 20 000 mAh kapacitású külső akkumulátor méretével egyezik meg. 172,3 x 82,6 x 25,6 milliméteres, a tömege pedig nem kevesebb, mint 495 gramm, vagyis közel fél kiló.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 11

Ezt az adatot olvasva érthetitek meg a cikk elején leírtakat, vagyis azt, hogy mitől ipari és mitől célszerszám a Fossibot F102.


 

Használat és tapasztalatok

Megpróbálok minden tulajdonságot érinteni, remélem nem hagyok ki semmit!

Nos, a strapaállóságot annyiban leteszteltem, hogy beletettem egy vödör vízbe egy éjszakára, de mondanom sem kell, meg sem kottyant neki a dolog. Talán csak annyit érdemes megjegyezni, hogy hiába vízállók a hangszórók meg a mikrofon, azért ezekről a helyekről ki kell majd ráznod a vizet, ha azt akarod, hogy a merítés után újra rendesen működjenek. Ez nem hiba, egyszerűen csak maradhat víz ezeken a helyeken.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 12

Kicsit dobáltam is, de azért nagyobb telefondobó versenyt nem mertem rendezni, mert féltem, hogy eltalálok valakit, ami egy félkilós, féltégla méretű valamivel nem lett volna életbiztosítás. Persze nem nekem, hanem annak, akit eltalálok. Ennél a telefonnál még az a fitymáló megjegyzés sem állja a helyét, hogy „macskát dobni jó lesz”, mert az a szegény macska is belepusztul, ha megdobod.

A telefonálós képességekkel nálam nem volt gond. Egy olvasóm akadt, aki jelezte, hogy nála a mikrofon nem volt túl jó, de több visszajelzés, illetve a saját tapasztalatom alapján azt mondom, ez egyedi probléma volt, nem tervezési vagy egyéb hiba.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 13

A hangszóró is, a mikrofon is jó. Azt mondjuk nem merem állítani, hogy HiFi minőségben szól, de ezt szerencsére nem is ígérte senki. Maradjunk annyiban, hogy kihangosításra alkalmas a telefon.

A Helio G99-nek hála a navigációval semmi gond, gyorsan megtalálja a műholdakat, a pontosság is megfelelő.

A kijelzőről kb. annyit tudok mondani, hogy a papírforma alapján valami extrára számítunk, aztán kapunk egy jól használható, megfelelően fényes, de amúgy teljesen hétköznapi kijelzőt. Persze a méret azért itt is fontos, legalább annyira, mint a felbontás meg a fényerő, és ezekben nincs hiba. Csak hát az a leesik az állam érzés marad el, de ez egy célszerszám esetén talán nem végzetes probléma.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 14

A teszt alatt nem nagyon akart sütni a nap, így arról nem tudok nyilatkozni, hogy napfényben mennyire látható. A fényerő okán azt mondom, hogy nem lesz használhatatlan, de azért tűző nap alatt, nyáron, árnyék nélkül nem fogsz rajta se játszani, se filmet nézni, ebben biztos vagyok.

A kamerák jók, de nem kiugróan jók. Az 5 megás makrót szerettem benne, már csak azért is, mert a Xiaomik 2 megás makrójával a világból ki lehet kergetni a haszontalanságuk okán, de az 5 megával már egész tisztességes felbontást kapunk. A színek jók, de nem akarnak lemászni a képről a dolgok, szóval minőségre azért ez a makró is csak olyan közepes.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 15

A szelfikamera nekem bejött. Ez sem csúcs, de azért egy kicsit talán a középkategória feletti teljesítményt nyújt.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 16

A főkameráról leginkább annyit mondhatok pozitívumként, hogy 108 megás, és ez ebben az esetben túl sokat nem jelent. Olyan középkategóriás minőséget kapunk, bőven használhatót, de messze van a mai csúcstelefonoktól. A 108-as érzékelők, legalábbis megfelelő algoritmusok meg egyéb hardver nélkül ma már csak a közép mezőnyhöz elegek. Azért az pozitívum, hogy torzítás nem igazán érhető tetten, a szélek felé a szokásos részletvesztés fennáll itt is, de ez sem kirívó, csak jelzem, hogy nem lesz annyira részletes a kép, mint középen.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 17

A videós képességekkel azért van baj elég. A kép minősége alapvetően nem lenne rossz, azonban rezgéscsillapítás nincs, vagy ha van nem akar működni. Ez nagyjából azt jelenti, hogy álló helyzetben egész szép videókat tudsz lőni, de sétálni nem szabad felvétel közben. A másik probléma, hogy a fehéregyensúly beállítással nem nagyon boldogul a szoftver. Emiatt a fényváltozásokra villogással válaszol, és vibrál a kép. Ez azért sokat ront használati értéken.

Nézd meg a cikk elején a videós bemutatót, ott látni fogod, hogy miről írtam a videózás kapcsán!

A 20 megás éjjellátó érdekes darab. Infrás kamera, vagyis ahhoz, hogy lásson kell az, hogy a hátlapi infra LED-ek fénye valamiről visszaverődjön. Nem rossz amúgy ez kicsit sem, de senki ne számítson katonai szintű éjellátóra, amivel bevetésekre mehet majd éjszaka. Arra nem lesz jó. De lehet éjjellátó módban is fotózni, viszonylag tűrhető aminőség, szóval sötét pincékbe viheted magaddal archiválni is.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 18

A telefonon futó rendszer egy Android 13, ami lényegében stock androidnak tekinthető, plusz azok az alkalmazások, amik a telefonhoz jól jönnek.  Tudunk szöget mérni, használhatjuk hangerő mérésre, iránytűnek, függőón helyett meg hasonlókra. A rendszer sebességével nem lesz gondod, nekem sem volt, ahogy az várható volt a Helio G99 zökkenőmentesen működtet mindent.

A szoftverezettség kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a telefonon találunk egy Easy Launcher nevű progranot. A név, egy végtelenül leegyszerüsített kezelőfelületet takar, amin néhány nagy gomb van csak. Természetesen ez is az „ipari” felhasználás miatt került a készülékre.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 19

Említettem már a szenzoroknál, hogy elég sok mindent lehet mérni az F102-vel. Ehhez segítségül Műszerek nevű programcsoport jár. Ebben a csoportban találunk szinte mindent, ami a profi használathoz kelleni fog. Érthetetlen egy dolog nincs itt, a hátlapi nagy lámpát működtető alkalmazás. Találunk ugyan egy fáklya nevű appot, de ez csak a kamerához tartozó LED-et kapcsolja ki meg be. A hátlapi lámpát egy külön app vezérli, amit nem tettek be a műszerek közé, ennek a neve Camping Light.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 20


Összegzés

Talán nem kell nyomatékosítanom, hogy a Fossibot F102 nem egy divattelefon, hanem egy munkaeszköz. Ha nem ijedsz meg a méretétől, akkor persze a mindennapokban is hű társad lehet, mert a munkatelefon mivoltához képest semmit nem spóroltak ki belőle.

Jók a kamerák, jó a kijelző, erős a központi lapka, a CPU és a GPU, sok a memória, bivaly nagy a háttértár. Az akkumulátor olyan kapacitással bír, amivel normál használat mellett lazán elvagy egy hétig töltikézés nélkül is.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 21

A kapacitásra jellemző, hogy a telefon nem csak akkora akkuval dolgozik, mint egy külső akkumulátor, hanem használható is annak, vagyis más mobil eszközöket is fel tudsz vele tölteni. (Fast Reverse Charge).

A Fossibot F102 nem fog haragudni, ha elejted, ha eláztatod, ha sárban dögönyözteted, mint egy malacot, ha elsüllyed a híg betonba, ha lefagyasztod egy nagy jégkockába. Nem fog nyivákolni, ha víz alatt akarsz fényképezni, akkor sem, ha másfél nap után sem jutsz konnektor közelébe, és nem fog akadékoskodni akkor sem, ha navigálni akarsz vele.

A mobiltelefonok svájcibicskája - FOSSiBOT F102 teszt 22

Igazából mindenre jó, ez az igazi svájci bicska a telefonok között.

Na, és akkor most jön a végső, utolsó meglepetés, az ár. Ha a sok képesség meg a hatalmas akkumulátor miatt azt gondolod, hogy bitang drága lesz, akkor ki kell ábrándítsalak, nem az. A szürke vagy piros hátlappal szerelt telefont az alábbi hivatkozásra kattintva, a 8JAH2EFD3N kuponkóddal EU raktárból ugyanis 67 640 forintért adják, ami egy ilyen képességekkel rendelkező telefon esetén egyenesen vicc kategória. Szerintem.

 

FOSSiBOT F102 strapatelefon

 

További mobiltelefon tesztek

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.