Válassza az Oldal lehetőséget

Alfawise V10 A3050 – budget gamer (frissítve!)

Alfawise V10 A3050 – budget gamer (frissítve!)

Ismét egy megfizethető rágcsálót köszönthetünk köreinkben. Elméletileg ez a vezetékes egér már a játékos lelkületű felhasználóknál is jó szolgálatot tehet, erről fogunk meggyőződni a saját szemünkkel.

alfawise v10 egér

Első pillantásra tényleg roppant ígéretes példánynak tűnik az Alfawise V10, amiről az alábbi lista is tanúbizonyságot ad:

Teljes specifikáció

Termék adatai

 • Avago A3050 optikai szenzor (20G gyorsulás, 60 IPS, 2 000 DPI)
 • Vezetékes, USB-s kapcsolat, 1,6 méteres kábelhossz
 • Konfigurálható RGB LED világítás és szabályozható mintavételezés,
  makrók használata
 • 1 000 / 2 000 / 3 000 / 4 000 DPI
 • Hatgombos kialakítás
 • 13,0×6,5×3,5 cm-es méret
 • Letölthető segédprogram (itt található)

Csomagolás

Nagyon finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy a csomagolás elég pocsékra sikeredett. Felhasználói kézikönyvnek, technikai leírásnak nyoma sincs, a doboz ráadásul hamar szét is esett, miután a ragasztás megadta magát. Erősen meghökkentő volt ez a hanyagság, a kb. feleennyibe kerülő X3 egér ehhez képest prémium kiszerelésben érkezett, tehát mindent azért az árra sem lehet fogni.

IMG 20180918 121843IMG 20180918 122111

Külső

Közelebbről szemügyre véve az egeret azonnal feltűnő lesz, hogy nem egy bitang nagy jószággal van dolgunk. A fogása egyébként nem rossz, bár az oldalsó kialakítása nem támasztja alá a hüvelykujjat, aminek nem kifejezetten örülök. Gombok, jobban mondva kapcsolók szép számmal akadnak rajta, ugyanis kettőt találunk az alján is:

 • konfigurálható polling rate (másodpercenként ennyiszer jelenti az egér saját pozícióját az operációs rendszernek), erről majd még kicsit később szólunk
 • RGB-s világítás négyféle üzemmóddal (bővebben a kép alatt!)
IMG 20180918 121933IMG 20180918 122048

Az anyaghasználat véleményünk szerint már megüti a vállalható szintet; az még azért bőven érezhető, hogy nem csúcsminőséggel van dolgunk, ám komolyabb kényelmetlenséggel nem fogunk találkozni. A csúszótalpak egyszerű műanyagos kivitelűek, ennek ellenére kellő siklást biztosítanak. A gombok nyomáspontját teljesen ideálisnak találtam, külön tetszett, hogy milyen remekül viselkedett a vonszolásos műveletek során.

Utóbbi alatt azt értem, hogy egészen finom erőhatással lehet nyomva tartani a gombot, amit egyébként igen nagyra tudok értékelni egy hosszúra nyúlt munka során. Görgetni is ugyanilyen könnyű, az egérgörgő fokozatai viszont jobban is elkülönülhetnének. 

Jó hír, hogy a világítás akár teljes egészében ki is kapcsolható, tehát az erre érzékeny felhasználók számára jó választás lehet az Alfawise V10. Összesen három mód közül választhatnak azok, akik szeretik az egyedi megjelenést. Ezek amúgy egész jól vannak paraméterezve, bár az egyik egy kissé vadra sikeredett:

 • az első mód a „lélegző” világítás, ahol a teljes színtartomány megmutatkozik lassú átmenetekkel
 • a második már csak élénk színekkel operál, a váltások itt is finomak
 • a kapcsolót harmadik állásba lökve hasonló hatást érünk el, mint a második opciónál, csak itt sokkal-sokkal gyorsabbak az átmenetek
IMG 20180918 121908IMG 20180918 121953

Használhatóság 

Az Alfawise V10 garantáltan nem fog lefárasztani hosszabb távú használatnál sem, ugyanis hihetetlenül könnyű. Mivel súlyozásra nincs lehetőségünk, ezért a következőt tudjuk mondani: megszoksz vagy megszöksz. Ahogy arra fentebb már céloztunk, a V10 tenyeres fogáshoz (palm grip) akkor ideális, ha az illető nem túl méretes kézfejjel bír. Elsősorban az ujjbegyes fogáshoz ajánlható, s mivel én is ezt részesítem előnyben, így ezzel a formatervezéssel nagyrészt meg vagyok elégedve; egyedül azt kifogásolom (ezt viszont határozottan), hogy oldalt teljesen sík az egér, tehát itt nem fogjuk pihentetni hüvelykujjunkat.  

mouse testpaint teszt eger v10

A teszteléshez ezúttal is az Enotus Mouse Test alkalmazást hívtuk segítségül. Saját méréseink szerint az egér a következő DPI eredményeket produkálta: 1 000 / 2 000 / 3 000 / 4 000. Tehát bizton állíthatjuk, a gyárilag megadott specifikációkat az X3-mal ellentétben itt meg tudjuk erősíteni. Második körben a polling rate, vagyis a mintavételezés sebessége került terítékre. Az Alfawise V10 nem kis meglepetésre itt is hozta a megadott értékeket, az Enotus jelentése szerint a mintavételezés tempója 982 Hz-nél tetőzött. Azt mondjuk nem feltétlen javasoljuk, hogy ebben az üzemmódban használjátok az egeret, de 250-500 Hz-nél hibátlanul üzemelt. 2 000 DPI érzékenységre állítva egyébként tényleg egészen jó az összkép – nem véletlenül ez a natív felbontás –, továbbá az is megállapítható, hogy az Angle Snapping (AS) viszonylag szerényen avatkozik közbe, a jitter meg még magasabb DPI mellett sem volt nagyon szembetűnő.

Váratlan meglepetés, hogy akad meghajtó felhasználói segédprogram is az egérhez. Az ebben rejlő lehetőségeket a lenti képeken láthatjátok.

AlfawiseV10Software003AlfawiseV10Software002

Töredelmesen bevallom, én magam nem telepítettem a szoftvert. Ennek egyszerű oka van: a VirusTotal szerint ugyan veszélytelen volt a cucc, ettől függetlenül biztonsági szempontból nem tartom üdvözítőnek ama gondolatot, hogy a Gearbestről telepítsek drivereket. A cucc egyébként első pillantásra semmi olyat nem kínál, amit a Windowsban vagy egy másik alkalmazással ne lehetne beállítani, talán a DPI testre szabása lehet(ne) hasznos, esetleg az oldalsó gombok paraméterezése. A felhasználói felület egyébként korrekt iparosmunkának tűnik, ha nagyon igényelitek, akkor előkapom a virtuális gépet… Megjegyzem, hogy ezen az árszinten már az ilyen szintű „támogatói háttér” is roppant ritka jelenség, tehát ezt inkább egyfajta extraként érdemes felfogni, semmint elvárható jelenségnek.

Értékelés

Tisztes iparosmunka – ez az első, ami eszünkbe jut. Az Alfawise V10 egyértelműen nem a ranglétra legalsó fokán áll – anyaghasználat, szenzor, összeszerelés minősége stb. –, miközben még mindig teljes meggyőződéssel mondhatjuk rá, hogy megfizethető. Egy átlagostól nagyobb kézfejhez nem ideális akkor, ha annak tulajdonosa a tenyeres fogást részesíti előnyben, más esetben amúgy nem lesz vele gond. A magunk részéről azt érezzük, hogy ez az a szint, amit már nyugodt szívvel tudunk ajánlani nektek.

Alfawise V10 A3050 – budget gamer (frissítve!) 1

Az Alfawise V10 USB-s optikai egér a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára mindösszesen 9,99 dollár. Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!

Frissítés!

Ezzel a kuponnal (GBxHou020) most 8,99 dollárra húzhatjátok le az árat!