Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább!

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább!
A Xiaomi az AIoT AX3600 routerrel elhozta a jövő technológiáját, az előnyeit pedig rögtön élvezhetjük.

A Xiaomi az AX3600 routerrel elhozta a jövő technológiáját, az előnyeit pedig rögtön élvezhetjük.


 

Bevezető – Xiaomi AIoT AX3600

Amikor bemutatták a Xiaomi új routerét rögtön szemet vetettem rá. Az árát még nem ismertem, de gondoltam, hogy nem lesz olcsó, egy hagyományos routerhez képest. Nézegettem a hazai Wi-Fi routerek árcéduláit, és sokszor egészen elszédültem a címkán látható összegektől. Úgy döntöttem várok még. Oké, új, jobb, gyorsabb, de azért a százezres kiadás egy routerre soknak tűnt.

Úgy gondoltam, hogy egy kicsit kivárok a Wi-Fi 6-tal, főleg, hogy láttam mennyivel erősebb vas kerül a Xiaomi AX3600-ba, mint a legtöbb itthon kapható, és csillagászati áron mért eszközbe. Tudtam, hogy a Xiaomi cuccok árazásánál nem fog túl vastagon a ceruza, de az új router akkor is annyival erősebb, volt, hogy nehezen volt hihető, hogy százezer alá befér.

Aztán kiderült, hogy nem csak, hogy befér, de az egyik legolcsóbb Wi-Fi 6 router lesz a piacon. Az árát most még nem árulom el, előbb olvassátok el az alábbi cikket, hogy utána eldönthessük, hogy drága vagy sem, megéri-e az árát vagy nem.


 

Wi-Fi 6, a jövő technológiája

A Wi-Fi 6 és az 5G mobilnet nagyjából egy időben érkezik, és ez nem véletlen. Mind a két szabványt ugyan az az igény hívta életre, vagyis a minél több eszköz egyidejű, gyors, alacsony késleltetésű kiszolgálása.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 1

Kezdjük azzal, hogy miért lett az új szabvány neve W-Fi 6! Korábban a Wi-Fi szabványokat betűkkel jelölték. Az első az IEEE 802.11a volt, aztán jött a b, a g, az n, az ac és most az ax. Ez tehát a hatodik a szabványok között. A Wi-Fi 6 elnevezés bevezetésével hozzá kell szoknunk, hogy a korábbi nevek is változnak, így az AC-ből Wi-Fi 5, az n-ből Wi-Fi 4 lesz, és így tovább. Persze n alatti eszközzel már ritkán fogunk találkozni, szóval leginkább a Wi-Fi 5 és 6 jelöléssel találkozhatunk majd, elvétve még a 4-gyel.

Most vegyél egy nagy levegőt, igyál egy kortyot és készülj fel, kilométeres cikk következik tele idegen kifejezésekkel!


 

Miért jó a Wi-Fi 6?

Nagyon sok minden változik a Wi-Fi-ről 6-ra történő átállásnál, amiből mi, mezei userek nem sokat fogunk észrevenni, hiszen látszólag, a működésben nem lesz változás. Az eszközünk szépen felcsatlakozik a hálózatra, és lesz net. A változások ennél persze sokkal mélyebbek.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 2

A Wi-Fi 6 fejlesztésénél a kulcsszó a rugalmasság volt. Az előző szabvány kiadásakor (2013.) egy átlagos háztartásban 3-5 eszköz használt vezeték nélküli kapcsolatot. Ez napjainkra minimum duplázódott. Egyre több a mobiltelefon, a tablet, a tévék is wifisek, a tv-box is wifis, és akkor még nem beszéltünk a különböző okosotthon eszközökről, robotporszívókról, okos lámpákról, okos konnektorokról és egyebekről. Szóval, ha egy háztartáson belül 10-15 wifis eszköz van, már meg sem lepődünk, és ez még csak a jelen.

Évről-évre, nagyságrendekkel nő a wifis eszközök száma, és a növekvő eszközszámot a ma kapható routerek egyre nehezebben szolgálják ki. Ez nem csak a beléjük épített vas, például a processzor gyengeségére, hanem az alkalmazott technológia hiányosságaira is visszavezethető.

A Wi-Fi 6-ot alkalmazva sokkal rugalmasabb és megbízhatóbb hálózatok építhetők ki, akár több száz wifis kütyü egyidejű kiszolgálására. Ezt több új technológia bevezetésével érik el. A Wi-Fi 6 esetén például az átviteli csatorna szélessége 160 MHz-re nő, emellett pedig megjelenik az 1024-QAM (Quadrature Amplitude Modulation) moduláció, amivel egységnyi idő alatt négyszer annyi adatot lehet átvinni.

Megkapjuk a Wi-Fi 6-tal a OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access – ortogonális frekvenciaosztású többszörös hozzáférés) nevű módszert, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több eszközt szolgáljon ki a router (vagy AP). Ez egy kicsit bővebb magyarázatra szorul.

A routerek, amióta több antennával rendelkeznek és használják a MIMO (MU-MIMO) technológiát, azóta képesek párhuzamosan több eszközt is kiszolgálni, vagyis egyszerre több eszköznek adatot küldeni. Viszont, adatot fogadni csak egy eszköztől tudtak egyidőben. A forgalmat ráadásul az is lassítja, hogy antennánként a egy régebbi router csak egy eszközzel tud egyidőben kommunikálni.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 3

A gyártók ezt rendre egy teherautós példával szemléltetik. A dolgot úgy kell elképzelni, van egy Wi-Fi 5 routerünk 4 antennával, akkor a példánál maradva, a csomagok kiszállításához négy teherautót használhatunk, amik mind 1-1 eszközhöz visznek ki egy-egy adatcsomagot. A wifis eszköznek jelezni kell a router felé, hogy a csomag megjött és hibátlan. A router egyszerre egy eszköztől tudja a megérkezett jelzést várni, a többi három eszköz pedig vár a sorára, hogy az üzenetet elküldhesse.

A Wi-Fi 6 esetén a menet teljesen megváltozik. Egy antenna egyidőben nem csak egy, hanem több eszköznek is tud adatot küldeni. Vagyis, ha az előző példánál maradunk, akkor a négy antenna négy teherautó, de teherautónként nem egy-egy, hanem akár mind a négy wifis eszközünknek van egy-egy csomag. Tehát, egy ciklus alatt az egy antenna elküld annyi adatot, mint a régebbi megoldásnál 4 küldött el. Ha pedig négy antennánk van, akkor az egyszerre elküldött csomagok száma nem négy, hanem 4 x 4 lesz. Ráadásul a visszafelé küldött adat is gyorsabban eljut a routerbe, vagyis egyszerre több eszköz jelzi, hogy a szállítmány hibátlanul beérkezett, jöhet a következő csomag.

A sebesség tehát, a Wi-Fi 6 esetén nagyságrendekkel gyorsul a Wi-Fi 5-höz képest, főleg, ha egyszerre sok eszközt kell adattal kiszolgálni.

Van aztán itt még egy technológia, ami javítja az adatátvitelt, ezt pedig BSS Coloringnak nevezik. Ez azt a problémát igyekszik kiküszöbölni, amikor sok, egymáshoz közel lévő AP vagy router egyazon csatornán akar kommunikálni. Ez olyan helyeken jelent komoly problémát, mint például egy panelház (csak, hogy a lakossági felhasználásnál maradjunk), ahol például minden lakásba ugyan az a cég köti az internetet, minden lakásba ugyanazt a routert használják, bekötéskor a szakemberek nem választanak olyan csatornát, ami kevés eszköz sugároz, a router pedig nem képes csatornát váltani.

Ha ilyen esetettel találkoztunk, akkor a hibajelenség mindig az volt, hogy a net szakadozott, a sebesség ingadozott. Ennek oka az interferencia, és az, hogy a routernek meg kell várnia, amíg létrejön egy tiszta jel, és csak ez után tudja elküldeni az adatcsomagot a wifis eszköznek.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 4

A Wi-Fi 6 esetén a router képes érzékelni, hogy egy adott csatornán milyen erős a zavaró jel. Egy nulla és hét közötti skálán jelöli a jel erősségét, és ezeket az erősségeket jelöli különböző színekkel. Innen a colours elnevezés. Ha úgy találja, hogy egy adott csatornán a zavaró jelszint alacsony, akkor ős is használni fogja ezt a csatornát, ám ha a jelszint erős, akkor nem. Ezzel a módszerrel a csatornák sokkal hatékonyabban megoszthatók, kevesebb interferencia keletkezik, vagyis röviden, a wifis routerekkel túlzsúfolt környezetben is gyorsul az adatok átvitele.

Még egy mondat, aztán be is fejezem. A korábbi Xiaomi, illetve Redmi AC2100-as routerek is használtak egy technológiát, ami természetesen bekerült az AX3600-ba is. Ezzel pedig a router képes volt felismerni a wifis eszközt, aminek jelet továbbított, például meg tudott különböztetni egy telefont egy okosizzótól, sőt, még a routertől való távolságot is „látta”, így automatikusan ki tudta választani azt a frekvenciát, jelesül a 2,4 vagy 5 GHz-rt, amin keresztül az adatokat továbbította.


 

Beszéljünk most már a Xiaomi AIoT AX3600 routerről!

A Wi-Fi 6 előzőleg leírt újdonságait nem fogom megismételni, természetesen ezek mindegyikét tudja az új router.

Kezdjük azzal, hogy miért lett AX3600 a neve. Az AX jelölés egyértelmű, a Wi-Fi 6 szabványt más néven ax-nek nevezik. A 3600, ahogy az eddigi Xiaomi routereknél, úgy itt is az elérhető legnagyobb sávszélességet jelenti. Ahogy eddig, most sem azt jelenti ez a szám, hogy egyszerre ilyen sebességgel tud egy eszközzel kommunikálni a router. Eddig a 2,4 és az 5 GHz-es sávok összesített sebessége volt a típusszám, ehhez most hozzáadódik az IoT antenna sebessége is. Vagyis, a 2,4 GHz-es sávon 574- az 5 GHZ-es sávon 2402- az IoT antennán pedig 150- és 433 Mbps a maximális elméleti sebesség, vagyis összesen 3559 Mbps (megabit másodpercenként), óvatosan (és marketing szempontból hasznosan) felfelé kerekítve 3600.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 5

A hardver a Xiaomi routerében finoman szólva is elképesztő. A Xiaomi AIoT AX3600 „agya” egy Qualcomm IPQ8071A processzor (SoC), amiben 4 Cortex A53 mag dolgozik 1 GHz-es sebességen. Mellettük találunk még egy kétmagos NPU-t, vagyis dedikált hálózati gyorsítót is, aminek sebessége 1,7 GHz. Külön lapka dolgozik a 2,4- és az 5 GHz-es sávra. Előbbi egy QCN5024-es, utóbbi egy QCN5054-es lapka, de saját dedikált egységet kapott az AIoT funkció is a QCA9889-es lapka személyében. A routerben 512 MB memória és 256 MB beépített tár is található, utóbbi természetesen csak a router firmware részére, előbbi pedig azért, hogy gond nélkül le tudjon kezelni egyszerre akár 248 csatlakoztatott wifis eszközt.

Feljebb a teherautós példánál írtam, hogy az új technológia lehetővé teszi, hogy antennánként ne egy, hanem egyszerre több eszközt szolgáljon ki a router adatcsomagokkal. Nos, az AX3600-on van antenna bőséggel, egészen pontosan 7 darab. Ezek közül kettő a 2,4- négy darab az 5 GHz-es sávra, a maradék egy pedig az IoT eszközök részére.

Az antennákhoz kapcsolódik, hogy beépítettek két nagyteljesítményű jelerősítőt (PA teljesítmény erősítő + LNA alacsony zaj erősítő) a 2,4 GHz és négyet az 5 GHz-es sávhoz, ezek segítségével tovább növelve a kapcsolat erősségét és stabilitását. Mivel eddig is belementünk a részletekbe most is hozzáfűzöm azt az apró információt, hogy a PA erősítőnek az adatok küldésénél, az LNA erősítőnek az adatok fogadásánál van jelentősége, vagyis együtt mind a két irányba hatnak.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 6

Egy dolog maradt még ki a leírásból, az IoT funkció. Az IoT az angol Internet of Things szavak rövidítése, ami magyarra a legjobban a dolgok internete kifejezésre fordíthatunk. Ez azokat az eszközöket jelenti, amik az internetre csatlakoznak bármilyen oknál fogva, ilyenek például az okosotthon eszközök, lámpák, háztartási gépek, vagy bármi hasonló.

A Xiaomi routere a dedikált IoT hardvere és antennája segítségével villámgyorsan és játszi könnyedséggel képes a Xiaomi okosotthon eszközöket a telefonon futó Mi Home apphoz kapcsolni, de természetesen ezzel nincs vége a mutatványnak, az igazából csak most kezdődik.

Ahogy feljebb írtam, az összesített sávszélességhez az IoT adatforgalom is hozzá tartozik. Ráadásul ez az antenna képes 2,4- és 5 GHz-en is kommunikálni, így biztosítva dedikált csatornát az internet felé az IoT eszközöknek. Ezzel jelentősen gyorsulhat – és gyorsul is- az IoT eszközök kommunikációja a net, így a felhőszolgáltatások felé.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 7

A végére még néhány fontos információ. A router megkapta a NetEase UU játék gyorsító funkciót. Ez természetesen nem magát a gépünkn vagy telefonunkon futó játékot gyorsítja, hanem elsőbséget ad a netes forgalomban, ha játszunk, így nem fog akadozni, nem lesz LAG, szóval eredményesebben gyakhatjuk az ellent.

A másik fontos dolog, hogy ebben a routerben végre megjelent a WPA3 titkosítás, aminek már ideje volt, így legalábbis a router oldaláról már adott minden, hogy a régi WPA2-t leváltsuk.

A nehezén a cikknek túl vagy, most már kicsit könyebben emészthető dolgok jönnek!


 

Külső és csomagolás – Xiaomi AIoT AX3600

Ha átrágtad magad az eddigieken, akkor megérdemled, hogy egy kicsit könnyebben érthető résszel folytassuk, mintegy pihenésképpen.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 8

A Xiaomi routere bitang nagy dobozban érkezik, akkorában, hogy amikor a futár a kezembe nyomta, azt hittem egy robotporszívó van benne. A baj mindössze annyi volt, hogy porszívót nem vettem.

Nem csak a doboz hatalmas, a benne lévő router sem apró, egészen más dimenzió, mint amit eddig megszoktunk. Az biztos, hogy a képeken sokkal kisebbnek tűnik. Persze kell a hely, mert van benne hardver dögivel, ráadásul a méretes antennákat, mind a hetet el kellett helyezni rajta.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 9

A hardver teljesítménye miatt valószínűleg van hőtermelés is, de mutatva, hogy mennyire jól tervezték meg az eszközt, kívülről, a burkolaton ebből sokat nem észlelünk. Sőt, egy tized ilyen teljesítményű olcsó router is képes úgy felforrósodni, hogy megfogni sem nagyon lehet, ehhez képest az AX3600 kimondottan hűvös.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 10

A router alja teljes egészében rácsozott, az ott beáramló levegő felül távozik. Ha a háromszög profil felső élét nézzük, akkor láthatunk egy rézszínű dekorcsíkot, ami ebben az esetben nem a dekoráció, hanem a hűtés része, és nem csak a színe, hanem az anyaga is réz. Ez a lap benyúlik az elektronikáig, a bent keletkező hőt vezeti ki közvetlenül a burkolaton kívülre.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 11

Az AX3600 négy Ethernet portot kapott, ezek közül az egyik a WAN (itt jön be az internet), a másik három az otthoni vezetékes hálózat kiszolgálásához használható LAN kapcsolat. Természetesen mind a négy gigabites, de ez egy ilyen csúcskészülék esetén nem is csoda.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 12

Ezeken kívül már csak a tápcsatlakozó és egy reset gombot találunk. A routerrel kapcsolatban az egyetlen fájó hiányérzetet itt tapasztaltam, nagyon jó lett volna egy USB port, amire adattárolót lehet kötni. A telefonra letölthető Mi WIFI app-ban benne is van a lehetőség, de az AX3600 routerből, ahogy az AC2100-ból is kimaradt.


 

Használat – Xiaomi AIoT AX3600

Aki egy Xiaomi routert használt, az mindegyiket használta, legalábbis szoftver szempontjából. Az AX3600 és az AC2100 szoftver és beüzemelés tekintetében teljesen megegyezik. Például, ez is csak kínaiul tud, mint az AX2100, de szerencsére, ahogy ott, úgy itt is van megoldás.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 13

A Router nem csak az asztali gépről, böngészőn keresztül, hanem mobilról is beállítható. Mi több, a mobilos felület angolul beszél. Szóval, a beüzemelés menete a következő:

  1. Helyezzük áram alá a routert, és dugjuk be az internet kábelét a WAN portba.
  2. Mobilunkra letöltjük majd feltelepítjük a Google vagy az Apple internetes áruházából az Mi Wifi nevű appot.
  3. Az app indítása után megkeresi a routert, ezután, ha van Mi account, akkor jelentkezzünk be, ha nincs, akkor előbb regisztráljunk egyet.
  4. Ha volt már Mi routerünk, akkor most vissza tudjuk annak a beállításait tölteni, ha ez az első, akkor válasszuk ezt.
  5. A router megvizsgálja a hálózatunkat, és ettől függően lép tovább. A leggyakoribb PPPOE kapcsolat esetén kéri az internethez a nevet és a jelszót, és már kész is vagyunk. Van internetünk és van wifink is.

 

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 14

Ez eddig nem volt bonyolult, és ez kell ahhoz, hogy a gépünkön, a böngészőn keresztül a kínai felületet is orvosoljuk. Ha már van internetünk, és az asztali gépről vagy a notebookról elérjük a routert, akkor tegyük ezt meg egy Chrome böngészőn keresztül. Írjuk be a böngésző címsorába, hogy 192.168.31.1, vagy csak annyit, hogy miwifi.com, adjuk meg azt a jelszót, amit a telefonos appban megadtunk, és bent is vagyunk a beállítási felületen.

Ezután jön a „varázslat”. Kattintsunk jobb egérgombbal az ablakba, és válasszuk a megnyíló menüben a Fordítás magyar nyelvre pontot. Csodák csodája, minden magyar lesz, könnyedén be tudjuk állítani a routert.

Megjegyzem, alapesetben elegendő a telefonos beállítás, de ha például más IP tartományt használnánk, akkor kelleni fog az asztali gép. Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy a monitoron átláthatóbb minden, így jobban is szeretem azon végezni a finomhangolást, mint a telefonomon.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 15

Szóval a lényeg, bár elég mellbevágó volt a kínai felület, a megoldás erre egyszerű és kézenfekvő, még akkor is, azoknak is, akik nem érzik magukat gurunak a hálózati eszközök világában. Sőt, akik így gondolnak magukra, azoknak nem is lesz szükségük finomhangolásra, a telefon varázslójának néhány lépése után, már kész is a biztonságos, otthoni internet és wifi.


 

Tapasztalatok – Xiaomi AIoT AX3600

Bár ez egy teszt, igazából pont a teszt része lesz a legrövidebb a cikknek. Ennek az egyik oka, hogy a megrendelt Wi-Fi 6-ot tudó telefonom még valahol úton van Kínából, a másik, hogy költözés közben, a régi és az új lakás között félúton vagyok, és ahol meghúztuk magunkat az internet sebessége elég ergya, hogy finoman fogalmazzak. Szóval a router enyhén szólva sem tudok kihasználni, már csak azért sem, mert az összes okos otthon eszközöm dobozban várja a beköltözést.

A teszt kedvéért egy okosizzót azért beüzemeltem, hogy ki tudjam próbálni mit nyújt az IoT funkció. Szóval ezzel kezdem.

Ahogy arra számítani lehetett, a kapcsolódás pofon egyszerű és gyors volt. Az Mi WIFI alkalmazást a telefonra telepítve, ahogy a Xiaomi AC2100-as routernél, úgy itt is, a router megjelenik az Mi Home applikációban, vagyis a Xiaomi okos otthon szoftverében. Sajnos, az innen elérhető felület nagy része kínai, de ez nem jelent gondot, mert a beállításokat úgysem innen, hanem az Mi WIFI alkalmazásból lehet elérni, az meg angol.

A routert beüzemelve, a programot feltelepítve nincs más dolgunk, mint elindítani az Mi Home programot, és már dobja is fel az ablakot, hogy új eszközt talált, ebben az esetben ugye az izzót. A telepítés néhány kattintással megtörténik, és rögtön csodát látunk. Legalábbis én láttam.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 16

Eddig az internet lassúsága és a szolgáltatós router képességei miatt gyötrelem volt az égő használata, sokszor három-négy alkalommal kellett ráböknöm a gombra, hogy történjen valami, fel, vagy lekapcsolódjon a lámpa. Most, ez nagyjából olyan sebességgel történik, mint a régi gigabites digis előfizetésemmel volt. Ezek után már várom a beköltözést és az új gigabites netet, szerintem lesz boldogság.

Már az AC2100-nál is imádtam, hogy a router képes egyként kezelni a 2,4 és az 5 GHz-es sávot, most sincs ez másként. Ennek a gyakorlati haszna az, hogy a wifis hálózatok között nem látunk külön 2,4 és 5 GHz-es kapcsolatot, csak egyet, és azt, hogy a router melyiken szolgálja ki az eszközünket eldönti maga.

Az 5 GHz-en magasabb az átviteli sebesség, de kevésbé terjed jól, ha tagolt a lakás és sok a fal. A 2,4 GHz ezzel szemben jobban terjed a falakon át, és kicsit lassabb. Amúgy ez a magasabb frekvencia rosszabb lefedettség az 5G mobilhálózatokra is igaz, ezért kell több torony.

Szóval a lényeg a használat szempontjából az, hogy elég erre az egy hálózatra felkapcsolódnunk, és ha a router „látja”, hogy a közelében vagyunk automatikusan az 5-, ha messzebb, akkor a 2,4 GHz-et használja.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 17

Már a Xiaomi AC2100 esetén is megdöbbentően nagy különbséget tapasztaltam az akkori digis router és a Xiaomi eszköze között. Ha lehet, az AX3600 még erre is rátesz egy lapáttal. Az emeleti szobába, a ház túlsó oldalán elhelyezett router jelét még lazán tudom használ a ház másik oldalán a fal tövében, nem is igazán értem honnan verődik vissza oda a jel, mert az ablakkal szemben csak lombos fák vannak, a lomb pedig árnyékol rendesen.

Ahogy írtam, a net elérésének a sebességét jelen körülmények között felesleges lett volna tesztelni, de ígérem, ha megjön az új Wi-Fi 6-os telefon és meg lesz a gigabit, akkor írok egy részletes, mérésekkel megtűzdelt tesztet is.

Abban azonban, különösebb tesztek nélkül is biztos vagyok, hogy aki ezt a router megveszi, az, csak hogy ismételjem magam, csodát fog látni. A Facebook csoportunkban, akik megvették az AC2100-at áldják a napot, amikor elcsábultak, mert a lakás olyan részein is használható wifit kaptak, ahol addig egy morzsányi net sem volt. Az AX3600-nál ennél is több várható.


 

Konklúzió – Xiaomi AIoT AX3600

Ha volt türelmed végig olvasni az eddigieket, akkor nyilván érted már, hogy miért, és mennyivel jobb a Wi-Fi 6, mint az 5. Csak egy szám a különbség, a mögöttes technológia viszont óriásit ugrott, talán nagyobbat, mint eddig bármelyik verzióváltásnál.

Tény, hogy ez a router, még a viszonylagos olcsósága ellenére is elég drága darab, de ha azt nézzük, hogy nagyjából olyan erősségű hardver dolgozik benne, mint egy alsókategóriás telefonban, vagy egy alsó középkategóriás tabletben, akkor talán érthető az ok. Az biztos, hogy aki most egy ilyen routert vásárol, az a jövőbe fektet be, de nem a távoli jövőbe, hanem abba, ami itt liheg a nyakunkba.

Hamarosan általános lesz a telefonokban a Wi-Fi 6, és azt is borítékolom, hogy a hordható vagy otthon használt, internetre csatlakoztatott eszközeink száma is rohamosan bővülni fog. Már egy olcsóbb fényképezőgép, vagy nálunk a mikró és a kukta, az okos konnektorok és lámpák mind használnak wifis kapcsolatot. És, akkor még nem beszéltünk a telefonokról, a tabletekről, a notebookokról, az okos órákról és karkötőkről. Szóval, a jövő a wifié lesz, ez vitathatatlan.

Aki most vesz egy ilyen routert, annak sok-sok évig nem lesz gondja az otthoni vezeték nélküli hálózatával.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 18

Végezetül már csak az ár maradt, amit eddig kerülgettem, mint a forró kását. A Xiaomi AIoT AX3600 ára jelen pillanatban a Priority Line vámmentes szállítással és a G4C0CAFF72627000 kuponkóddal 47 600 forint, ami nem kevés pénz. Viszont ezt az árat érdemes összevetni a hazai kínálattal, és rögtön más lesz a leányzó fekvése.

50 ezer forint alatt jelenleg két eszköz kapható, ezek a TP-Link Archer AX10 AC1500 és az ASUS RT-AX56U. ezek a legfapadosabb, belépő szintű routerek, az ASUS például mindössze két antennával, gyaníthatóan egy 2,4 és egy 5 GHz-essel, és meglehetősen gyenge hardverrel rendelkezik.

A következő lépcső, a TP-Link Archer AX3000, ami az elméleti sávszélesség tekintetében már hasonló, de más tekintetben elmarad a Xiaomitól. Értendő ez az antennák számára, ezzel együtt az egyiben csatlakoztatható eszközök számára, és a benne található vasra is.

Ami már tényleg versenyképes a Xiaomi AX3600-al, az a TP-Link Archer AX6000, ami tényleg szuper jó router, de az árukeresőn az ára 109 900 forinttól indul, ezért a pénzért pedig már két Xiaomit vehetünk.

Szóval az ár csak viszonylagos, akinek az a fontos, hogy Wi-Fi 6 legyen otthon, de nem a legerősebbet akarja, annak is érdemes a Xiaomi háza táján körülnézni, mert a belépő szintű Wi-Fi 6 routerük jelenleg mindössze 24 000 forint a Priority Line vámmentes szállítással együtt. A vas azért ebben sem gyenge, a központi egység egy ötmagos Qualcomm processzor (SoC), szóval nem hinném, hogy bármi panasz lesz majd rá.

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router teszt – a végtelenbe és tovább! 19

Szóval a lényeg. A Xiaomi AIoT AX3600-at azoknak ajánlom, akik kompromisszumoktól mentes, gyors, stabil wifit akarnak, olyan eszközt, ami az online játékokhoz, a milliónyi okosotthon eszközhöz, és minden máshoz a jelenleg elérhető legtökéletesebb technológiát adja. Ahogy írtam, ez a befektetés tényleg hosszú időre szól, és innen nézve, főleg ismerve a hazai árakat megéri a bele feccölt pénzt.

Ha úgy gondolod, hogy ez neked sok, akkor még mindig ott van olcsóbb megoldásnak a Xiaomi AX1800, ami most a X4A87EA543227000 kuponkóddal és vámmentes szállítással 24 500 forintba kerül.

Amennyiben valakinek ÁFA fizetési kötelezettsége keletkezik (vámolják a csomagját), a Gearbest visszafizeti az ÁFA-t. Ehhez nekünk kell írnotok, a rendelés dátuma és a rendelés száma kell majd!

Itt tudod a routereket megvásárolni:

Xiaomi AIoT AX3600 Wi-Fi 6 router – Kuponkód: G4C0CAFF72627000

Xiaomi AX1800 Wi-Fi 6 router – Kuponkód: X4A87EA543227000

 

További Xiaomi cikkek oldalunkon

 

 

 

.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.