Válassza az Oldal lehetőséget

Alfawise XBR-08 hangprojektor teszt – olcsó húsnak híg a leve?

Alfawise XBR-08 hangprojektor teszt – olcsó húsnak híg a leve?

Jól néz ki, sokat tud és olcsó. Hol itt a bökkenő?

Alfawise XBR-08 hangprojektor teszt – olcsó húsnak híg a leve?


 

Bevezető

Nem túlzás állítani, hogy semmi szükségem nem volt erre a hangprojektorra. Vannak nagy álló hangfalaim, van rendes erősítőm, szóval, ha mozizni szeretnék, akkor a hang adott. Azonban kíváncsi lettem. Itt van egy hangprojektor, ami a képek alapján jól néz ki. Van hozzá távirányító, több módon is használható, Bluetooth-os, ráadásul olcsó is. Arra gondoltam veszek egyet, írok róla tesztet, aztán meglátjuk. Lehet, hogy megtartom, mert kényelmes, hogy a telefonról egyszerűen, vezeték nélkül tudok rá zenét küldeni, és ha éppen csak valami kis háttérzaj kell jó lesz. Szóval megvettem, kicsomagoltam, és most, hogy két hete használom megérett rá az idő, hogy cikket is írjak, megalapozottat, korrektet, hogy Ti is el tudjátok dönteni vesztek-e ilyet.


 

Csomagolás, tartozékok

Az Alfawise XBR-08 egy meglepően kicsi dobozban érkezett. A hangprojektorok általában és többnyire hosszúkás csőformájú dolgok, amiknek kell a méretes karton. Az XBR-08 azonban más, mint az átlag.

alfawise xbr 08 1

A dobozt kinyitva a projektort két darabban találjuk, a karton két végében elhelyezett vastag és puha műanyagba illesztve. A csomagolás példás, valószínűleg kibírna egy nagyobb becsapódást is károsodás nélkül.

alfawise xbr 08 2

A hangfalat kivéve találunk egy csomó kábelt, ezek között jack, RCA és optikai kábel is van, szóval választhatunk milyen módon szeretnénk a TV hang kimenetéhez csatlakoztatni. A hangsugárzót kiemelve a doboz alján két talpnak látszó tárgy is lapult, de ezekről majd a következő bekezdésben.


 

Külső

Nekem nagyon meghatározó az első élmény, az érzés, amikor egy új szerzeményt kicsomagolok és kézbe fogok. Ez már eleve kialakít valami prekoncepciót, ha már kezünkbe venni is rossz valamit, az nem sok jóval kecsegtet. No, az XBR-08-cal ilyen baj nincs!

alfawise xbr 08 13

Összeszerelés után egy 95 centi hosszú szerkezetet kapunk. A legtöbbet használt anyag a műanyag, ebből készülnek a végeken a lezárók és ebből készül a burkolat is. Előle fekete fémrács feszül a hangszórók felett. A burkolat fényes fekete, a végek mattak. Szemben állva vele a gyártó nevét a hangsugárzó bal oldalán felül találjuk. Összességében bizalomkeltő a cucc, a felhasznált anyagok jó minőségűnek tűnnek. A fényes fekete ház egy picit gyűjti az ujjlenyomatot, de ez ebben az esetben nem nagy hátrány, nem fogjuk túl sokat fogdosni.

alfawise xbr 08 4

Bár az Alfawise XBR-08-hoz jár távirányító a projektorra tettek gombokat. Én, amióta használom még nyúltam ezekhez, kivéve azt az egy esetet, amikor ki akartam próbálni működnek-e. Ha szemben állunk a „csővel, akkor a kezelőszerveket a jobb oldali végen találjuk, itt van az USB port és a kártyaolvasó nyílása is.

alfawise xbr 08 3

Megfordítva a hangprojektort ugyancsak a jobb oldalon, de persze a hátsó fronton találjuk a bemeneteket. Ahogy feljebb olvashattátok ebből több is van. Lóg még innen egy vékony madzag, de ennek szerepéről majd a működésnél írok.

alfawise xbr 08 9

A hátlapon az eddigieken kívül még két dolgot találunk. Az egyik a két oldal összeillesztésénél egy-egy RCA csatlakozó, ezzel tudjuk a „hangot” átjuttatni a bemenetek oldaláról a másik félre. Ezen kívül találunk még két felrögzítési pontot, amikkel a falra akaszthatjuk. A burkolat alsó felén két méretes gumitalp is van, ezek jól jönnek, ha egyszerűen csak a TV elé akarod állítani, nem csúszik le a projektor, ha véletlenül meglököd.

A külsőről összességében elmondható, hogy nem csak az árának megfelelő, annál sokkal profibbnak, minőségibbnek mutatja a szerkezetet.


 

Működés

Az Alfawise XBR-08 jól néz ki, de a lényeg, ami miatt az ember megkívánja nem ez, hanem az, hogy több módon és több célra is használhatjuk.

alfawise xbr 08 7

Szóltam már róla, hogy fel lehet akasztani a falra, arról is, hogy a gumitalpakon biztosan áll a TV-szekrényen is. Van azonban egy harmadik módja is a használatnak, ez talán a legérdekesebb. Ha a két oldalt nem illesztjük össze, akkor lehetőségünk van a dobozban talált talpakat felszerelni, így pedig két álló hangfalat kapunk, amiket a TV két oldalára lehet állítani. Ilyenkor a két oldalt nem a rövid, hanem a csomagban található hosszabb RCA kábellel köthetjük össze.

alfawise xbr 08 8

Ez az „extra” igen hasznos, le is írom miért. Beüzemelés után szépen letettem a TV elé a hangprojektort, Adtam neki tápot, összekötöttem a tévével, bekapcsoltam a távirányítóval. Eddig minden rendben volt, de a tévét nem tudtam bekapcsolni. Az infravevő a káva alsó felén van, amit éppen eltakart a projektor. Próbáltam a távirányítót minden irányba forgatni, nyomkodtam a gombot, de semmi. A vége az lett, hogy a hangfalak a TV két oldalára, álló helyzetbe kerültek.

Ha már a működésnél tartunk, akkor szólnunk kell a csőbe rejtett technikáról is, vagyis arról miből jön a hang. Az effektek megszólaltatásáért 4 darab 10 wattos, 4 ohmos, 52 milliméteres membrán átmérővel rendelkező aktív, és két passzív SUB cső felel. A hangsugárzók dolga a közép és a magas hangok megszólaltatása, míg a mélyekért a csövek felelnek. Ezek, mivel passzívak nem tartalmaznak semmilyen membránt vagy más drivert, egyszerűen az történik, hogy amikor a hangsugárzók membránja hátrafelé, a cső belseje felé mozdul, akkor belül megnő a légnyomás, a „felesleges” levegő pedig a csöveken keresztül az előlapon át távozik, ezzel hozva létre a szükséges „dübörgést”, például, ha a filmeb egy robbanás történik.

alfawise xbr 08 5

Írtam már feljebb, hogy a projektor végén találunk USB portot és kártyaolvasót is. Ebből már következtethettek arra, hogy a hangot, zenét több forráson keresztül is a szerkezetbe juttathatjuk. Vagyis, használhatjuk a projektort projektorként, a TV hangját erősítve, használhatjuk vezeték nélkül, Bluetooth kapcsolaton át, vagy dughatunk bele pendrive-ot vagy memóriakártyát. Ezeken kívül még egy módon megszólalhat, ugyanis van benne beépített FM rádió is, a feljebb említett, a hátsó részből kilógó drót ide tartozik, azaz antenna. Szóval akár rádióként is használható, ha ehhez támad kedvünk.

Egy dolog kimaradt, a távirányító. Elsőre egyszerűnek tűnt, de igazából mindent tud, amire szükségünk lehet. Kisméretű, a gombok puha gumiból vannak, a felület matt, így nem gyűjti az ujjlenyomatot sem. Nálam ötöst érdemel.

Eddig minden rendben, a külső meggyőző, az üzemmódok, az elhelyezhetőség sokfélesége talán túlzás nélkül mondható ámulatba ejtő. De a lényeg végül is nem ez, hanem az, hogy szól.


 

Használat, tapasztalatok

Ha megkérdezné valaki, hogy szól az XBR-08, akkor röviden annyit mondanék, hogy nem jól. Persze, lehetek árnyaltabb is kicsit, próbálhatnám mentegetni, de nem akarom.

A hangprojektorok szerepe az, hogy a tévé gyengécske hangját kicsit teltebbre, erőteljesebbre cseréljük. Ha csak ebből a szempontból nézzük az Alfawise projektorát, akkor azt mondhatjuk, hogy lényegében teljesíti amire kitalálták, a hang erősebb. A teltséggel azonban már akadnak bajok. SUB cső ide, SUB cső oda, azok a fránya mélyek csak nem akarnak jönni. Inkább csak a középtartományt halljuk, de azt legalább erőteljesen.

alfawise xbr 08 14

A problémát nem is a tévézéssel látom, mert a beszédhang elég tisztán szól. A baj inkább az, hogy hiába a rengeteg lehetőség, hogy a zenénket a hangsugárzóba juttassuk jelen állapotában nem alkalmas zene hallgatására. Hangerő van, de ez önmagában sajnos kevés az üdvösséghez. Azonban szinte biztos vagyok benne, hogy lehetne ezen javítani. Régen, amikor még nem volt pénzem normális hangfalakra az ilyen dobozhangot a legegyszerűbben a fürdőszobából lenyúlt vattával orvosoltam, mondhatom elég nagy sikerrel. Azt hiszem, hogy az Alfawise projektorának sem kéne ennél sokkal több. Egészen egyszerűen az a baj, hogy a műanyag ház nem megfelelően van szigetelve, túl öblös és valószínűleg kicsit vékony a fala. Ezeken a problémákon pedig könnyű segíteni. Biztos vagyok benne, hogy a mély hangokon sokat segítene, ha a kicsi hangszórók által mozgatott levegő valóban a SUB csövön át távozna, nem úgy, mint most, hogy a kevéske megmozgatott levegő elveszik a nagy csőben.

Nem említettem, hogy kapunk előre programozott hangképeket is, ezt a távirányító EQ gombjával tudjuk váltogatni. Flat, rock, jazz pop és klasszikus beállítások vannak, ebből talán még a rock az, ami a dinamika tekintetében áll valahogy. A flat üzemmód tévézéshez tökéletes. A lényeg sajnos itt is az, hogy hiába az előre „programozott” beállítások, ezek nem sokat tudnak javítani az összbenyomáson.


 

Most akkor megvegyük vagy ne vegyük?

Ha az árát nézzük, ami jelenleg nagyjából 16 ezer forint, akkor azt mondhatjuk, hogy ennyit megér. Rengeteg üzemmód, többféle elhelyezési lehetőség, ezek szuper dolgok. Sőt, ha nem akarjuk üvöltetni, hanem viszonylag alacsony hangerő tévézünk, esetleg kell egy kis háttérzaj, rádió, valami kis zene, arra is jó lesz. Arra, hogy leüljük a kanapéra és élvezzük a zene hangjait nem lesz jó.

A lényeg tehát a következő. Ha a tévéd hangja nem elég, kicsit többet szeretnél, de ezért nem akarsz 30-40 ezer forintot kiadni, akkor vedd meg. Ha szeretnél rajta zenét hallgatni, de nem hangosan, nem erre menne a buli, akkor vedd meg. Ha hajlandó lennél esetleg egy kicsit barkácsolni, hogy jobb legyen, akkor is vedd meg (bár nem szedtem szét, így nem garantálom, hogy Te szét tudod majd szedni).

alfawise xbr 08 10

Ha szereted a csilingelő magasakat, a tüdőt rezegtető mélyeket, akkor ne vedd meg. Ha szeretnéd megspórolni a házimoziszettet, a mélynyomót, és mindezt egy hangprojektorra akarod bízni, akkor ne vedd meg. Ha házibulit szervezel és erre bíznád a zenét, akkor ne vedd meg.

Nagyjából ennyi. Azt hiszem ez a történet így kerek. Rengeteg jó funkciót kapunk a nem is túl sok pénzünkért, de a minőség olyan, mint az ára. Hallottam már ilyen kategóriájú hangsugárzókat, mind ilyen volt. Nem jobb és nem rosszabb. A bajt itt talán talán pont a cikk elején említett, a kicsomagolást követő érzés okozza. Elhiteti velünk, hogy nagyon olcsón jutottunk egy minőségi hangcucchoz, de ez nem igaz. Akkor sem az, ha a külső és a képességek alapján nyugodtan játszhatna az XBR-08 egy ligával feljebb.

Ha a fentiek nem ijesztettek el, akkor vedd meg. A leírtak után csalódás nem fog érni. Nálam most is szól, így vasárnap délután, halkan, finoman a Talk Talk nevű már klasszikussá érett zenekar számait hallgatom miközben a cikket írom. Most nem is tűnik rossznak az Alfawise XBR-08.

 

Itt tudod megvenni: Alfawise XBR-08 hangprojektor

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.