Válassza az Oldal lehetőséget

Bemutatjuk: Chieftec a Mini-ITX háza

Bemutatjuk: Chieftec a Mini-ITX háza

Bemutatjuk: Chieftec a Mini-ITX háza

Több alkalommal megtettem már, hogy visszarepülve az időben a régi HTPC élményeimen zsolozsmázok. Ezt most kivételes kihagyom, vagy ha azt nem is, jól lerövidítem.

Teljesen kihagyni nem tudom, hiszen néhány szót érdemes szólni a Mini-ITX-ről, mint formátumról. A 17 × 17 centiméteres alaplapok nem mostanában jelentek meg az üzletek polcain, azonban jó ideig csak a legelszántabb HTPC építők, vagy konkréten egy célhardver építése miatt ilyen méretű alaplapra vágyók vásárolták.

Asus_A75_Mobo

Utóbbiak esetén nem volt kifogás, hiszen a méret sok esetben meghatározza, hogy milyen alapokra építkezhetünk. Előbbi esetben viszont kellett némi elszántság, vagy inkább őrültség, mert bár mutatós gépek tulajdonosai lehettünk, a mutatósságon kívül sok erényt nem tudtak felmutatni.

22015_GA-H67N-USB3_02

Ennek oka az volt, hogy a központi egységek nem voltak elég erősek ahhoz, hogy akár multimédia célra használhassuk. Oké, aki most azzal jön, hogy voltak, és mint a képek mutatják, vannak is olyan Mini-ITX lapok, amikbe asztali processzor kerülhet, akkor igazuk van, tényleg akad, akadt ilyen, ám azoknál a hűtés volt szinte megoldhatatlan feladat. Nem, ez így nem pontos, választhattunk a két lehetőség között, miszerint csendes a gép, de megsül a processzor, vagy nem sütünk CPU-t, de nem halljuk a filmet vagy a zenét, amit lejátszunk.

22179_18048bb2341de054cd262c895b8a3d9e-478x352

Imigyen tehát a Mini-ITX sokáig csak egy jó játék volt, igazából csak mostanában fedezhettük fel újra, amióta az Intelnél és az AMD-nél is megfelelő teljesítményű, de szinte hűtés nélkül működő CPU-kat találhatunk. Oldalainkon is láthattatok már olyan alaplapokat, amik ezeket az alacsony fogyasztású processzorokat fogadják, így itt az idő, hogy keressünk hozzájuk olyan házikót, amit nem szégyellünk majd a nappaliba kitenni a plazma mellé!

637_21853_apu_size

{jospagebreak_scroll title=Chiftek Mini-ITX – kettő egy pár}

Itt vannak tehát a megfelelő alaplapok, a megfelelő központi egységgel, amikre már lehet gépet építeni. Pontosabban nem csak lehet, érdemes is!

Ezeket az apró gépeket általában két célra szokták vásárolni. Vagy munkára használt gép lesz belőle, vagy multimédia tartalmakat fogunk segítségükkel lejátszani. A közös a két eshetőségben, hogy nem mindegy hogy néz ki a ház.

hazak

Az első esetben feltételezhetjük, hogy aki ilyen apró, ám megfelelő teljesítményű gépet vesz vagy épít, az nem az asztal alatt elbújtatva fogja használni, hanem sok esetben az íróasztalán fog feküdni. Ilyen esetben felejtős a megszokott, átlagos, piszkosfehér ház. Sokkal mutatósabb darabra van szükség, ami nem bántja a szemünket.

Hasonló a helyzet a második esetben is. Ha otthoni multimédia lejátszásra építünk vagy veszünk gépet, akkor az a gép általában nem a dolgozószobában, hanem a nappaliban fog dolgozni. Egy LCD vagy plazma TV mellett kimondottan bántó lehet egy csúnya és hangos számítógép.

A lényeg tehát, hogy aki ilyen házakat tervez és árul, annak ezeket a szempontokat figyelembe kell venni. A Chieftec mérnökei, dizájnerei szerencsére figyelnek erre, így a most bemutatásra kerülő két házikó is mutatós, a szemnek kellemes dizájnt kapott.

 

04

A két egységet csak együtt tudjuk tárgyalni, ha a belsőről szólunk, hiszen a váz, a házak alapja megegyezik. Mind a kettőben kisméretű Chieftec feliratos tápegységet találunk, amik „mindössze” 200 watt teljesítmény leadására képesek. Ebből következik, hogy beléjük erőművet tuti nem fogunk építeni, hiszen napjaink csúcs videokártyái magukban is erősen megizzasztanák az apró tápocskát.

A kisméretű váz nem teszi lehetővé, hogy túl sok hardvert, háttértárat zsúfoljunk a gépbe, de lássuk be, ennek nem is lenne sok értelme. Egy teljes méretű, vagyis asztali gépekbe szánt merevlemez kapacitása manapság szinte mindenre elég lehet. A terrás egységek megfizethetőek, így rengeteg filmet, zenét vagy képet tárulhatunk apró masinánkon.

06 (1)

Az apró méret tehát nem teszi lehetővé, hogy RAID rendszert építsünk, hiszen a beépíthető egy darab háttértár erre kevés. A hely hiányának áldozatul esett az optikai meghajtó is. Pontosabban lehet ilyet a gépekbe tenni, a hely ki van alakítva, ám az olcsóbb, asztali gépekbe épített 5,25 colos meghajtók nem férnek el. Emiatt notebook optikai egységet kell vásárolni, ami kicsit talán drágább, de általában halkabb valamivel. A képességek terén ez nem lesz hátrány, hiszen a mobil gépekbe épített meghajtók asztali társaikhoz hasonlóan boldogulnak már CD-től a Blu-ray-ig minden formátummal.

08

A házak felépítése tehát azonos, még sem mondhatjuk, hogy egyformák. A fellelhető különbség számunkra a felhasználás fajtáját is meghatározta. Ez persze nem kötelező jellegű, a felhasználói igények nem egyformák, így tőlünk eltérő vélemények is kialakulhatnak.

Lássuk hát, mi hol használnák a házakat, aztán gyorsan értékeljük is őket!

{jospagebreak_scroll title=Felhasználás módja, értékelés}

Az FI-01B típusjelű kuckó egy kicsit egyszerűbb társánál. Az előző oldalon említettük, hogy a váz azonos, ám a külső nem. A FI-01B picit egyszerűbb. Egy bekapcsoló gomb, egy hang ki- és egy bemenet, valamint két darab USB port található az előlapon, természetesen az optikai meghajtó ajtaja és a működést jelző lámpácska mellett. A dizájn visszafogott, a bekapcsoló gomb fényes, fémhatású. A fényes fekete előlap közepén egy matt, fémhatású műanyag csík fut végig. Az egyszerűsége okán ezt a házat inkább irodai gépként tudnánk elképzelni. A ház fényes és fekete, a króm és fémutánzatú műanyagok nem teszik túlzottan feltűnővé, éppen csak annyira, hogy egy pillanatra megakadjon rajta a hozzánk látogató szeme, a tulajdonos pedig jóleső érzéssel könyvelje el, hogy gépecskéjét észrevették.

06

 

A tesó egy picit komolyabb. Az FI-02BC jelzésű darab nem csak előlap közepén, hanem annak káváján is visel fémutánzatú műanyagokat. Ezek nem csak díszként funkcionálnak, egy kicsit el is emelik a gép elejét az asztaltól. Kapunk ugyan hozzá felragasztható lábakat, de ez a csöppnyi elferdülés talán jobban mutat, mint az apró lábacskák. További különbség a két ház között, hogy az FI-02BC mellé nem csak optikai és USB felületű adathordozókat, hanem memória kártyákat is használhatunk. A ház felső traktusában (ha felállítva nézzük a házat) találunk egy beépített “sok” az egyben kártyaolvasót is. Ennek burkolata szépen illeszkedik a házba, nem kelti utólag beszerelt egység látszatát. Fényképek nézegetésénél jól jöhet, hogy nem kell a képeket a gépre másolni. Kikapjuk a fényképezőből, be a gépbe és mehet is az LCD TV-n a családi képnézegetés!

05 (1)

Az FI-02BC kicsit feltűnőbb külső és a kártyaolvasó okán, ezt a házat inkább a nappaliban, a TV mellett tudnánk elképzelni. Persze mehet ez is irodai gépnek, de ha választanunk kéne a két házikó közül, hogy melyiket szeretnénk a nappaliban látni, akkor biztos ez lenne az.

Összegezzünk!

Ahogy látható a Chieftec kuckók nem fogják elvinni a leginnovatívabb számítógépháznak járó díjat, már csak azért sem, mert a kis méret miatt képtelenség sok ötletet bezsúfolni. Ezek a házak pont azt tudják, amire szükségünk van. Megfelelő külső, iszonyatosan egyszerű belső, ami egy full integrált Mini-ITX lap esetén teljesen elfogadható.

haz_alaplap

Külsőleg mind a két ház megfelelő, a kevesebb inkább több ebben az esetben. Szépnek, de nem túl szépnek vagy túl csicsásnak kell lennie egy ilyen háznak akkor is, ha íróasztalon, akkor is, ha a TV mellett lesz a helye. A villogó plexiket hagyjuk meg koreai barátainknak. A most bemutatott FI-01B és FI-02BC ezeknek a követelményeknek eleget tesz. A külső megfelelő, a váz merev és könnyen szerelhető. Mi kell még? Egy jó ITX formátumú alaplap egy alacsony fogyasztású központi egységgel, valamint egy merevlemez, egy optikai meghajtó némi memória. Ha ezek is megvannak, indulhat a buli, be lehet költözni a Chieftec házakba!

02

A Chieftec házakat a bemutatóhoz a Kelly-Tech Kft., a márka hazai forgalmazója biztosította. Köszönet érte!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.