Válassza az Oldal lehetőséget

PCoIP – varázslat a Leadtektől?

Ez a cikkünk a virtualizációról fog szólni, ami annak fényében, hogy az írásban szereplő hardvereket a Leadtek gyártotta enyhén meglepő. Persze, ahogy máskor úgy most sem fogunk nagyon előre szaladni, hiszen maga a virtualizáció is érdekes témakör, így erről is szólnunk kell néhány szót.

Kezdjük azzal, hogy mit is értünk virtualizáció alatt. Klasszikus értelemben, az általunk is használt megoldások a platform virtualizáció alá tartoznak. Ez azt jelenti, hogy szoftveres környezet segítségével állítunk elő emulált hardver környezetet, elrejtve a gép valódi komponenseit.

PCoIP – varázslat a Leadtektől? 1

Talán meglepő, de a pseudo gép álma nem is olyan új keletű, ahogy azt gondolnánk. Az IBM-nél már a hatvanas években kísérleteztek ilyen platformokkal. Manapság, a hardverek fejlődése, az erőforrások növekedése már nem csak laboratóriumi keretek között, hanem akár otthoni gépünkön is lehetővé teszi azt, hogy fizikai gépünkön akár több virtuális gépet is működtessünk. Ezek a pseudo gépek lényegében teljes értékű számítógépnek tekinthetők, hiszen teljes hozzáférésük van a perifériákhoz, hálózatokhoz, így rajtuk keresztül elérhetjük a nyomtatót, egeret, billentyűzetet, magyarán minden olyan eszközt, ami az üzemeltetéshez szükséges.

A virtuális gép azonban, a fizikai megfelelőjéhez hasonlóan mit sem ér szoftver nélkül. A mai erőforrások mellett már nem szorulunk rá, hogy takarékoskodjunk a számítási kapacitással, és grafikus felület nélküli Linux rendszert telepítsünk. Nyugodtan használhatunk akár Windowst is, és nem csak XP-t, hanem Vistát (a fanatikusok) vagy Windows 7-et is.

PCoIP – varázslat a Leadtektől? 2

A kérdés mire jó nekünk a virtualizáció. Nos, otthon a virtuális gépek segítségével önálló környezeteket hozhatunk létre, melyeket használhatunk munkára, vagy játékra, legalábbis akkor, ha nincs szükségünk komoly 3D-s alkalmazások futtatására. Ezek a rendszerek a fizikai géptől teljesen függetlenül működnek, így kipróbálhatunk segítségükkel különböző operációs rendszereket, vagy tesztelhetünk vírusirtókat, hiszen ha nem válik be a víruskergető és megfertőződtünk egyszerűen csak betöltünk egy elmentett képfájlt, ami tartalmazza a fertőzés nélküli rendszert, és kísérletezünk tovább.

Nem véletlen ugyan akkor, hogy a virtualizáció nem az otthonokban terjedt el, bár mint cikkünkből látni fogjuk hamarosan ez sem lesz elképzelhetetlen.

PCoIP – varázslat a Leadtektől? 3

A virtuális gépek igazi élőhelyei a munkahelyek. Olyanok, ahol megfelelő szerverkapacitás áll rendelkezésre, ahol a dolgozóknak a munkavégzéshez bőven elegendő egy virtuális gép, mely a központi szerveren (ken) helyezkedik el, így nála egy olcsó kliensgép telepítése is elegendő. Gondoljunk például a bankokra, ahol a használt szoftver biztonsági okokból nem telepíthető a kliensgépre, annak a szerveren kell futnia, és a dolgozók valamilyen terminál szerver megoldáson keresztül kapcsolódnak a központi erőforrásokhoz. Az elmondható, hogy a hardverek számolási kapacitásának növekedésével a virtualizáció egyre inkább elfogadható alternatíva lesz a fizikai gépekkel szemben, hiszen egy kliensgép üzembe helyezése jóval kevesebb procedúrával jár, olcsóbb a liszenszek megszerzése és az üzemeltetés is. A bekerülés költségét direkt nem említjük, hiszen az egy olcsó komplett gép árával vetekedhet, ám az előnyök később mindenképpen megmutatkoznak a költségoldalon.

A hosszúra nyúlt bevezető után gyaníthatóan Ti is kíváncsian várjátok, hogy mivel rukkolt elő a Leadtek. Lássuk!